Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΞΙΑ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΕΝΕΛΑΟ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην εποχή της κρίσης των ιδεολογιών, σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, που πολλοί ισχυρίζονται ότι τα όρια της Αριστεράς και Δεξιάς είναι δυσδιάκριτα, ποια θεωρείτε εσείς ως τη βασική διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι διαφορές είναι μεταξύ της συντήρησης και της προοδευτικής αντίληψης για τα πράγματα. Η συντήρηση και εδώ και διεθνώς έχει φορέσει τα ρούχα των προοδευτικών συνθημάτων για να κρύψει το πραγματικό της πρόσωπο - την ταύτιση με τους λίγους και ισχυρούς που οδηγεί στη συγκέντρωση της εξουσίας σε χέρια λίγων.

Η συντήρηση σήμερα χρησιμοποιεί το κράτος για να εξυπηρετήσει και να ενισχύσει τα συμφέροντα αυτά. Θα έλεγα ότι ο σημερινός θεός της συντήρησης είναι η εξουσία. Η διατήρησή της και η ενίσχυσή της για τους λίγους. Στην Ελλάδα δε αυτό έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Το κράτος γίνεται λάφυρο στα χέρια του κόμματος, η αναξιοκρατία κυριαρχεί, ευνοούνται οι ημέτεροι, καταστρατηγούνται νόμοι της αγοράς εάν θίγουν μεγάλα συμφέροντα.

Εμείς κινούμαστε στον αντίθετο ακριβώς πόλο. Και το κράτος και η αγορά για μας είναι μέσα και όχι αυτοσκοποί. Είναι εργαλεία για την προστασία του πολίτη, των δικαιωμάτων του, για οικονομικό και κοινωνικό σχεδιασμό. Για αυτόν το λόγο θέλουμε την ενίσχυση της δημοκρατίας ενώ η συντήρηση υπονομεύει θεσμούς ελέγχου και συμμετοχής. Για αυτόν το λόγο θέλουμε ένα επιτελικό αλλά ισχυρό κράτος σχεδιασμού ενώ η συντήρηση διαμορφώνει ένα πλαδαρό και πελατειακό κράτος. Για αυτόν το λόγο θέλουμε την εγγύηση των βασικών αγαθών της παιδείας, υγείας και πρόνοιας από την πολιτεία ενώ η συντήρηση τα αφήνει στην ιδιωτική κερδοσκοπία. Για αυτόν το λόγο πιστεύουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν θα έρθει από την αγορά ή από την υπερεκμετάλλευση αλλά από τον σοβαρό σχεδιασμό της πολιτείας.

Εμείς πιστεύουμε στη φορολογική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου, η ΝΔ μετέφερε φορολογικά βάρη από τους πλούσιους στη μεσαία τάξη και τους φτωχούς. Εμείς πιστεύουμε στην απελευθέρωση των πολιτών από τα δεσμά του κράτους-δυνάστη, η ΝΔ τρέφεται από το σφετερισμό του κράτους και τη νομή της εξουσίας. Εμείς πιστεύουμε στην διαφάνεια και στη λογοδοσία, η ΝΔ δεν θέλει να δίνει κανέναν λογαριασμό για τίποτα και σε κανέναν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η αντιπαράθεση ανάμεσα στην πολιτική και τους πολιτικούς από τη μία πλευρά, και τον κόσμο των επιχειρήσεων και τους επιχειρηματίες από την άλλη, η οποία καλλιεργείται όλο και περισσότερο τώρα τελευταία, πού νομίζετε ότι οφείλεται; Πρόκειται για έλλειμμα πολιτικών οραμάτων και ικανών πολιτικών, που με τη σειρά τους προκαλεί την ισχυροποίηση του επιχειρηματικού κόσμου; Μπαίνει η πολιτική στο περιθώριο, ενώ έρχεται η οικονομία και η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο; Και επιτέλους, γιατί θα πρέπει να έρχονται σε αντιπαράθεση οι δυνάμεις της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και να ενοχοποιείται η επιχειρηματικότητα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η πολιτική υποχωρεί όταν οι πολίτες αισθάνονται ότι οι πολιτικοί δεν προσφέρουν λύσεις στα προβλήματά τους. Αυτό είναι το στοίχημα σήμερα: να βρούμε νέες προοδευτικές λύσεις στα παλιά και νέα ερωτήματα της κοινωνίας. Όσο για τη σχέση ανάμεσα στον κόσμο της πολιτικής και των επιχειρήσεων, έχω κατ’ επανάληψη εκθέσει τις απόψεις μου για το πώς το κράτος και η επιχειρηματική κοινότητα μπορούν και πρέπει να εργαστούν από κοινού με καθαρές σχέσεις και ρόλους, σε υγιή βάση για μια νέα αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Το τονίζω, δεν είμαι εναντίον της επιχειρήσεων, αντιθέτως - και είναι πολύ κρίμα η ενοχοποίηση των σχέσεων πολιτικής και επιχειρηματιών. Αλλά αυτό γίνεται διότι στον τόπο μας δεν διαμορφώσαμε τις υγιείς και ξεκάθαρες σχέσεις, τους κανόνες που θα επιτρέπουν να κάνουμε σωστά την δουλειά μας για το συμφέρον όλων.

Στόχος δικός μου είναι ακριβώς να εμπεδώσω μια νέα υγιή σχέση μεταξύ κράτους και ιδιωτών. Και αυτό αφορά και στην τεράστια πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αισθάνονται σήμερα το κράτος ως εχθρό τους, που δεν τους σέβεται και δεν τους εξοπλίζει για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη φάση και το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση γι’ αυτό. Δεν είστε άδικοι; Πως θα μπορούσε η Ελλάδα να μην επηρεαστεί από τη διεθνή οικονομική κρίση;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν φταίει η διεθνής κρίση που η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης, με τις πιο μεγάλες αυξήσεις στα καθημερινά είδη, με τη μεγαλύτερη ασυδοσία στην αγορά. Δεν φταίει για την ασυδοσία η διεθνής κρίση. Δεν φταίει η διεθνής κρίση για τις καταχρηστικές πρακτικές των Τραπεζών και τις κρυφές χρεώσεις. Δεν φταίει για το ασήκωτο κόστος της υγείας, της παιδείας, που επωμίζεται σήμερα κάθε ελληνική οικογένεια.

Για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μέση Ελληνική οικογένεια φταίει η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Φταίνε οι επιλογές αντίστροφης αναδιανομής που μεταφέρουν πλούτο από τους πολλούς στους λίγους, η απουσία βιώσιμης αναπτυξιακής πολιτικής, που διευρύνει το παραγωγικό έλλειμμα, και υπονομεύει το μέλλον της οικονομίας μας. Φταίει η απαξίωση των θεσμών, που βαθαίνει την οικονομική κρίση. Φταίει η πελατειακή σπατάλη τεράστιων κονδυλίων που θα έπρεπε να πάνε στην ανάπτυξη της περιφέρειας, την καινοτομία, την παιδεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αφορμή το σκάνδαλο της Siemens, έρχεται και πάλι απειλητικά στο πολιτικό προσκήνιο, το πρόβλημα του «κόστους της πολιτικής» που υπερβαίνει τελικά τις οικονομικές αντοχές των κομμάτων. Το θέμα για σας έχει μόνο θεσμικό χαρακτήρα επανεξέτασης του πλαισίου χρηματοδότησης των κομμάτων ή άπτεται και ζητημάτων νέας πολιτικής ηθικής, κουλτούρας των πολιτικών κομμάτων και αξιακών δομών τους;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το πρόβλημα δεν είναι μόνο -και ούτε καν κυρίως -η χρηματοδότηση των κομμάτων. Υπάρχει μια χρόνια παθογένεια στο πολιτικό σύστημα της χώρας και η υπόθεση της Siemens μας καλεί όλους να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αφορά πολλές χώρες - η αιχμαλωσία της πολιτικής από το χρήμα και τους ισχυρούς - αλλά στην Ελλάδα έχει πάρει διαστάσεις εθνικής κρίσης.

Μας καλεί να γυρίσουμε άμεσα σελίδα, με αταλάντευτο τρόπο, όχι μόνο καταδικάζοντας πρόσωπα και πρακτικές. Αλλά παράλληλα κάνοντας τις απαραίτητες τομές ώστε η χώρα μας να απαλλαγεί από τέτοια φαινόμενα. Τις προτάσεις αυτές τις έχω καταθέσει επανειλημμένα και συστηματικά από το 2004 έως σήμερα. Δυστυχώς η ΝΔ και ο κ. Καραμανλής δεν έχουν ανταποκριθεί.

Προφανώς υπάρχει παράλληλα και ένα πρόβλημα δημοσίου ήθους και κουλτούρας. Αυτό όμως δεν θα λυθεί όσο η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν δίνει το παράδειγμα. Όσο δεν πείθουμε τους πολίτες για την αταλάντευτη βούλησή μας - με μέτρα και θεσμούς - να θέσουμε οριστικό τέλος, στην διαφθορά, στην αδιαφάνεια, στην ευνοιοκρατία, στην αναξιοκρατία, στην αυθαιρεσία - σε όλα τα νοσηρά φαινόμενα που χαρακτηρίζουν το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα - δεν θα αλλάξει και η πολιτική κουλτούρα στην δημόσια διοίκηση και την κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά την παρέμβαση του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες, κυρίου Τσάρλι Μακ Κρίβυ, ο οποίος θεωρεί παράτυπη τη μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ χωρίς δημόσια προσφορά, κάτι στο οποίο είχε ήδη αναφερθεί και ο κ. Βγενόπουλος στην Επιτροπή της Βουλής κατά την εξέτασή του, ποια είναι η θέση σας και του ΠΑΣΟΚ σήμερα απέναντι στη MIG και το συγκεκριμένο επιχειρηματία, για τον οποίο ακουστήκαν και κάποια όχι κολακευτικά σχόλια;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και συνολικά το ΠΑΣΟΚ καταδικάσαμε τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο θέμα του ΟΤΕ. Το συμφέρον της Ελλάδας, της οικονομίας μας και των πολιτών, είναι η διατήρηση του δημοσίου ελέγχου του ΟΤΕ σε ένα ανταγωνιστικό απελευθερωμένο περιβάλλον, και όχι η εκχώρηση του ελέγχου του ΟΤΕ σε ξένο ανταγωνιστή του, με ευτελές τίμημα και αδιαφανείς διαδικασίες. Υπερασπίσαμε παράλληλα το συμφέρον των μικρομετόχων του ΟΤΕ, που αδικήθηκαν βάναυσα από το χειρισμό που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Εμείς δεν έχουμε στόχο να αντιδικούμε με κανέναν επιχειρηματία. Οι επιχειρηματίες κοιτούν το συμφέρον τους. Πρέπει όμως βεβαίως να κινούνται μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας. Η κυβέρνηση είναι αυτή που έπρεπε να προασπίσει το Δημόσιο συμφέρον. Δεν το έκανε στην περίπτωση του ΟΤΕ όπως δεν το κάνει συστηματικά. Οργανωτής και υπαίτιος του σχεδιασμού για το ταπεινωτικό ξεπούλημα του ΟΤΕ είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι οι υπεύθυνοι γι’ αυτό θα λογοδοτήσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατηγορείτε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι στην υπόθεση Siemens, επιχειρούν συγκάλυψη. Ποιες θα ήταν οι ενέργειες που θα έπρεπε να γίνουν από εδώ και πέρα ώστε πρώτον το πολιτικό σύστημα να δείξει ότι αντιδρά στη διαφθορά και δεύτερον ν’ αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που θα σημαίνει παραγραφή τυχόν ευθυνών, για τους «γαλάζιους υπουργούς»;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είχε η Κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής μια ιστορική ευκαιρία. Με την υποστήριξη την δικιά μου να ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση και μαζί να ανατρέψουμε πρακτικές και λειτουργίας που ταλαιπωρούν τον τόπο.

Δυστυχώς η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να συγκαλυφθεί η αλήθεια. Δεν έλαβε κανένα μέτρο για να επιταχυνθεί και διευκολυνθεί η διαλεύκανση της υπόθεσης. Επέτρεψε τον εκφυλισμό της προκαταρκτικής διαδικασίας με φήμες και επιλεκτικές διαρροές. Και τώρα, με την πρόταση σύστασης Διακομματικής Επιτροπής επιχειρεί και πάλι να κερδίσει πολιτικό χρόνο με στόχο να ξεχαστεί η υπόθεση και να δημιουργηθούν έτσι καλύτερα οι προϋποθέσεις οριστικής συγκάλυψής της. Η ΝΔ θέλει να παραπέμψει στις καλένδες μια κατεπείγουσα συζήτησή, περιορίζοντάς την μάλιστα μόνο στο θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, ενώ αυτό δεν αποτελεί παρά μόνο μία από τις πολλές πτυχές των θεμάτων που αναδείχθηκαν με την υπόθεση Siemens.

Ο μόνος δρόμος για να δείξουμε πως η πολιτική ηγεσία της χώρας αντιλαμβάνεται την απογοήτευση και οργή της κοινής γνώμης είναι, εδώ και τώρα, να ρίξουμε άπλετο φως στην υπόθεση. Χρειάζεται άμεσα να εφαρμοσθούν τα μέτρα που προτείναμε: σύγκληση ολομέλειας Βουλής, Εξεταστική Επιτροπή για τη SIEMENS, ενεργοποίηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που είναι διακομματική, επανεξέταση των συμβάσεων της Siemens, αποκλεισμός της εταιρείας από συμβάσεις και προμήθειες του Δημοσίου. Πρέπει να αποδώσουμε όλες τις ευθύνες, όπου και αν αυτές ανήκουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε μιλήσει κ. Πρόεδρε με αφορμή τη μέχρι σήμερα δικαστική έρευνα για την Siemens για δικαστές που εκτελούν κυβερνητικές εντολές, επίορκους δηλαδή δικαστές. Πως στοιχειοθετείτε κάτι τέτοιο και τι θα έκανε μια επερχόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για ν’ αλλάξει το σημερινό αλλά και επί των ημερών των δικών σας κυβερνήσεων, καθεστώς στο χώρο της Δικαιοσύνης;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ποτέ επί των ημερών διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η δικαιοσύνη δεν είχε επιδείξει, όπως σήμερα εξαιτίας της συμπεριφοράς συγκεκριμένων λειτουργών της, την τραγική εικόνα του εντολοδόχου των κυβερνητικών επιθυμιών. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κατηγορήθηκε για πολλά, αλλά πάντως ποτέ για χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι γνωστό πως όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην εξουσία, η παραμικρή μονόστηλη καταγγελία στον τύπο προκαλούσε άμεσα το ενδιαφέρον και την κινητοποίηση των δικαστικών αρχών.

Το πιο ανησυχητικό είναι ο ορατός πια κίνδυνος απαξίωσης της εικόνας της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών. Ο χειρισμός όλων των κρίσιμων δικαστικών υποθέσεων (Πακιστανοί, υποκλοπές, ομόλογα, κουμπάροι, Ζαχόπουλος, Siemens) προκαλεί από ειρωνικά χαμόγελα έως οργή στην κοινή γνώμη. Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό για τους θεσμούς μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν η έρευνα για την υπόθεση Siemens δείξει ότι έχουν πολιτικές ευθύνες και άλλα στελέχη και πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσετε την ίδια τακτική που ακολουθήσατε με την περίπτωση Τσουκάτου;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δώσαμε μέχρι τώρα σαφή δείγματα γραφής. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε να αμαυρωθεί η πορεία και η ιστορία μας εξαιτίας μεμονωμένων συμπεριφορών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Τα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα που αγωνίστηκαν ανιδιοτελώς για μια καλύτερη Ελλάδα δεν έχουν κανένα λόγο να νιώσουν συνένοχοι των όποιων ξεστράτισαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αποπομπή του πρώην πρωθυπουργού κ. Σημίτη σχολιάσθηκε ποικιλοτρόπως ως μία κίνηση ασέβειας. Τι σηματοδοτεί η απόφαση αυτή; Αποτελεί ίσως με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, μια κίνηση αποδοκιμασίας της περιόδου Σημίτη και μία διατήρηση αποστάσεων του σημερινού ΠΑΣΟΚ, από την περίοδο αυτή;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει πως είμαστε υπερήφανοι για τα σημαντικά επιτεύγματα της περιόδου αυτής, στα οποία εξάλλου όλοι μας έχουμε μικρή ή μεγάλη συμμετοχή. Έχουμε παράλληλα πλήρη επίγνωση των δικών μας λαθών και παραλείψεων ως κυβέρνηση. Εξάλλου, αν δεν υπήρχαν τέτοια λάθη και παραλείψεις, δεν θα είχαμε χάσει τις εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν αύριο το πρωί συζητούσατε με τον κ. Καραμανλή και συζητούσατε για τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής , τι θα του προτείνατε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αν ο κ. Καραμανλής ειλικρινά είχε τέτοια πρόθεση, θα το είχε κάνει προ πολλού. Διευκρίνισα εξ αρχής το 2004 πως προτίθεμαι να συνεργαστώ και να στηρίξω την κυβέρνηση σε μια σειρά ζητημάτων μεταξύ των οποίων και αυτό της διαφάνειας και της διαφθοράς. Δεν υπήρξε ποτέ καμία απάντηση. Η ΝΔ δεν δέχθηκε καν να συζητήσει τις προτάσεις μας για το ζήτημα αυτό. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καραμανλής έχει μία καλή ευκαιρία: ας απαντήσει θετικά στις προτάσεις που του κάνω με την επιστολή μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν σας ανησυχεί ότι κάτι «πάει λάθος» στο σημερινό ΠΑΣΟΚ και παρά την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει στην καθημερινότητα η κυβέρνηση δεν κατορθώνει να «υπερφαλαγγίσει» σε δημοτικότητα την Ν.Δ;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ας είμαστε ειλικρινείς. Η εικόνα του ΠΑΣΟΚ υποφέρει από σειρά συγκεκριμένων γεγονότων. Από την επίπονη αλλά και πρωτοφανή δημοκρατική διαδικασία της εσωκομματικής εκλογής του Νοεμβρίου, έως την υπόθεση Siemens που παρότι αφορά στο παρελθόν πρόσφατα αποκαλύφθηκε. Το κόμμα μας έχει περάσει μέσα από πολλά κύματα. Αυτά λειτούργησαν σίγουρα αρνητικά για την εικόνα μας.

Όμως είμαστε σήμερα ένα διαφορετικό κόμμα. Με σημαντική ανανέωση, με νέες προτάσεις, με διάθεση για αλλαγές στην χώρα. Όσο δουλεύουμε συντεταγμένα και αυστηρά προσηλωμένοι στο καθήκον της δημιουργικής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης - μακριά από τις μικροεξουσίες - τόσο θα κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Όσο μιλάμε πειστικά και προβάλουμε τις προτάσεις μας, τόσο οι πολίτες πείθονται πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί μια συνολική αλλαγή πορείας της χώρας. Από όλους εμάς εξαρτάται και από κανέναν άλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε στα δημοσιογραφικά γραφεία το τελευταίο χρονικό διάστημα κυκλοφορούν σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος, στα δεξιά του ΠΑΣΟΚ και στα αριστερά της Ν.Δ, με μεγάλη συμμετοχή του μπλοκ των επονομαζόμενων «εκσυγχρονιστών» από το κόμμα σας, σας ανησυχεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Του να μείνετε δηλαδή ως πρόεδρος ενός ΠΑΣΟΚ «μικρού πλην τιμίου»; το οποίο όμως θα έχει πάψει να είναι κόμμα εξουσίας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όπως είχε κατ’ επανάληψη δηλώσει ο Ανδρέας Παπανδρέου, «το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται». Διότι όλοι ξέρουμε καλά πως η δύναμη του ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα η ικανότητά του να συνταιριάξει και να εκφράσει τα συμφέροντα ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων. Οι καθαρές θέσεις, οι καθαρές αρχές, οι καθαρές κουβέντες, δεν μικραίνουν το κόμμα. Το ενισχύουν στην συνείδηση του λαού και διευρύνουν την μεγάλη προοδευτική συμμαχία.

Δεν είμαστε κόμμα αξιωματούχων που μοιράζει τιμάρια. Είμαστε κόμμα αξιών που μοιράζεται οράματα. Που μετουσιώνει σε πολιτική πράξη τη μεγάλη συμμαχία αυτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας κάνω ένα απολύτως ξεκάθαρο ερώτημα κύριε πρόεδρε; Ποια συμφέροντα και δυνάμεις, και για ποιους λόγους δεν επιθυμούν κατ’ ουδένα τρόπο, να σας δουν να ορκίζεστε πρωθυπουργός; Πως σκοπεύετε να «σπάσετε» αυτό το εχθρικό μπλοκ, που στέκεται απέναντί σας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να διευκρινίσω καταρχήν πως μου είναι αδιάφορο το ποια «συμφέροντα» ενδεχομένως με πολεμούν ή όχι. Η βάση αναφοράς μου είναι η κοινωνία και όχι τα όποια συμφέροντα. Στην κοινωνία λογοδοτώ.

Δεν ξέρω κατά συνέπεια ποιοι ενδεχομένως με πολεμούν όπως λέτε εσείς. Ξέρω όμως ποιοι θα θιγούν από την πολιτική που θα εφαρμόσει η αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι όλο το φάσμα των μεσαζόντων και της παρασιτικής στρεβλής επιχειρηματικότητας που στηρίζεται σε εύνοιες και προνόμια που απονέμει η εξουσία. Είναι αυτοί που ξέρουν ότι ο Παπανδρέου δεν θα τους αφήσει να λυμαίνονται την εξουσία αλλά ότι η εξουσία θα υπηρετεί τον σοβαρό σχεδιασμό για μια άλλη ανάπτυξη, για ένα διαφορετικό κράτος, για μια σιγουριά για τον πολίτη. Αυτοί έχουν πράγματι κάθε λόγο να ανησυχούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως απαντάτε στα σενάρια αλλά και τις εκτιμήσεις ότι όποτε και αν γίνουν εκλογές ο δικομματισμός θα ηττηθεί, θα υπάρξει ακυβερνησία (και με το νόμο Σκανδαλίδη, αλλά και το νόμο Παυλόπουλου) οπότε θα καταλήξουμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας; Πόσο έτοιμος νιώθετε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και εάν προέκυπτε εκ των πραγμάτων ένα τέτοιο θέμα, ποια κόμματα νιώθετε πιο κοντά σας ιδεολογικοπολιτικά; Περνάει από το μυαλό σας, έστω ως σκέψη το ενδεχόμενο συνασπισμού με τη Ν.Δ τύπου Γερμανίας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν υπάρχει δικομματισμός. Έχουμε πολλά κόμματα στην χώρα μας. Πέντε σήμερα στην Βουλή και ελεύθερα ο πολίτης επιλέγει. Ο πολίτης έχει και δικαίωμα αλλά και υποχρέωση απέναντι στον τόπο και το δικό του συμφέρον να αξιολογήσει - μακριά από συνθηματολογίες και συναισθηματισμούς - το κάθε κόμμα που ζητά την ψήφο του.

Και εμείς του ζητάμε και την ψήφο και την στήριξη του προγράμματός μας.

Εγώ απευθύνομαι σε κάθε πολίτη. Χωρίς κομματικές παρωπίδες. Και τον καλώ να αξιολογήσει το σημερινό ΠΑΣΟΚ με αυστηρότητα. Τις θέσεις μας, τις αλλαγές που έχουμε κάνει, την εσωτερική μας δημοκρατία, τις προτάσεις μας, την βούλησή μας για μια διαφορετική Ελλάδα.

Είμαστε αισιόδοξοι πως όταν έλθει η ώρα της κρίσης, ο λαός θα αντιληφθεί πως το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί το άνοιγμα μιας νέας σελίδας προόδου, ασφάλειας, ευημερίας και σταθερότητας για την χώρα μας και τους Έλληνες πολίτες.

Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει και θα επιδιώκει τις ευρύτερες δυνατές πολιτικές συγκλίσεις και συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος και ύπαρξης ή μη αυτοδυναμίας, για να μπορέσουμε να κάνουμε τις μεγάλες τομές και αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Ενδεχόμενη συνεργασία με τη ΝΔ αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Πώς να συνεργαστούμε με μια παράταξη από τη οποία μας χωρίζει άβυσσος σε όλα τα θέματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: