Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα. Θέλω να ξεκινήσω, εκφράζοντας τη βαθιά μας θλίψη για την τραγωδία στο Πέραμα, για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Συμμεριζόμαστε απόλυτα την οργή των κατοίκων και των εργαζομένων, γιατί για άλλη μια φορά είχαμε μία παρόμοια τραγωδία.

Και βέβαια, η τραγωδία αυτή δείχνει την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας στην εργασία στην Ελλάδα. Δείχνει ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης, δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα και αυτό, μετά από τις ανακοινώσεις που είχε κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και, μάλιστα, ανακοινώσεις που αφορούσαν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα πρόληψης, σε αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, για να αποφύγουμε να θρηνήσουμε και πάλι ανθρώπινες ζωές σε παρόμοια δυστυχήματα.

***

Χθες, στη δεξίωση για την 34η Επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε εκ μέρους όλων των Ελλήνων. Στην παρέμβασή του, μίλησε για την κρίση των δημοκρατικών μας θεσμών, μίλησε για τη θεσμική κρίση που βιώνει η χώρα. Τα ζητήματα αυτά είναι ζητήματα τα οποία το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του αναγνωρίζουν, συζητούν και φέρνουν συνέχεια στο προσκήνιο.

Μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξει εμπιστοσύνη του πολίτη στους θεσμούς, μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξει υπεύθυνη ηγεσία σε αυτή τη χώρα, η οποία να αναγνωρίζει την αδήριτη ανάγκη για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, να μπουν νέοι κανόνες διαφάνειας, κοινωνικής λογοδοσίας. Για τα ζητήματα αυτά, το ΠΑΣΟΚ θα μιλάει πάντα, όχι γιατί είναι θέμα ηθικής, αλλά γιατί είναι θέμα δημοκρατίας και είναι θέμα που αφορά στην καθημερινότητα του πολίτη.

***

Στη Βουλή, συζητείται την επόμενη εβδομάδα μία τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ. Κατ΄ αρχάς, να τονίσω ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίζει κάθε τροπολογία που έρχεται στη Βουλή σε άσχετα νομοσχέδια. Η κυβέρνηση έχει εγκαινιάσει μία στρατηγική, μία τακτική, να φέρνει τροπολογίες ασχέτων νομοσχεδίων σε Θερινά Τμήματα. Εμείς, έχουμε στηλιτεύσει αυτή την τακτική και στην Ολομέλεια και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στα Θερινά Τμήματα.

Επί της ουσίας, αυτή είναι μια τροπολογία, η οποία αιφνιδιαστικά καταργεί, ουσιαστικά, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Είναι μία τροπολογία, η οποία τις αντικαθιστά με κρατική παρέμβαση μέσω μίας Διυπουργικής Επιτροπής. Αυτού του είδους οι ρυθμίσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά, πραξικοπηματικά, μία ωμή παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις, είναι κατάφορα αντισυνταγματική, αντιβαίνει στο νόμο περί συλλογικών συμβάσεων, αντιβαίνει στον Κοινωνικό Χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας.

Δεν μας εκπλήσσει αυτή η τακτική της κυβέρνησης. Έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι το ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων και των εργασιακών σχέσεων δεν την απασχολεί, αλλά να είναι σίγουρη ότι, το ΠΑΣΟΚ θα αντιτεθεί στην τροπολογία αυτή και σε κάθε είδους παρέμβαση, η οποία θα υποβαθμίζει την εξαιρετικά γόνιμη λειτουργία του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας.

***

Χθες, υπήρξε μία παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Αλογοσκούφη, σχετικά με τη φορολογία στην Ελλάδα. Με απλά λόγια, μετά από τέσσερις προϋπολογισμούς, ο κ. Αλογοσκούφης ανακάλυψε ότι δεν έχει έσοδα, ότι η χώρα έχει πρόβλημα από τα έσοδα της φορολογίας.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε μία αλήθεια και απέκρυψε πολλές άλλες. Η μία αλήθεια είναι ότι, πράγματι, ως ποσοστό του ΑΕΠ, τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, χαμηλότεροι είναι και οι μισθοί, χαμηλότερες είναι και οι κοινωνικές παροχές που έχει ο πολίτης.

Παροχές παιδείας, παροχές υγείας, πρόνοιας, όλα αυτά είναι επίσης χαμηλότερα. Γι΄ αυτά, δεν μας λέει κάτι ο κ. Αλογοσκούφης, αντιθέτως, αυτά τα περικόπτει σε κάθε προϋπολογισμό. Και αυτό το οποίο δεν είπε, βεβαίως, είναι ποιοι πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα -γιατί εκεί είναι το μεγάλο ζητούμενο -και τι έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση για το ποιοι πληρώνουν φόρους τα τελευταία χρόνια.

Εγώ λοιπόν θέλω να σας δώσω μερικά στοιχεία σήμερα, που δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι, τα τελευταία τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έχουν ακολουθήσει μία πολιτική, η οποία μεταφέρει φορολογικά βάρη από τους λίγους στους πολλούς.

Η Νέα Δημοκρατία αυξάνει συνεχώς τους έμμεσους φόρους. Η αναλογία έμμεσων προς άμεσων φόρων, που είχε μειωθεί από το 1,8 το 1995 στο 1,4 το 2004, έχει και πάλι αυξηθεί. Ο φόρος εισοδημάτων φυσικών προσώπων, σε σχέση με το φόρο εισοδημάτων νομικών προσώπων, έχει αυξηθεί. Για κάθε 100 ευρώ που πλήρωναν το 2003 τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις πλήρωναν 63 ευρώ. Το 2008, για κάθε 100 ευρώ, θα πληρώνουν 45 ευρώ, αντίστοιχα.

Αυτή η κυβέρνηση προχώρησε σε μία γενναία μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα ήταν ότι οι 200 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις είχαν μία μείωση της φορολογικής υποχρέωσης κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Ας αναρωτηθεί λοιπόν ο κ. Αλογοσκούφης, γιατί τα φορολογικά έσοδα δεν του φτάνουν. Είναι προφανές γιατί δεν του φτάνουν, διότι μεταφέρει συνέχεια φορολογικά βάρη στους πολλούς, αυξάνοντας τον ΦΠΑ, αυξάνοντας όλους τους έμμεσους φόρους και, γιατί μειώνει τα φορολογικά βάρη, σε αυτούς που θα έπρεπε να πληρώνουν, στο κεφάλαιο, στα υψηλά εισοδήματα. Ένα φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει ετήσιο εισόδημα περί τα 80.000 ευρώ, σήμερα πληρώνει 4.000 ευρώ φόρο λιγότερο από ό,τι το 2004.

Ας σταματήσει ο υπουργός Οικονομίας να ετοιμάζει την ελληνική κοινωνία για νέους φόρους, ας κοιτάξει στον καθρέφτη και ας αναρωτηθεί γιατί έχει πρόβλημα με τα φορολογικά του έσοδα. Έχει πρόβλημα, διότι επιλέγει να μην αγγίξει συγκεκριμένα συμφέροντα. Έχει πρόβλημα, γιατί δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε για τη φοροδιαφυγή. Και έρχεται σήμερα, στη 2η συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής, μετά από έξι μήνες απόλυτης απραξίας, μετά από τέσσερα χρόνια όπου νομοθέτησε τη νομιμοποίηση δισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται στο εξωτερικό για να έρθουν στην Ελλάδα, με μια νομοθεσία, με την οποία, μάθαμε πρόσφατα ότι, στελέχη της Siemens επαναπάτρισαν εκατομμύρια ευρώ. Με τη νομοθεσία του κ. Αλογοσκούφη, ήρθαν τα βρώμικα χρήματα της Siemens στην Ελλάδα. Να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι σε αυτό.

Μια τετραετία, μετά από τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, την υπονόμευση της Αρχής για την Καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος, την οποία τώρα θέλει να διαλύσει. Μετά από μια τέτοια τετραετία, ο υπουργός Οικονομίας δεν δικαιούται να μιλά για υστέρηση φορολογικών εσόδων.

***

Συνεχίζω με μια σύντομη αναφορά σε δύο ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την επιστροφή των οφειλομένων ποσών στους αγρότες. Θα θυμάστε ότι το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το ζήτημα αυτό πριν από αρκετές ημέρες. Στη συνέχεια, ο αρμόδιος υπουργός μάς διαβεβαίωσε όλους ότι, τα χρήματα αυτά θα πιστωθούν. Σήμερα, μάθαμε ότι τα χρήματα αυτά δεν πιστώθηκαν και προσπαθεί το Υπουργείο να καταλάβει γιατί ακριβώς δεν στάλθηκε εγκύκλιος, δεν στάλθηκε η δισκέτα. Εμάς, δεν μας αφορούν όλα αυτά και, σίγουρα, δεν αφορούν τους αγρότες.

Εμείς, για άλλη μια φορά, διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους αγρότες. Ότι κάνει επικοινωνία, αντί να κάνει πολιτική. Τα λεφτά αυτά είναι χρωστούμενα, πρέπει να τα δώσει και πρέπει να τα δώσει τώρα.

***

Και ένα τελευταίο ζήτημα. Επειδή ακούμε τις τελευταίες ημέρες πολλά περί δικαίωσης του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κουκοδήμου, με την επιστροφή του «στο μαντρί», θέλω να κάνω την εξής παρατήρηση. Το γεγονός ότι η υπόθεση Κουκοδήμου μπήκε στο αρχείο, επειδή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν κάποια στοιχεία, κατά κανέναν τρόπο δεν δικαιολογεί οποιοδήποτε αίσθημα δικαίωσης και, αυτό που μας αφορά λιγότερο, είναι ο ίδιος ο κ. Κουκοδήμος. Αυτό που μας αφορά πολύ περισσότερο είναι η στάση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, η απόλυτη έλλειψη της αντίληψης περί πολιτικής ευθύνης.

Στην περίπτωση του κ. Κουκοδήμου, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις που αφορούν στελέχη της, η Νέα Δημοκρατία δεν αντιλαμβάνεται ότι στην πολιτική υπάρχει και η έννοια της ευθύνης. Τα πολιτικά κόμματα αναλαμβάνουν πολιτικές ευθύνες. Η Νέα Δημοκρατία δεν το κάνει. το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι το κάνει.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Άκουσα το σχόλιό σας για τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέλω να σας ρωτήσω συγκεκριμένα ποιο κομμάτι της δήλωσής του θεωρείτε ότι σας αφορά σαν κόμμα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ολόκληρη η δήλωσή του αφορά όλα τα πολιτικά κόμματα και όλη την ελληνική πολιτική σκηνή. Δεν αισθανόμαστε ένοχοι για οτιδήποτε. Έχουμε πάρει τις δικές μας αποφάσεις, τόσο αναφορικά με συγκεκριμένες συμπεριφορές στελεχών μας, όσο και για το πώς θα θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο αυτό το κόμμα, το οποίο δεν έχει να απολογηθεί σε κανέναν για τίποτε.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μπορώ να συνεχίσω;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Παρακαλώ.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Στο κόμμα σας υπάρχουν ή τουλάχιστον υπήρξαν πρόσωπα που θέλησαν να μπουν στην πολιτική για να πλουτίσουν;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχουμε απαντήσει σε αυτό πολύ συγκεκριμένα, με συγκεκριμένες ενέργειες.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ένα σχόλιο θα ήθελα για τις αυξήσεις των δικαστικών. Αν θεωρείτε καταρχήν ότι αυτές θα είναι και προάγγελος αυξήσεων για τους βουλευτές και αν συμβεί τέλος πάντων αυτό, σε ό,τι αφορά τους βουλευτές τουλάχιστον, τι θα κάνετε, αν θα δώσετε και τη σχετική εντολή στους βουλευτές του κόμματός σας να αποδεχτούν αυτές τις αυξήσεις.

Κ. ΠΑΠΠΑ: Επ΄ αυτού και αν το συνδέετε με την προσπάθεια της κυβέρνησης για χειραγώγηση της δικαιοσύνης, τις αυξήσεις εννοώ.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θέλω να είμαστε ξεκάθαροι στο ζήτημα αυτό. Εμείς επικροτούμε κάθε προσπάθεια για να είναι η δικαιοσύνη ανεξάρτητη, για να μπορούν να κάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί τη δουλειά τους. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα.

Το δεύτερο είναι ότι, στο σημερινό κλίμα δυσκολίας, είναι προφανές ότι το ύψος αυτών των αυξήσεων δεν έρχεται πολύ καλά -να το πω έτσι- στον μέσο Έλληνα και, εμείς, συμπαρατασσόμαστε με το κοινό αίσθημα.

Ως προς τη σχέση με τις αυξήσεις των βουλευτών, είναι σαφές, τουλάχιστον από αυτά που λέει το νομοσχέδιο, ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση. Εμείς θα μείνουμε εκεί. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να αυξηθούν οι μισθοί των δικαστών, σε ένα βαθμό. Βλέπουμε πρόβλημα, όμως, με το ύψος των αυξήσεων και δεν βλέπουμε σχέση με το μισθολόγιο των βουλευτών.

Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μιλήσατε πριν με στοιχεία για την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας και κατηγορήσατε τον υπουργό Οικονομίας ότι όλοι οι δείκτες οι σχετικοί έχουν πάρει την κατιούσα. Ωστόσο υπάρχει ένας δείκτης, ενδεχομένως να είναι η απάντηση της κυβέρνησης, κάνοντας τον συνήγορο του διαβόλου το διατυπώνω εγώ, το είπε και ο κ. Αντώναρος, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ υψηλότερος από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπάρχει και ένα ακόμη εξάμηνο, ας περιμένουμε και θα δούμε είπε ο κ. Αντώναρος. Εσείς τι απαντάτε γι΄ αυτό το δείκτη της ανάπτυξης, ο οποίος παραμένει όντως υψηλός;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Απαντάμε ότι το 2004 η κυβέρνηση παρέλαβε μια οικονομία που «έτρεχε» με 5%. Ότι προεκλογικά δεσμεύτηκε ότι, με τη Νέα Δημοκρατία, η ανάπτυξη θα είναι στο 5%. Η ανάπτυξη έχει πέσει στο 3% και, σύμφωνα με όλους τους διεθνείς Οργανισμούς, του χρόνου θα είναι ακόμη χειρότερα.

Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είχε μια αναπτυξιακή δυναμική και προχώρησε τα χρόνια αυτά, με βάση την προηγούμενη πορεία της, δεν αποδυναμώνει την κριτική σε αυτή την κυβέρνηση, για το γεγονός ότι, όταν αυτή είναι στην εξουσία, η ανάπτυξη χάνεται, η ανάπτυξη αποδυναμώνεται στη χώρα μας.

Δύο ποσοστιαίες μονάδες ετησίως σημαίνει πολλά δισεκατομμύρια, πολλά δισεκατομμύρια που χάνονται από την τσέπη του πολίτη. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε λίγο πιο ψηλά από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ήμασταν πρώτοι στην Ευρώπη και δεν είμαστε πια. Σε αυτό έχει να απαντήσει η κυβέρνηση, χωρίς να επικαλείται στοιχεία, όπως τη βολεύουν;

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Μετά την απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης για τη Siemens και τη φυλάκιση δύο ετών που επεβλήθη στον κ. Σίκατσεκ επιμένει το ΠΑΣΟΚ ακόμα ότι δεν έχουν φτάσει στην Ελλάδα όλα τα στοιχεία εκείνα για την υπόθεση αυτή του μαύρου χρήματος και τη διαδρομή όλων αυτών των χρημάτων;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει έρθει και τι δεν έχει έρθει. Παρατηρούμε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί άργησαν πάρα πολύ να ζητήσουν στοιχεία από τη γερμανική δικαιοσύνη. Παρατηρούμε μια ασάφεια, σχετικά με το ποια από τα στοιχεία, τα οποία έχουν έρθει, έχουν αναλυθεί και, όταν λέω ασάφεια, εννοώ στις δηλώσεις του αρμοδίου υπουργού Δικαιοσύνης. Και επιμένουμε και επαναλαμβάνουμε ότι, όποια στοιχεία υπάρχουν και αφορούν ελληνικά κόμματα, Έλληνες πολιτικούς, άλλα στελέχη, ζητάμε να έρθουν στο φως. Διότι όσο δεν έρχονται όλα στο φως, το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του είναι σε ομηρία.

Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εκτιμάτε ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία για άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Siemens;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εκτιμούμε πως ό,τι υπάρχει, πρέπει να έρθει στη δημοσιότητα. Δεν θα κάνουμε ούτε τους εισαγγελείς, ούτε τους δικαστές.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θέλω ένα σχόλιο για την εμφάνιση του κ. Τσίπρα χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, αν θεωρείτε ότι πέτυχε το σκοπό, το συμβολισμό τουλάχιστον που είχε έχοντας στο πλευρό του αυτή τη μετανάστρια από τη Σιέρα Λεόνε ή επρόκειτο για ένα επικοινωνιακό τρικ του Προέδρου του Συνασπισμού.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν θα σχολιάσω τα κίνητρα της παρουσίας ενός πολιτικού αρχηγού στη Γιορτή της Δημοκρατίας. Θα επαναλάβω το γενικό σχόλιο, το οποίο έκανε χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που είναι ότι, στη χώρα μας, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν δικαιώματα. Το ΠΑΣΟΚ είναι πρωτοπόρο στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: