Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

«Δεν είχε λόγο το Δημόσιο να παραιτηθεί από τη δίκη»

ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ δεν θα μπορούσε να έχει το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο έσπευσε να παραιτηθεί από τη δίκη που είχε με τη Μονή Βατοπεδίου, όπως κατέθεσε ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους Γρ. Κρόμπας, ο οποίος επικαλούμενος την πολυετή πείρα του δηλώνει κατηγορηματικά ότι «στη σταδιοδρομία μου, δεν θυμάμαι να έχει υπάρξει παρόμοια παραίτηση». 

«Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου, προήδρευσα στο Δ΄ τμήμα του ΝΣΚ, το 2004, το οποίο και εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 15/2004 γνωμοδότησή του.

Με τη γνωμοδότηση αυτή, δεχθήκαμε ομόφωνα ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να αναθέσει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, την ανταλλαγή των παραλίμνιων εκτάσεων της Λίμνης Βοστωνίδα. Όταν καταλήξαμε στην παραπάνω γνωμοδότηση είχε ήδη λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Λίμνη και των παραλίμνιων εκτάσεων της Βιστωνίδας, αφού το αρμόδιο όργανο, δηλαδή το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας είχε δεχθεί ότι οι ανωτέρω εκτάσεις ανήκαν στη Μονή Βατοπεδίου και οι γνωμοδοτήσεις αυτές είχαν γίνει δεκτές από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών. 


Σχετικά με την παραίτηση αυτή που με ρωτάτε, είναι αλήθεια ότι στη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου, αν θυμάμαι καλά, δεν θυμάμαι να έχει υπάρξει παρόμοια παραίτηση. Να έχει συζητηθεί δηλαδή υπόθεση, να αναμένεται έκδοση της απόφασης και το Δημόσιο, ύστερα από αίτηση του αντιδίκου, να δέχεται να μην εκδοθεί η απόφαση, χωρίς να έχει κάποια ωφέλεια το Δημόσιο από αυτό.

Βέβαια στην εισήγηση της γνωμοδότησης γίνεται ρητή επιφύλαξη των δικαιωμάτων του Δημοσίου επί της περιοχής και διασαφηνίζεται με σαφήνεια, ότι η σύμπραξη για τη μη έκδοση απόφασης, δεν σημαίνει και αναγνώριση οιουδήποτε δικαιώματος της Μονής.

Στην ερώτησή σας, για το ποιο όφελος μπορούσε να έχει το Δημόσιο από την παραίτηση από την έκδοση απόφασης, σας απαντώ ότι δεν μπορούσε να έχει κανένα όφελος παρά ενδεχομένως μόνο τη διευθέτηση της διαφοράς με πνεύμα καλής πίστης.

Στην ερώτησή σας, για το αν θα υπήρχε βλάβη του Δημοσίου από την παραίτηση αυτή, σε περίπτωση που από την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης απορριπτόταν η αγωγή της Μονής Βατοπεδίου, η απάντησή μου είναι, ότι είναι εμφανές, από την ενδεχόμενη αυτή απόφαση, ότι το Δημόσιο θα ωφελούνταν.

Σημειώνω τέλος, ότι οι γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ, τμημάτων ή σε Ολομέλεια, ουδέποτε δεσμεύουν τον αρμόδιο Υπουργό».


Δεν υπάρχουν σχόλια: