Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Νέα από την διαδικασια για Προανακριτική στη Βουλή

Μετά την απόφαση να απέχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ από τη συζήτηση και την ψηφοφορία για την Προανακριτική Επιτροπή σχετικά με την υπόθεση Βατοπαιδίου, ο ΛΑΟΣ αποχώρησε από τη διαδικασία, ενώ επιφυλάξεις για την ψηφοφορία εξέφρασαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ

Η συζήτηση για τη σύσταση ή μη της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί.

Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης επικέντρωσαν το επιχείρημά τους σχετικά με το αίτημα ματαίωσης της ψηφοφορίας στο ενδεχόμενο η ΝΔ να θεωρήσει ατελέσφορη τη διαδικασία για την Προανακριτική και σε αυτήν την περίπτωση να μην δοθεί η δυνατότητα για νέα πρόταση σύστασης Προανακριτικής.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής: «Αν η Βουλή αποφασίσει να μην συγκροτηθεί η Επιτροπή αυτή, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης με τα ίδια πραγματικά περιστατικά».

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε το μεσημέρι ότι το ΠΑΣΟΚ σέβεται το Κοινοβούλιο και τους θεσμούς, περισσότερο όμως σέβεται την πρόταση που κατέθεσε, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η συζήτηση θα πάει μέχρι το τέλος.

Ήδη, διατυπώνεται η άποψη ότι αν προκύψουν νέα στοιχεία, μπορεί να κατατεθεί στο μέλλον και νέα πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 16:00. Ζήτημα «απαρτίας» για τη μυστική ονομαστική ψηφοφορία έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της Βουλής παρατήρησε ότι από το 1974 έως σήμερα, θέμα απαρτίας δεν υπάρχει, ούτε στον Κανονισμό της Βουλής, ούτε στο Σύνταγμα. 

 Ο κ. Κουβέλης, ωστόσο, ζήτησε να εκθέσει τις απόψεις του επ' αυτού, μετά το πέρας της συζήτησης και πριν την έναρξη της ψηφοφορίας «επειδή πιστεύω ότι δεν μπορεί να γίνει».

 Η συζήτηση στη Βουλή

Λαμβάνοντας το λόγο πριν από τους εισηγητές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος είπε ότι η απουσία της κυβέρνησης και τα άδεια έδρανα της πλειοψηφίας συνιστούν προσβολή στη Βουλή και κυρίως στην ευαισθησία και τη νοημοσύνη του λαού.

«Σήμερα, η κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ παραδίδουν τη Βουλή στην αντιπολίτευση και αμέσως μετά θα παραδώσουν και την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση» σημείωσε και τόνισε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή «να πειθαναγκάσει και να μαντρώσει τους βουλευτές του, φοβούμενος τη συμμετοχή τους στην ψηφοφορία» σημαίνει ότι «η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον τη δεδηλωμένη πλειοψηφία της Βουλής. Μια κυβέρνηση που εγκαταλείπει τη Βουλή παραδέχεται ότι δεν στηρίζεται σε αυτή».

Κάλεσε, δε, τον πρωθυπουργό να δώσει εντολή τους βουλευτές της ΝΔ «να προσέλθουν έστω και τώρα στη συζήτηση [...] Είναι αδιανόητο, υπουργοί ή τέως υπουργοί που κατηγορούνται και είναι στο στόχαστρο της συζήτησης να καταφρονούν κοινοβούλιο και να μην έρχονται να δώσουν εξηγήσεις». Δυστυχώς η ψήφος και η εντολή του λαού προς τη ΝΔ εξατμίστηκαν προώρως κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης, λαμβάνοντας το λόγο, είπε ότι το κόμμα του δεν έχει θέση στη Βουλή και δεν θα συμπράξει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που θα ισχυριστεί ότι η σημερινή διαδικασία για τη σύσταση προανακριτικής είναι ατελέσφορος και άρα η Βουλή δεν θα μπορεί να επανέλθει στο θέμα. 

Παράλληλα, ο κ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για φυγομαχία της κυβέρνησης και προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει οπερετική εμφάνιση της Βουλής. «Αφήνω τον κ. Καραμανλή στο σκότος της συνειδήσεώς του και στον πανικό του. Κάποια μέρα θα έρθει στην αίθουσα της Βουλής να απολογηθεί στο λαό για όσα πράττει σε βάρος της Βουλής» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Σπ.Χαλβατζής παρατήρησε ότι η στάση αποχής της ΝΔ και η επιμονή του ΠΑΣΟΚ να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση για την Προανακριτική «οδηγεί σε ενταφιασμό των όποιων ποινικών ευθυνών για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου» και έκανε λόγο για «μια ακόμα συμπαιγνία».

Τόνισε, δε, ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμία πρόθεση να γίνει ο διαιτητής σε ένα στοίχημα που προσχηματικά οδηγεί στην παραγραφή, ενώ τόνισε ότι με τη συμμετοχή του κόμματός του στην εξεταστική, «θα συμβάλλουμε να διερευνηθεί και να ριχτεί φώς στο τεράστιο σκάνδαλο και να αποδοθούν οι όποιες πολιτικές και ποινικές ευθύνες». Τέλος, ζήτησε να μείνει ανοιχτή η πρόταση για δημιουργία και συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος επισήμανε ότι είναι παράδοξη η κατάσταση να καλούνται οι βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ μιας παραπομπής, ενώ στην πράξη το νόημα της ψήφου να είναι η παραγραφή

Παράλληλα, ο κ. Αλαβάνος σχολίασε την απουσία της ΝΔ, λέγοντας ότι φεύγει κανείς όταν δεν έχει θέση και όταν φοβάται. Έκανε λόγο για ακυβέρνητη χώρα και μη αντοχή της κυβέρνησης να σταθεί σε μία ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. «Διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να γίνει μια μεγάλη στροφή στην πολιτική ζωή της χώρας» είπε ο κ. Αλαβάνος.

Όσο για τους «ελιγμούς της ΝΔ» υπέρ της παραγραφής, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να εξεταστεί η απόσυρση της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής στη φάση της ψηφοφορίας, ώστε να κρατηθεί ζωντανή η υπόθεση της παραγραφής. «Δεν πρέπει, ψηφίζοντας παραπομπή, στην πράξη, το αποτέλεσμα να βγει ως παραγραφή» κατέληξε ο κ. Αλαβάνος.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και του ΛΑΟΣ που είχαν αποχωρήσει.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνος χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά στα χρονικά, όχι μόνο του ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά σε όλο τον κόσμο, περνάει ομόφωνα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής».

Επανέλαβε την πρόταση νόμου του κόμματος για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας επιρρίπτοντας ευθύνες και σε ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν τη στήριξαν και κάλεσε τα δύο μεγάλα κόμματα να επανεξετάσουν τη θέση τους.

Ο κ. Αλαβάνος καταλόγισε βαρύτατες ευθύνες στη κυβέρνηση, ενώ διευκρίνισε ότι υπάρχουν ευθύνες και στο ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αν δεν θέλει εκλογές παραγραφής, όπως είπε, «να μην προχωρήσει στη ψηφοφορία γιατί τότε θα οδηγηθούν τυχόν ένοχοι υπουργοί στη παραγραφή και αυτό δεν θα το συγχωρήσουν ποτέ οι πολίτες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος επανέλαβε ότι«η αποχώρηση της κυβέρνησης και της ΝΔ είναι ομολογία της κατάρρευσης της και ότι δεν υπάρχει ομολογία εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σχολιάζοντας τις θέσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι «η επίθεση κατά του δικομματισμού είναι η άλλη όψη της θεωρίας του συμψηφισμού και της απαλλαγής που επιδιώκει η ΝΔ».

Στη συνέχεια, απέρριψε κατηγορηματικά τα λεγόμενα ότι η υπόθεση του Βατοπαιδίου ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες.

«Αυτό που έγινε επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ήταν ότι το δημόσιο είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα γύρω από τη λίμνη Βιστωνίδα της Μονής Βατοπαιδίου. Ποτέ δεν χορηγήθηκαν τίτλοι. Οι αποφάσεις αφορούν τη νομή, όχι την κυριότητα, για αυτό και η Μονή προσέφυγε στο δικαστήριο για να αποκτήσει τον τίτλο.»

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας η οποία, όπως είπε, δεν προσκρούει σε καμιά διάταξη.

«Το κάθε κόμμα χωριστά καλείται να αποδείξει σήμερα αυτά που λέει και να εγγυηθεί τη διαφάνεια» κατέληξε.

Δηλώσεις εκτός Βουλής

Στη Βουλή βρέθηκε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ερωτηθείς για την αποχώρηση της NΔ δήλωσε ότι «η ΝΔ διευκόλυνε το ΠΑΣΟΚ να αποφύγει ένα βαρύ λάθος. Είναι η τελευταία ευκαιρία.»

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την εις βάθος έρευνα της υπόθεσης. 

«Όποιος δεν θέλει να καταλάβει, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει» είπε, σχολιάζοντας τα περί φυγής που λέει το ΠΑΣΟΚ, ενώ ερωτηθείς γιατί ανακοινώθηκε αυτή η απόφαση την παραμονή της συζήτησης, είπε ότι η κυβέρνηση το συζήτησε στα όργανά της, στην Κυβερνητική Επιτροπή, και έκανε γνωστή έγκαιρα την άποψή της. 

«Η βιασύνη του ΠΑΣΟΚ οφείλεται στην προσπάθεια για δημιουργία εντυπώσεων» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά πληροφορίες που φέρουν βουλευτές της Ν.Δ δυσαρεστημένους με τη συγκεκριμένη απόφαση, ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι με αίσθημα ευθύνης η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: