Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ για την υποθεση Siemens

Η υπόθεση SIEMENS, υπόθεση διαφθοράς στη διακυβέρνηση της χώρας, μάς συγκλονίζει. Η υπόθεση αυτή αφορά κάθε πολίτη, διότι αφορά στο δικαίωμά του να έχει εκπροσώπηση γνήσια, δημοκρατική και αυτόνομη. Αυτόνομη από εξωθεσμικά και αδιαφανή συμφέροντα.

Αφορά κάθε πολίτη, διότι δικαιούται ένα πολιτικό σύστημα και μια κυβέρνηση, που σκέφτεται πρώτιστα τον ίδιο, τα προβλήματά του, τα δικαιώματά του, τη σιγουριά του, τις δικές του προοπτικές.

Μια κυβέρνηση, που επιτέλους δεν υπηρετεί άνομα συμφέροντα ή ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Τελικά, και σε βάρος των συμφερόντων του έθνους μας.

Με την υπόθεση της SIEMENS ξεχείλισε το ποτήρι και ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα στη χώρα μας. Να εγγυηθούμε διαφάνεια, δημοκρατία, προάσπιση του πολίτη απέναντι στην κλεπτοκρατία, την ανομία και την αυθαιρεσία.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι ανίκανη και άβουλη μπροστά στο μεγάλο αυτό ζήτημα. Παρά τις προτάσεις μου, προτάσεις προς τον πρωθυπουργό της χώρας και την κυβέρνησή του, να ξεκαθαρίσουμε τη δημόσια ζωή του τόπου με όποιο κόστος στα κόμματά μας, έχει επιλέξει η κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής να σιωπά. Έχει επιλέξει, αυτός και η κυβέρνησή του, να είναι μέρος του προβλήματος.

Επαναλαμβάνω, εγώ, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με πρακτικές και αντιλήψεις που υπονομεύουν τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού.

Η βούλησή μου είναι χωρίς φόβο να πάμε μπροστά με αλλαγές. Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και στη διακυβέρνηση της χώρας, να γυρίσουμε σελίδα. Εμείς δεν είμαστε μέρος του προβλήματος, συνεισφέρουμε με θάρρος σε λύσεις ριζικές.

Πήραμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες για τη διαφάνεια, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, από το 2004 και μέχρι σήμερα. Και είναι ξεκάθαρες οι θέσεις μας, προτάσεις ώριμες και επεξεργασμένες, προτάσεις που βασίζονται στην ελληνική εμπειρία, αλλά και στη διεθνή εμπειρία. Προτάσεις που προσκρούουν, τουλάχιστον μέχρι τώρα, στην απόλυτη άρνηση αυτής της κυβέρνησης.

Ζητήσαμε από το Φεβρουάριο Εξεταστική Επιτροπή, μόλις δηλαδή δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση SIEMENS. Κάλεσα τον κ. Καραμανλή να αποφασίσουμε μαζί για το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης, ώστε να πάει ο τόπος μπροστά. Αρνήθηκε.

Επεσήμανα και τότε την ανάγκη, η κυβέρνηση να στραφεί κατά της SIEMENS. Και πάλι αρνήθηκε. Την προηγούμενη εβδομάδα, επαναφέραμε εκ νέου, με δήλωσή μου, συγκεκριμένες κινήσεις, τις οποίες όφειλε να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Αρνήθηκε και πάλι, παρότι υποχρεώθηκε να κινήσει κάποιους φορολογικούς ελέγχους.

Ο κ. Καραμανλής τώρα προτείνει τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής και, μάλιστα, για τον Οκτώβριο. Και πάλι αρνείται να απαντήσει στο συγκεκριμένο θέμα, στο σκάνδαλο της SIEMENS και στο θέμα της διαφάνειας στην διακυβέρνηση της χώρας. Και πάλι ελπίζει να κερδίσει κάποιο χρόνο.

Μ’ αυτή όμως τη συνειδητή κωλυσιεργία, χάνει η Ελλάδα, χάνει η πολιτική ζωή του τόπου. Γι’ αυτό το λόγο, εμείς θα συνεχίσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες για να εγγυηθούμε: όλα στο φως, διαφάνεια παντού, λογοδοσία για όλους.

Τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία βοά με την υπόθεση της SIEMENS, δεν μπορεί η απάντηση να είναι η σύγκληση μιας διακομματικής επιτροπής και, μάλιστα, σε μερικούς μήνες.

Για το λόγο αυτό, ζητάμε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής. Ζητάμε την άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της SIEMENS, ως αναγκαίο πρώτο βήμα. Τώρα, όχι τον Οκτώβριο.

Ζητάμε επίσης την άμεση ενεργοποίηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για να εξετάσει άμεσα όλα όσα ο κ. Καραμανλής θέλει να μεταθέσει σε μεταγενέστερο χρόνο. Ζητάμε τη σύγκληση αυτής της Επιτροπής τώρα, όχι τον Οκτώβριο.

Ζητάμε να προωθηθούν ρυθμίσεις, όχι μόνο για τα ζητήματα χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά και για όλα τα θέματα διαφάνειας, αξιοκρατίας, διακυβέρνησης και λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Και αυτό άμεσα, όχι τον Οκτώβριο.

Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει και θα καταθέτει τις προτάσεις του σε οποιαδήποτε διαδικασία. Δεν δίνουμε άλλοθι να κρύβεται αυτή η κυβέρνηση και να αποσιωπά τις ευθύνες της, τις βαριές της πολιτικές ευθύνες.

Ζητάμε επίσης άμεσα, η Πολιτεία να επανεξετάσει όλες τις εν ενεργεία συμβάσεις της SIEMENS στη χώρα μας, να τις καταγγείλει όπου χρειάζεται, να τις επαναδιαπραγματευθεί όπου προκύψει πρόβλημα και να την αποκλείσει από προμήθειες του Δημοσίου, όσο δεν έχει ξεκαθαριστεί αυτό το σκάνδαλο και δεν έχει δώσει η ίδια τα απαραίτητα στοιχεία.

Ζητάμε και πάλι την άμεση και πλήρη ενεργοποίηση όλου του θεσμικού οπλοστασίου που έχει η Πολιτεία. Της Επιτροπής Ζορμπά για το μαύρο χρήμα και των αρμόδιων Υπουργείων Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και των αρμοδίων φορολογικών αρχών, αυτών δηλαδή του Υπουργείου Οικονομικών.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφεύγει ξανά τις ευθύνες της. Αποπροσανατολίζει. Δεν μπορεί, όμως, να ξεφύγει. Δεν απαντά στο σκάνδαλο της SIEMENS. Αρνείται και φοβάται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει και τα ευρύτερα ζητήματα διαφάνειας και χρηστής διακυβέρνησης της πολιτικής ζωής της χώρας.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για διαφάνεια και δημοκρατία. Και τη μάχη αυτή, με τη δύναμη των πολιτών, όπου και αν ανήκουν κομματικά, θα την κερδίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: