Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Υπόθεση Siemens - Η γυναίκα που ξέρει και τα λέει όλα

Από το Έθνος
ΒΟΝΝΗ - ΣΤ. ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ

Η γυναίκα που ξέρει και τα λέει όλα

Μακρύ
κατάλογο με λεπτομέρειες για χορηγίες σε πολιτικούς και κόμματα έδωσε,
στους Αμερικανούς που ερευνούν το σκάνδαλο, η ιδιαιτέρα του
Χριστοφοράκου και τώρα βγαίνουν σιγά σιγά στο φως


Η ιδιαιτέρα του αφεντικού τα λέει όλα» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος της Sόddeutsche Zeitung, που επανέρχεται στην ελληνική πτυχή του σκανδάλου της Ζίμενς και ειδικότερα στις αποκαλύψεις για «χορηγίες» σε πολιτικά πρόσωπα και κόμματα της Ελλάδας.

Η γυναίκα που ξέρει και τα λέει όλα

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στην επίσκεψη του εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου στο λογιστήριο της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα, όπως και στο περίφημο ντοσιέ της ιδιαιτέρας του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Ζίμενς Ελλάς, Αικατερίνης Τσακάλου, το οποίο «θα έριχνε φως στην υπόθεση του λαδώματος πολιτικών και κομμάτων».

Το εν λόγω ντοσιέ με περισσότερα ονόματα και ποσά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στα χέρια της και η αμερικανική νομική εταιρεία Debevoise & Plimpton, που πραγματοποιεί τον εσωτερικό έλεγχο στη Ζίμενς, κατά παραγγελία του ομίλου και προφανώς προκειμένου να αποδείξει στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς SEC ότι «κάνει τα πάντα για να διαλευκάνει την υπόθεση».

Το ντοσιέ, με τις αποδείξεις χορηγιών, φακέλους και παραστατικά, που είχε η αμερικανική εταιρεία, «εμπεριέχει και ονόματα πολιτικών και κομμάτων». Πρόσβαση στα στοιχεία αυτά είχε μόνον η ιδιαιτέρα και ο προϊστάμενός της.

Ας σημειωθεί ότι δημοσιογραφικοί κύκλοι του Μονάχου που διερευνούν την υπόθεση, εκτιμούν ότι η ιδιαιτέρα έχει προχωρήσει σε εκτενή κατάθεση στην Debevoise & Plimpton, έχοντας ενταχθεί στο πρόγραμμα αμνηστίας του ομίλου και θέλοντας με τον τρόπο αυτόν να προστατευθεί από ενδεχόμενες αγωγές σε βάρος της. Υπενθυμίζεται ότι χρήση του προγράμματος αμνηστίας, του οποίου η προθεσμία εξέπνευσε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, έκαναν δεκάδες στελέχη της Ζίμενς.

Οι πληροφορίες
Μεταξύ αυτών -και μάλιστα από τους τελευταίους- φέρεται να είναι και η ιδιαιτέρα του διευθύνοντος συμβούλου της Ζίμενς Ελλάς. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η κατάθεσή της περιείχε λεπτομέρειες για συγκεκριμένες «χορηγίες» προς πολιτικούς και κόμματα, για μικρά αλλά και μεγάλα ποσά. Κυρίως όμως έδωσε στοιχεία, που δεν ενδιαφέρουν μεν πρωτογενώς την Debevoise & Plimpton, αλλά ρίχνουν φως στη «φιλοσοφία» του συστήματος Ζίμενς στην Ελλάδα αλλά και χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Η Sόddeutsche Zeitung αναφέρει επίσης ότι οι δικηγόροι των κατηγορουμένων μάνατζερ της Ζίμενς και του ΟΤΕ δεν εμπιστεύονται τις δικαστικές Αρχές. Ενας από τους δικηγόρους, ο οποίος δεν κατονομάζεται αλλά φέρεται να μίλησε με την εφημερίδα, δηλώνει ότι «η εισαγγελία θέλει να αφήσει έξω από το σκάνδαλο την κυβέρνηση».


Δεν υπάρχουν σχόλια: