Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠ.ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΞΕΝΙΟΣ FM» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Β.ΠΟΥΛΑΚΗ (23 ΙΟΥΛΙΟΥ)

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς θα μείνουμε στο θέμα και θα το συζητήσουμε με τον κ. Σπύρο Κουβέλη τον πολιτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα περιβάλλοντος και χωροταξίας, το Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Χτες ο κ. Κουβέλης μαζί με τον κ. Χάρη Καστανίδη παρουσίασαν προτάσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι ομιλητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ελλιπή όπως χαρακτηριστικά είπαν, προετοιμασία της κυβέρνησης ως προς το θέμα, λόγω της μη σοβαρής αξιολόγησης των αιτίων και προβλημάτων των περσινών πυρκαγιών.

Καλησπέρα σας κ. Κουβέλη.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλησπέρα κ. Πουλάκη. Τι κάνετε;

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ άσχημα σήμερα στην Αττική, μας έχουν ζώσει πάλι οι πυρκαγιές γύρω - γύρω, επαληθευτήκαμε δυστυχώς για άλλη μια φορά.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Με το χειρότερο δυνατό τρόπο και λυπάμαι γι’ αυτό, πραγματικά λυπάμαι.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Το γνωρίζω ότι λυπάστε γιατί άλλωστε έχετε αφιερώσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής σας για το περιβάλλον και ξέρω ότι έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία εκτός της κομματικής σας ιδιότητας ως άνθρωπος, ως Σπύρος Κουβέλης ξέρω ότι πονάτε σήμερα.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς έτσι και γι’ αυτό ήθελα να πούμε αυτά τα πράγματα χτες, για να ξέρουμε ότι πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να μην ξαναζήσουμε τα περσινά.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Τα ξαναζούμε όμως.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Τα ξαναζούμε και να σας πω κάτι; Είναι σχεδόν επόμενο ότι θα τα ξαναζήσουμε γιατί εφόσον δεν άλλαξε τίποτε από τα δεδομένα, ούτε οι κλιματικές συνθήκες άλλαξαν ούτε η γεωφυσική κατάσταση της Ελλάδας, που έχει ανέμους το καλοκαίρι, που έχει μεγάλη ξηρασία και δεν άλλαξε τίποτα στην προετοιμασία μας, πια επαφίεται στην τύχη. Αλλά για πόσο θα είμαστε τυχεροί; Δυστυχώς όπως φαίνεται, δεν μπορούμε να είμαστε για πάντα τυχεροί.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Κουβέλη, χτες παρουσιάσατε κάποιες προτάσεις και κάποιες θέσεις και βέβαια παρουσιάσατε και μια μελέτη που καταρτίστηκε με στοιχεία κυρίως από την Ελλάδα και την Πορτογαλία και ειδικότερα για την περίοδο 2000 και 2006.

Θα θέλατε να μας φωτίσετε λίγο επιγραμματικά, γιατί ο χρόνος μας δεν είναι μεγάλος, σε τι ακριβώς αναφέρεται αυτή η μελέτη και που έχει να κάνει με τη χώρα μας, τα στοιχεία δηλαδή που αφορούν τη χώρα μας.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτή είναι μια μελέτη που έγινε με παραγγελία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από ανεξάρτητους Ευρωπαίους ερευνητές-όχι μόνο Έλληνες - αλλά ήταν μια διεθνής ομάδα που δούλεψε πάνω σε αυτό και είχε σκοπό να κοιτάξει στο βάθος το πρόβλημα του τι γίνεται με τις δασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, επειδή είναι κοινό το φαινόμενο.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πήραν τις δυο πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που είναι η Πορτογαλία και η Ελλάδα και εξέτασαν τα πιο ακραία φαινόμενα, δηλαδή το δικό μας περσινό καλοκαίρι του 2007, αλλά και κάποιες αντίστοιχες περιπτώσεις της Πορτογαλίας και έχουν εξάγει μια σειρά συμπεράσματα για το ποιες είναι οι βασικές δομικές αιτίες, για τις δασικές πυρκαγιές.

Να πω εδώ ότι και εμείς σαν ΠΑΣΟΚ από το Μάρτιο του 2008- και λέω το Μάρτιο, γιατί τότε κατέθεσα μαζί με άλλους συναδέλφους μου μια επίκαιρη επερώτηση για το ποια είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τι αξιολόγηση έγινε για τα ίδια θέματα για την περσινή καταστροφή, η οποία και δεν συζητήθηκε και δεν απαντήθηκε ποτέ στη Βουλή δυστυχώς- αυτό που δεν έκανε η κυβέρνηση που θεωρούσαμε ότι έπρεπε να έχει κάνει, είναι μια σε βάθος ανάλυση για να δει τι δεν πήγε καλά δηλαδή ποια ήταν τα στραβά του σχεδιασμού μας και όχι μόνο αυτά που έχουν ακουστεί για ασύμμετρες απειλές και που είναι αστεία πράγματα.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Λέγαμε ότι είχαμε εκλογές, λέγαμε ότι το πράσινο καίει πράσινο και αστεία πράγματα.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: «Στρατηγούς ανέμους»!

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Αστεία πράγματα, για την πολιτεία που θα έπρεπε να παραδειγματιστεί και να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα από το περσινό καλοκαίρι, για να είναι φέτος ο κρατικός μηχανισμός έτοιμος.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς. Ξέρετε η μελέτη αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίού φτάνει σε κάποια συμπεράσματα που είναι λίγο πολύ κοινές αλήθειες, όλοι τις ξέρουμε. Δηλαδή ότι η πολιτική χρήση της γης έχει άμεση σχέση με το τι γίνεται με τις φωτιές που είναι σημαντικότατο πράγμα στη χώρας μας.

Επίσης στην Ελλάδα κατά κύριο λόγο -και αυτό αφορά περισσότερο την Ελλάδα παρά τη Πορτογαλία- η υπόθεση της αντιμετώπισης των πυρκαγιών δεν κερδίζεται αν η προσπάθεια είναι όλη στην καταστολή, δηλαδή στο να προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά, αφού έχει ανάψει.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Είναι στην πρόληψη, όπως έχετε πει.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι στην πρόληψη ακριβώς και αυτό είπαμε εμείς χτες στις προτάσεις που παρουσιάσαμε, ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην πρόληψη ώστε να υπάρχει κι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικό αλλά και περιφερειακά σχέδια για τις δραστηριότητες πρόληψης της πυρκαγιάς, αλλά επίσης κι ένα πολύ σημαντικό ότι πρέπει οι δασικές υπηρεσίες όπως και οι άνθρωποι που γνωρίζουν το δάσος να συμμετέχουν και στο σχεδιασμό και στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Γιατί ξέρετε η Πυροσβεστική Υπηρεσία παρ’ όλη την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνει και κανείς δεν πρέπει να την αμφισβητεί, όπως και τα πληρώματα των αεροσκαφών επίσης, έχουν σαν βασική τους αποστολή και διαταγή - εντολή από την κοινωνία και την πολιτεία, να προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη ιδιοκτησία.

Τεχνογνωσία και στόχος για να αντιμετωπιστεί η δασική πυρκαγιά στο σημείο που εκδηλώνεται, δεν υπάρχουν δυστυχώς. Και αυτό είναι κάτι, που αν δεν το αντιμετωπίσουμε γρήγορα, δηλαδή να υπάρχει και μια πλευρά της Πυροσβεστικής που ξέρει να δράσει άμεσα, δεν θα μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί όσα αεροπλάνα και να έχουμε.

Εκτός από αυτό, είπαμε για πάρα πολλά πράγματα που είναι κοινά συμπεράσματα δικά μας, αλλά και από την ανάλυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μιλάνε και για το τι πρέπει να γίνει μακροχρόνια για όλους αυτούς τους στόχους, μιλάνε για το τι γίνεται για την αποκατάσταση των περιοχών, που επίσης έχουμε ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα, γιατί εκτός από όλα τα άλλα ακούσαμε κι αυτό το περίφημο «ό,τι είναι δάσος θα ξαναγίνει δάσος» και έλεγα μάλιστα χτες στη συνέντευξη αυτή που κάναμε, ότι με τα ίδια μου τα μάτια περνώντας στην περιοχή της Ζαχάρως στο παράκτιο δάσος που κάηκε εκεί ένα μοναδικό δάσος που έχουμε τις Κουκουναριές, όχι μόνο δεν αφήνεται να αναβλαστήσει με φυσική αναδάσωση, αλλά έχουν μπει μέσα μεγάλα βαρέα μηχανήματα ερπυστριοφόρα κλπ., τα οποία κάνουν μια πλήρη αποψίλωση εκείνης της περιοχής, που σημαίνει ότι και η όποια δυνατότητα φυσικής αναδάσωσης έχει εξαλειφθεί πλέον.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Μάλιστα. Κύριε Κουβέλη, εδώ όμως είμαστε στην Αττική, υπάρχουν οι περιαστικοί όγκοι γύρω από την Αττική που είναι σε πάρα πολύ κρίσιμη κατάσταση. Η Πάρνηθα και η Πεντέλη είναι ήδη πάρα πολύ υποβαθμισμένες μετά τις περσινές πυρκαγιές. Ο Υμηττός κινδυνεύει μέσα στην περίοδο του καλοκαιριού και το μόνο που ακούμε είναι ότι θα γίνει εθνικός δρυμός, ή εθνικό πάρκο.

Μάλιστα χτες επισκέφθηκε ο κ. Κιλτίδης ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και είχε μια συνεργασία με το Σύνδεσμο Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού, όπου είπε ότι θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Τι έχει γίνει από πέρσι; Δηλαδή η τραγική εμπειρία δεν χρησιμοποιήθηκε; Άλλωστε και ο Συνήγορος του Πολίτη, δεν ξέρω αν το πληροφορηθήκατε ότι κατέθεσε μια έκθεση και είπε ότι δεν έχει γίνει τίποτε, ότι η περσινή τραγική εμπειρία δεν έχει αξιοποιηθεί, προκειμένου ληφθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Φυσικά και αναφερθήκαμε σε αυτό.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Τώρα ακούμε τον κ. Κιλτίδη να λέει ότι θα στηρίξει τη δημιουργία εθνικού πάρκου στον Υμηττό. Δηλαδή και η Πάρνηθα δεν ήταν εθνικός δρυμός τόσα χρόνια; Δεν κατακάηκε η Πάρνηθα;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς και η Πάρνηθα ήταν εθνικός δρυμός.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο γι’ αυτό.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η Πάρνηθα ήταν εθνικός δρυμός, υπάρχουν ζώνες προστασίας οι οποίες είναι προβληματικές σε όλους τους περιαστικούς όγκους γύρω από την Αττική. Γιατί ουσιαστικά με ένα ολόκληρο πλαίσιο από παραθυράκια που υπάρχουν, μπορεί κανείς να κάνει πάρα πολλές χρήσεις σε αυτές τις περιοχές.

Το δικό μου σχόλιο είναι ότι ευπρόσδεκτη η πρόταση του κ. Κιλτίδη, αλλά μια τέτοια πρόταση που είναι απλώς σε επίπεδο μιας πολιτικής ανακοίνωσης και κατά τη γνώμη μου έχει περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα και γίνεται μεσούντος του καλοκαιριού, ουσιαστικά δεν κομίζει γλαύκας στην Αθήνα.

Τι νόημα έχει σήμερα ο αρμόδιος Υφυπουργός να λέει ότι «θα εξετάσουμε στις ελληνικές καλένδες τι θα γίνει με τον Υμηττό». Εδώ είναι το πρόβλημα και έπρεπε ήδη να έχει λυθεί.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Συγνώμη που σας διακόπτω κ. Κουβέλη?

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Παρακαλώ.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Πάντως στην πρόσφατη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, απηύθυνα ερώτημα στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Παπανδρέου και μίλησα ότι πολλοί δήμαρχοι και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικά θέλουν και απαιτούν να υπάρξει μια πολύ πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση σε συνεργασία με τις ομάδες των εθελοντών. Θα ήθελα την άποψή σας.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Το οποίο είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό. Πρέπει να σας πω ότι οι εθελοντές?

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Συγνώμη που σας διακόπτω, σήμερα η Αυτοδιοίκηση είναι πρωτοπόρος στη μεγάλη φωτιά πάλι.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Βέβαια. Και η Αυτοδιοίκηση ευτυχώς είναι πρωτοπόρα και έχει και την τοπική γνώση των περιοχών και μπορεί να κινητοποιήσει και εθελοντές, που είναι σημαντικότατη βοήθεια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Επειδή είμαι εθελοντής γι’ αυτό το λέω.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αλλά οι εθελοντές βρίσκουν πάρα πολλά -όπως θα το ξέρετε κι εσείς σαν εθελοντής- προσκόμματα στο που και πως μπορούν να δραστηριοποιηθούν, τι υποστήριξη έχουν. Γιατί σκεφτείτε και εσείς σαν εθελοντής και εγώ, που συμμετέχω εθελοντικά σε πολλά δραστηριότητες αλλά και πολλοί φίλοι μου, ένας εθελοντής που δεν έχει ούτε εκπαίδευση ούτε υποστήριξη κατ’ αρχήν, ρισκάρει τη ζωή του.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Κουβέλη, έχουμε μια παρέμβαση. Μας ακούει πολύς κόσμος, ο υποψήφιος δήμαρχος στο Βύρωνα, ο κ. Παναγιώτης Κόνσουλας ο οποίος υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή και θα ήθελε έτσι να παρέμβει, που μας ακούει.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Με μεγάλη χαρά.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Αν μου το επιτρέψετε εσείς, θα το κάνω.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Φυσικά.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Καλησπέρα σας κύριε Κόνσουλα.

Π. ΚΟΝΣΟΥΛΑΣ: Καλησπέρα κύριε Πουλάκη, χαίρομαι που έστω και ραδιοφωνικά γνωρίζω τον κ. Κουβέλη, που είναι εξαιρετικός στα θέματα αυτά.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλησπέρα κύριε Κόνσουλα.

Π. ΚΟΝΣΟΥΛΑΣ: Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη συζήτησή σας και στέκομαι σε δύο-τρία πράγματα τα οποία ειπώθηκαν, όπως ας πούμε αυτό που είπατε κι εσείς ότι θα γίνει εθνικός δρυμός ή υπάρχει πρόταση να ονομαστεί ας πούμε εθνικός δρυμός, εθνικό πάρκο ο Υμηττός.

Και λέω το εξής: Επειδή παρακολούθησα από πάρα πολύ κοντά τις φωτιές τις περσινές στον Υμηττό, δεν μπορώ να καταλάβω, αυτή τη διάθεση μόνο για επικοινωνιακά τρικ που έχει γενικότερα αυτή η κυβέρνηση, αλλά και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάποιοι Δήμαρχοι, οι οποίοι παρουσιάζουν κάποια πράγματα εν μέσω καλοκαιριού, λέγοντας ας πούμε ότι θα το κάνουμε, λέει, εθνικό πάρκο.

Λες και η Πάρνηθα -όπως πολύ σωστά είπατε- δεν ήταν εθνικό πάρκο, δεν ήταν εθνικός δρυμός και δεν υπήρχε ας πούμε λόγω του ονόματος η προστασία η ανάλογη η οποία θα έπρεπε να υπάρχει για ένα τέτοιο μεγάλο εθνικό πάρκο και δάσος.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Τα είπατε αυτά στον κ. Κιλτίδη κύριε Κόνσουλα χθες;

Π. ΚΟΝΣΟΥΛΑΣ: Ο κ. Κιλτίδης, εντάξει, απλά έκανε την επικοινωνιακή του εμφάνιση εκεί στο μνημόσυνο για τους δασοπυροσβέστες οι οποίοι κάηκαν πριν από μερικά χρόνια σε πάλι ανάλογης μεγάλης έκτασης πυρκαγιά στον Υμηττό.

Εγώ στέκομαι στην ουσία, σε αυτά που λέει ο κ. Κουβέλης. Πρέπει να υπάρχει πρόληψη. Και η πρόληψη δεν είναι ένα επικοινωνιακό τρικ. Δηλαδή αν δεν καταλήξουμε να δούμε πώς θα απομακρυνθούν όλες οι χρήσεις που ενοχλούν το βουνό, και εγώ μιλάω συγκεκριμένα για τον Υμηττό που έχω άμεση ας πούμε επαφή και βλέπω τι γίνεται, αν δεν βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα να πούμε ότι κάποια στρατόπεδα, κάποια βενζινάδικα που βρίσκονται εντός των στρατοπέδων, κάποια ας πούμε βιομηχανία τσιμέντου, ή κάποιοι που παρκάρουν ακόμα και φορτηγά και νταλίκες μέσα στο βουνό...

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κάποιοι χώροι απορριμμάτων.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Και σκουπίδια, έτσι; Και σκουπίδια.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Τα σκουπίδια, πετάγονται σε πάρα πολλά μέρη, γιατί κι εγώ κύριε Κόνσουλα ζω στο Χολαργό και βλέπω, τον Υμηττό, καθημερινά. Και όλα αυτά ακριβώς που λέτε είναι η ρίζα του προβλήματος, η ρίζα του κακού.

Και να πω κάτι; Τώρα σας διέκοψα και συγγνώμη, απλώς με προκάλεσε αυτό που είπατε για την επικοινωνιακή πολιτική, ότι ένα πράγμα που λέγαμε και χθες στη συνέντευξη τύπου που κάναμε είναι ότι, πέρασε ένας χρόνος ολόκληρος από τις περσινές πυρκαγιές και δεν είδαμε ούτε μία νομοθετική, ή έστω και κανονιστική ρύθμιση για να γίνει κάτι καλύτερο.

Π. ΚΟΝΣΟΥΛΑΣ: Ακριβώς.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Το να έρχεται αυτό σε μία δήλωση απλώς επικοινωνιακή στα μέσα προς το τέλος Ιουλίου, δεν λέει τίποτα.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Κόνσουλα, κάτι θέλατε να πείτε, για να κλείσουμε.

Π. ΚΟΝΣΟΥΛΑΣ: Εγώ ήθελα να πω με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης με τον κ. Κουβέλη, επίσημα τον προσκαλώ, μαζί με ένα κλιμάκιο το οποίο εκείνος θα κρίνει ποιοι άνθρωποι, ειδικοί επιστήμονες θα το αποτελούν, να κάνει μια επίσκεψη στον Υμηττό, να συνδράμουμε κι εμείς...

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Πολύ ενδιαφέρουσα.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα.

Π. ΚΟΝΣΟΥΛΑΣ: Να ανέβουμε στον Υμηττό και να δει την τραγική εικόνα που υπάρχει. Τα έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως, σκουπιδότοπος ο Υμηττός, μπέστε σκύλοι αλέστε, όποιος θέλει περνάει και πετάει τα μπάζα και τα σκουπίδια. Εγώ έχω και βίντεο, τα έχω καταθέσει κατά καιρούς, έχουν δειχθεί και σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Θα ήθελα κύριε Κουβέλη να σας παρακαλέσω να έρθετε, γιατί βλέπω ότι είστε πολύ σοβαρός πάνω στα θέματα αυτά και η προσέγγισή σας είναι εξειδικευμένη.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σας ευχαριστώ.

Π. ΚΟΝΣΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα λοιπόν να δώσουμε ένα ραντεβού -θα το κανονίσουμε εκτός ραδιοφώνου- να έρθετε με ένα ανάλογο κλιμάκιο ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τον Υμηττό και για το βουνό γενικότερα και για τη φύση και για το περιβάλλον...

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Θα υπάρξουν προτάσεις, έτσι;

Π. ΚΟΝΣΟΥΛΑΣ: Και να δούμε επιτόπου κι εμείς από κοντά όλα αυτά που συμβαίνουν.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς. Και να δούμε και στη λεπτομέρεια κάποια πράγματα που είναι πέραν όλων αυτών των συγκεκριμένων ρυθμιστικών που λέτε, για σκουπίδια, για εγκαταστάσεις κλπ., και κάποιες βασικές παραμέτρους που λένε για παράδειγμα τι θα γίνει επιτέλους με τη Β΄ ζώνη του Υμηττού, έτσι δεν είναι;

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Ναι, είναι πολύ σημαντικό, γιατί δίνει το θάρρος η Β΄ ζώνη, όπως ξέρει και ο κ. Κόνσουλας κι εσείς κύριε Κουβέλη, για πολλές ασύμβατες χρήσεις.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Κόνσουλα, να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρέμβαση.

Π. ΚΟΝΣΟΥΛΑΣ: Κι εγώ ευχαριστώ. Να ’στε καλά.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Χαίρομαι που στον αέρα κλείσατε ένα πολύ σημαντικό ραντεβού για την τύχη του Υμηττού.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κι εγώ χαίρομαι.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ κύριε Κόνσουλα.

Κύριε Κουβέλη, εμείς να περάσουμε στις χθεσινές δηλώσεις της κυβέρνησης για το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Ένα πολύ σημαντικό θέμα, που έχει σχέση με τα τελευταία που είπαμε ασφαλώς με τις παράνομες χωματερές.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σαφέστατα.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιό σας, για να κλείσουμε.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, το μόνο σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι η κυβέρνηση από το 2004 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας έχει ουσιαστικά στα χέρια της ένα σχέδιο, το οποίο δεν θα πω ότι είναι το τέλειο, προφανώς πάντα ένα σχέδιο μπορεί να έχει βελτιώσεις και τεχνικές και χωροταξικές, αλλά το να ανακοινώνει χθες η Κυβερνητική Επιτροπή, δηλαδή έξι σχεδόν μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι θα κλείσουνε 2.500 χωματερές, ουσιαστικά κατά τη γνώμη μου το μόνο που κάνει είναι ότι προετοιμάζει την κοινή γνώμη για να πει ότι: εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε, στο τέλος του 2008 και θα πρέπει να πληρώσουμε και κάποια πρόστιμα. Γιατί πρόστιμα θα υπάρξουν.

Αν είχε υπάρξει ένας σχεδιασμός και μία υλοποίηση όλων αυτών των δραστηριοτήτων, που κληροδοτήσαμε ουσιαστικά στην κυβέρνηση, για να κλείσουν οι ανεξέλεγκτες χωματερές, θα είχαμε φτάσει σε πολύ καλύτερες λύσεις, χωρίς να χρειάζεται η επέμβαση των ΜΑΤ, χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις από τον κόσμο, γιατί απλούστατα σας λέω ότι αυτό που είπε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή, ότι ας φτιάξουμε τώρα τους ΧΥΤΑ και σε δύο χρόνια θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουν μετατραπεί σε χώρους ταφής υπολειμμάτων μόνο, για μένα δεν είναι πιστευτό.

Υπήρχε πάρα πολύς χρόνος για να γίνει αυτό, ο χρόνος σπαταλήθηκε, δεν ξέρω με ποιες σκοπιμότητες και δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτό, αλλά ουσιαστικά χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία και τώρα είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Και πάλι μιλάω για μία επικοινωνιακή διαχείριση του πράγματος για να προλάβουμε την οξύτατη και δριμύτατη κοινωνική κριτική που θα υπάρξει όσο αφορά στην αδιαφορία της κυβέρνησης όταν πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση πει: λυπάμαι, δεν τα καταφέρατε, τώρα αρχίζουν τα πρόστιμα.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Κουβέλη, να σας ευχαριστήσω θερμά που για άλλη μια φορά μοιραστήκατε πολύ σημαντικές απόψεις για τα θέματα του περιβάλλοντος, του περιβάλλοντος που θα μας εγκαταλείψει εάν δεν ασχοληθούμε σοβαρά μαζί του.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και ξέρετε ποιος θα χάσει όταν μας εγκαταλείψει, έτσι; Δεν θα χάσει το περιβάλλον, εμείς θα χάσουμε, γιατί είναι το βασικότερο κεφάλαιό μας σε αυτή τη χώρα.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Ακριβώς.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Πουλάκη ευχαριστώ πάρα πολύ.

Β. ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Κι εγώ. Να σας ευχαριστήσω θερμά, καλό βράδυ.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Γεια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: