Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

ΠΑΣΟΚ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ και όχι μόνο...

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα σε όλους. Όπως γνωρίζετε, σήμερα ασκήθηκε από την αρμόδια Εισαγγελέα δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά της διοίκησης του ΟΤΕ και της COSMOTE και της εταιρείας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», για τη γνωστή εξαγορά από τον ΟΤΕ και την COSMOTE της αλυσίδας των καταστημάτων «ΓΕΡΜΑΝΟΣ». Μία εξαγορά που, να θυμίσουμε, είχε τότε κοστίσει γύρω στο 1,3 δις, ένα τίμημα που αντιστοιχούσε σε 54 φορές τα καθαρά ετήσια κέρδη της εταιρείας.

Η δίωξη αυτή είναι αποτέλεσμα της μηνυτήριας αναφοράς, την οποία είχαν καταθέσει 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: Ο Τομέας Οικονομίας, μαζί με τον Τομέα Τεκμηρίωσης του ΠΑΣΟΚ, μία μηνυτήρια αναφορά που είχε κατατεθεί το Φεβρουάριο του 2007.

Στο ΠΑΣΟΚ, αισθανόμαστε ότι η δίωξη αυτή μας δικαιώνει. Δικαιώνει την επιμονή μας να αναδεικνύουμε ζητήματα διαχείρισης δημοσίου χρήματος, όπως αυτό. Και έχουμε δύο ερωτήματα και τα θέτουμε και τα δύο αυτά ερωτήματα στην κυβέρνηση.

Το πρώτο είναι, τι σκοπεύει να κάνει για το γεγονός ότι, η διοίκηση, η οποία σήμερα κατηγορείται για κακούργημα, είναι η ίδια ακριβώς διοίκηση του ΟΤΕ, η οποία πρόσφατα πούλησε τον ΟΤΕ στη Deutsche Telekom;

Και το δεύτερο είναι, εάν σκοπεύει να αναλάβει και τις δικές της πολιτικές ευθύνες, εφόσον γνώριζε για τη συγκεκριμένη περίπτωση, γνώριζε για τη συγκεκριμένη εξαγορά και να μας πουν ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος, τότε, υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών την άποψή τους μετά από τη σημερινή άσκηση της δίωξης.

***

Συνεχίζω με μία αναφορά στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, το οποίο συνεδριάζει αυτή τη στιγμή. Το πρώτο ζήτημα, το οποίο έχει συζητηθεί και είναι σε συνέχεια αν θέλετε και της προηγούμενης αναφοράς μου, έχει να κάνει με τα θέματα διαφάνειας, λογοδοσίας στο πολιτικό σύστημα, βεβαίως, με ειδική αναφορά στην υπόθεση της SIEMENS.

Όπως θα θυμάστε, το Πολιτικό Συμβούλιο σε δύο συνεδριάσεις αποφάσισε ένα πλήρες πολιτικό πλαίσιο και έχει δρομολογήσει την τακτική του Κινήματος στο ζήτημα αυτό. Είχαμε και μια ειδική σύσκεψη πριν από μερικές μέρες με τα αρμόδια κοινοβουλευτικά και πολιτικά στελέχη. Αποτέλεσμα αυτής της σύσκεψης ήταν και οι προχθεσινές ανακοινώσεις του Προέδρου.

Και η κορύφωση ήταν η χθεσινή επιστολή του Προέδρου του Κινήματος στον πρωθυπουργό. Μία επιστολή με την οποία ζητάμε τη σύγκληση άμεσα της Ολομέλειας της Βουλής, την σύσταση άμεσα Εξεταστικής Επιτροπής, την ενεργοποίηση άμεσα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ζητάμε να επανεξετάσει αμέσως το Ελληνικό Δημόσιο όλες τις εν ενεργεία συμβάσεις της SIEMENS, να αποκλειστεί η SIEMENS από προμήθειες του Δημοσίου, έως ότου ξεκαθαριστεί αυτή η υπόθεση. Και να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Ζορμπά για το μαύρο χρήμα γύρω από τα θέματα αυτά.

Το μήνυμα το οποίο θα ήθελα να σας μεταφέρω σήμερα είναι ότι εμείς θα επιμείνουμε στα ζητήματα αυτά μέχρι τέλους και θα επιμείνουμε παρά την προσπάθεια κωλυσιεργίας της κυβέρνησης, παρά την προσπάθεια μεταφοράς σε απώτερο χρόνο οποιωνδήποτε πρωτοβουλιών.

Εμείς δεν πρόκειται να δώσουμε άλλοθι σε κανέναν. Όπου κληθούμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας, θα το κάνουμε. Αλλά θέλουμε να είναι σαφές στον Ελληνικό λαό, ποιος ενδιαφέρεται για μία αποκάλυψη και ποιος ενδιαφέρεται να φωτιστεί η υπόθεση και η αλήθεια και ποιος θέλει να συγκαλύψει.

Χθες, ο υπουργός Επικρατείας χρειάστηκε 1,5 σελίδα απάντησης στην επιστολή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για να μας πει κάτι το εξαιρετικά απλό και σύντομο. Ραντεβού τον Οκτώβριο. Ραντεβού τον Οκτώβριο, διότι η μάχη κατά της διαφθοράς πάει διακοπές. Αυτή είναι η λογική της κυβέρνησης, είναι μία λογική -επαναλαμβάνω- συγκάλυψης.

Η δική μας λογική είναι ριζικά διαφορετική. Σ’ αυτήν θα επιμείνουμε, αυτήν θα εξηγούμε και με αυτήν θα επιχειρηματολογούμε απέναντι στον Ελληνικό λαό.

***

Στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τέθηκαν επίσης και, συζητούνται ακόμα, ορισμένα θέματα καθημερινότητας, ξεκινώντας από τα ζητήματα της ακρίβειας και πηγαίνοντας στα σημαντικά θέματα για την εποχή που διανύουμε αυτή τη στιγμή, καθ’ όσον είναι καλοκαίρι, τα θέματα πολιτικής προστασίας και πυρκαγιών, όπως και τα ζητήματα διαχείρισης υδάτων.

Σχετικά με την Πολιτική Προστασία, αυτό που είναι σαφές είναι ότι παρότι δεν έχει προχωρήσει πολύ ακόμα το καλοκαίρι, οι πυρκαγιές που έχουν ήδη γίνει αναδεικνύουν πολύ καθαρά την έλλειψη προετοιμασίας της κυβέρνησης.

Τα ζητήματα αυτά, τα έχουμε αναδείξει επανειλημμένα. Πρόσφατα, υπήρξε και μια επίσκεψη στελεχών και αρμοδίων του ΠΑΣΟΚ στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από όπου αναδείξαμε τρία ζητήματα.

Πρώτον, το θέμα της πρόληψης. Πρόληψη στην οποία υπάρχουν τραγικά, τεράστια ελλείμματα και αυτό το βλέπουμε και εμείς οι ίδιοι και το ακούμε και από Δήμους απ’ όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση από την κυβέρνηση για το πώς προχωράει το ζήτημα της πρόληψης και, απλώς, για να δώσουμε μια αίσθηση, μία ώρα πτήσης ενός Καναντέρ, ισοδυναμεί με τα κονδύλια πρόληψης ενός χρόνου για ένα Δήμο στη χώρα.

Θα μπορούσε η κυβέρνηση να βοηθήσει να αποφευχθούν πολλά πράγματα, εάν είχε δώσει μεγαλύτερη σημασία στην πρόληψη απ’ ό,τι δίνει.

Δεύτερον, βεβαίως το ζήτημα της καταστολής. Εδώ υπάρχει ένα έντονο θέμα έλλειψης προσωπικού και μέσων. Την έλλειψη προσωπικού, την είχαμε δει και πέρσι, αρχίζει να διαφαίνεται και φέτος. Εμείς την επισημαίνουμε, για να μην βρεθούμε και πάλι προ εξαιρετικά δυσάρεστων καταστάσεων όπως πέρσι.

Και το τρίτο, βεβαίως, έχει να κάνει με την αποκατάσταση, διότι έχε περάσει ένας χρόνος από τις περσινές πυρκαγιές. Όλο αυτό το χρόνο εμείς μιλάμε για την ανάγκη αποκατάστασης και, μάλιστα, δεν μιλάμε απλώς για αποκατάσταση, αλλά μιλάμε για ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, έχουμε καταθέσει και σχετικό σχέδιο νόμου. Δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει σχεδόν τίποτα και στον τομέα αυτό.

Και για να κλείσω αυτό το ζήτημα, θα θέλαμε και να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να επαληθεύσει μία περσινή δέσμευση του πρωθυπουργού, που έχει να κάνει με την περίφημη φράση « ό,τι ήταν δάσος, θα ξαναγίνει δάσος».

Ζητάμε, λοιπόν, τώρα τη δημοσιοποίηση όλων των ψηφιακών χαρτών που αποδεικνύουν πού βρισκόταν πέρσι η κατάσταση στη χώρα μας στα συγκεκριμένα δάση, τι έχει καεί και πού βρίσκεται φέτος η κατάσταση. Τα ζητάμε, γιατί τα ζητούν οι πολίτες και γιατί είναι ελάχιστο δείγμα συνέπειας για μία κυβέρνηση σε ένα τεράστιο ζήτημα όπως είναι αυτό.

***

Προχωρώ σε μία σύντομη αναφορά στο πολύ μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων. Για μας, το νερό είναι ένα κοινωνικό αγαθό εν ανεπαρκεία. Δεν είναι ένα εμπορικό αγαθό, δεν είναι ένα απλό αγαθό, είναι ένα ζωτικό ζήτημα για τη χώρα μας, η οποία εξαιτίας του κλίματός της, της γεωγραφικής θέσης και των ελλείψεων που έχει, έχει τεράστια ζητήματα επάρκειας και διαχείρισης υδάτων.

Η χώρα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με φαινόμενα λειψυδρίας. Οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ είναι στο κόκκινο. Αυτό έχει επιταθεί από την κακή διαχείριση που έχει κάνει η ΔΕΗ στα αποθέματα νερού και βλέπουμε προβλήματα, όχι μονάχα στο μεγάλο πολεοδομικό συγκρότημα στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές με αγροτικές καλλιέργειες, όπως είναι η Θεσσαλία.

Εμείς ζητούμε από την κυβέρνηση να κινηθεί σε κατευθύνσεις που έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων. Δεν υπάρχει πρόγραμμα εξοικονόμησης στην Ελλάδα με μία πραγματική αειφόρο διαχείριση των υδάτων. Και αυτό, σημαίνει σχέδια διαχείρισης ανά υδατικό διαμέρισμα και σύσταση των αντιστοίχων φορέων διαχείρισης, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.

Και βέβαια, ειδική μέριμνα για το τεράστιο ζήτημα που υπάρχει στις καλλιέργειες σε αγροτικούς νομούς, όπου οι αγρότες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απόγνωση, με αποτέλεσμα να κάνουν όλο και βαθύτερες γεωτρήσεις, με ό,τι αυτό σημαίνει και για την ποιότητα του νερού και για τα ζητήματα βιωσιμότητας και αειφορίας στις περιοχές αυτές.

***

Συνεχίζω με μια αναφορά στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή. Χτες όπως ξέρετε, υπήρξε η συζήτηση στη Βουλή για τους δανειολήπτες, για το σχέδιο νόμου το οποίο είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για την προστασία των δανειοληπτών. Αυτό το σχέδιο νόμου απορρίφθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, όπως επίσης απορρίφθηκε και από τα περισσότερα κόμματα της ελάσσονος Αντιπολίτευσης. Θέλω να κάνω σαφές τι απέρριψε χτες η Κυβέρνηση:

· Η κυβέρνηση χθες απέρριψε να απαγορεύεται η κατάσχεση της πρώτης κατοικίας.

· Απέρριψε να διπλασιαστεί το όριο από τα 10 στα 20 χιλιάδες ευρώ, κάτω από τα οποία η Τράπεζα δεν επιτρέπεται να κάνει κατάσχεση.

· Απέρριψε να μην βγαίνουν στον πλειστηριασμό ακίνητα σε αξία πιο χαμηλή από την αντικειμενική.

· Απέρριψε στον πλειστηριασμό η Τράπεζα να παίρνει μόνο τα οφειλόμενα και όλα τα υπόλοιπα ο δανειολήπτης.

· Απέρριψε η συνολική οφειλή να μην μπορεί να ξεπερνά το διπλάσιο της αρχικής και απέρριψε το να συσταθεί άμεσα μια Επιτροπή, που θα εκπονήσει ρυθμίσεις σχετικά με τη δυνατότητα του καταναλωτή, να απαλλάσσεται από τα χρέη του όταν δεν έχει περιουσιακά στοιχεία και εισόδημα για να τα καλύψει.

Αυτά απέρριψε χθες η κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι γιατί τα απέρριψε; Διότι δεν μπορεί να πειστεί ο πολίτης, ότι τα απέρριψεμ επειδή θα φέρει μια καλύτερη ρύθμιση στο μέλλον, ενσωματώνοντας -όπως μας είπε και ο κ. Φώλιας- κάποιες από τις ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ, που «ίσως να είναι στη σωστή κατεύθυνση». Αυτά τα έχουμε ξανακούσει, τα έχει ξαναπεί ο κ. Καραμανλής.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλες. Είχαμε πρόσφατα άλλη μια αύξηση του επιτοκίου, τα δάνεια στη χώρα μας έχουν φέρει πολλές οικογένειες στο κόκκινο. Είχαμε εδώ μια συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση στη σωστή κατεύθυνση, όπως είχε παραδεχτεί η ίδια η Κυβέρνηση και έρχεται αυτή η κυβέρνηση και την απορρίπτει. Νομίζω ότι οι πολίτες μπορούν να κρίνουν.

***

Τελειώνω με ένα ζήτημα, που είναι πολύ σημαντικό και για το οποίο δεν μιλάμε πολύ συχνά. Θέλω να κάνω μια αναφορά στο ζήτημα της ανασφάλειας, όχι της οικονομικής, τώρα, αλλά της πραγματικής, φυσικής ανασφάλειας. Και θα το κάνω με αναφορά στα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες, ο αριθμός των κλοπών και των διαρρήξεων σε όλη τη χώρα αυξήθηκε το τελευταίο έτος κατά 39%. Ο αριθμός των κλοπών και των διαρρήξεων μόνο για το 1ο εξάμηνο του 2008 αυξήθηκε κατά 22%. Οι διαρρήξεις σε σπίτια το 1ο εξάμηνο του 2008 αυξήθηκαν κατά 31%. Και οι διαρρήξεις σε αυτοκίνητα για το 1ο εξάμηνο του 2008 αυξήθηκαν κατά 38%. Για να έχουμε και μια αίσθηση, μιλάμε για 10.000 διαρρήξεις.

Δεν περιμέναμε αυτά τα επίσημα στοιχεία για να ανακαλύψουμε το πρόβλημα και δεν τα περιμέναμε βεβαίως για να προτείνουμε λύσεις. Έχουμε προτείνει από τις αρχές Μαΐου συγκεκριμένα μέτρα για την ανασύνταξη της Αστυνομίας και για την εμπέδωση ενός αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

Μιλήσαμε για την κάλυψη εντός του 2008 τουλάχιστον του 50% των κενών οργανικών θέσεων- οι εκτιμήσεις μιλούν για ελλείψεις προσωπικού περί τα 5.000 άτομα- για αναδιάταξη της κατανομής των αστυνομικών, για εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας του αριθμού των αστυνομικών ανά περιοχή, για επανεξέταση της διάθεσης αστυνομικών για τη φύλαξη προσώπων της δημόσιας ζωής και βέβαια για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Άλλος ένας τομέας στον οποίο κατά παραδοχή της ίδιας της κυβέρνησης, όταν το 2004 παρέλαβε μια Αστυνομία και Σώματα, με την ευκαιρία και των Ολυμπιακών Αγώνων, είχαν γίνει τεράστια άλματα. Άλλος ένας τομέας, στον οποίο η τελευταία τετραετία διακυβέρνησης ήταν καταστροφική. Και αυτό το νιώθει ο πολίτης με την αύξηση της εγκληματικότητας και με την αύξηση της ανασφάλειας που έχει ο ίδιος και η οικογένειά του.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας

Μ. ΜΙΧΑΗΛ: Η πρώτη ερώτησή μου που σας υποβάλλω είναι για την υπόθεση του ΟΤΕ. Πιστεύετε ότι τεκμηριώνεται μετά από την ενέργεια αυτή της Δικαιοσύνης, ή μάλλον υπάρχει θέμα απόδοσης και ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα και εννοώ υπουργούς της κυβέρνησης.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μιλάτε για τη συγκεκριμένη υπόθεση της εξαγοράς της ΓΕΡΜΑΝΟΣ;

Μ. ΜΙΧΑΗΛ: Ναι. Με την έννοια ότι όπως αναφέρετε στη μηνυτήρια αναφορά σας εσείς, ήταν ενήμερος ο υπουργός Οικονομίας για όλες τις ενέργειες αυτές.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό που περιμένουμε σήμερα είναι να τοποθετηθεί επ’ αυτού ο υπουργός Οικονομίας. Διότι δεν έχει διαψεύσει ότι ήταν ενήμερος, κάτι που βεβαίως παραβιάζει τη χρηματιστηριακή νομοθεσία. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη. Δεν έχει διαψεύσει ότι δεν ήταν ενήμερος και άρα περιμένουμε να τοποθετηθεί και να δούμε εάν υπάρχει πράγματι ζήτημα ποινικών ευθυνών.

Β. ΠΕΤΟΥΡΗ: Είπατε ότι θα επιμείνετε στο αίτημά σας για σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής και για την ενεργοποίηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση την έχει απορρίψει και σε αυτό το θέμα καλώς ή κακώς εκείνη κινεί τα νήματα εφόσον έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχετε στο μυαλό σας κάποιες άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Πετούρη, έχουμε πει επανειλημμένα ότι το ΠΑΣΟΚ εξετάζει κάθε είδους πρωτοβουλία που μπορεί να πάρει, κάθε μορφής, θεσμικής, πολιτικής, νομικής, για να μπορέσουμε να ρίξουμε άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση και να αποδοθούν οι ευθύνες.

Έχουμε αποδείξει από το παρελθόν -και νομίζω είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της μηνυτήριας αναφοράς στην περίπτωση της εξαγοράς από τον ΟΤΕ της ΓΕΡΜΑΝΟΣ και σε άλλες παρόμοιες εξαγορές, θυμηθείτε την Π&Κ Χρηματιστηριακή, για τη Finance Bank, για την ΑΤΕ ότι ξέρουμε να παίρνουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Προς στιγμήν, θα μείνουμε εδώ. Να επαναλάβω αυτό που είπα πριν, ότι δεν θα δώσουμε το άλλοθι σε κανέναν να ισχυριστεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έρχεται σε οποιασδήποτε μορφής συζήτηση επιλεγεί από την κυβέρνηση, να καταθέσει τις απόψεις του.

Γ. ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής σε σχέση με το προηγούμενο θέμα για την COSMOTE και τον ΓΕΡΜΑΝΟ. Το πρόβλημα εσείς το εντοπίζετε σε σχέση με τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες από την εξαγορά αυτή καθαυτή, ή από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι να φτάσουμε στην εξαγορά;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αν διαβάσετε τη μηνυτήρια αναφορά, η οποία είναι εξαιρετικά εκτενής και σας έχει διανεμηθεί, θα δείτε ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες για χειραγώγηση μετοχών, για την όλη διαδικασία. Κατηγορίες, οι οποίες διατυπώνονται και στα πέντε κακουργήματα, τα οποία επεσήμανε σήμερα η Δίωξη.

Γ. ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Οι ευθύνες του κ. Αλογοσκούφη κατά την άποψή σας που εντοπίζονται;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Οι ευθύνες του κ. Αλογοσκούφη είναι πρωτίστως πολιτικές. Γιατί είναι ο πολιτικός υπεύθυνος για μια διοίκηση, η οποία αυτή τη στιγμή κατηγορείται για κακουργήματα και είναι η ίδια διοίκηση, η οποία πρόσφατα πούλησε με αδιαφανείς διαδικασίες και σε ευτελές τίμημα τον ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Αυτές είναι πρωτίστως οι ευθύνες του. Από εκεί και πέρα, εάν υπάρχουν άλλες ευθύνες, πρέπει να διερευνηθούν.

Α. ΒΙΤΑΛΗΣ: Χθες και στη Βουλή αλλά και στην επιστολή του ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε τις θέσεις του τι πρέπει να γίνει για το θέμα της SIEMENS: Εξεταστική, Ολομέλεια Βουλής, Θεσμών και Διαφάνειας. Απορρίπτονται όλα αυτά από την κυβέρνηση, το είχαμε χθες το βράδυ ως επίσημη τοποθέτηση.

Το ερώτημά μου είναι πολύ συγκεκριμένο: τον Οκτώβρη που θα συστήσει η κυβέρνηση τη Διακομματική Επιτροπή και παρ' όλο ότι έχει απορριφθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα προηγούμενα πράγματα, θα είναι εκεί το ΠΑΣΟΚ;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα επαναλάβω τη φράση που είπα πριν: το ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσει σε κανέναν το άλλοθι της μη συμμετοχής και της μη κατάθεσης των απόψεών του. Όπου κληθούμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας, θα είμαστε εκεί και θα τις καταθέσουμε.

Απλώς, το πλαίσιο το οποίο εμείς προτείνουμε, πρώτον δεν έχει την καθυστέρηση να χαθεί ένα ολόκληρο καλοκαίρι όταν ο τόπος βράζει και, δεύτερον, είναι και θεσμικά πιο σωστό. Διότι μια διακομματική Επιτροπή δεν έχει το βάρος μιας μόνιμης ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία βεβαίως και είναι διακομματική από τη φύση της.

Α. ΒΙΤΑΛΗΣ: Να ρωτήσω και κάτι τώρα με την υπόθεση της COSMOTE, την πώληση του ΟΤΕ στη συνέχεια κλπ. Ασκήθηκε μια ποινική δίωξη κατά της διοίκησης. Έχετε μια σειρά από αιτιάσεις για το θέμα της πώλησης του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom και αν θυμάμαι καλά έχετε πει ότι θα ζητήσετε Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΤΕ.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Προανακριτική.

Α. ΒΙΤΑΛΗΣ: Προανακριτική με συγχωρείτε. Σε αυτήν, επειδή μιλάτε και για κάποιες ευθύνες του κ. Αλογοσκούφη στην πώληση της COSMOTE, βλέπετε να διευρύνεται αυτό το θέμα με την πώληση της ΓΕΡΜΑΝΟΣ στην COSMOTE;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι δύο διακριτά θέματα. Το ένα έχει πάρει ήδη το δρόμο της Δικαιοσύνης, για το δεύτερο, έχουμε τοποθετηθεί σαφέστατα, για την πρόθεσή μας να ζητήσουμε Προανακριτική Επιτροπή. Αφήστε μας το δικαίωμα της επιλογής του χρόνου και του ακριβούς τρόπου για να διατυπώσουμε αυτή την πρόθεση.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Προβληματίζει το ΠΑΣΟΚ η χρονική συγκυρία κατά την οποία η Εισαγγελία δημοσιοποιεί κάποια στοιχεία από λογαριασμούς υπόπτων στην Ελβετία, αναφορικά με το TOR-M1 και στα στέλνει στη Βουλή;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ πάντα προβληματίζεται για τη χρονική αλληλουχία γεγονότων, όταν γνωρίζουμε ότι, δυστυχώς, ένα μέρος της Δικαιοσύνης και οι συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί επηρεάζονται στις αποφάσεις τους και χειραγωγούνται από την κυβέρνηση.

Γ. ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Να πάω σε ένα άλλο θέμα αν μου επιτρέπετε. Χθες ο κ. Πάγκαλος σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA 9,98» αποκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, τον κ. Μιλοσόσκι, τρελό. Υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ αυτή τη θέση του κ. Πάγκαλου;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι πάγια τακτική μου, να μην σχολιάζω συγκεκριμένες εκφράσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι η θέση μας για τα Σκόπια είναι απολύτως ξεκάθαρη. Βλέπουμε μια αδιαλλαξία αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση των Σκοπίων, υπάρχουν διαφορετικές τάσεις και διαφορετικές αντιλήψεις εντός της κυβέρνησης. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο εξέφρασε και ο Θόδωρος Πάγκαλος, εάν εκαλούμην να ερμηνεύσω τις δηλώσεις του.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: