Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Η πολιτική ζωή του τόπου βρίσκεται σε ομηρία απ’ την υπόθεση SIEMENS και είναι ανάγκη να απελευθερώσουμε τη χώρα μας απ’ αυτή την ομηρία. Γι’ αυτό το λόγο, ζητείται πολιτικό και προσωπικό θάρρος.

Θάρρος, να αποκαλυφθεί επιτέλους η αλήθεια. Όλη η αλήθεια. Όλα στο φως.

Θάρρος, να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Θάρρος, να αποδοθούν οι ευθύνες, πολιτικές και ποινικές.

Θάρρος, να τιμωρηθούν όσοι και από όποιο κομματικό χώρο έχουν ευθύνες.

Θάρρος, τελικά, να διαμορφώσουμε ένα σύστημα χρηματοδότησης των κομμάτων, που δεν αλλοιώνει και δεν υπονομεύει την πραγματική δημοκρατική έκφραση των πολιτών και του λαού μας.

Αυτά πρότεινα, γι’ αυτά παλεύω και γι’ αυτά αγωνίζομαι.

Με θάρρος και αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Ελληνικό λαό. Έναν λαό, που σήμερα υποφέρει. Υποφέρει και έχει ως προτεραιότητα τα ζητήματα ακρίβειας, την προστασία του εισοδήματός του, την προστασία βασικών του κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μου, παρά την απαίτηση του λαού για διαφάνεια, είναι άβουλος μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις. Αδυνατεί και φοβάται να αναλάβει τις βασικές του ευθύνες. Ευθύνες, που έχει ως πρωθυπουργός της χώρας. Βρίσκεται υπό ομηρία.

Προκαλεί πολιτικές εκτροπές, για να καλύψει τις αμαρτίες της κυβέρνησής του. Είναι πλέον μέρος του προβλήματος η κυβέρνηση αυτή, όχι μέρος της λύσης.

Αποτελεί δε σοβαρότατο πολιτικό πρόβλημα η αποκάλυψη ότι, υπουργός που επόπτευε σημαντικούς δημόσιους φορείς, ήταν και φιλοξενούμενος εταιρείας, που διεκδικούσε και έπαιρνε προμήθειες απ’ αυτούς τους ίδιους δημόσιους φορείς.

Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι απλώς τα παραστατικά του ξενοδοχείου. Οι πολίτες ρωτούν: Αυτό μόνο είναι το σκάνδαλο; Πού πήγαν τα τεράστια ποσά, για τα οποία μας μιλά η Δικαιοσύνη απ’ τη Γερμανία; Πάλι θα συγκαλυφθούν όλα, όπως και στις άλλες υποθέσεις;

Το σκάνδαλο της SIEMENS, αλλά και η συγκάλυψη αυτού του σκανδάλου, είναι βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος. Δυναμιτίζει μια σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες, στα πολιτικά κόμματα και στο πολιτικό σύστημα, στην Πολιτεία μας γενικότερα.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Έχει και άμεση επίπτωση στον πολίτη, στην τσέπη του. Οι μίζες που δίνονται σε μια δημόσια προμήθεια μεταφράζονται σε μεγαλύτερο κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο. Η προστασία ενός καρτέλ για πολιτικά ανταλλάγματα, σημαίνει ότι θα υπάρχουν ολιγοπωλιακές πρακτικές στην αγορά, και αυτό, σημαίνει απλά υψηλότερες τιμές για τον καταναλωτή, σημαίνει μείωση της αγοραστικής δύναμης του πολίτη.

Όλα αυτά τα ζητήματα, αυτά τα ζητήματα της διαφθοράς, τελικά, τα πληρώνει ο Έλληνας πολίτης. Και βέβαια, τα θέματα αυτά δεν αφήνουν την πολιτική και τους πολιτικούς να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα που έχει ο Έλληνας πολίτης. Τα θέματα της ακρίβειας, την κατάσταση στην υγεία, στην παιδεία, την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Μια κυβέρνηση που δεν έχει το θάρρος να λύσει τα δικά της προβλήματα, δεν μπορεί να λύσει αυτά του πολίτη. Η απαξίωση των θεσμών βαθαίνει την οικονομική κρίση που βιώνει ο Έλληνας και μαστίζει τη χώρα μας, τσακίσει την μέση Ελληνική οικογένεια.

Γι’ αυτό, για μας, τα θέματα διαφάνειας και η υπεράσπιση της αγοραστικής δύναμης του Έλληνα πάνε μαζί. Και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να μην συγκαλυφθεί αυτή η υπόθεση.

Πρώτον, θα ζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, για να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή. Να τελειώνουμε μ’ αυτή την υπόθεση. Το αίτημα αυτό της αντιπολίτευσης, που έχει κατατεθεί, γίνεται πλέον κάτι παραπάνω από επιτακτικό.

Δεύτερον, ζητάμε από την κυβέρνηση να στραφεί νομικά κατά της SIEMENS, διεκδικώντας αποζημιώσεις. Το είχα ζητήσει στη Βουλή το Φεβρουάριο, η κυβέρνηση τότε κώφευσε, το επαναλαμβάνω και σήμερα.

Τρίτον, ζητάμε να ενεργοποιηθούν επιτέλους και οι αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας: η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών. Ας αφήσει τις προφάσεις της η κυβέρνηση, για να δει με κάθε προβλεπόμενο έλεγχο τις ευθύνες της SIEMENS.

Τέταρτον, να δραστηριοποιηθεί η Αρχή Καταπολέμησης Βρώμικου Χρήματος, δηλαδή η υπηρεσία της οποίας προΐσταται ο κ. Ζορμπάς.

Και πέμπτον, ζητάμε το αυτονόητο. Δεν μπορεί αυτή η εταιρεία, η SIEMENS, να παίρνει προμήθειες από το ελληνικό Δημόσιο, όταν η ίδια ομολογεί πως έχει δώσει μίζες για να πάρει αυτές τις δουλειές.

Τέλος, τονίζω: ευθύνες δεν υπάρχουν μόνο στους εμπλεκόμενους της υπόθεσης SIEMENS. Ευθύνες υπάρχουν σήμερα και σε όσους επιχειρούν να συγκαλύψουν αυτή την υπόθεση. Και αυτές οι ευθύνες θα καταλογιστούν.

Επαναλαμβάνω, είμαι αποφασισμένος, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τέλος σ’ αυτή τη νοσηρή κατάσταση, σ’ αυτές τις πρακτικές που αδικούν τη χώρα μας, πρακτικές που άδικα πληρώνουμε όλοι.

Μαζί, αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: