Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Η μήνυση του ΠΑΣΟΚ για χειραγώγηση μετοχών της ΓΕΡΜΑΝΟΣ και η δίωξη


Ένα τεράστιο άλμα που άγγιξε το 40%, έκανε μέσα σε μόλις 6 μήνες το 2006 η μετοχή της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ, κάτι που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους εργαζομένους του ΟΤΕ, αφού η τιμή που θα πλήρωνε η Cosmote για την εξαγορά της, εκτοξεύθηκε στο 1,3 δισ. ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μήνυση εναντίον όλων όσων ενεπλάκησαν στην αγοραπωλησία για χειραγώγηση της μετοχής της ΓΕΜΑΝΟΣ, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε για τον ίδιο λόγο πρόστιμα ύψους 660.000 ευρώ.

Η προνομιακή πληροφορία στην χρηματιστηριακή αγορά είναι «χρυσός». Αν δηλαδή κάποιοι επενδυτές γνωρίζουν εκ των προτέρων, ότι η μετοχή μιας εταιρείας θα πάρει αξία τους επόμενους μήνες, σπεύδουν να την αγοράσουν φθηνά, για να μπορούν μετά να κερδίσουν μεγάλα ποσά, όταν θα την πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή. Αυτός είναι και ο λόγος που το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μήνυση για την εξαγορά της εταιρείας ΓΕΜΑΝΟΣ από την Cosmote, επειδή κάποιοι είχαν αυτή την προνομιακή πληροφορία και κέρδισαν εκατομμύρια εις βάρος του ΟΤΕ. Ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ Παναγιώτης Κούτρας μιλώντας στον ρ/σ Alpha 98,9 είπε ότι «δυστυχώς δικαιωνόμαστε», τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή είχε καταγγελθεί, ότι δεν υπήρχε υπηρεσιακή αναγκαιότητα για την εξαγορά της ΓΕΡΜΑΝΟΣ, καθώς ο ΟΤΕ είχε το δικό του δίκτυο καταστημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2003 έως το τέλος του 2004 η μετοχή της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ είχε αυξηθεί κατά 10,5%, ολόκληρο το 2005 αυξήθηκε κατά 12,75%, ενώ μόνο για το α΄ εξάμηνο του 2006 η αύξηση στην αξία της μετοχής έσπασε κάθε ρεκόρ φθάνοντας το 31,8%. Στο διάγραμμα της πορείας που ακολούθησε η αξία της μετοχής, φαίνεται ότι υπάρχει ένα καίριο σημείο, που χρονικά τοποθετείται στις αρχές Δεκεμβρίου του 2005. Από εκεί και μετά η αξία της μετοχής εκτινάσσεται στα ύψη, γεγονός που σημαίνει, ότι κάποιοι άρχισαν να αγοράζουν όλο και περισσότερες μετοχές, γνωρίζοντας προφανώς την εξαγορά της εταιρείας από την Cosmote, που θα ακολουθούσε περίπου 6 μήνες μετά.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει και την οξεία αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, με τον Θεόδωρο Πάγκαλο να κατηγορεί το ΚΚΕ για συνεργασία με την κυβέρνηση. Τον Φεβρουάριο του 2007 το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά με την υπογραφή 17 βουλευτών, στην οποία αναφερόταν ότι «κατά το χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2006 έως 5 Μαΐου 2006 παραβιάστηκαν ουσιώδεις διατάξεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, που αναφέρονται στη χειραγώγηση τιμής μετοχής, καθώς και στη χρησιμοποίηση προνομιακών πληροφοριών για την προσπόριση παράνομου περιουσιακού οφέλους». Την περίοδο εκείνη υπουργός Μεταφορών ήταν ο Μιχάλης Λιάπης.

Στις 7 Μαρτίου του 2008 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμα σε έξι φυσικά πρόσωπα, αλλά και στην εταιρεία EFG Eurobank Χρηματιστηριακή, συνολικού ύψους 660.000 ευρώ. Πρόστιμο 200.000 ευρώ επεβλήθη στον κ. Πάνο Γερμανό, που είχε δηλώσει ότι η απόφαση είναι άδικη και θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη.

Πηγές: ALPHA
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: