Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ "ΣΑΒΒΑΤΙΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν ένα χρόνο ο Κ. Καραμανλής έκανε εκλογές με θέμα τον προϋπολογισμό και σήμερα ο προϋπολογισμός έχει ήδη εκτροχιασθεί και η μαύρη τρύπα αυξήθηκε. Έχει ευθύνες ο ίδιος και ποιές;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευθύνη όλων των πολιτικών είναι να ακούμε τον πολίτη, να δίνουμε λύσεις στα προβλήματά του. Όχι απλά να τα περιγράφουμε και φυσικά όχι να γινόμαστε μέρος του προβλήματος, όπως ο σημερινός πρωθυπουργός. Δυστυχώς ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού δεν είναι παρά η επιτομή της εικόνας της σημερινής κυβέρνησης.

Όλα έχουν εκτροχιαστεί: αξιοκρατία, διαφάνεια, υγεία, παιδεία, πρόνοια, ανταγωνιστικότητα, αγροτική οικονομία, εξαγωγές, σιγουριά για τις συντάξεις, προστασία του περιβάλλοντος, τα τραίνα μας, τα αυθαίρετα, η ανεργία?.

Και σήμερα, ο κ. Καραμανλής ψάχνει εναγωνίως να μεταθέσει αλλού τις δικές του ευθύνες.

Μετά το ΠΑΣΟΚ, φταίει τώρα η διεθνής κρίση.

Πράγματι υπάρχει διεθνής κρίση. Αλλά δεν φταίει αυτή που η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης.

Ούτε για τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια που σπάνε ρεκόρ, ή την υποβάθμιση της παιδείας.

Για όλα αυτά, η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση του κ. Καραμανλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κρίση, όμως, υπάρχει και επηρεάζει και τη χώρα μας ούτως ή άλλως. Υπάρχουν άμεσες λύσεις ή συνταγές να βγούμε από αυτήν;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Με ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, με επένδυση στην ποιότητα, στην παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία, το περιβάλλον. Με αποκέντρωση για να απελευθερώσουμε δυνάμεις. Με ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, ένα κράτος πρόνοιας αντάξιο μιας προηγμένης χώρας, που εγγυάται σιγουριά για τον πολίτη.

Για τα ασθενέστερα στρώματα το ΠΑΣΟΚ προτείνει σήμερα την άμεση χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Με χρηματοδότηση από τα υπερέσοδα του κράτους από τη φορολόγηση του πετρελαίου, από τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών («stock options»), που σήμερα δεν φορολογούνται και από μία έκτακτη φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών, τα οποία σημείωσαν τεράστια αύξηση τα τελευταία χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποστηρίζετε ότι ο Καραμανλής συγκαλύπτει τα σκάνδαλα και είναι εμπρηστής της πολιτικής ομαλότητας. Δεν είναι βαριές κατηγορίες αυτές; Που τις στηρίζετε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν αρνείται επίμονα ο κ. Καραμανλής την Εξεταστική Επιτροπή για τη SIEMENS;

Δεν είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός έκρυψε στο συρτάρι του το πόρισμα Ζορμπά για τα ομόλογα και το μαύρο πολιτικό χρήμα που κατευθύνθηκε στα γαλάζια ταμεία;

Τώρα καταργεί την ίδια την Επιτροπή του κ. Ζορμπά και καταλύει το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων.

Για το σκάνδαλο της ΓΕΡΜΑΝΟΣ διατηρεί ακόμη στη θέση της τη διοίκηση του ΟΤΕ και καλύπτει τις πράξεις του υπουργού Οικονομίας.

Αυτές οι ενέργειες συνθέτουν μια πολλαπλή επίθεση στους θεσμούς και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

Η δικιά μου φωνή απλώς εκφράζει αυτό που ο κάθε πολίτης ζει και σκέφτεται.

Δεν είναι βαριές οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης. Είναι βαριές οι ευθύνες της συγκάλυψης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δείχνετε να έχετε πάρει πάνω σας το θέμα της εξυγίανσης της πολιτικής ζωής αλλά και της εξυγίανσης του ΠΑΣΟΚ από την διαφθορά. Ένα τόσο σοβαρό θέμα όμως είναι υπόθεση μόνο του αρχηγού η όλου του κόμματος;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Προσυπογράφω τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ζητείται τόλμη, αποφασιστικότητα, σοβαρότητα και ευθύνη. Εγώ αναλαμβάνω τη δική μου ευθύνη. Με θάρρος συγκρούομαι και κάνω συγκεκριμένες προτάσεις για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την προώθηση της διαφάνειας και την υπεράσπιση της αυτονομίας της πολιτικής.

Το ΠΑΣΟΚ του σήμερα έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη ανατροπής του σημερινής άρρωστης πολιτικής λειτουργίας. Χωρίς φόβο και κάνοντας και αυτοκριτική για τις δικές μας μέρες.

Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να διορθώσουμε στρεβλώσεις που συσσωρεύθηκαν στα 34 χρόνια από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Και αυτό μας διαφοροποιεί από την ΝΔ. Που ούτε θέλει ούτε μπορεί. Που αποτελεί αποδεδειγμένα μέρος της κρίσης. Για μένα, ήταν και είναι υπόθεση τιμής κι όχι σημαία ευκαιρίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταία διατυπώνεται η άποψη ότι η ενασχόληση του ΠΑΣΟΚ με τα σκάνδαλα δεν φέρνει ψήφους γιατί ο κόσμος ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ακρίβεια, την άσχημη καθημερινότητα του, την κακή οικονομική του κατάσταση, τα προβλήματα που του προκαλεί η κυβερνητική πολιτική και περιμένει από το ΠΑΣΟΚ με αυτά να ασχολείται. Έχετε ρεαλιστικές λύσεις για τα προβλήματα αυτά;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν ασχολούμαστε με το επιφαινόμενο - τα σκάνδαλα. Ασχολούμαστε με τις πρακτικές, αντιλήψεις, πολιτικές και τις ελλείψεις που τις παράγουν. Και που αναδεικνύουν μια αυθαιρεσία στη διακυβέρνηση της χώρας. Μας ενδιαφέρει ό,τι έχει άμεση επίπτωση στον πολίτη.

Ποιος πληρώνει τις μίζες αν όχι τελικά ο φορολογούμενος; Ποιος πληρώνει την προστασία των καρτέλ αν όχι τελικά ο πολίτες με την ακρίβεια;

Η ΝΔ δυστυχώς είναι εκείνη που μας πάει πίσω στις πρακτικές του 1960. Ο πολίτης απαιτεί την εγγύηση κανόνων και αποτελεσματικότητας. Την προστασία των δικαιωμάτων του. Αλλά και υποστήριξη στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου!

Για όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ έχει απόλυτα συγκεκριμένες και ρεαλιστικές λύσεις. Λύσεις τις οποίες έχει καταθέσει - ορισμένες, μάλιστα, όπως αυτή για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, και με τη μορφή πρότασης νόμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δείξατε αποφασιστικότητα με την εμπλοκή Τσουκάτου και Μαντέλη στο σκάνδαλο της Ζίμενς. Όμως το ΠΑΣΟΚ θα το ακολουθεί πάντα το στίγμα ενός κόμματος που ενεπλάκη στην διαφθορά. Είναι εύκολο να πεισθεί ο λαός ότι δεν θα γίνει το ίδιο και στο μέλλον παρά τις δικές σας καλές προθέσεις;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Άτομα που θα παρασύρονται από την εξουσία πάντα θα υπάρχουν, αλλά όταν υπάρχουν άμεση αντίδραση, αποφασιστικότητα και σοβαρό πλαίσιο λειτουργίας, και νοοτροπίες και πρακτικές αλλάζουν.

Το ζητούμενο είναι ποιο κόμμα μπορεί να διαμορφώσει έναν διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό, που θα σέβεται το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του πολίτη, ποιο κόμμα έχει την παράδοση και ιδεολογία να τολμήσει να συγκρουστεί, ποιο κόμμα δίνει απτές αποδείξεις καθημερινά. Εγώ πιστεύω ότι είναι το ΠΑΣΟΚ. Και γι’ αυτό αντιδράσαμε ακαριαία, σε κάθε υποψία αδιαφάνειας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως αλλάζουν, όμως, αυτές οι νοοτροπίες;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μήπως στην Ελλάδα είναι το DNA και επιρρεπές στην διαφθορά; Όχι, και πάλι όχι. Δεν μας ταιριάζει η μοιρολατρία, ούτε συμβιβαζόμαστε. Είναι θέμα θεσμών και βούλησης. Πολλές χώρες κατάφεραν να δαμάσουν την διαφθορά με θεσμούς, με διαφάνεια και με το παράδειγμα που δίνει η ηγεσία. Λύσεις υπάρχουν. Η βούληση σήμερα δεν υπάρχει!

Εγώ, εμείς, μπορούμε και δεσμευόμαστε να αποκαταστήσουμε σχέσεις διαφάνειας και εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις τελευταίες μέρες κυριάρχησε μια συζήτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί ή όχι τη νίκη στις ευρωεκλογές,ή λόγω της λεγόμενης χαλαρής ψήφου, δεν έχει και μεγάλη σημασία το αποτέλεσμα. Θα νικήσει το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές; Είναι ορόσημο για σας αυτή η αναμέτρηση με την έννοια ότι κρίνεστε εκλογικά και πάλι;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ας μην πνιγόμαστε σε μία κουταλιά νερό!

Το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται ώστε πάντα η ψήφος του λαού να είναι ουσιαστική και αποφασιστική. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, διότι αισθάνεται ο πολίτης ότι δεν κρίνεται η κυβερνητική εξουσία. Δυστυχώς, είναι μια ιστορική πραγματικότητα και όχι μόνο στη χώρα μας. Χρειάζεται να πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι οι αποφάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο τον αφορούν! Άλλο είναι να έχεις συντηρητικό ευρωκοινοβούλιο. Και άλλο προοδευτικό και σοσιαλιστικό ευρωκοινοβούλιο.

Το ΠΑΣΟΚ πάντα διεκδικεί την νίκη. Ακόμα και όταν το διακύβευμα είναι διαφορετικό.

Αυτό είναι αυτονόητο - το επιβάλλει και η θέση μας στο πολιτικό σύστημα, η συγκυρία, και η στρατηγική μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο ο Κ. Καραμανλής να κάνει ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές μαζί;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ένα μόνον μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα: Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εφτά μήνες μετά την επανεκλογή σας το ΠΑΣΟΚ έχει χαμηλές επιδόσεις στην δημοσκοπήσεις, ενώ συχνά εξακολουθεί να εμφανίζεται διχασμένο, δεν υπάρχει πολιτική ενότητα που ήταν και ο στόχος σας, και πολύ εύκολα πέφτει στην εσωστρέφεια. Τι δεν πάει καλά;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ενότητά μας δεν μπορεί να είναι προσχηματική. Δεν βασίζεται σε λυκοφιλίες παλαιών ομαδαρχών. Βασίζεται στο κοινό μας πρόγραμμα, στην βούλησή μας να αλλάξουμε την χώρα. Η εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία ήταν μία πρωτόγνωρη μαζική διαδικασία - μία δημοκρατική κατάκτηση. Ήταν όμως και μία επώδυνη διαδικασία. Τώρα, είμαστε σε μια καινούργια φάση και προσωπικά έκλεισα τους λογαριασμούς με το παρελθόν. Αφήνουμε πίσω μας τις μέρες των συγκρούσεων και της εσωστρέφειας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί, όμως, δεν κερδίζει ακόμα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ένα πράγμα είναι σίγουρο: όσο το ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τα προβλήματα του πολίτη, κερδίζει. Η κυβέρνηση έρχεται μόνο όταν κάνεις την πολιτική πεδίο προσφοράς. Ο πολίτης αποστρέφεται πολιτικούς και κόμματα που φαίνεται ότι μόνο κριτήριό τους είναι η καρέκλα. Γι’ αυτό καταρρέει η ΝΔ. Διότι χρησιμοποιούν το κράτος ως λάφυρο, ως ορμητήριο για προσωπικές τους εξουσίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πλησιάζει η 3η Σεπτέμβρη και με αφορμή την αλλαγή των γραφείων πολλοί λένε ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά και το ΠΑΣΟΚ, να επανιδρυθεί, να αλλάξει όνομα και σύμβολα. Εσείς πως εννοείτε την επανίδρυση; Τι αλλαγές θα εξαγγείλετε στις 3 Σεπτεμβρίου; Συμμερίζεστε την άποψη που διατυπώνεται στον δημόσιο διάλογο ότι έκλεισε ο ιστορικός κύκλος του ΠΑΣΟΚ;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ το αλλάζουμε κάθε μέρα. Είναι σήμερα ένα διαφορετικό κόμμα από ό,τι πριν τέσσερα χρόνια. Αναβαπτίζεται στις αρχές του, με πολλά νέα πρόσωπα, νέες πρακτικές, και ένα νέο πρόγραμμα. Η επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ δεν αφορά στο όνομα και στα σύμβολά του, δεν είναι μια υπόθεση επικοινωνιακή, που μπορεί να διεκπεραιωθεί με κινήσεις εντυπωσιασμού. Είναι μια υπόθεση πολιτικής ουσίας και καθημερινής πρακτικής. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι ξανά έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην πατρίδα και στον πολίτη. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη του 2008. Το ΠΑΣΟΚ που είναι έτοιμο να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την αποπομπή του Κ. Σημίτη στείλατε ένα μήνυμα σκληρής στάσης απέναντι σε όσους διαφωνούν με την επίσημη γραμμή του κόμματος. Πιστεύετε ότι αποδίδει αυτή η τακτική; Υπάρχουν περιθώρια επαναπροσέγγισης με τον πρώην πρωθυπουργό; Με αφορμή την απάντηση που δώσατε στο Ζάππειο πρόσφατα, πολλοί εκτίμησαν ότι δεν θα τον συμπεριλάβετε στα ψηφοδέλτια. Είναι ακριβές αυτό; Με την αποπομπή του επιχειρήσατε μήπως και έναν απεγκλωβισμό σας από την περίοδο Σημίτη;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η ενιαία πορεία της παράταξης μέσα από τη προσήλωση στο έργο που έχουμε μπροστά μας: να απαλλάξουμε τη χώρα από τη σημερινή κυβέρνηση. Να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες. Είμαι και είμαστε περήφανοι για το έργο κάθε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, από το 1981 μέχρι το 2004, χωρίς να παραγνωρίζω τα λάθη και τις παραλείψεις. Αυτά είναι και η αφετηρία των σημερινών μας προτάσεων. Αυτή είναι η δύναμή μας και η εγγύησή μας προς τον ελληνικό λαό για μια καλύτερη κυβέρνηση της χώρας μετά τις επόμενες εκλογές.

Αλλά να ξέρετε κάτι: το χειρότερο ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι καλύτερο από την καλύτερη Νέα Δημοκρατία. Η προσφορά των δύο παρατάξεων στη χώρα δεν αντέχει την παραμικρή σύγκριση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας καταλογίζουν οι αντίπαλοι σας ότι με την τακτική σας το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ένα κόμμα το οποίο για να έχει προοπτική εξουσίας θα πρέπει να στηρίζεται και να συνεργάζεται και να εξαρτάται πάντα από τον ανερχόμενο ΣΥΝ. Τι απαντάτε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι πολίτες γνωρίζουν: κόμμα εμπιστοσύνης δεν είναι εκείνο που λέει απλά ότι διεκδικεί την εξουσία αλλά που παρουσιάζει αξιόπιστα τι θα κάνει με την εξουσία όταν την πάρει.

Θα σεβαστεί τον πολίτη; Θα βάλει κανόνες δικαίου; Θα κάνει πιο ανθρώπινη την δημόσια διοίκηση; Θα υποστηρίξει την προσπάθεια του μικρού και μεσαίου επιχειρηματία, επαγγελματία, νέου αγρότη; Θα κάνει μια αυτοδιοίκηση σοβαρή, ισχυρή, κοινωνική; Θα έχει τη δύναμη να υπερασπιστεί και τον πιο αδύναμο πολίτη απέναντι στα πιο ισχυρά συμφέροντα;

Το μεγάλο ΠΑΣΟΚ είναι το ΠΑΣΟΚ των αρχών και των αξιών. Έτσι το ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτή είναι η πολιτική μας ταυτότητα. Το μικρό ΠΑΣΟΚ είναι το ΠΑΣΟΚ των ομαδαρχών και των θεσηθήρων. Αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν το εκπροσωπώ. Αυτό το ΠΑΣΟΚ ευτυχώς σήμερα πεθαίνει!

Εμείς δεν εξαρτιόμαστε από κανέναν. Αλλά καλούμε όλους αυτούς που θέλουν να συστρατευθούν σε έναν κοινό αγώνα να ανταποκριθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν και ο ΣΥΝ αρνείται και με απαξιωτικό τρόπο την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ εσείς επιμένετε. Γιατί;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Φαίνεται ότι ακόμα επικρατεί η αντίληψη σε μεγάλο μέρος του ΣΥΝ ότι προτεραιότητά τους είναι να περιχαρακώσουν τον κομματικό τους χώρο! Εμείς έχουμε την αντίληψη ότι είναι ώρα ευθύνης. Είναι ώρα για γενναίες αποφάσεις που θα βγάλουν την χώρα από τα αδιέξοδα και θα δώσουν μια προοδευτική προοπτική στην Ελλάδα. Σε αυτή την προοπτική θέλουμε ευρύτερες συνεργασίες. Για να πετύχουμε βαθύτερες και ουσιαστικότερες αλλαγές. Δεν μιλάμε για μια ψηφοθηρική τακτική. Μιλάμε για μια προοδευτική ανατροπή.

Διεκδικούμε τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία, άρα και την αυτοδυναμία. Γιατί ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει ζητά - επιδιώκει την ψήφο του ελληνικού λαού. Την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και γιατί με το σημερινό εκλογικό σύστημα κυβέρνηση μπορεί να φτιάξει μόνο το πρώτο κόμμα - έστω και σε συνεργασία με άλλους. Άρα, το δίλημμα είναι σαφές. Ποιο κόμμα θέλει ο ελληνικός λαός να πάρει εντολή να φτιάξει κυβέρνηση; Το σημερινό κόμμα της ΝΔ ή το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ;

Οι μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε απαιτούν και μεγάλες συναινέσεις και κοινωνικές συμμαχίες. Η συνεργασία, είτε προεκλογικά, είτε μετεκλογικά, μεγιστοποιεί τις πιθανότητες επιτυχίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν δείχνει αυτή η τακτική ότι δεν τα καταφέρνει μόνο του το ΠΑΣΟΚ;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν νιώθουμε καμία αμηχανία ή ενοχή για αυτήν την αυτονόητη διαπίστωση. Η στάση μας δείχνει δύναμη και αυτοπεποίθηση. Φυσικά ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του, αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον Έλληνα πολίτη και αποδέχεται τις πολιτικές συνέπειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο λεγόμενος δικομματισμός περνάει δύσκολες στιγμές και εκφράζονται εκτιμήσεις ότι στις επόμενες εκλογές ούτε αυτοδυναμία θα υπάρχει ούτε υψηλά ποσοστά θα καταγράψει. Ήρθε η ώρα για κυβερνήσεις συνεργασίας και μεταξύ ποιών; Μεγάλο συνασπισμό τύπου Γερμανίας στην Ελλάδα να περιμένουμε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εμείς ποτέ δεν ζητήσαμε να συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση με την δεξιά.

Ας μην ξεχνάμε - για όσους αριστερούς μιλάνε για δικομματισμό, οι ίδιοι στήριξαν και συμμετείχαν ενεργά στον σχηματισμό κυβέρνησης με την ΝΔ. Επέλεξαν τότε να στηρίξουν ενεργά την δεξιά.

Αντιθέτως πρότεινα και προτείναμε - χωρίς να διεκδικήσουμε οφίτσια - να στηρίξουμε εθνικής σημασίας πολιτικές εφόσον ο κ. Καραμανλής είχε το θάρρος να προχωρήσει.

Για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την εμπέδωση της αξιοκρατίας στο δημόσιο, την εξωτερική πολιτική.

Εν κατακλείδι: Δεν έχουμε δύο κόμματα με ίδιες πολιτικές και ευθύνες. Έχουμε πολλά κόμματα και το καθένα έχει την ξεχωριστή του διαδρομή, τις ξεχωριστές του θέσεις για το μέλλον της χώρας.

Η βούληση του ελληνικού λαού είναι ελεύθερη και δεν θα εγκλωβιστεί σε διλήμματα εκβιαστικά του τύπου όλοι ίδιοι είναι, που τον οδηγούν είτε σε ασκήσεις διαμαρτυρίας χωρίς προοπτική είτε στην μοιρολατρία και την αποδοχή της σημερινής σήψης και κοινωνικής αδικίας.

Υπάρχει άλλος δρόμος! Τον διεκδικούμε, τον εκπροσωπούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: