Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

ΓΕΡΜΑΝΟΣ - Το «πάρτι» με τις μετοχές και η εσωτερική πληροφόρηση

Από το ΕΘΝΟΣ
του Μάκη Αποστόλου

Σωστό από στρατηγικής άποψης αλλά ακριβό έκριναν το deal Cosmote-Γερμανού οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, οι οποίοι εξέφρασαν την... απορία τους για το υψηλό τίμημα του 1,3 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικά η Credit Suisse υπογράμμισε ότι το deal έχει στρατηγική λογική αλλά είναι πολύ ακριβό, ενώ ανάλογες ήταν οι εκτιμήσεις και της ΗSΒC.

«Ουδέτερη» στάση κράτησε η Deutsche Bank, η οποία ωστόσο τόνισε ότι η Cosmote πλήρωσε 13,3 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA (λειτουργικά κέρδη) του Γερμανού για το 2006. Ακόμη η UBS στάθηκε στις μακροπρόθεσμες απώλειες εσόδων και κερδών της Γερμανός λόγω της αναμενόμενης απομάκρυνσης της Vodafone και της ΤΙΜ (Wind σήμερα), ρίσκα τα οποία υπογράμμισε και η Citigroup.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, η πορεία της μετοχής τους μήνες που προηγήθηκαν του deal μάλλον προδίδει... εσωτερική πληροφόρηση (inside information).

Από τα τέλη του 2005 (και πιο συγκεκριμένα στις αρχές Δεκεμβρίου), όπου ξεκίνησαν - σύμφωνα με πληροφορίες - οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ομίλων μέχρι την ολοκλήρωση του deal, η μετοχή έκανε ανοδική... κούρσα που την έφερε από τα επίπεδα των 13 ευρώ πάνω από τα 18 σημειώνοντας απόδοση της τάξης του 40% περίπου.

Πέραν των ποινικών ευθυνών και ενδεχομένως των ζητημάτων που θα προκύψουν για τις Εποπτικές Αρχές και την καθυστέρηση με την οποία κινήθηκαν στην επίδικη εξαγορά, παράγοντες της αγοράς προβλέπουν την επίδραση του αποπνικτικού πολιτικού κλίματος στην οικονομία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η κοινή λογική παίρνει την εκδίκησή της απέναντι στη λογική της αγοράς».

Το τίμημα που κατέβαλε η COSMOTE για τον ΓΕΡΜΑΝΟ ήταν 1,3 δισ. Ευρώ, με τη σειρά του ο ΟΤΕ κατέβαλε πάνω από 2 δισ. ευρώ για τη συγχώνευση της COSMOTE και η DT πήρε όλο το πακέτο με 442 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά οι όποιες υπεραξίες των προηγούμενων πράξεων ακυρώθηκαν πολιτικά με την εκχώρηση του management του Ομίλου και το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι αν αυτό αποτελούσε στρατηγική επιλογή ή αντιθέτως ήταν η μοιραία κατάληξη λόγω εσφαλμένων χειρισμών της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΤΕ.

Τι απαντούν Cosmote και Γερμανός
Σε δήλωσή του ο κ. Πάνος Γερμανός επισήμανε ότι «η ποινική δίωξη που αναγγέλθηκε δημόσια είναι απολύτως αναντίστοιχη προς την πραγματικότητα και αντίθετη προς την παγιωμένη επί 28 χρόνια συμπεριφορά μου στην ελληνική και παγκόσμια αγορά και κυρίως -το σημαντικότερο- για την εντιμότητα, ειλικρίνεια και συνέπειά μου».

Προσέθεσε δε ότι τον «εκπλήσσει αφάνταστα που μια τυπική συμφωνία εξαγοράς μεταξύ 2 εισηγμένων πολυμετοχικών εταιρειών, ξεκάθαρη και διαφανής, που αποτελεί συνήθη διεθνή πρακτική και που επικροτήθηκε από όλη τη διεθνή επιχειρηματική και οικονομική κοινότητα, διαστρεβλώνεται.

Οι επιχειρηματικές σχέσεις και συμφωνίες μου έχουν τόση καθαρότητα και διαφάνεια ώστε να με διακατέχει η βεβαιότητα και η ηρεμία που η αλήθεια παράγει».

Από την πλευρά της η Cosmote με ανακοίνωσή της επισήμανε ότι «η εξαγορά της ΓΕΡΜΑΝΟΣ αποτέλεσε στρατηγικής αξίας κίνηση για την COSMOTE.

Εχει συμβάλει καταλυτικά στην εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και της έχει προσδώσει στρατηγικό και εμπορικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της.

Το αποτέλεσμα αυτό αποδεικνύεται από τα μερίδια αγοράς της COSMOTE και από τους ρυθμούς ανάπτυξής της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η COSMOTE έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Θεωρεί ότι η δικαστική έρευνα θα επιβεβαιώσει τη στρατηγική ορθότητα της εξαγοράς της ΓΕΡΜΑΝΟΣ, την οποία η COSMOTE πραγματοποίησε με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες».

Δύο χρόνια μετά την αγορά επέβαλε τα πρόστιμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Οι αρχές της κεφαλαιαγοράς, οι οποίες ήταν ενήμερες για την πορεία της μετοχής στο ταμπλό, έδειξαν μάλλον... καθυστερημένα αντανακλαστικά.

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επιβολή προστίμων ύψους 200.000 ευρώ στον κ. Πάνο Γερμανό, 100.000 ευρώ στους κ.κ. Σ. Μάρρα και Σ. Κόπολα, 80.000 ευρώ στους κ.κ. Γ. Διαμαντή και Α. Παναγιώτου και 20.000 ευρώ στον κ. Ι. Κότσιρα.

Ο λόγος ήταν ότι, με τη συναλλακτική τους συμπεριφορά στο διάστημα 15.12.2005-23.3.2006, προέβησαν επανειλημμένα σε στήριξη της τιμής της μετοχής «Γερμανός» κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, στην οποία υπολογίζεται η τιμή κλεισίματος, κατά παράβαση του Ν. 3340/2005 για κατάχρηση αγοράς. Ακόμη, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 80.000 ευρώ στην EFG Eurobank ΑΧΕΠΕΥ διότι δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την αποτροπή της ανωτέρω παραβατικής συμπεριφοράς.

Προχθές η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράικου άσκησε κακουργηματικές διώξεις στον Πάνο Γερμανό, τα στελέχη ΟΤΕ και Cosmote Παναγή Βουρλούμη και Ευάγγελο Μαρτιγόπουλο και άλλα μέλη του δ.σ. των δύο εταιρειών αλλά και χρηματιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: