Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Παπούλιας : Η Δημοκρατία μας απαιτεί τη συμφωνία του συνόλου του πολιτικού συστήματος για την θωράκιση και την αυτοπροστασία του

"Άλλοι με λύπη και άλλοι με θυμό, παρακολουθούμε τις αποκαλύψεις για φαινόμενα που δεν τιμούν την δημόσια ζωή. Για διαχρονικές παθογένειες που όχι άδικα θεωρούνται από τους πολίτες ως βαθιά κρίση του αντιπροσωπευτικού μας συστήματος και τελικά ως κρίση της δημοκρατίας".



Τη βαρυσήμαντη αυτή επισήμανση έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο πριν τη δεξίωση που παρέθεσε για την 34η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1974.

Ο Πρόεδρος τονίζει στην ομιλία του ότι ο πολίτης οφείλει να απαντά επιλέγοντας εκείνους που "με τη διαδρομή τους στην πολιτική ζωή αποδεικνύουν διάθεση προσφοράς και αξιοπρέπεια" και προσθέτει πως η απάντηση επίσης "δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική και θεσμική: Τα κόμματα έχουν υποχρέωση απέναντι στο λαό να λογοδοτούν για τις αμαρτίες των λίγων ή των πολλών εκπροσώπων τους με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, χωρίς υπεκφυγές. Έχουν υποχρέωση να πείθουν για την διαφάνεια της λειτουργίας τους".

"Η Δημοκρατία μας απαιτεί τη συμφωνία του συνόλου του πολιτικού συστήματος για την θωράκιση και την αυτοπροστασία του", υπογραμμίζει ο Κάρολος Παπούλιας.

Ακόμη επισημαίνει πως συμμερίζεται "την απογοήτευση και την οργή των πολιτών, όταν διαπιστώνουν ότι η πολιτική αντιμετωπίζεται ως όχημα προσωπικού πλουτισμού, ως μέσο μιας παχυλής ζωής. Πολιτική χωρίς ηθική είναι μία επικίνδυνη υπόθεση. Οδηγεί σε αποστασιοποίηση της κοινής γνώμης από τα δημόσια πράγματα, σε παρακμή, σε εκδήλωση ακραίων κοινωνικών φαινομένων".

Η ομιλία του Προέδρου Κάρολου Παπούλια έχει ως εξής:

"Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Όπως κάθε χρόνο, είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ για έναν συμβολικό και συγχρόνως τόσο σημαντικό λόγο: Για να τιμήσουμε και να εκφράσουμε την διαρκή ευγνωμοσύνη μας σε όλους, όσους αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Ιδιαίτερα σ’ εκείνους που έμειναν μακριά από τα φώτα, που δεν κέρδισαν κάτι γι αυτά που έχασαν: Την ευκολία της απάθειας απέναντι σε μια πραγματικότητα συντριπτική για τους πολλούς, αλλά ανυπόφορα οδυνηρή για τους λίγους.

Ότι και να πούμε δεν είναι αρκετό για εκείνους που διακινδύνευσαν τόσα στο όνομα της ελευθερίας όλων. Αν άξιζε η προσπάθεια τους, είναι γιατί μπορούμε σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά της Δημοκρατίας και να αγωνιούμε για την ακόμη μεγαλύτερη ωρίμανσή της.

Όπως κάθε χρόνο και σήμερα η καρδιά μας είναι στην Κύπρο. Σε μια ευρωπαϊκή Κύπρο, όπου όμως συνεχίζεται το παράλογο της παράνομης κατοχής. Σε μια Κύπρο που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουμε.

Και θέλω εδώ να τονίσω ιδιαίτερα, για κάθε μεγάλο θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής, ότι με νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση από τη θέση μας στο διεθνές σύστημα και, κυρίως, με ενότητα θα αντιμετωπίσουμε την όποια ιταμή πρόκληση.

Κυρίες και κύριοι,

Φέτος βρίσκονται ανάμεσα μας εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου και της αγροτικής νεολαίας, καθώς τιμάμε σήμερα εδώ και τους αγρότες και τις αγρότισσές μας. Απλούς Έλληνες που κάθε μέρα δίνουν τη μάχη για την ευημερία και την προκοπή αυτού του τόπου. Γυναίκες του λαού μας που συνδυάζουν τις απαιτήσεις της οικογένειας και τη σκληρή δουλειά στην ύπαιθρο. Έχοντας μεγαλώσει στην ελληνική επαρχία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η εργασία στο χώμα, η μάχη με τα καιρικά φαινόμενα και τη γη είναι άνιση.

Και τη δυσκολία της δεν μπορεί εύκολα να την αντιληφθεί κάποιος που έχει δουλέψει μόνο σε γραφείο ή στην πόλη.

Οι έλληνες αγρότες είναι πάντα, και αριθμητικά, ένα πολύ σημαντικό μέρος του λαού μας. Πιστεύω στο μέλλον τους. Αρκεί να κοιτάξουμε μπροστά. Να αναδιαρθρώσουμε τις καλλιέργειες. Να παράγουμε άριστα προϊόντα με το μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό στο περιβάλλον. Με ονομασία προέλευσης. Και με ένα ενισχυμένο συνεταιριστικό κίνημα που θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση της ακρίβειας.

Κυρίες και κύριοι,

Άλλοι με λύπη και άλλοι με θυμό, παρακολουθούμε τις αποκαλύψεις για φαινόμενα που δεν τιμούν την δημόσια ζωή. Για διαχρονικές παθογένειες που όχι άδικα θεωρούνται από τους πολίτες ως βαθιά κρίση του αντιπροσωπευτικού μας συστήματος και τελικά ως κρίση της δημοκρατίας.

Η απάντηση πρέπει να είναι κατ’ αρχήν προσωπική, μιλώ για την απάντηση καθενός από εμάς: Ο πολίτης έχει την ευθύνη να απαιτεί καθημερινά, από αυτούς που τον αντιπροσωπεύουν, ήθος και παραδειγματική συμπεριφορά. Οφείλει να επιλέγει εκείνους που με τη διαδρομή τους στην πολιτική ζωή αποδεικνύουν διάθεση προσφοράς και αξιοπρέπεια.

Η απάντηση επίσης δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική και θεσμική: Τα κόμματα έχουν υποχρέωση απέναντι στο λαό να λογοδοτούν για τις αμαρτίες των λίγων ή των πολλών εκπροσώπων τους με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, χωρίς υπεκφυγές. Έχουν υποχρέωση να πείθουν για την διαφάνεια της λειτουργίας τους.

Η Δημοκρατία μας απαιτεί τη συμφωνία του συνόλου του πολιτικού συστήματος για την θωράκιση και την αυτοπροστασία του.

Απαιτεί αποτελεσματικούς και διαφανείς μηχανισμούς ελέγχου, παραδειγματικές κυρώσεις, πλαίσιο επιβολής της νομιμότητας και του κράτους δικαίου επί της αδιαφάνειας και της συναλλαγής.

Η προσπάθεια οικονομικών κέντρων να επηρεάσουν για την ικανοποίηση των συμφερόντων τους δεν είναι ούτε νέο ούτε ασφαλώς εγχώριο φαινόμενο.

Μια Δημοκρατία όμως εξοπλισμένη με κατάλληλους θεσμούς που θα λειτουργούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η διατήρηση και η αποκατάσταση αυτής της εμπιστοσύνης, όταν διαρρήγνυται, αποτελεί χρέος και καθήκον του πολιτικού κόσμου. Και καταστάσεις που απειλούν με διάβρωση τον ηθικό ιστό της χώρας πρέπει να θεωρηθούν καταλύτης για θεσμικές αλλαγές. Αλλαγές που θα αποκαθιστούν την σχέση του πολίτη με το πολιτικό σύστημα.

Σχέση απαραίτητη όχι μόνο για την ποιότητα της δημοκρατίας αλλά και για την πρόοδο, την οικονομική ανάπτυξη και την άμβλυνση των ανισοτήτων.

Συμμερίζομαι την απογοήτευση και την οργή των πολιτών, όταν διαπιστώνουν ότι η πολιτική αντιμετωπίζεται ως όχημα προσωπικού πλουτισμού, ως μέσο μιας παχυλής ζωής. Πολιτική χωρίς ηθική είναι μία επικίνδυνη υπόθεση. Οδηγεί σε αποστασιοποίηση της κοινής γνώμης από τα δημόσια πράγματα, σε παρακμή, σε εκδήλωση ακραίων κοινωνικών φαινομένων.

Ιδίως μάλιστα σήμερα, σε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι πιο αδύναμοι, αυτοί που κυρίως πλήττονται από την ακρίβεια, περιμένουν από το πολιτικό σύστημα πρώτα απ’ όλα να σταθεί δίπλα τους. Σε δύσκολους καιρούς να σκύψει στις αγωνίες τους, αγωνίες επιβίωσης πολλές φορές.

Και να δώσει λύσεις σε πραγματικά μεγάλα, εθνικά θα έλεγα, προβλήματα, όπως η Παιδεία , η φτώχεια, η ανεργία, η κοινωνική ανισότητα, το περιβάλλον και ο αποκλεισμός.

Λύσεις που, όσο απουσιάζουν, η δημοκρατία μας θα έχει ένα ουσιαστικό κενό.

Γι’ αυτό οφείλουμε, σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν και τιμούμε σήμερα, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για μια δημοκρατία χωρίς τέτοιες ατέλειες.

Για μια δημοκρατία που θα μας κάνει υπερήφανους και δεν θα μας αναγκάζει να αποστρέφουμε το πρόσωπό μας από επιλεγμένα αθέατες πλευρές της".

Μήνυμα πρωθυπουργού

"Η Ελλάδα σήμερα έχει τις δυνατότητες να στοχεύσει ακόμη πιο ψηλά, να πάει πιο μπροστά. Τις δημιουργήσαμε τα χρόνια που πέρασαν, όλες και όλοι μαζί με σκληρή προσπάθεια και θυσίες αντιμετωπίζοντας προβλήματα που έμοιαζαν άλυτα. Σήμερα και τα χρόνια που έρχονται συνεχίζουμε στο δρόμο που μαζί ανοίξαμε και σταθερά ακολουθούμε. Το δρόμο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας.Το δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Το δρόμο της προοπτικής, του μέλλοντος.Το δρόμο που οδηγεί αποδεδειγμένα στην Ελλάδα των κοινών οραμάτων μας".

Τις ανωτέρω επισημάνσεις κάνει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του για την 34η επέτειο από την αποκάτασταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, παράλληλα δε τονίζει πως πρέπει να καταδικάσουμε κάθε επιχείρηση αναβίωσης πρακτικών οξύτητας, πόλωσης και διχασμού και ακόμη να εργαζόμαστε "συνθέτοντας γόνιμες ιδέες και ρεαλιστικές προτάσεις, απ’ όπου κι αν προέρχονται για τη συνεχή εμβάθυνση της δημοκρατίας, την περαιτέρω θωράκιση της διαφάνειας, την αδιάλειπτη ενίσχυση της ποιότητας του πολιτεύματος".

Στο μηνυμά του ο κ.Καραμανλής τονίζει:

"Η 24η Ιουλίου, όπως κάθε ιστορική επέτειος, είναι ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμής. Είναι, ταυτόχρονα, ημέρα προβληματισμού για το δικό μας χρέος.

Τιμούμε σήμερα τους πολλούς γνωστούς και τους πολύ περισσότερους αφανείς αγωνιστές του αντιδιδακτορικού αγώνα. Τους πολίτες του κόσμου που στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας στα δύσκολα χρόνια. Τους πρωταγωνιστές της Μεταπολίτευσης. Θυμόμαστε πάντα και τιμούμε τα θύματα της Κυπριακής τραγωδίας. Υπογραμμίζουμε ότι σταθερός στόχος μας είναι η επανένωση της Κύπρου και το ευρωπαϊκό μέλλον για όλους τους κατοίκους της.

Τον Ιούλιο του ’74, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σήκωνε στους ώμους του τις προσδοκίες των Ελλήνων και τις προκλήσεις των καιρών, η χαώδης εσωτερική κατάσταση καθιστούσε τις δυνατότητες της Ελλάδας ουσιαστικά ανύπαρκτες. Όλες και όλοι μαζί, πολίτες και πολιτικές δυνάμεις, με εθνική υπευθυνότητα και πολιτική ωριμότητα, με πίστη στις δυνατότητές μας και εμπιστοσύνη μεταξύ μας, με συλλογική προσπάθεια, τα καταφέραμε. Αποκαταστήσαμε τη Δημοκρατία. Χτίσαμε στέρεες θεσμικές βάσεις, που την καθιστούν ακλόνητη και διασφαλίζουν πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα. Συγκροτήσαμε μια σύγχρονη συντεταγμένη και ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία. Βγάλαμε την χώρα από την διεθνή απομόνωση και την καταστήσαμε ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αναδείξαμε την Ελλάδα σε χώρα - υπόδειγμα για όλους τους γείτονές της σε παράγοντα ειρήνης, συνεργασίας, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Σήμερα, με βάση και εφαλτήριό μας το πολύτιμο κεκτημένο των 34 χρόνων δημοκρατικού βίου, σε μια συγκυρία δύσκολη για ολόκληρο τον κόσμο, σε μια κρίσιμη καμπή για τον Τόπο και την ελληνική κοινωνία, καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε στην πράξη τη βούλησή μας να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά. Να παραμερίσουμε οτιδήποτε δημιουργεί προσκόμματα στην κοινή μας πορεία. Να καταδικάσουμε κάθε επιχείρηση αναβίωσης πρακτικών οξύτητας, πόλωσης και διχασμού.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, διαχειριστές της πολύτιμης παρακαταθήκης που μας κατέλιπαν οι αγωνιστές της Δημοκρατίας, γνωρίζουμε ότι οι ακρότητες, οι απόπειρες αμφισβήτησης των θεσμών και ισοπέδωσης των πάντων, οι λογικές της απαξίωσης και του μηδενισμού, μόνον κινδύνους επιφυλάσσουν.

Η ιστορική μνήμη και διδαχή μας προτρέπουν να προκρίνουμε πάντα το συμφέρον του τόπου και των πολιτών. Να εργαζόμαστε, συνθέτοντας γόνιμες ιδέες και ρεαλιστικές προτάσεις, απ’ όπου κι αν προέρχονται για τη συνεχή εμβάθυνση της δημοκρατίας, την περαιτέρω θωράκιση της διαφάνειας, την αδιάλειπτη ενίσχυση της ποιότητας του πολιτεύματος".

Μήνυμα προέδρου της Βουλής

"Κοινή υποχρέωση είναι η έμπρακτη συνδρομή στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κοινή υποχρέωση είναι η δημιουργία των όρων και των προϋποθέσεων για ένα καλύτερο αύριο. Παν’ απ’ όλα, να δώσουμε στη νέα γενιά τα εφόδια που χρειάζεται για να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα".

Αυτά τονίζει σε μήνυμά του για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

Στο μήνυμά του ο κ.Δ. Σιούφας επισημαίνει:

"Η 24η Ιουλίου είναι Ημέρα της Δημοκρατίας. Τιμούμε τους πρωταγωνιστές της Μεταπολίτευσης, τους αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης, τους πεσόντες στις μάχες της Κύπρου.

Ανανεώνουμε, ταυτόχρονα, τη δέσμευσή μας για συνεχή βελτίωση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας, περαιτέρω εμπέδωση της διαφάνειας στο Δημόσιο Βίο, διαρκή ενδυνάμωση της εθνικής συνεννόησης, της εθνικής ενότητας, της εθνικής ομοψυχίας.

Στα 34 χρόνια που πέρασαν, η Ελλάδα πέτυχε την ένταξή της στην τότε Ε.Ο.Κ., την ένταξή της στην Ο.Ν.Ε., τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, τη σφυρηλάτηση της εθνικής συμφιλίωσης.

Στο διάστημα που διανύουμε κοινή υποχρέωση είναι η συνένωση των δυνάμεών μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης, τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, την περαιτέρω ενδυνάμωση των θεσμών, την προστασία του περιβάλλοντος.

Κοινή υποχρέωση είναι η έμπρακτη συνδρομή στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κοινή υποχρέωση είναι η δημιουργία των όρων και των προϋποθέσεων για ένα καλύτερο αύριο. Παν’ απ’ όλα, να δώσουμε στη νέα γενιά τα εφόδια που χρειάζεται για να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα.

Η ιστορική εμπειρία καταδεικνύει, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι οι Έλληνες, ενωμένοι και αποφασιστικοί, μπορούμε να βάζουμε υψηλούς στόχους και να τους πετυχαίνουμε.

Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής επετείου. Μήνυμα Δημοκρατίας. Μήνυμα συμπόρευσης για το εθνικό, το κοινωνικό και συλλογικό συμφέρον. Μήνυμα ενότητας γύρω από αρχές, αξίες και ιδανικά".

Μήνυμα προέδρου ΠΑΣΟΚ

"Οι πολίτες ζητούν σήμερα ηγεσία. Κυβέρνηση, που με αίσθημα ευθύνης, αξιοπρέπειας και σοβαρότητας, θα αντιμετωπίζει τα προβλήματά τους, και θα ξαναφέρει εμπιστοσύνη, ελπίδα και προοπτική στη χώρα".

Αυτά αναφέρει σε μήνυμά του για την 34η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου.

Στο μήνυμά του τονίζει:

"Σαν σήμερα πριν από 34 χρόνια, υπό το βάρος της Κυπριακής τραγωδίας, έπεσε η χούντα των συνταγματαρχών.

Σήμερα τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, αντιστάθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την Δημοκρατία. Τους τιμούμε για όσα έκαναν για να είναι σήμερα η Ελλάδα μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, χρόνια δημιουργικής και δημοκρατικής πορείας η χώρα μας άλλαξε ριζικά. Διαμορφώσαμε ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς. Ενισχύσαμε το κύρος και την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την περιοχή μας.

Σήμερα όμως, η χώρα μας βιώνει μία κρίση, τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε από τη μεταπολίτευση. Κρίση οικονομική, κοινωνική και πολιτική. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, στη δικαιοσύνη, και στο πολιτικό σύστημα κλονίζεται. Και την ίδια ώρα οι πολίτες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους, νοιώθουν απροστάτευτοι.

Οι πολίτες ζητούν σήμερα ηγεσία. Κυβέρνηση, που με αίσθημα ευθύνης, αξιοπρέπειας και σοβαρότητας, θα αντιμετωπίζει τα προβλήματά τους, και θα ξαναφέρει εμπιστοσύνη, ελπίδα και προοπτική στη χώρα.

Είναι χρέος μας μαζί με όλες τις υγιείς, παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις και την νέα γενιά του τόπου, να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που κρατούν τη χώρα και την ελληνική κοινωνία σε ομηρεία, να αγωνιστούμε για να διευρύνουμε τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι δυνατή, με ισχυρούς θεσμούς, με ανάπτυξη, πρόοδο, ευημερία και κοινωνική συνοχή. Την ελπίδα αυτή, την προοπτική αυτή, ενσαρκώνει το Κίνημά μας".

Μήνυμα ΚΚΕ

Αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό να τιμάται η πτώση της χούντας, όταν στην Ελλάδα σήμερα συμβαίνουν ανάμεσα σε άλλα: Κηρύσσονται παράνομες εννέα απεργίες στις δέκα. Βασιλεύει η τρομοκρατία που ασκούν η εργοδοσία και το κράτος στους τόπους δουλειάς. Έχει καταργηθεί κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα και έχει αντικατασταθεί με τον όρο ευκαιρία. Θωρακίζονται συνεχώς οι κρατικοί μηχανισμοί ιδεολογικής και πολιτικής καταστολής. Οξύνεται ο αντικομμουνισμός, τονίζει το ΚΚΕ.

Το υπάρχον πολιτικό σύστημα έχει φάει προ πολλού τα ψωμιά του. Η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα είναι άμεση. Για να ανοίξει ο δρόμος των ριζικών αλλαγών, κόντρα στη διαχείριση και το μασκάρεμα του πολιτικού συστήματος, αναφέρει.

Μήνυμα Συνασπισμού

Η μέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας δεν είναι άλλη μια επέτειος που πρέπει να τιμήσουμε τυπικά. Είναι, πάνω από όλα, μια μέρα απόδοσης φόρου τιμής στους χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν και θυσιάστηκαν για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την δημοκρατία.

Το δικό μας χρέος ως Αριστερά είναι, όπως και τότε, να απελευθερώσουμε τις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις που θα παλέψουν για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο.

Ειδικά αυτή την εποχή, όπου η πολιτική και η δημοκρατία πλήττονται και απαξιώνονται και λόγω της διαπλοκής και της διαφθοράς, είναι η στιγμή που η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά οφείλει να διαμορφώσει νέα αξιακά προτάγματα, που θα έχουν ως στόχο την διεύρυνση της δημοκρατίας, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την βελτίωση των όρων και της ποιότητας ζωής μας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μήνυμα προέδρου ΛΑΟΣ

"Όχι ξανά άλλοθι, για ένα ενδεχόμενο νέο εξοβελισμό της Δημοκρατίας από ξένους και ενδεχομένως ημέτερους σφετεριστές,όχι ένστολους αυτή τη φορά", τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Στο μηνυμά του ο κ. Καρατζαφέρης σημειώνει:

"Είναι σίγουρο ότι όσοι, 34 χρόνια πριν, τέτοια ημέρα, έβγαιναν στους δρόμους, με αναμμένα κεριά να υποδεχτούν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και λίγο αργότερα τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν περίμεναν 34 χρόνια μετά, ο πολιτικός κόσμος να έχει περιπέσει σε τόσο μεγάλη ηθική κατάπτωση, που μοιραίως και δυστυχώς, αντανακλάται στη Δημοκρατία.

Είναι χρέος όλων και ιδιαίτερα των Νέων πολιτικών και των Νέων κομμάτων, να αποδράσουν από το νοσηρό πολιτικό περιβάλλον και με συντονισμένες προσπάθειες, να απαλλάξουν την πολιτική ζωή από παρασιτικές πράξεις και να αναλάβουν την υψίστη τιμή της Ανελίξεως της Δημοκρατίας, στο βαθμό τουλάχιστον, που είχαμε οραματιστεί όλοι ή σχεδόν όλοι, εκείνο το ΜΕΓΑΛΟ βράδυ, των ΜΕΓΑΛΩΝ Προσδοκιών της 23ης προς 24ης Ιουλίου 1974.

Όχι ξανά άλλοθι, για ένα ενδεχόμενο νέο εξοβελισμό της Δημοκρατίας από ξένους και ενδεχομένως ημέτερους σφετεριστές, όχι ένστολους αυτή τη φορά".

Δηλώσεις πολιτικής ηγεσίας

Τα θετικά σχόλια της πολιτικής ηγεσίας συγκέντρωσε η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη δεξίωση που παρέθεσε για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε πως "προσυπογράφει όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη διαφθορά" και συμπλήρωσε πως "βιώνουμε μία μεγάλη κρίση και είναι ευθύνη όλων μας να ξαναδώσουμε αξιοπιστία στην πολιτική ζωή".

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η ομιλία του Προέδρου "δεν ήταν μία τυπική θεσμική ομιλία, αλλά είχε ουσιαστικά μηνύματα".

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, τόνισε πως "ο Πρόεδρος ήταν εξαιρετικός, μίλησε όπως θα μίλαγε και ο τελευταίος πολίτης της χώρας".

Εξάλλου, ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος σημείωσε πως επρόκειτο "για μια ομιλία εξαιρετική που ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα".

Ο εισαγγελέας Γιώργος Ζορμπάς παρατήρησε πως επρόκειτο "για μια ομιλία μεστή, επίκαιρη, χαρακτηριστικού περιεχομένου, η οποία πρέπει να ακουστεί με περισυλλογή και να μελετηθεί".

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή και την παρουσία στη δεξίωξη της Καντίτσα Σάνκο, μετανάστριας από τη Σιέρα Λεόνε, τόνισε:

"Σήμερα, η δημοκρατία μας έγινε 34 χρονών. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν είναι εξίσου ανοιχτή σε όλους τους πολίτες. Υπάρχουν πολίτες χωρίς χαρτιά, χωρίς δουλειά, χωρίς μέλλον και δικαιώματα και αυτό θέλαμε να αναδείξουμε σήμερα. Να τονίσουμε δηλαδή πως υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν φωνή. Για το λόγο αυτό, βρίσκεται δίπλα μου, μια εκπρόσωπος της γενιάς εκείνης, που γεννήθηκε, εργάζεται και φορολογείται στην Ελλάδα και που όμως η χώρα μας δεν της έχει ανοίξει τις πόρτες της".

Η Καντίτσα Σάνκο σημείωσε σχετικά πως είναι χαρά της που βρέθηκε σήμερα στη δεξίωση της Προεδρίας, πως αγαπά την Ελλάδα και πως είναι άδικο να μην υπάρχουν ίδια δικαιώματα για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: