Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΛΟΥΙΣ ΑΓΙΑΛΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ 23ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα, δύο λόγια για την διαδικασία, θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου και αφού ολοκληρωθούν οι ερωτήσεις που αφορούν στην Σοσιαλιστική Διεθνή, ο κύριος Παπανδρέου θα κάνει μία δήλωση. Κύριε Δρούτσα, σας παρακαλώ.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Σας καλωσορίζω στην συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών του 23ου Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, και ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης, Λουίς Αγιάλα, θα κάνουν σύντομες εναρκτήριες παρατηρήσεις.

Μετά, είναι στην διάθεσή σας για τις ερωτήσεις σας. Κύριε Πρόεδρε έχετε τον λόγο.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι εργασίες του 23ου Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχουνε τελειώσει με επιτυχία, με συμμετοχή 700 εκπροσώπων από 140 κόμματα του προοδευτικού χώρου και από 120 χώρες από όλο τον κόσμο.

Θέλω να σας υπενθυμίσω και να ανακοινώσω, βεβαίως, ότι τα μέλη όλων των κατηγοριών είναι 169 στον αριθμό. Πριν μπω στην παρουσίαση των σημαντικότερων σημείων, θα ήθελα να πάρω αυτήν την ευκαιρία για να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν σε αυτήν την διοργάνωση.

Να ευχαριστήσω, βεβαίως, την Γραμματεία και τον Λουίς Αγιάλα, τον Γραμματέα της Οργάνωσης και να τον συγχαρώ για την εκλογή του. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές, τους δικούς μας εθελοντές, αλλά ιδιαίτερα να ευχαριστήσω και τους νέους εθελοντές, που συνέβαλαν καθοριστικά, όχι μόνο στην διοργάνωση, αλλά στην επιτυχία και θα έλεγα και στην ελληνική φιλοξενία των ξένων συμμετοχών μας.

Νομίζω ότι αυτό είναι ένα δείγμα και του πάθους, αλλά και της προσφοράς της νέας γενιάς της χώρας μας. Από καρδιάς, λοιπόν, ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Αυτό το Συνέδριο αποτελεί ένα κορυφαίο γεγονός. Θεωρώ ότι τα θέματα τα οποία θέσαμε αποτελούν τη νέα ατζέντα του προοδευτικού χώρου παγκοσμίως, ξεκινώντας από την ίδια την κλιματική αλλαγή. Αποφασίσαμε να είμαστε η πρωτοπορία σε αυτό το ζήτημα παγκοσμίως. Τα κόμματά μας, σε όλες τις γωνιές της γης, να αναλάβουν εκστρατείες, να προωθήσουν πολιτικές, να αγωνιστούν γύρω από την επιβίωση του πλανήτη μας.

Και βεβαίως, αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η Σοσιαλιστική Διεθνής αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτικό κομματικό οργανισμό που έχει ο πλανήτης. Αυτές οι τεράστιες προκλήσεις απαιτούν και θάρρος, θάρρος να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αλλά και θάρρος να παίρνουμε αποφάσεις για τις απαραίτητες αλλαγές, να κάνουμε την διαφορά.

Μιλήσαμε για θέματα και συγκλίναμε - και νομίζουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό- σε πολύ δύσκολα θέματα, όπως είναι το Μεσανατολικό, σε κοινές θέσεις. Τα κόμματά μας και από τις δύο πλευρές, Παλαιστινίων και Ισραηλινών, κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινές θέσεις.

Αυτό δείχνει ότι το κίνημά μας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην διαμόρφωση, εμπέδωση και προώθηση λύσεων και της ειρήνης στον κόσμο. Επίσης, συζητήσαμε τα θέματα της παγκόσμιας ανάπτυξης, των θυμάτων της φτώχειας και ιδιαίτερα της έντασης της φτώχειας, με τον πληθωρισμό και τις τιμές των τροφίμων που έχουν αυξηθεί σε όλο τον κόσμο.

Αλλά βεβαίως, συζητήσαμε και το θέμα της μετανάστευσης και της ανθρώπινης πλευράς της μετανάστευσης, ένα φαινόμενο που επίσης έχει σχέση με την φτώχεια, με τις συγκρούσεις, αλλά και με την κλιματική αλλαγή.

Νομίζω ότι ιδιαίτερες στιγμές ήταν η συνάντηση του Προέδρου της Παλαιστίνης, Μαχμούτ Αμπάς, με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, τον Εχούντ Μπάρακ, που επίσης δείχνει τη σημασία αυτών των συναντήσεων.

Επίσης, η παρουσία του Προέδρου του Ιράκ, με τον οποίο είχαμε σε βάθος συζήτηση για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και την διάθεσή του και την ανάγκη του να έχει την υποστήριξη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ώστε να μπορέσει να ανορθωθεί η χώρα του, να εδραιωθεί η δημοκρατία και βεβαίως να τελειώσει και η κατοχή. Αλλά να υπάρξει και μια σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή του Ιράκ.

Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να καλωσορίσουμε τον Πρόεδρο της Σερβίας, τον Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος συνοδευόταν και από τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, Ιβιτσα Τάτσιτς, με τον οποίο σχημάτισε πρόσφατα κυβέρνηση συνασπισμού. Παίξανε σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και μάλιστα την ανακοίνωση του σχηματισμού της κυβέρνησης, την έκανε από εδώ, από την Αθήνα, στο κογκρέσο μας, στο Συνέδριό μας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Νομίζω ότι και αυτό έχει τη σημασία του, δείχνει τον ρόλο που παίζει αυτή η Οργάνωση, αλλά βεβαίως και την σημασία που δίνουν και οι ηγέτες σε αυτή την Οργάνωση.

Με αυτά τα λόγια, θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω όλους, και εσάς, τα μέλη του Τύπου και της τηλεόρασης, τους δημοσιογράφους, που βρεθήκατε εδώ αυτές τις μέρες και συμβάλατε ώστε να περάσει ένα μήνυμα στην κοινή γνώμη, και της Ελλάδας, αλλά και διεθνώς, για τις εργασίες μας και για τη σημασία των θεμάτων που έχουμε αγγίξει.

Από εδώ, θέλω να τονίσω ότι έχουμε μπροστά μας ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα δουλειάς, ακριβώς ώστε αυτές οι προτεραιότητες να αναπτυχθούν και να γίνουν συνείδηση των μελών μας, των στελεχών μας, των φίλων μας, των ψηφοφόρων μας σε όλο τον κόσμο, αλλά και ευρύτερα, ώστε να μπορούμε να πετύχουμε τις αλλαγές, να αναδείξουμε τις εναλλακτικές προτάσεις, τον εναλλακτικό δρόμο και να πούμε και πάλι ότι υπάρχει άλλος δρόμος και εμείς τολμούμε.

Δίνω τον λόγο στον Λουίς Αγιάλα. Και πάλι τον ευχαριστώ για όλη τη συνεργασία μας.

ΛΟΥΙΣ ΑΓΙΑΛΑ: Ευχαριστώ. Στην εισαγωγή που έκανε ο Πρόεδρος θα ήθελα εγώ να επισημάνω τέσσερα σημεία.

Καταρχήν, εξ ονόματος όλων των αντιπροσωπειών, όλων ημών που ήρθαμε στην Ελλάδα με την ευκαιρία του 23ου Συνεδρίου, είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή της Οργάνωσής μας. Kαταρχήν λοιπόν, πρέπει να πω ότι είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι σε αυτή τη χώρα. Αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας. Στην πατρίδα μας.

Χθες, συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Οι πάντες μας έκαναν να αισθανθούμε σαν στο σπίτι μας, ήμασταν ευπρόσδεκτοι και όπως είπε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου χθες το βράδυ, τέτοιου είδους συναντήσεις, πρώτα απ’ όλα, είναι ένα γεγονός για την Δημοκρατία, μία εκδήλωση της Δημοκρατίας.

Και το να εκτιμάται κάτι τέτοιο, είναι πολύ ευχάριστο και είναι καλό για την Δημοκρατία. Δεύτερον, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, διότι εδώ έχουμε ένα κόμμα με το οποίο συνεργαζόμαστε επί σειρά ετών και έχουμε έναν ηγέτη, ο οποίος επιδεικνύει το ενδιαφέρον, την αφοσίωση και τον ενθουσιασμό του, παράλληλα με τα καθήκοντά του και τις υποχρεώσεις του στην εθνική πολιτική σκηνή.

Αλλά και σε διεθνές επίπεδο, ένας πολύ κατάλληλος άνθρωπος με όραμα για την Ελλάδα, αλλά και για το κίνημά μας. Χαιρόμαστε λοιπόν που τον εκλέξαμε ομόφωνα, για μία ακόμα φορά, τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπανδρέου, ως Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Όλοι λοιπόν εμείς, που ενδιαφερόμαστε και ασχολούμαστε με την Διεθνή, είχαμε την τύχη να έχουμε πολύ σημαντικούς ανθρώπους επικεφαλής του κινήματος. Αρχίζοντας από τον Βίλι Μπραντ, στην συνέχεια τον Πιέρ Μορουά και άλλους.

Το δεύτερο σημείο είναι το εξής. Το πρώτο Συνέδριο που εκλήθην να οργανώσω το 1992, τότε δούλευα με τον Βίλι Μπραντ, όταν πρωτοήρθα μάλιστα στην Σοσιαλιστική Διεθνή, και θυμάμαι το Συνέδριο ως μία πολύ κρίσιμη στιγμή της πολιτικής μας οικογένειας, ήταν αμέσως μετά την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου.

Στην ένταξη, των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, σε Ανατολή και Δύση, να συναντώνται πολιτικοί κάτω από τις αρχές της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να επιδιώκουν κοινούς στόχους και σκοπούς.

Άνθρωποι, που είχαν περάσει από ένα αυταρχικό καθεστώς, σε ένα καθεστώς ελευθερίας και Δημοκρατίας. Να σκεφτεί κανείς ότι ο Βίλι Μπραντ, πριν από όλα αυτά, δεν είχε θέσει κάποιους στόχους. Ήθελε δηλαδή να προωθήσει αυτήν την Οργάνωση, έχοντας πίσω του μία μακρά ιστορία.

Τότε, η Σοσιαλιστική Διεθνής ήταν μία ιστορική Οργάνωση, όπου συμμετείχαν τα ιδρυτικά κόμματα. Και φτάσαμε από το ’92 τώρα 16 χρόνια μετά, να έχουμε το Συνέδριο της Αθήνας, όπου πραγματικά καλωσορίσαμε ολόκληρο τον κόσμο με ένα μακρύ κατάλογο συμμετεχόντων, με νέες συμμετοχές και με αποφάσεις που υιοθετήσαμε, με νέα ηγεσία και Προεδρία στην Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μετέχουν σε αυτό το συλλογικό όργανο, το οποίο είναι η Σοσιαλιστική Διεθνής, ηγέτες από την Αφρική, την Λατινική Αμερική, την Ασία, αλλά και την Ευρώπη. Ένα τρίτο σημείο, που είναι πολύ σημαντικό και σχετικό, είναι ότι ασχοληθήκαμε με τα πραγματικά προβλήματα που ενδιαφέρουν, όχι μόνο τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά όλους τους ανθρώπους, τους λαούς, το θέμα της ειρήνης, της μετανάστευσης, η κρίση των τροφίμων, η κλιματική αλλαγή και επίσης το ζήτημα της παγκόσμιας οικονομίας, σε μια εποχή αστάθειας και ανησυχιών σε όλο τον κόσμο.

Η στιγμή λοιπόν κατά την οποία έγινε αυτή η συζήτηση, αλλά και τα έγγραφα που εγκρίθηκαν και η ανταλλαγή απόψεων που έγινε εδώ, είναι μια πολύ καλή βάση για να συνεχίσουμε. Το Συνέδριο γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Εδώ ασχοληθήκαμε με τα βασικά θέματα, τα οποία θα έχουμε μπροστά μας τα προσεχή χρόνια.

Έχουμε μια γεμάτη ατζέντα, έναν πλήρη κατάλογο και αυτή τη στιγμή έχουμε και την ισχύ για να γίνει η Διεθνής πολύ πιο ορατή, ενεργή, δραστήρια σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Επίσης, περιλάβαμε πάρα πολλές γυναίκες ηγέτες στη Διεθνή, κάτι που δείχνει πως αυτή η Οργάνωση, καθώς προχωράει στο χρόνο, διευρύνεται. Έχουμε δηλαδή μια νέα μορφή και, μια νέα μορφή ενσωμάτωσης όλων των χωρών και των περιφερειών, κάτι το οποίο αυξάνει και το κύρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Το ανέφερα και στην αρχή όταν πρωτοήρθα, ότι είναι εποχή παγκόσμιας πολιτικής και, πιστεύουμε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι ικανή να διαχειριστεί τα πράγματα, με νέα μηνύματα υπό τις παρούσες συνθήκες.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

Β. ΠΕΤΟΥΡΗ: Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε μεταξύ άλλων στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής, το οποίο ήταν και από τα σημαντικότερα θέματα της ατζέντας. Αναφερθήκατε στην συνάντηση Αμπάς, Μπάρακ, αν δεν κάνω λάθος έγινε με δική σας πρωτοβουλία και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπήρξε κάποια ουσιαστική πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση στην επίλυση του Μεσανατολικού.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώρα απ’ όλα, είναι πάντα χρήσιμο, ακόμα έστω και για συμβολικούς λόγους, ότι γίνονται συναντήσεις και, μάλιστα, δημόσιες συναντήσεις, μεταξύ αυτών των δύο πλευρών.

Και ουσιαστικά, μιλάμε για την κυβέρνηση της μίας πλευράς και την κυβέρνηση της άλλης πλευράς. Προφανώς, υπάρχουν προβλήματα και εσωτερικά από τις δύο πλευρές, όπως βεβαίως ζητήματα που έχουν σχέση και με την βούληση των Ηνωμένων Πολιτειών ενόψει εκλογών, να προχωρήσουν και να ασκήσουν τις απαραίτητες πιέσεις για να βρεθούν λύσεις.

Γι’ αυτό και το Συνέδριό μας ανέδειξε την ανάγκη και μίας διεθνούς πρωτοβουλίας, μίας περιφερειακής διάσκεψης, αλλά του ρόλου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του καθοριστικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση του Μεσανατολικού.

Είμαι πεπεισμένος ότι είναι σημαντική η συνάντηση των δύο πλευρών, αλλά είμαι επίσης πεπεισμένος ότι, αν δεν υπάρξει η πολιτική βούληση από την διεθνή κοινότητα -και θα εξαρτηθούν πολλά από τις εκλογές και στις Ηνωμένες Πολιτείες- αλλά και από την Ευρώπη, δεν θα έχουμε τις αναμενόμενες θετικές εξελίξεις.

Εμείς, πάντως, ως Οργάνωση, έχουμε καταστήσει σαφές ότι το πλαίσιο των αποφάσεων, οι αποφάσεις αυτών των λύσεων και, αυτές καθαυτές οι λύσεις, είναι συμφωνημένες και από τις δύο πλευρές.

ΣΤ. ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε στην εναρκτήρια ομιλία σας ακούσαμε να εύχεστε καλή επιτυχία στον κύριο Ομπάμα, τον υποψήφιο των Δημοκρατικών και μάλιστα σας χειροκρότησε και το Συνέδριο. Θεωρείτε ότι υπάρχουν ιδεολογικές γέφυρες μεταξύ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Δημοκρατικού κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών και πολύ περισσότερο του κυρίου Ομπάμα ως υποψηφίου Προέδρου, ενδεχομένως Προέδρου;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, η Σοσιαλιστική Διεθνής -και το έχω τονίσει από την πρώτη φορά που ανέλαβα- αυτό το Συνέδριο πρέπει να ανοίξει την αγκαλιά του και σε άλλες δυνάμεις που μπορεί να μην είναι μέλη, αλλά που μπορούν να έχουν κοινούς στόχους ή και κοινές προσεγγίσεις.

Γι’ αυτό, θα ήθελα να θυμίσω πως είναι πολύ θετικό γεγονός ότι, παραδείγματος χάρη, είχαμε εκπρόσωπο της Κινεζικής κυβέρνησης και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, με τον οποίο είχαμε διμερή συνάντηση μετά από την ομιλία του εδώ, και που συμμετέχει στη Επιτροπή για την Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία. Και συμμετέχει και ουσιαστικά, και αυτό είναι νομίζω σημαντικό, όταν η Κίνα, με τους ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης, παίζει ρόλο στην κλιματική αλλαγή, αλλά βεβαίως και στην ανάπτυξη παγκοσμίως. Μου ζήτησε να συνεχίσουμε και να εμβαθύνουμε τον στρατηγικό διάλογο που έχει ξεκινήσει. Και θεωρεί πάρα πολύ θετική τη λειτουργία της οικογένειάς μας, της πολιτικής, σε ό,τι αφορά το μέλλον των πολιτικών εξελίξεων, και του δικού του κόμματος, και της Κίνας.

Το ίδιο και η Ινδία. Είχαμε εδώ εκπρόσωπο από το κόμμα του Κογκρέσου, που δεν είναι μέλος, αλλά που ενδιαφέρεται πια να συμμετάσχει πιο ενεργά. Είχαμε πάρα πολύ καλή παρουσία, αλλά και χαιρετισμό εκ μέρους της Σόνια Γκάντι, από βουλευτίνα, η οποία μάλιστα μίλησε και για τα δικαιώματα των μεταναστών.

Και βεβαίως, είχαμε παρουσία και από το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Συμμετέχει από το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ πρώην συνεργάτης της κυβέρνησης Κλίντον για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής. Και θα παραστώ και εγώ προσωπικά στο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ τον Αύγουστο. Έχουμε πια αναπτύξει συστηματικές σχέσεις. Πιστεύω ότι ο Μπάρακ Ομπάμα μπορεί να φέρει μια νέα ελπίδα αλλά και ένα νέο πνεύμα στις διεθνείς σχέσεις, αλλά και στον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών. Και πράγματι, θα συγκλίνουν με πολλές από τις δικές μας αρχές, όπως είναι τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της καταπολέμησης της φτώχειας, της διπλωματικής οδού στην επίλυση των συγκρούσεων ανά τον κόσμο και, βεβαίως και της μεγαλύτερης ανθρωπιάς στην αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως είναι αυτό της μετανάστευσης.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, κύριε Πρόεδρε, αν ασχοληθήκατε με τις τελευταίες εξελίξεις που έχουμε στην Τουρκία και επίσης ποια είναι η θέση της Διεθνούς και επίσης θέλω να σας ρωτήσω, επειδή δεν είδαμε αντιπροσωπεία του κόμματος του κυρίου Μπαϊκάλ, συμβαίνει κάτι στις σχέσεις της Διεθνούς με το κόμμα αυτό; Και επίσης θα ήθελα να παρακαλέσω τον κύριο Αγιάλα, αν έχει την καλοσύνη, μιας και έρχεται στην Ελλάδα τα τελευταία 15 -16 χρόνια και να είναι καλά, εάν έχει παρακολουθήσει τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και αν θα ήθελε να κάνει ένα σχόλιο.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Και βέβαια παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία. Είναι ανησυχητικές σε ό,τι αφορά την πιθανή παρέμβαση της δικαιοσύνης στα πολιτικά πράγματα εκεί. Και αυτό, βεβαίως, μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερες αναταράξεις και στην περιοχή.

Θα ήθελα, λέγοντάς το αυτό, να επισημάνω ότι και στην Βουλή των Ελλήνων, πριν από μερικές εβδομάδες, επεσήμανα την ανάγκη μιας υπεύθυνης, προσεκτικής και γρήγορης πολιτικής από πλευράς της Ελληνικής κυβέρνησης, για να διατηρήσουμε την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή, χωρίς να υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις στην γείτονα χώρα. Σε ό,τι αφορά την παρουσία ή μη των Τούρκων συντρόφων, θα ήθελε να πει δύο λόγια ο Λουίς Αγιάλα.

ΛΟΥΙΣ ΑΓΙΑΛΑ: Δεν καλύψαμε στις συζητήσεις μας -τις παρακολουθήσατε άλλωστε και εσείς -την κατάσταση στην Τουρκία. Είχαμε όμως επαφές με διάφορους φίλους για να παρακολουθούμε τι συμβαίνει.

Το κόμμα του Μπαϊκάλ δεν συμμετείχε, είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν, να στείλουν αντιπροσωπεία, αλλά πιστεύω με όλα αυτά που συμβαίνουν εκεί, δεν μπορούσαν να είναι εδώ- θα το έβρισκα δύσκολο με τις εξελίξεις. Ακόμα όμως είναι παρόν σε αυτό το οποίο κάνουμε, είναι μέλος. Απλώς, έτυχε αυτή τη φορά να μην έρθουν. Έλαβαν την απόφαση αυτή. Τα περισσότερα μέλη μας ήταν εδώ. Δεν έχω μετρήσει επακριβώς, περίπου 90% είναι εδώ. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που δεν ήρθαν.

Έχω την εντύπωση, όταν έρχομαι στην Ελλάδα, έρχομαι εδώ και 16 χρόνια, κάθε φορά που κοιτάζω τον Γιώργο, βλέπω έναν άνθρωπο -θα το πω πολύ απλά- που τα πιο σημαντικά είναι μπροστά του. Αυτό το αίσθημα έχω με τον Γιώργο.

Παρακολουθώ πάρα πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στο κόμμα, στις διάφορες στιγμές ευθύνης. Για πρώτη φορά, είχα έρθει εδώ την εποχή του πατέρα του, του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος με παρακολούθησε, όταν άρχισα την συνεργασία με τον Βίλι Μπραντ και για να συζητήσει μαζί μου την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ.

Ήταν χαρά μου, ήταν ένας απλός και ευθύς άνθρωπος, σου μιλούσε, σου χαμογελούσε και ένιωθες ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με όλη του την ψυχή. Έβλεπα πολλές ιδέες, μία νέα δυναμική, μία θέση στο μέλλον.

Το κόμμα αυτό, το θεωρώ πολύ σημαντικό. Το είπε ο Γιώργος ξεκάθαρα, η πολιτική αντιμετωπίζει πολλές νέες προκλήσεις και δυσκολίες και για την Ελλάδα και για όλο τον κόσμο. Έχω δει την εξέλιξη του κόμματος αυτού, είχα έρθει και πέρσι στις συζητήσεις του κόμματος. Είναι μια σημαντική πολιτική δύναμη που αντιμετωπίζει τη νέα πραγματικότητα. Η πολιτική έχει αλλάξει, έχουν αλλάξει και τα πολιτικά κόμματα, οι πολιτικοί οργανισμοί, και έχουμε δώσει μια νέα σύγχρονη απάντηση. Και αυτό εννοούσα, μεταξύ των άλλων, όταν είπα ότι εδώ αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου, άνετα.

Τ. ΜΙΧΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές αλλαγές των τελευταίων ετών στην Ευρώπη είναι η σημαντική υποχώρηση της Κεντροαριστεράς, των σοσιαλιστικών κομμάτων σε χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία, η Ιταλία, η Γαλλία και αλλού.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η πρωτοβουλία των μεταρρυθμίσεων, των μεταρρυθμιστικών προτάσεων έχει περάσει στην Κεντροδεξιά, έχει περάσει στα φιλελεύθερα και τα συντηρητικά κόμματα, ενώ αντίθετα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν παραμείνει, βρίσκονται στο σημείο απλώς να υπερασπίζονται το υπάρχον status quo. Συμφωνείτε με αυτή την ανάλυση;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ΄ όλα, ας δούμε λίγο το σοσιαλιστικό κίνημα παγκοσμίως. Είναι σε άνοδο, εκπληκτική άνοδο. Και δεν είναι τυχαίο που εμείς έχουμε προσθέσει τόσα νέα κόμματα στον κατάλογο των συμμετεχόντων στη Διεθνή. Είναι πολύ πιο ισχυρή η παρουσία τους στην Λατινική Αμερική, στην Αφρική και στην Ασία.

Αυτό το οποίο νομίζω είναι ότι η Ευρώπη, είναι μια Ευρώπη αναπτυγμένη, η οποία αισθάνεται απειλή. Αισθάνεται απειλή από την παγκοσμιοποίηση και δεν έχει βρει το δρόμο της για το ποιες αλλαγές πρέπει να κάνει, ώστε να αντιμετωπίσει μια παγκόσμια ανταγωνιστική αγορά. Και πιστεύω ότι έχει φέρει η Δεξιά και η συντήρηση την Ευρώπη σε αδιέξοδο. Αδιέξοδο θεσμικό, αδιέξοδο πολιτικό, αδιέξοδο και σε ό,τι αφορά τα μεγάλα θέματα που αφορούν στους ευρωπαίους πολίτες. Την κοινωνική συνοχή, το μεγάλο θέμα της κλιματικής αλλαγής, της ενέργειας και πολλά άλλα.

Άρα λοιπόν, πιστεύω ότι αυτή είναι η ώρα να υπάρξει μια νέα μεταρρυθμιστική αριστερή δυναμική, που έχει ως επίκεντρο τα μεγάλα ζητήματα, όπως είναι το ενεργειακό, όπως είναι η μετατροπή της παραγωγικής μας διαδικασίας σε προϊόντα ποιότητας, θα έλεγα πράσινα, οικολογικά και ποιοτικά. Μόνον έτσι θα μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί προς άλλες, τρίτες χώρες και ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ιταλία και, βεβαίως αυτό σημαίνει επένδυση στην έρευνα, επένδυση στην παιδεία, στον άνθρωπο δηλαδή, και σιγουριά για τον Ευρωπαίο πολίτη, να μπορεί να μετεξελιχθεί.

Η Δεξιά και η συντήρηση χρησιμοποιούν το όπλο του φόβου, της ανασφάλειας, για να δημιουργήσουν την αίσθηση της ανάγκης κάποιων παραλαϊκιστικών ηγετών που, προς στιγμήν μπορούν να πείσουν ότι είναι οι μεγάλοι προστάτες. Αλλά τελικά, καταρρακώνεται απ’ αυτούς η ουσιαστική δυνατότητα να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά, όπως βεβαίως και στην Ελλάδα. Σοβαρή μεταρρύθμιση σήμερα μπορεί να κάνει, πιστεύω, μόνο η Σοσιαλιστική Δημοκρατική Αριστερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: