Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Στα μαλακά ο Σίκατσεκ στην πρώτη δίκη για τα ‘μαύρα ταμεία’ της Siemens

Από την DEUTSHE WELLE

Δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 180.000 ευρώ ζήτησε η εισαγγελέας για τον Ράινχαρτ Σίκατσεκ στην πρώτη δίκη για τα ‘μαύρα ταμεία’ της Siemens που διεξάγεται στο Μόναχο.

'Ο άρχοντας των μαύρων ταμείων της Siemens' (24.07.08)

Βασικό ελαφρυντικό για την ‘ήπια’ ποινή που ζητά η εισαγγελία είναι το γεγονός ότι ο Σίκατσεκ συνεργάστηκε πλήρως με τις αρχές και συνέβαλε τα μέγιστα στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η υπεράσπισή του, θεωρώντας ‘αποδεκτή’ την ποινή που ζητά η εισαγγελία.

Εμφανής ήταν η ανακούφιση του Ράινχαρτ Σίκατσεκ ακούγοντας την εισαγγελέα της έδρας Νόρα Κάιζερ να λέει τη μαγική λέξη «με αναστολή».

Μία ημέρα πριν κυκλοφορούσε στους διαδρόμους του εφετείου στο Μόναχο ότι η εισαγγελία τον θέλει στη φυλακή.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας εκτίμησε ότι επιβεβαιώθηκε σε όλο του το εύρος το κατηγορητήριο κατά του Σίκατσεκ για απιστία εις βάρος της Siemens σε 49 περιπτώσεις.

Αφορούν 24 εκ. ευρώ από τα συνολικά 1,3 ευρώ που πέρασαν από τα ‘μαύρα ταμεία’ της Siemens για μίζες. Τα χρήματα αυτά «εξαφανίστηκαν σε ένα μεγάλο μαύρο ταμείο, από το οποίο μπορούσε κανείς να πάρει λεφτά, αλλά δεν μπορούσε να δει μέσα», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

Αναγνώρισε όμως στο Σίκατσεκ ένα μεγάλο ελαφρυντικό: ότι συνεργάστηκε και συνέβαλε τα μέγιστα στη διαλεύκανση του σκανδάλου.

Προηγούμενο και για τις δίκες που θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με τον Εισαγγελέα Εφετών Άντον Βίνκλερ:

«Το μήνυμα που πρέπει να περάσει σήμερα είναι ότι ο καθένας που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση αυτή, ακόμα και ύποπτος, μόνον τότε θα μπορεί να υπολογίζει με την επιείκεια της εισαγγελίας, όταν ενεργά συμβάλει στη διαλεύκανση αυτού του συστήματος.

Μόνον τότε μπορεί να υπολογίζει με μείωση της ποινής».

Τα τεκμήρια που προσκόμισε ο Σίκατσεκ

Ήταν αναμενόμενη η ‘ήπια’ στάση της εισαγγελίας γιατί ο Σίκατσεκ ‘μίλησε’.

Και το σημαντικότερο: είχε τεκμήρια.

Παρέδωσε στην εισαγγελία 39 φακέλους με αποδεικτικό υλικό, στο οποίο στηρίζεται και η συνεχιζόμενη έρευνα για τους 300 συνολικά υπόπτους που εμπλέκονται στα ‘μαύρα ταμεία’ της Siemens.

Ο Σίκατσεκ ‘βρήκε ένα σύστημα, το οποίο τελειοποίησε’ είπε η εισαγγελέας.

‘Ήταν μέρος ενός ολόκληρου συστήματος’, υποστήριξε από την πλευρά του ο συνήγορός του Ούβε φον Σάαλφελντ.

Ήταν μία ‘ανταλλάξιμη φιγούρα’, είχε ‘προκατόχους και διαδόχους’. Είχε το ρόλο του ‘τραπεζίτη’ για τη μεταφορά των χρημάτων από τη Siemens σε τρίτους.

Ο Σίκατσεκ προσωπικά ‘δεν πλήρωσε πελάτες ή κυβερνήσεις’. Και ήταν εκείνος που έσπασε το ‘τείχος της σιωπής’ γύρω από το σύστημα της μίζας, προκαλώντας μία χιονοστιβάδα, με πολύ ευρύτερες διαστάσεις που υπερβαίνουν τα όρια της Siemens σύμφωνα με το δικηγόρο Ούβε φον Σάαλφελντ:

«Μέσω αυτής της χιονοστιβάδας κατέστη δυνατό να αποκαλυφθεί το σύνολο του πλέγματος της διαφθοράς.

Και με τον τρόπο αυτό επέρχεται μια αλλαγή συμπεριφοράς όχι μόνο στη Siemens αλλά σε μία σειρά από μεγάλους ομίλους. Το κλίμα που επικρατεί στις επιχειρήσεις έχει αλλάξει ραγδαία. Παλαιότερα σε περιπτώσεις διαφθοράς από το άνοιγμα υπονόμων μέχρι την κατασκευή του μετρό υπήρχαν καταδίκες μεμονωμένων προσώπων, η συμπεριφορά έμενε η ίδια.

Τώρα ένας μεγάλος όμιλος μπαίνει στα πρωτοσέλιδα εξαιτίας συστηματικής διαφθοράς και αυτό φαίνεται αρκετό για να μην επαναληφθεί στο μέλλον».

Ποιος ήταν ο ρόλος του Σίκατσεκ στην Ελλάδα;

«O Σίκατσεκ δεν είχε ρόλο στην Ελλάδα και ουδέποτε υποσχέθηκε ή έδωσε προμήθειες», μας είπε ο συνήγορός του Ούβε φον Σάαλφελντ:

«Η επαφή με την Ελλάδα και τον Μαυρίδη ήταν αφενός επαγγελματική επαφή και αφετέρου επαφή σε συνδυασμό ως τραπεζίτη που μοίραζε τα λεφτά σε στελέχη της εταιρίας. Και στο Μαυρίδη.

Σχετικά με το Μαυρίδη, από γερμανική σκοπιά, από την οπτική αυτής της δίκης, μπορεί να ειπωθεί ότι χρόνο με το χρόνο πέρασαν συνολικά 41 εκ. ευρώ στη διάθεσή του. Ένα μεγάλο ποσό κατασχέθηκε στους λογαριασμούς του. Τι έκανε τα υπόλοιπα δεν γνωρίζω».

Στην ερώτηση αν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για το Χριστοφοράκο, ο δικηγόρος Ούβε φον Σάαλε δηλώνει ότι υπάρχουν μόνον οδηγίες του Χριστοφοράκου για εμβάσματα σε συγκεκριμένους λογαριασμούς, αλλά τίποτα πέραν αυτού.

41 εκατ. ευρώ πέρασαν στα χέρια του Μαυρίδη

Στην Ελλάδα, «θα πρέπει να πιαστούν αυτοί που έπαιρναν τα λεφτά» είπε ο Σίκατσεκ συνομιλώντας στο διάδρομο του δικαστηρίου με Έλληνες δημοσιογράφους που παρακολουθούν τη δίκη στο Μόναχο. «Πολιτικοί;» ήταν οι ερώτηση. «Ναί! Πολιτικοί!» απάντησε.

Γνώριζε για το σπίτι του Χριστοφοράκου στην Τήνο. Δεν θέλησε να πει τίποτα άλλο, ούτε για το Μαυρίδη.

«Ό,τι είχα να πω, το είπα στο δικαστήριο», είπε. Αλλά δεν παρέλειψε ένα παράπονο: «Αυτοί που δίνουν μίζες τιμωρούνται αυστηρότερα από εκείνους που παίρνουν τις μίζες», είπε ο άλλοτε ‘άρχοντας των μαύρων ταμείων’ της Siemens.

Δεν υπάρχουν σχόλια: