Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Κατά τη συζήτηση και λήψη απόφασης στην ολομελεια της βουλης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ελλάδα, η χώρα μας βρίσκεται σε κρίση. Κρίση αξιών, κρίση πολιτικής, κρίση οικονομίας, κρίση δημοκρατικών θεσμών.

Μια διπλή κρίση: κρίση εγχώρια, μέσα στην κρίση τη διεθνή.

Όμως, η εγχώρια κρίση, η δική μας κρίση, έχει σημαντικές ομοιότητες με την κρίση που βιώνει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι κρίση αξιών.

Κατέρρευσε ένα σύστημα, που λειτουργούσε με ασυδοσία, με γνώμονα την απληστία, την αδιαφάνεια, τη συγκέντρωση του πλούτου και της εξουσίας στους λίγους, που επιβίωνε με την υπονόμευση των θεσμών της Δημοκρατίας, των δημοκρατικών ελέγχων και, βεβαίως, με την αιχμαλωσία αυτών των θεσμών, αλλά και των πολιτικών, από τους ισχυρούς και τους πλουσιότερους.

Οι αλήθειες αποκαλύπτονται, μαζί με τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η εγχώρια κρίση και τις πληγές που ανοίγει η διεθνής κρίση, όπου ο καταθέτης ανησυχεί για τις καταθέσεις του, ο δανειολήπτης για το πώς θα πληρώσει τις δόσεις του δανείου του, ο εργαζόμενος για το αν θα χάσει αύριο τη δουλειά του, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας για τις δουλειές που χάνει, ο άνεργος γιατί δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η προοπτική εργασίας.

Γι' αυτά θα έπρεπε να συζητάμε σήμερα στην Ελλάδα.

Γι' αυτό χρειάζεται, όσο γρηγορότερα γίνεται, να αλλάξει πορεία ο τόπος. Αυτό ζητά ο Ελληνικός λαός.

Απέναντι σε αυτή την κρίση, εμείς δεν μένουμε με τα χέρια δεμένα. Οι Σοσιαλιστές παίρνουμε πρωτοβουλίες για ριζικές αλλαγές, και σε διεθνές επίπεδο, και στην Ευρώπη, βεβαίως και στην Ελλάδα.

Η σημερινή συζήτηση είναι για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Αλλά το Βατοπέδι είναι μόνο το επιφαινόμενο, το αποτέλεσμα.

Αποτέλεσμα, των αντιλήψεων και των πρακτικών που αποστρεφόμαστε, που απορρίπτουμε, που καταδικάζουμε.

Αντιλήψεις, που έβλεπαν και βλέπουν τον δημόσιο πλούτο ως λεία.

Αντιλήψεις, που οδηγούν κυβερνήσεις να ασχολούνται με τις δικές τους υποθέσεις, ενώ βρίσκεται σε οικονομική απόγνωση ο Ελληνικός λαός.

Γι' αυτό και σήμερα, ο πολίτης ζητά από εμάς μια άλλη αντίληψη διακυβέρνησης.

Μια κυβέρνηση, που δεν χρησιμοποιεί μεγάλα λόγια, όπως «μεταρρύθμιση», «επανίδρυση», «αξιοκρατία», για να συγκαλυφθούν ανομίες και εγκλήματα.

Ζητά μια κυβέρνηση, που θα κάνει πράξη αυτά που λέει και αυτά που χρειάζονται.

Που έχει τη βούληση να πει όχι στις σημερινές πολιτικές της νεοσυντήρησης, και εδώ στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη.

Που λέει όχι στην ασυδοσία της αγοράς, στην αδιαφάνεια στις αποφάσεις της εξουσίας.

Ο Έλληνας πολίτης ζητά μια κυβέρνηση, που θα πει όχι στην καταλήστευση του δημοσίου πλούτου, στην ιδιοτελή εκμετάλλευση των χρημάτων του Ελληνικού λαού, στην πώληση των πάντων με πρόσχημα τη μεταρρύθμιση, αλλά τελικά με στόχο την κερδοφορία λίγων, ισχυρών και «ημετέρων».

Ζητά μια κυβέρνηση, όπου οι υπουργοί δεν θα επιβάλλουν άδικους φόρους, ενώ οι ίδιοι δίνουν μαθήματα φοροαποφυγής.

Ζητά μια κυβέρνηση, που θα πει όχι στην υπερσυγκέντρωση του πλούτου, στην αλαζονεία της εξουσίας, στην καταρράκωση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους, στην καταρράκωση κάθε έννοιας συλλογικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, στην καλλιέργεια φόβου και πελατειακών σχέσεων με τον απλό πολίτη, ως μέσο χειραγώγησης και κομματικού ελέγχου.

Θέλουν μια κυβέρνηση, που να πει όχι στο βόλεμα των «ημετέρων», των ισχυρών δηλαδή, στην ευνοιοκρατία, αντί της αξιοκρατίας, στο βόλεμα των αρεστών, αντί της επιβράβευσης των αρίστων.

Να πει όχι στην έλλειψη προστασίας των βασικών κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων του πολίτη, στη συνεχή υποβάθμιση, στη χειραγώγηση των θεσμών δημοκρατικού ελέγχου, της Βουλής, της Δικαιοσύνης, των ανεξάρτητων Αρχών, των Μέσων Ενημέρωσης.

Να πει όχι στην αιχμαλωσία της πολιτικής και των πολιτικών από τους ισχυρούς.  Σήμερα, μας δίνεται μια ευκαιρία.

Σήμερα, και κατά τη συζήτηση της δικής μας πρότασης για την Προανακριτική Επιτροπή, δίνεται ευκαιρία σε όλους μας.

Ευκαιρία, να δείξουμε στους συμπολίτες μας ότι, είναι ώρα να εμπιστευτούν και πάλι την πολιτική, να αποδείξουμε ότι η Δημοκρατία λειτουργεί, πως αυτή η Βουλή μπορεί να εκφράσει το κοινό αίσθημα, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πολίτη.

Αναζητά από εμάς ξανά την ελπίδα, ότι δηλαδή αυτός εδώ ο χώρος μπορεί να εμπνεύσει, υπηρετώντας αρχές, υπηρετώντας αξίες, υπηρετώντας τον Ελληνικό λαό, προστατεύοντας τελικά τα δικά του συμφέροντα και μόνον τα δικά του συμφέροντα.

Όποιος σήμερα γυρίσει την πλάτη στον πολίτη, θα τιμωρηθεί, και σκληρά.

Δεν σηκώνει ο πολίτης άλλες δικαιολογίες, άλλες υπεκφυγές, άλλους τακτικισμούς.

Δεν αντέχει άλλο ο τόπος τους μικροκομματικούς ελιγμούς, αυτούς που συγκαλύπτουν ιδιοτελή συμφέροντα, απαράδεκτες πρακτικές και συσκοτίζουν αλήθειες.

Απαιτούμε την αλήθεια και την απαιτούμε τώρα.

Απαιτούμε διαφάνεια, που είναι το οξυγόνο της Δημοκρατίας.

Και η αλήθεια δεν είναι μια απλή πράξη κάθαρσης, αποτελεί προαπαιτούμενο για βαθύτατες αλλαγές, αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα, στις πολιτικές μας πρακτικές και αντιλήψεις.

Αυτές που επιτέλους πρέπει να ανατραπούν.

Να αποκτήσει ξανά ο πολίτης εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς, ελπίδα και σιγουριά.

Θα περίμενα από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, αυτά να τα θεωρεί δεδομένα, θα έλεγα αυτονόητα και, μάλιστα, προ μηνών, στην υπόθεση της SIEMENS, είχα προσφερθεί να συνεργαστούμε όλα τα κόμματα της Βουλής, ώστε να καθαρίσει η κόπρος του Αυγεία, να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα στην πολιτική ζωή του τόπου.

Τον περασμένο Ιούνιο, είχα επισημάνει την ανάγκη να προχωρήσει η Βουλή στη διερεύνηση όλων των μεγάλων εκκρεμών υποθέσεων, για να οδηγηθεί ο τόπος στις εκλογές, χωρίς τον κίνδυνο της παραγραφής.

Να μπει τέλος, δηλαδή, στην αίσθηση που έχουν οι πολίτες ότι πάντα θα υπάρχει η ατιμωρησία, το ακαταδίωκτο, για τους πολιτικούς ή τους ισχυρούς.

Προτείναμε να προχωρήσουμε όλοι μας και στην υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Κάτι, που εμείς ήδη έχουμε κάνει πολύ νωρίς και με συγκεκριμένες προτάσεις.

Μια «Πρόταση σύγκρουσης και ελπίδας», όπως την ονομάσαμε, για διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, στα δημόσια έργα και στις προμήθειες.

Διαφάνεια και συμμετοχή του πολίτη στη διαμόρφωση, στη διαβούλευση μέσα στο Κοινοβούλιο, στη νομοθέτηση.

Διαφάνεια στα Μέσα Ενημέρωσης, διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις των υπουργών, με νέο εκλογικό σύστημα, που θα εγγυάται την ανεξαρτησία των βουλευτών.

Να ενισχυθούν οι θεσμοί της Δημοκρατίας, η διαφάνεια, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αυτονομία της πολιτικής.

Γιατί δεν αρκεί να γίνεσαι πρωθυπουργός.

Το ζήτημα είναι να γίνεσαι καλός πρωθυπουργός και, αυτό σημαίνει τουλάχιστον, να έχεις τα χέρια σου ελεύθερα, για να υπηρετήσεις τον λαό, να μην είσαι όμηρος του κάθε συμφέροντος.

Φοβάμαι, και είναι πεπεισμένη η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, ότι η κυβέρνησή σας είναι αιχμάλωτη.

Αιχμάλωτη συμφερόντων, αντιδημοκρατικών πρακτικών και αντιλήψεων. Αδύναμη.

Αδύναμη να αλλάξει την καταστροφική ρότα, όχι μόνο για σας, τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και για τη χώρα.

Πεποίθησή μου είναι ότι, αν η κυβέρνηση είχε δεχτεί να συγκροτηθεί έστω και μία Εξεταστική Επιτροπή, μπορεί να είχαν δείξει περισσότερη αυτοσυγκράτηση κρατικοί λειτουργοί και κυβερνητικά στελέχη.

Δεν θα αισθάνονταν ανεξέλεγκτοι, ασύδοτοι να κάνουν οτιδήποτε κατά του δημοσίου συμφέροντος.

Δεν θα ακολουθούσαν τόσο εύκολα πιέσεις, οδηγίες και υποδείξεις τρίτων.

Σήμερα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εγκαταλείψει όλα τα μέχρι τώρα επιχειρήματά της κατά της συγκρότησης Εξεταστικών Επιτροπών.

Επαναφέρω λοιπόν την πρότασή μου, του Ιουνίου, να προχωρήσει άμεσα η Βουλή στη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών, τουλάχιστον για τις υποθέσεις των υποκλοπών, των ομολόγων και της SIEMENS.  

Δεν υπάρχει τώρα κανένα άλλοθι. Δεν έχετε καμία δικαιολογία.

Δεν μπορείτε πια να επικαλεστείτε τη δήθεν ανευθυνότητα, τον λαϊκισμό, τον ρεβανσισμό της Αντιπολίτευσης. 

Σας υπενθυμίζω και σας ρωτώ, στην υπόθεση των ομολόγων, τι θα γινόταν σήμερα, εάν δεν είχε παρέμβει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, με συνεχή, συνεπή και δυναμικό τρόπο;

Θα ήμασταν μάρτυρες της άμεσης κατάρρευσης του ασφαλιστικού μας συστήματος - με τα τοξικά ομόλογα που αγοράζατε - των συντάξεων των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, των επαγγελματιών. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΠΑΣΟΚ πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει και τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής.

Προτείνοντάς την, είχαμε την πρώτη επιτυχία για τη διαφάνεια.

Η κυβέρνηση έσπευσε να δεχτεί την Εξεταστική.

Αναγκάστηκε να αναγνωρίσει το δίκιο μας και την κατακραυγή της κοινής γνώμης από τις μέχρι τούδε συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Κάτι που αρνιόταν συστηματικά μέχρι προχθές για την υπόθεση του σκανδάλου που αποκαλύπτετο, με διάφορα βεβαίως έωλα επιχειρήματα. 

Αλλά δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ, αν δεν υπήρχαν δύο άνθρωποι, εάν δεν ύψωναν το ανάστημά τους οι δύο Εισαγγελείς, ο Ηλίας Κολιούσης και η Ελένη Σωτηροπούλου.

Το Κοινοβούλιο αυτό, όλοι μας, τους οφείλουμε σεβασμό και αναγνώριση.

Γιατί με τη γενναία τους στάση υπερασπίστηκαν το Σύνταγμα και τους νόμους. 

Δεν δίστασαν να θυσιάσουν καριέρες, θέσεις και αξιώματα.

Δεν δίστασαν να βάλουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους σε δεύτερη μοίρα.

Και πρόταξαν την αξιοπρέπεια, την αξιοπρέπεια του Έλληνα Δικαστή, για να υπερασπιστούν το κύρος της Δικαιοσύνης, και όχι μόνον αυτό.

Αν είχαν υποκύψει, μην έχετε καμία αμφιβολία, καμία αμφιβολία, η κυβέρνηση θα έκανε τα πάντα, τα ίδια που έκανε στις υποκλοπές, στους κουμπάρους ή στα ομόλογα.

Συγκάλυψη, συγκάλυψη και πάλι συγκάλυψη.

Σήμερα, όμως, δικαιώνονται. 

Και σήμερα, δικαιώνεται η πρότασή μας, αυτή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Γιατί αυτό σημαίνει η αποστολή του φακέλου, ότι η Βουλή οφείλει να ερευνήσει.

Να ερευνήσει τα στοιχεία που αφορούν τους υπουργούς με τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση.

Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ δικαιώνεται στις επιλογές του. 

Και μη βασίζεστε στο ότι ο εκλεκτός σας Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φρόντισε να παραβιάσει και πάλι σήμερα το Σύνταγμα και τον νόμο.

Διατύπωσε κρίσεις, για να προστατέψει υπουργούς, υπουργούς σας, και να εξυπηρετήσει ελιγμούς σας.

Αλλά πέφτουν ένα - ένα τα αναχώματα της συγκάλυψης και ανοίγει ο δρόμος της αποκάλυψης. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε μπροστά μας ένα σκάνδαλο, που εξελίχθηκε με βάση έναν κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό.

Δεν γινόταν αλλιώς.

Όπως ακριβώς συνέβη και με την υπόθεση των ομολόγων.

Κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός.

Ένα σκάνδαλο παράνομης εκχώρησης δημόσιου πλούτου, λεηλασίας της δημόσιας γης, κατάχρησης της εξουσίας.

Ένα σκάνδαλο χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, υπονόμευσης της αξιοπιστίας της πολιτικής. Ένα σκάνδαλο σε βάρος του κοινοβουλευτισμού, του Συντάγματος.

Ένα σκάνδαλο περιβαλλοντικό και οικονομικό. 

Ένα σκάνδαλο, που αμαύρωσε και απαξίωσε σύμβολα της Ορθοδοξίας, όπως το Άγιο Όρος, της παρακαταθήκης των Ολυμπιακών μας Αγώνων, του Ελληνισμού.

Χρησιμοποιήθηκε το Άγιο Όρος αδίστακτα, ως προκάλυμμα για να στηθεί μια επιχείρηση, μια άθλια επιχείρηση, με λεία την περιουσία του Ελληνικού λαού. 

Η Προανακριτική Επιτροπή απαντάει σε μια στοιχειώδη ανάγκη: Να προχωρήσουμε σε βάθος την έρευνα, με τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Και καθόλου βέβαια δεν σημαίνει και δεν συνεπάγεται αυτομάτως ποινικές διώξεις.

Προτείνουμε τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, με έναν και μόνο στόχο: Να αποκλείσουμε την ατιμωρησία των ενόχων και να σταματήσουμε τον κατήφορο της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. 

Σε αυτή την επιλογή, οφείλει να μας ακολουθήσει η κυβερνητική παράταξη.

Σας καλούμε να μην προσπαθήσετε να πολώσετε κομματικά αυτές τις υποθέσεις, για να συγκαλυφθούν πίσω από το πέπλο του κομματικού πατριωτισμού οι πραγματικές ευθύνες. 

Αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, σας ζητούμε να δώσετε και εσείς την υποστήριξή σας στο αυτονόητο.

Τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη, την αλήθεια. Θα προκαλέσει ικανοποίηση στο λαό.

Θα λυτρώσει και εσάς από ένα σταυρό που κουβαλάτε, τις αμαρτίες άλλων.

Αλλιώς, θα τις κουβαλάτε και εσείς.

Ζητάμε τη σύσταση των Επιτροπών, γιατί υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, τα ζητήματα της Δημοκρατίας, το σεβασμό του Συντάγματος.

Ούτε ποινικοποιούμε την πολιτική ζωή, όπως έκαναν άλλοι στο πρόσφατο παρελθόν, όπως στην προσπάθεια προσωπικής εξόντωσης του Ανδρέα Παπανδρέου ή και διάλυσης ενός πολιτικού χώρου.

Αλλά ούτε δίνουμε ασυλία σε κανέναν.

Ζητούμε απλά την αλήθεια.

Προασπίζουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε την τιμή και την αξιοπιστία της πολιτικής, την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην πολιτική.

Αυτό απαιτούν όλοι οι πολίτες, αυτό υπηρετεί η Δημοκρατική Παράταξη.

Αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν σας ζητούμε να προδώσετε το κόμμα σας. Σας ζητούμε να μην προδώσετε τις αρχές και αξίες που πρέπει να μας ενώνουν σε τούτη εδώ την αίθουσα.

Στη Βουλή, στο σπίτι της Δημοκρατίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να έχει μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά δεν έχει πια την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού.

Έχασε την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Χρεοκόπησε και βουλιάζει μέρα με τη μέρα.

Σε αυτή την κρίσιμη για την ιστορία μας διεθνή καμπή, η χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να βυθιστεί μαζί της.

Και δεν θα βυθιστεί.

Διότι ζητά δικαίως το αυτονόητο ο Έλληνας πολίτης, μια κυβέρνηση του αυτονόητου, που θα νοιάζεται για τα προβλήματά του, θα σέβεται με ευλάβεια την περιουσία του, θα δουλεύει για το κοινό καλό.

Μια κυβέρνηση, που θα επιβάλλει την ισχύ του Δικαίου, και όχι το δίκιο του ισχυρού, που θα εγγυάται την παροχή ποιοτικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών σε όλους, όχι την εύνοια στην κερδοσκοπία της παραπαιδείας, των φαρμακευτικών εταιρειών και των ιδιωτικών κλινικών.

Ένα ευνομούμενο κράτος, που θα εγγυάται το σεβασμό, τη σιγουριά, τη σύνταξη, την αξιοπρέπεια, την ισότητα απέναντι στο νόμο, που θα εγγυάται αρχές, αξίες, που θα αναδεικνύει ό,τι καλύτερο έχει μέσα του ο Έλληνας.

Μια δημιουργική κοινωνία, με νέα οράματα ανάπτυξης, που βασίζονται στις δικές μας παραδόσεις, τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Μια ανάπτυξη, που επιτέλους θα μοιράζεται δίκαια, μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, μια ανάπτυξη, που δεν θα κρύβει τις τεράστιες ανισότητες.

Δεν θα μετράμε απλά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, αλλά τα κριτήριά μας θα έχουν επιτέλους επίκεντρο τον άνθρωπο.

Κριτήριά μας, η ποιότητα στα νοσοκομεία για την καλή υγεία όλων, η ποιότητα των γνώσεων που δίνουμε στα σχολεία μας, η ανθρωπιά που εγγυόμαστε στους αδύναμους μέσα από την πρόνοιά μας.

Μια Πράσινη Ανάπτυξη, που θα σέβεται το περιβάλλον και που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο.

Μια τέτοια ανάπτυξη, μια δίκαιη κοινωνία, ένα ευνομούμενο αξιόπιστο κράτος, είναι αδήριτη ανάγκη και μπροστά στη σημερινή παγκόσμια κρίση.

Μια κρίση του νεοφιλελευθερισμού και της συντήρησης.

Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει την ανάγκη για μια νέα συλλογικότητα, μια βαθιά δημοκρατική τομή, ώστε οι πολίτες να εμπιστευτούν ξανά την πολιτική.

Μια νέα ενότητα και αυτοπεποίθηση ότι όλοι μαζί μπορούμε.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη και τις δύσκολες μέρες που πιθανώς να έρθουν.

Ζητείται κυβέρνηση υπεύθυνη, προοδευτική, συνεπής, ειλικρινής, σοβαρή, εργατική, με πολιτική βούληση για τομές.

Ήρθε η ώρα, όχι απλά η ευκαιρία, αλλά η υποχρέωσή μας, να κάνουμε αλλαγές, βαθιές τομές.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να τις εγγυηθεί.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: