Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ - Τσιπρας : "Πρόγραμμα ανατροπής"

13/2/2009

  Θεωρώντας ως δεδομένο ότι τον τελευταίο χρόνο «ανατράπηκε η ηγεμονία του δικομματισμού και γεννήθηκαν νέες ελπίδες στους εργαζόμενους και στη νεολαία, για μια ριζική αλλαγή στα πολιτικά πράγματα και στη ζωή τους», ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, ανοίγοντας απόψε τις εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης «στο πρόγραμμα της Αριστεράς, σε ένα πρόγραμμα ανατροπής, διεξόδου από την κρίση, για μια λύση της Αριστεράς, που έχει ανάγκη ο τόπος».


  Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα εμπεριείχε ιδεολογικά και προγραμματικά στοιχεία, που συνθέτουν την συνολική αντιπαράθεση του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ με τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και το ΚΚΕ, κατά του οποίου, άσκησε επίσης έντονη κριτική. 

  Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι «σήμερα, μπροστά σε μια νέα διεθνή πραγματικότητα κατάρρευσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, που βασίστηκε στην απληστία και στην υπερσυσσώρευση κέρδους, αισθανόμαστε όλοι ότι βιώνουμε ένα τέλος εποχής».

  Για την κυβέρνηση είπε ότι «κρύβεται διαρκώς πίσω από το σύμφωνο σταθερότητας και την απειλή της επιτήρησης για να περισώσει τις κεντρικές της επιλογές και ταυτόχρονα καταρρέει, υπό το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας, των μεγάλων σκανδάλων και της κακοδιαχείρισης. Ο ορίζοντάς της έχει εξαντληθεί, το ίδιο και οι προσδοκίες και η υπομονή του κόσμου».

  Για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν έχει να αντιτάξει τίποτα διαφορετικό». 

  «Δεν έχει εναλλακτική πρόταση και το μόνο που φροντίζει επιμελώς είναι να μην παίρνει σαφή θέση στις μεγάλες συγκρούσεις, στις μεγάλες αντιθέσεις. Να φαίνεται όσο το δυνατό λιγότερο και να καρπώνεται την λαϊκή δυσαρέσκεια, χωρίς να παίρνει μέρος σε συγκρούσεις και την ίδια στιγμή στο εσωτερικό του διατυπώνονται όλες οι δυνατές αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, χωρίς τελικά να ακούγεται καθαρά τίποτα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

  Απαντώντας αναλυτικά στη συζήτηση περί συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ο κ. Τσίπρας υπγράμμισε τις διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων για να επιχειρηματολογήσει, ακολούθως, κατά οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας επισημαίνοντας ότι: «Μας λένε ότι η Αριστερά, τώρα που δυναμώνει, οφείλει να δείξει υπεύθυνη στάση. Να ενδιαφερθεί για τη διακυβέρνηση του τόπου. Και τι εννοούν; Στην ουσία, εννοούν να στηρίξουμε τον δικομματισμό, βοηθώντας το ΠΑΣΟΚ να επανέλθει στην εξουσία. 

  Εννοούν επίσης να στηρίξουμε την πολιτική, που ο δικομματισμός έχει συνομολογήσει, την πολιτική που φορτώνει στην κοινωνία όλο το βάρος της κρίσης. Να παραιτηθούμε από τις πολιτικές μας θέσεις και τις κοινωνικές μας αναφορές για ένα κομμάτι εξουσίας και αυτό να το ονομάσουμε "προγραμματική σύγκλιση". Τώρα που ο δικομματισμός και οι πολιτικές, που ακολούθησε, δεν μπορούν να βρουν ίχνος ανοχής, ίχνος εμπιστοσύνης από την κοινωνία, ζητούν ανοχή και εμπιστοσύνη από την αριστερά. Ε, λοιπόν να το πούμε ξεκάθαρα. Η αριστερά αυτές τις πολιτικές, που έχουν φέρει τη κοινωνία στο απροχώρητο, θα τις αλλάξει». 

  Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα της Αριστεράς, διότι, όπως είπε, αποτελεί πρόγραμμα διεξόδου, που έχει ανάγκη ο τόπος, και ταυτόχρονα κάλεσε το ΚΚΕ «που κάνει ό,τι μπορεί, το τελευταίο διάστημα, για να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση» να απαντήσει «με ποιο σχέδιο θα αλλάξουν τα πράγματα, εκτός και αν επιμένει ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μόνο στο σοσιαλισμό». 

  Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του στην προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι η σημασία τους είναι πάρα πολύ μεγάλη και αυτό γιατί «οι πολιτικές επιλογές, που διαμορφώνονται σε διεθνές και δη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παίζουν το ρόλο του "πλαισίου", μέσα στο οποίο οι εθνικές πολιτικές πρέπει να κινηθούν». 

  Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «η θέση και το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη, με όρους πραγματικής σύγκλισης και ισοτιμίας και αυτό γιατί ο ΣΥΝ απορρίπτει τις αντιλήψεις εθνικού απομονωτισμού, που είναι εντελώς παρωχημένες στις πραγματικότητες του 21ου αιώνα». 

  Ως προς τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου της παράταξης, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε την ελπίδα ο ΣΥΝ -ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει τέσσερις ευρωβουλευτές και ζήτησε να γίνει δεκτή η ακόλουθη πρόταση:

  Να καταλάβουν τη πρώτη, την τρίτη θέση και την πέμπτη θέση στη λίστα, οι τρείς πρώτοι που θα αναδειχτούν στο εσωκομματικό δημοψήφισμα του Συνασπισμού. Στην δεύτερη, την τέταρτη και την έκτη να εκπροσωπηθούν αυτοί που θα αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

  Το θέμα του ευρωψηφοδελτίου θα συζητηθεί αύριο και μεθαύριο από τους συνέδρους. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμμετέχουν από κοινού στην Ενωτική Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL).

  Οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής με ψηφοφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: