Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο, 26 Ιουλίου 2008

Φοροδιαφυγή - Θύελλα από ΠΑΣΟΚ κατά Αλογοσκούφη

Από την Ναυτεμπορική

Την έντονη κριτική του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η προχθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και τα χαμηλά φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνστατίνου, σημείωσε, χθες, ότι «ύστερα από τέσσερις προϋπολογισμούς, ο κ. Αλογοσκούφης ανακάλυψε ότι δεν έχει έσοδα και η χώρα έχει πρόβλημα από τα έσοδα της φορολογίας».

Λίγη ώρα νωρίτερα, η κυβέρνηση -διά του εκπροσώπου της- αναγνώριζε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αδυναμίες του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν ρίζες και βάθος πολλών δεκαετιών, υπάρχουν».

«Σημαντικά βήματα»

Πάντως, κατά τον κ. Β. Αντώναρο, «έχουν γίνει σημαντικά βήματα, έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις, γίνονται όμως και πρέπει να γίνουν μέσα σε αυτό το πλαίσιο και άλλα για να αντιμετωπιστεί το συνολικό θέμα, ώστε οι συνεπείς φορολογούμενοι, που αποτελούν την πλειοψηφία, να μην υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες της συμπεριφοράς των άλλων, οι οποίοι με διαφόρους τρόπους προσπαθούν να μην είναι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις τους».

Το ΠΑΣΟΚ, στις δηλώσεις Αλογοσκούφη «ανιχνεύει» την πρόθεση του υπουργού Οικονομίας να προετοιμάσει την ελληνική κοινωνία για νέους φόρους και όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου: «Η Νέα Δημοκρατία αυξάνει συνεχώς τους έμμεσους φόρους.

Η αναλογία έμμεσων προς άμεσων φόρων, που είχε μειωθεί από το 1,8 το 1995 στο 1,4 το 2004, έχει και πάλι αυξηθεί. Ο φόρος εισοδημάτων φυσικών προσώπων, σε σχέση με το φόρο εισοδημάτων νομικών προσώπων, έχει αυξηθεί.

Για κάθε 100 ευρώ που πλήρωναν το 2003 τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις πλήρωναν 63 ευρώ. Το 2008, για κάθε 100 ευρώ, θα πληρώνουν 45 ευρώ, αντίστοιχα».

«Οικονομικό έγκλημα»

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση και τον κ. Αλογοσκούφη ότι, παρά τις διακηρύξεις τους, «από το 2004 μέχρι σήμερα, ευνόησαν τη φοροδιαφυγή και υπέθαλψαν το οικονομικό έγκλημα, προωθώντας σειρά νόμων και ρυθμίσεων» και ο εκπρόσωπός του έκανε λόγο για: Πλήρη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, υπονόμευση και κατάργηση της Αρχής για την Καταπολέμηση του «Βρόμικου» Χρήματος του κ. Ζορμπά, το νόμο που πέρασε η Ν.Δ. τον Αύγουστο του 2004 (Ν. 3259/2004), με τον οποίο «νομιμοποίησε» δισεκατομμύρια ευρώ που βρίσκονται στο εξωτερικό και που προέρχονται από φοροδιαφυγή, υπεξαίρεση και άλλες παράνομες οικονομικές δραστηριότητες και τον οποίον χρησιμοποίησαν στελέχη της SIEMENS στην Ελλάδα για να «επαναπατρίσουν» τις μίζες από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρίας.

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενο τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, την τριετία 2004-2006, ο φόρος εισοδήματος συνταξιούχων, μισθωτών και αγροτών αυξήθηκε 39,9%, 17,7% και 30,8% αντίστοιχα, ενώ την ίδια περίοδο ο φόρος που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις για τα κέρδη τους μειώθηκε κατά 13,1%!

Δεν υπάρχουν σχόλια: