Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

ΓΕΡΜΑΝΟΣ - Τα απόνερα του σκανδάλου «βρέχουν» τον Αλογοσκούφη

Από το ΕΘΝΟΣ
της Φώφης Γιωτάκη

Μουδιασμένη η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης που χειρίστηκε ο Αλογοσκούφης με τον εκλεκτό μάνατζερ του πρωθυπουργού

Αμήχανη εμφανίζεται η κυβέρνηση κάτω από τη βαριά σκιά των σκανδάλων, που αγγίζει πλέον ευθέως και την ίδια, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία και άλλα τέσσερα σοβαρά αδικήματα, για την εξαγορά της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ από την COSMOTE. Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Ευ. Αντώναρος, απέφυγε κάθε σχόλιο δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει το θέμα (!), ενώ το υπουργείο Οικονομίας μέσω κύκλων του αναλώθηκε σε δικονομικές παρατηρήσεις ως προς το περιεχόμενο της δίωξης, εάν αφορά τον κ. Βουρλούμη προσωπικά ή έχει γενικό (in rem) χαρακτήρα.

Τα απόνερα του σκανδάλου «βρέχουν» τον Αλογοσκούφη

Πίσω από την επικοινωνιακή αμηχανία όμως διάχυτη είναι η πολιτική αγωνία στους κόλπους της κυβέρνησης, τόσο για τον εσωτερικό όσο και τον διεθνή αντίκτυπο της υπόθεσης.

Η... ευλογία

Οι επιλογές του Π. Βουρλούμη, όλες ανεξαιρέτως, αν και αμφισβητήθηκαν έντονα από την αντιπολίτευση έχαιραν της απολύτου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, επιλογή του οποίου ήταν ο manager του ΟΤΕ. Αλλωστε, το αλαζονικό ύφος με το οποίο αντιμετώπιζε ο κ. Βουρλούμης την κριτική πολιτικών κομμάτων και συνδικαλιστών είχε αποδοθεί εν πολλοίς «στις καλές σχέσεις που διατηρεί με το Μέγαρο Μαξίμου αφενός και στην καλή χημεία του με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη». Ακόμη και στην τελευταία επιλογή του, την εκχώρηση του management του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, ο κ. Βουρλούμης παρέμεινε ατάραχος στην πολεμική και ακλόνητος στη θέση του προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η μετάβαση στη διάδοχη κατάσταση, ενώ παροιμιώδης είναι η φράση του ως προς την επίδικη εξαγορά της ΓΕΡΜΑΝΟΣ από την COSMOTE και εν συνεχεία της COSMOTE από τον ΟΤΕ, μερικούς μήνες πριν ο Ομιλος περάσει στον έλεγχο της DT, ότι «ο υπουργός Μεταφορών θα ενημερωθεί όταν πρέπει».

Η ποινική δίωξη εις βάρος του προέδρου του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη, του πρώην προέδρου της COSMOTE, Ευ. Μαρτιγόπουλου, μελών του ΔΣ της εταιρείας, όπως επίσης του πρώην προέδρου της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΕ Π. Γερμανού καθώς και άλλων έξι χρηματιστών και του διευθύνοντος συμβούλου της EUROBANK ΑΧΕΠΕΥ Β. Ασερ, έκανε το γύρο του κόσμου από το μεσημέρι της Παρασκευής, μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, αλλά η κυβέρνηση ακόμη και χθες απέφευγε να τοποθετηθεί επισήμως.

Οι δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση ΓΕΡΜΑΝΟΣ φαίνεται πως κατέλαβαν εξαπίνης την κυβέρνηση και όχι μόνο. Στον πρώτο ανεπίσημο κύκλο της είδησης η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ στο ΧΑΑ άρχισε να διαγράφει καθοδική πορεία, λίγο μετά το μεσημέρι και στις 4 μ.μ. υποχώρησε από τα 14,80 ευρώ προσεγγίζοντας τα χαμηλά έτους και να κλείσει τελικά στα 15 ευρώ καταγράφοντας τύποις απώλειες ημέρας 0,30 ευρώ. Στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης η πτώση της μετοχής του Οργανισμού στο ταμπλό DJI έφθασε έως το 2,82%. Παράγοντες της αγοράς αναμένουν ως βαρόμετρο την αυριανή συνεδρίαση του ΧΑΑ και της Wall Street προσδοκώντας ότι οι εντυπώσεις θα έχουν μετριαστεί και η υποχώρηση της μετοχής του ΟΤΕ δεν θα οδηγήσει σε μαζική αποχώρηση των επενδυτών.

Ο Βουρλούμης ήθελε τον... Γερμανό του

Η ποινική δίωξη εις βάρος του προέδρου του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη, του πρώην προέδρου της COSMOTE, Ευ. Μαρτιγόπουλου, μελών του ΔΣ της εταιρείας, όπως επίσης του πρώην προέδρου της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΕ Π. Γερμανού καθώς και άλλων έξι χρηματιστών και του διευθύνοντος συμβούλου της EUROBANK ΑΧΕΠΕΥ Β. Ασερ, έκανε το γύρο του κόσμου. Τον χειρισμό της υπόθεσης τον είχε αναλάβει από το βήμα της Βουλής ο Π. Βουρλούμης. «Είχα ενημερώσει τον υπουργό Οικονομίας. Ο υπ. Μεταφορών θα ενημερωθεί όταν πρέπει», είχε δηλώσει ο διοικητής του ΟΤΕ.

ΠΑΣΟΚ
Δικαιωμένο υπόσχεται νέα χτυπήματα...

Το θέμα της άσκησης ποινικών διώξεων για την υπόθεση της εξαγοράς της «Γερμανός» από την Cosmote, δεν μπορούσε παρά να «ξεστρατίσει» τη συζήτηση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Γιώργο Παπανδρέου το πρωί της Παρασκευής.

Ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ... συμπλήρωσε τη γνωστή φράση «ο αγώνας τώρα δικαιώνεται» λέγοντας στα στελέχη ότι «η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να αναδεικνύει τέτοια θέματα θα συνεχιστεί μέχρι τέλους». Για δικαίωση μιλά πια το σύνολο των στελεχών του κόμματος - αν και η ανάδειξη «σκανδάλων» είχε αμφισβητηθεί παρασκηνιακά από αρκετά στελέχη που δήλωναν υπέρμαχοι, κυρίως της προγραμματικής αντιπολίτευσης.

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείει και νέες εξελίξεις σχετικά με τις μηνυτήριες αναφορές που είχαν καταθέσει 17 βουλευτές με επικεφαλής την τότε τομεάρχη Οικονομίας, Βάσω Παπανδρέου. Μιλούν ήδη για ευθύνες του yπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη.

«Τεράστια ζημιά»
«Ελπίζω η Δικαιοσύνη να φτάσει μέχρι το τέλος, γιατί η ζημιά για το Δημόσιο είναι τεράστια» δήλωσε η Βάσω Παπανδρέου, προφανώς αναφερόμενη και στις υποθέσεις για τις οποίες το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά πριν από 20 μήνες: την FinanceBank, την ΠκΚ, και την ΑΤΕ. Ο Χρίστος Βερελής δε, που είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του «Γερμανού», χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση της Δικαιοσύνης και εκτίμησε ότι θα εξεταστεί και η συμφωνία ΟΤΕ-Ντόιτσε, αφού είναι ίδιοι οι πρωταγωνιστές.

Στο ΠΑΣΟΚ «ξεσκονίζουν» πάλι τους φακέλους που οι τομείς Οικονομίας και Τεκμηρίωσης του ΠΑΣΟΚ συγκρότησαν με πάσα λεπτομέρεια. Αντιλαμβάνονται ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να απλώσει δίχτυ προστασίας στον κ. Βουρλούμη, επιχειρώντας να αποτρέψει τα... χειρότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: