Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

ΠΑΣΟΚ - "Το 11ο Ετήσιο Συμπόσιο της Σύμης"

Αρχίζει σήμερα το απόγευμα, στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής, το "11ο Ετήσιο Συμπόσιο της Σύμης", το οποίο διοργανώνει το "Ίδρυμα Ανδρέας Γ. Παπανδρέου". Η εναρκτήρια εκδήλωση θα γίνει στις 8μ.μ. με ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος και θα καλωσορίσει τους συμμετέχοντες.

Νωρίτερα, στις 5 μ.μ. ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε σύσκεψη κομματικών στελεχών της Χαλκιδικής, που θα γίνει στην Ιερισσό.

Το φετινό Συμπόσιο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιουλίου και θα έχει ως γενικό θέμα "Σημείο καμπής: το θάρρος για αλλαγή", είναι αφιερωμένο στην οικονομική κρίση και στις τιμές του πετρελαίου, στην κρίση των τροφίμων, στην κλιματική αλλαγή, στην ανάπτυξη, στο δημοκρατικό έλλειμμα που παρατηρείται στους διεθνείς Οργανισμούς και θεσμούς, στο οργανωμένο έγκλημα καθώς και στις εξελίξεις στη γηραιά Ήπειρο.

Στην αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθούν δύο πολύ ενδιαφέροντα θέματα. Στην πρωινή συνεδρίαση το θέμα είναι: "Πετρέλαιο 200 δολάρια, μήλα 10 δολάρια, πίστωση όχι: απαντήσεις στις παγκόσμιες ελλείψεις και την οικονομική ύφεση".

Και στην απογευματινή: " Το οργανωμένο έγκλημα παγκοσμίως".

Στις επόμενες μέρες θα συζητηθούν θέματα όπως "ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο" και ο επανασχεδιασμός του κράτους πρόνοιας, η κρίση στην οποία εισήλθε και πάλι η Ευρώπη, η Παγκόσμια Διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα, η πιθανή εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα και η επίδραση στην Αμερική και τον κόσμο, η πράσινη ανάπτυξη και η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και επίσκεψη στο Άγιο Όρος, η οποία θα γίνει την Παρασκευή.



Συνέντευξη Γ.Παπανδρέου στην εφημερίδα "Αξία"



«Η πολιτική υποχωρεί όταν οι πολίτες αισθάνονται ότι οι πολιτικοί δεν προσφέρουν λύσεις στα προβλήματά τους. Αυτό είναι το στοίχημα σήμερα: να βρούμε νέες προοδευτικές λύσεις στα παλιά και νέα ερωτήματα της κοινωνίας»: Η φράση αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, είναι η συνισταμένη των απόψεών του έτσι όπως εκφράστηκαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αξία» , με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντά επίσης για τις βασικές διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα ζητήματα διαφάνειας και την πορεία του ΠΑΣΟΚ.


Αναφερόμενος στις διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η συντήρηση και εδώ και διεθνώς έχει φορέσει τα ρούχα των προοδευτικών συνθημάτων για να κρύψει το πραγματικό της πρόσωπο - την ταύτιση με τους λίγους και ισχυρούς που οδηγεί στη συγκέντρωση της εξουσίας σε χέρια λίγων και χρησιμοποιεί το κράτος για να εξυπηρετήσει και να ενισχύσει τα συμφέροντα αυτά».

Σε ότι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε την άποψη ότι «φταίει η διεθνής κρίση που η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης» και επέρριψε όλες τις ευθύνες στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ερωτηθείς για την υπόθεση της Siemens, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο -και ούτε καν κυρίως -η χρηματοδότηση των κομμάτων», αλλά το γεγονός ότι με αφορμή την υπόθεση αυτή αναδεικνύεται μια χρόνια παθογένεια του πολιτικού συστήματος της χώρας ενώ καλούνται όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το θέμα της Siemens αφορά πολλές χώρες, αλλά «στην Ελλάδα έχει πάρει διαστάσεις εθνικής κρίσης».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έχει καταθέσει προτάσεις για την διαφάνεια από το 2004, αλλά «δυστυχώς η ΝΔ και ο κ. Καραμανλής δεν έχουν ανταποκριθεί», ενώ πρόσθεσε ότι «προφανώς υπάρχει παράλληλα και ένα πρόβλημα δημοσίου ήθους και κουλτούρας. Αυτό όμως δεν θα λυθεί όσο η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν δίνει το παράδειγμα».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι παρά την ευκαιρία για «ξεκαθάρισμα» -και με την συμβολή του ιδίου- του τοπίου που δόθηκε με αφορμή την υπόθεση Siemens, η «κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να συγκαλυφθεί η αλήθεια».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για προσπάθεια κερδίσματος «πολιτικού χρόνου» και επανέλαβε τις προτάσεις του για σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens, ενεργοποίηση της διακομματικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επανεξέταση των συμβάσεων της Siemens, αποκλεισμό της εταιρείας από συμβάσεις και προμήθειες του Δημοσίου και απόδοση ευθυνών όπου κι αν ανήκουν.

Ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι αν ο κ. Καραμανλής έχει πρόθεση να καταπολεμήσει την διαφθορά και την διαπλοκή, «έχει μία καλή ευκαιρία: ας απαντήσει θετικά στις προτάσεις που του κάνω με την επιστολή μου».

«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε να αμαυρωθεί η πορεία και η ιστορία μας εξαιτίας μεμονωμένων συμπεριφορών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα που αγωνίστηκαν ανιδιοτελώς για μια καλύτερη Ελλάδα δεν έχουν κανένα λόγο να νιώσουν συνένοχοι των όποιων ξεστράτισαν» απάντησε ο κ. Παπανδρέου ερωτηθείς αν θα συνεχίσει την ίδια τακτική με την περίπτωση Τσουκάτου σε περίπτωση που η έρευνα για την Siemens δείξει πολιτικές ευθύνες και άλλων στελεχών ή πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ..

Ερωτηθείς για το θέμα του ΟΤΕ και για τις αιτιάσεις εναντίον του κ. Βγενόπουλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το συμφέρον της Ελλάδας είναι η διατήρηση του δημοσίου ελέγχου του ΟΤΕ, επισήμανε ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ καταδίκασε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα αυτό και τόνισε ότι «εμείς δεν έχουμε στόχο να αντιδικούμε με κανένα επιχειρηματία».

«Οι επιχειρηματίες κοιτούν το συμφέρον τους. Πρέπει όμως βεβαίως να κινούνται μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας. Η κυβέρνηση είναι αυτή που έπρεπε να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον. Δεν το έκανε στην περίπτωση του ΟΤΕ όπως δεν το κάνει συστηματικά. Οργανωτής και υπαίτιος του σχεδιασμού για το ταπεινωτικό ξεπούλημα του ΟΤΕ είναι η κυβέρνηση της ΝΔ. Όλοι οι υπεύθυνοι γι’ αυτό θα λογοδοτήσουν» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Σε ότι αφορά την Δικαιοσύνη και τις αποστροφές του για «επίορκους δικαστές» και με αφορμή την υπόθεση Siemens, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν έγινε λόγος για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, καθώς (και) «η παραμικρή μονόστηλη καταγγελία στον τύπο προκαλούσε άμεσα το ενδιαφέρον και την κινητοποίηση των δικαστικών αρχών».

Επικαλούμενος τις υποθέσεις των «Πακιστανών, υποκλοπών, ομολόγων, «κουμπάρων», Ζαχόπουλου, Siemens", ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο χειρισμός των υποθέσεων αυτών «προκαλεί από ειρωνικά χαμόγελα έως οργή στην κοινή γνώμη» με «ορατό πια (τον) κίνδυνο απαξίωσης της εικόνας της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών» το οποίο είναι «πολύ επικίνδυνο για τους θεσμούς μας».

Ερωτηθείς αν η αποπομπή του κ. Σημίτη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ «αποτελεί εμμέσως πλην σαφώς κίνηση αποδοκιμασίας της περιόδου Σημίτη και διατήρηση αποστάσεων του σημερινού ΠΑΣΟΚ από αυτήν», ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε ξανά το αίσθημα υπερηφάνειας του ΠΑΣΟΚ για «τα σημαντικά επιτεύγματα της περιόδου αυτής στα οποία εξάλλου όλοι μας έχουμε μικρή ή μεγάλη συμμετοχή» και ταυτόχρονα την επίγνωση των «λαθών και παραλείψεων» των κυβερνήσεων αυτών τα οποία, εξάλλου, «αν δεν υπήρχαν δεν θα είχαμε χάσει τις εκλογές».

Ερωτηθείς για την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να «υπερφαλαγγίσει σε δημοτικότητα την ΝΔ», ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα, μετά τις εθνικές εκλογές, γεγονότα που καταπόνησαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και στην «υπόθεση Siemens που παρότι αφορά στο παρελθόν πρόσφατα αποκαλύφθηκε», τονίζοντας, ωστόσο «πως σήμερα είμαστε ένα διαφορετικό κόμμα» και «όσο δουλεύουμε συντεταγμένα και αυστηρά προσηλωμένοι στο καθήκον της δημιουργικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης - μακριά από τις μικροεξουσίες - τόσο θα κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

«Όπως είχε κατ’ επανάληψη δηλώσει ο Ανδρέας Παπανδρέου, «το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται». Οι καθαρές θέσεις, οι καθαρές αρχές, οι καθαρές κουβέντες, δεν μικραίνουν το κόμμα. Το ενισχύουν στην συνείδηση του λαού και διευρύνουν την μεγάλη προοδευτική συμμαχία. Δεν είμαστε κόμμα αξιωματούχων που μοιράζει τιμάρια. Είμαστε κόμμα αξιών που μοιράζεται οράματα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας στα «σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος στα «δεξιά» του ΠΑΣΟΚ και στα «αριστερά» της ΝΔ με μεγάλη συμμετοχή του μπλοκ των επονομαζόμενων «εκσυγχρονιστών» του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση για «ήττα του δικομματισμού στις εκλογές» αλλά και για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας, κατ’ αρχήν είπε ότι «δεν υπάρχει δικομματισμός, καθώς στην χώρα έχουμε πολλά κόμματα και ελεύθερα ο πολίτης έχει δικαίωμα και υποχρέωση να αξιολογήσει το κάθε κόμμα», και ζήτησε από τους πολίτες να «αξιολογήσουν το σημερινό ΠΑΣΟΚ με αυστηρότητα», εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την αισιοδοξία του ότι οι πολίτες θα εμπιστευθούν το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

«Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει και θα επιδιώκει τις ευρύτερες δυνατές πολιτικές συγκλίσεις και συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος και ύπαρξης ή μη αυτοδυναμίας, για να μπορέσουμε να κάνουμε τις μεγάλες τομές και αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Ενδεχόμενη συνεργασία με τη ΝΔ αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Πώς να συνεργαστούμε με μια παράταξη από τη οποία μας χωρίζει άβυσσος σε όλα τα θέματα;» κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: