Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Γ. Παπανδρέου : «Στο επίκεντρο ο άνθρωπος»

«Στο επίκεντρο ο άνθρωπος»

  Παρουσία εκπροσώπων κοινωνικών φορέων και κομματικών στελεχών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε σήμερα σε ειδική εκδήλωση το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ και τις προσωπικές του δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό για το πώς θα κυβερνήσει εάν το κόμμα του κερδίσει τις προσεχείς εκλογές. 

  Παρουσιάζοντας το σχέδιο, στις γενικές του γραμμές, το οποίο αποτελεί ένα είδος προγραμματικού πλαισίου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του, επειδή νοιάζεται για τον τόπο και υπηρετεί την πατρίδα και τον πολίτη. 

  Επιλέξαμε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, να μην κρυφτούμε πίσω από προσχήματα και να περιμένουμε να πληρώσουν οι άλλοι το κόστος της ανικανότητάς τους να διαχειριστούν την κρίση. Αν επιλέγαμε κάτι τέτοιο πρόσθεσε, θα κατέρρεε και η χώρα, ενώ χαρακτήρισε μικροκομματική μια παρόμοια στάση η οποία δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ και γι'αυτό η επιλογή του να ζητήσει εκλογές είναι επιλογή εθνικής ευθύνης. 

  Παρουσιάζοντας τους πέντε εθνικούς στόχους για την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου τόνισε στην εισαγωγή του ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και γι'αυτό πρέπει να παρθούν αποφάσεις και να γίνουν ξεκάθαρες επιλογές. Μπορούμε πρόσθεσε να είμαστε αισιόδοξοι ακόμα και στο μέσον μιας μεγάλης κρίσης, αλλά όπως υπογράμμισε, η χώρα θα βγει από την κρίση μόνο αν στηρίξει το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών. 

  Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά στις τράπεζες οι οποίες τόνισε δεν πρέπει να ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και να κρατικοποιούν τις ζημιές, ενώ τάχθηκε και υπέρ των κρατικοποιήσεων αν και όπου χρειαστεί. 

  Ο κ. Παπανδρέου αναφορικά με το ζήτημα που τίθεται ανεπισήμως από τις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους σε τράπεζες άλλων βαλκανικών χωρών, τόνισε ότι το έργο αυτό πρέπει να το αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία οφείλει όπως είπε, να υιοθετήσει ένα θαρραλέο και ρεαλιστικό πρόγραμμα στήριξης στα Βαλκάνια, διαθέτοντας τα σχετικά κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. 

  Αυτό πρόσθεσε η Ελλάδα πρέπει να το διεκδικήσει και η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις εκλογές θα το πράξει. 

  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε και έναν ενδιαφέροντα διαχωρισμό των ελλειμμάτων μεταξύ εκείνων που προκύπτουν από σπατάλη και ρουσφετολογική πολιτική και εκείνων που είναι αποτέλεσμα επένδυσης στο μέλλον και στήριξης της αγοραστικής δύναμης. Τα πρώτα είπε, υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας, ενώ τα δεύτερα το εξασφαλίζουν. 

  Ανέφερε επίσης ότι η σημερινή εποχή θα χαρακτηριστεί από την επαναφορά της αριστερής φιλοσοφίας για να προσθέσει ότι η ρήση "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" είναι επίκαιρη στον πλανήτη όσο ποτέ άλλοτε.

  Ο πρώτος εθνικός στόχος που έθεσε ο κ. Παπανδρέου αφορά την Ελλάδα και τον Ελληνισμό στον κόσμο σήμερα. Η φωνή μας τόνισε, πρέπει να ακούγεται παντού και μάλιστα με αξιώσεις. 

  Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα έτοιμο να εγγυηθεί θέση αξιοπιστίας και ισχύος της χώρας στο διεθνές πεδίο, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα από τα πρώτα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, το οποίο ηχεί ακόμα δυνατά. 

  Το ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου μπορεί να εγγυηθεί μια ισότιμη συμμετοχή της χώρας στις παγκόσμιες εξελίξεις. 

  Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα ανέχεται τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν θα ταλαντεύεται ανάμεσα στην υποχώρηση και τον τυχοδιωκτισμό. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ξεκαθάρισε, είναι αδιαπραγμάτευτα. 

  Στην αναφορά του για την ΕΕ τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί να είναι μόνο μια Ευρώπη της αγοράς και του ενιαίου νομίσματος. Απαιτείται η δημοκρατική εμβάθυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης και η προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου. Επίσης τόνισε ότι χρειάζεται ένα νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας και ένα σύμφωνο βιώσιμης ανάπτυξης. 

  Ο δεύτερος εθνικός στόχος που περιέγραψε ο κ. Παπανδρέου είναι αυτός της πράσινης ανάπτυξης, η οποία μπορεί να αποτελέσει μια νέα ατμομηχανή για την ανάπτυξη σε παγκόσμια κλίμακα. 

  Είναι ώρα να αλλάξουμε ρότα τόνισε, και να ανατρέψουμε το μοντέλο ανάπτυξης που βασιζόταν στο τσιμέντο, στη γρήγορη και φτηνή εκμετάλλευση του ήλιου και της θάλασσας. Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει επίσης, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ποιότητα προϊόντων και αξία. 

  Ανέφερε επίσης ότι πράσινη ανάπτυξη σημαίνει μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων και σημείωσε ότι σήμερα υπολογίζονται ότι περίπου 10 δισ. ευρώ έχουν κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας αντί να επενδυθούν. 

  Θα απελευθερώσουμε είπε και τους ιδιώτες από τα δεσμά του κράτους για την αξιοποίηση των χρημάτων της ΕΕ. Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι ένα σχέδιο για την ελίτ, και πρέπει να γίνει κτήμα του λαού και όχι πρόγραμμα των λίγων και υποψιασμένων. 

  Ο τρίτος εθνικός στόχος για το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου είναι η Παιδεία, την οποία όπως τόνισε, η ελληνική οικογένεια πληρώνει ακριβά και είναι μόνο θεωρητικά δωρεάν. 

  Σήμερα τόνισε, λείπουν ακόμα και τα βασικά για να προσθέσει ότι το ΠΑΣΟΚ βλέπει την παιδεία να είναι ποιοτική και δωρεάν για όλους ως δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Επίσης ανέφερε ότι θα επαναφέρει το ολοήμερο σχολείο το οποίο εγκατέλειψε η ΝΔ μαζί με την ενισχυτική διδασκαλία έτσι ώστε όταν ο μαθητής φθάσει στο σπίτι του να μην χρειαστεί καν να ανοίξει την τσάντα του. 

  Το δημόσιο σχολείο τόνισε ο κ. Παπανδρέου θα έχει υπολογιστές, γρήγορο ίντερνετ και ανοιχτές ψηφιακές βιβλιοθήκες, ενώ το κάθε παιδί θα έχει το δικό του ηλεκτρονικό βιβλίο. 

  Τόνισε επίσης ότι το σχολείο θα είναι χώρος συνεχούς έρευνας καθώς και ότι με την καθιέρωση του εθνικού απολυτηρίου το κάθε παιδί θα μπαίνει στα τριτοβάθμια ιδρύματα χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις. Επίσης ανέφερε τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για χρηματοδότηση της παιδείας με το 5% του ΑΕΠ. 

  Ο τέταρτος εθνικός στόχος αφορά στο σύγχρονο κοινωνικό κράτος, το οποίο πρέπει να παρέχει όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, δωρεάν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όλους τους Έλληνες, ενώ σημείωσε ότι σήμερα ζούμε σε ένα κράτος που δεν στηρίζει και δεν προστατεύει τους πολίτες. 

  Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορούμε σήμερα να ζητάμε θυσίες από τον συνταξιούχο των 600 ευρώ και από τον μισθωτό των 1.500 ευρώ. Αυτοί όπως είπε, έδωσαν ήδη από το υστέρημά τους. Και είναι καιρός να πληρώσουν και οι ευνοημένοι της τελευταίας πενταετίας. 

  Αναφερόμενος στον τομέα της Υγείας τόνισε ότι θα αφήσουμε πίσω μας στο κακό παρελθόν τα νοσοκομεία που κινδυνεύουν να κλείσουν και δεν έχουν ορούς και γάζες, δεν έχουν νοσηλευτές, έχουν κλειστές μονάδες εντατικής θεραπείας και όλα αυτά στοιχίζουν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Η υγεία τόνισε, ο κ. Παπανδρέου δεν είναι εμπόρευμα και εμείς δεν πρόκειται να ανεχθούμε να συνεχιστεί κάτι τέτοιο. 

  Ο πέμπτος εθνικός στόχος είναι η δημοκρατική αναδόμηση του κράτους το οποίο όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του λαού και θα υπηρετεί την αυτονομία της πολιτικής. Πρέπει τόνισε, να απελευθερώσουμε το κράτος και το πολιτικό σύστημα από την αιχμαλωσία ειδικών και ισχυρών συμφερόντων. 

  Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να αποδίδεται δικαιοσύνη σε όλους όσο υψηλά και αν ίστανται και ότι το κράτος θα προστατεύει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα του πολίτη, τη ζωή την περιουσία και τις ελευθερίες του. Δεν θα κάνει διακρίσεις ούτε κομματικές, ούτε φυλετικές, ούτε πολιτικές. 

  Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ως μεγάλο στοίχημα για το κόμμα του και τον ίδιο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση η οποία όπως είπε, θα εγγυάται οικονομίες, μείωση σπατάλης, διαφάνεια, λογοδοσία και συμμετοχή του πολίτη. 

  Τέλος, τόνισε, η λεηλασία και το πλιάτσικο στα χρήματα και τον πλούτο του ελληνικού λαού. Και ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την άνευ όρων χορήγηση 28 δισ. στις τράπεζες, τις προμήθειες στα φάρμακα και τις πωλήσεις δημόσιας γης. 

  Ανέφερε επίσης ότι οι υπογραφές των υπουργών σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, θα βρίσκονται σε δημόσια θέα στο διαδίκτυο γιατί όπως τόνισε, εμείς θα κυβερνήσουμε με τη διαφάνεια ως πρώτο και απαράβατο κανόνα. 

  Το κράτος, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα είναι κυρίως ένα κράτος στρατηγείο με υπουργεία τα οποία θα ασχολούνται κυρίως με τη χάραξη πολιτικών. Παράλληλα, θα ιδρυθούν ισχυρές αναπτυξιακές περιφέρειες και νέοι ισχυροί δήμοι. 

  Επίσης τόνισε, θα ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος που θα απορρίπτει την πελατεία και τον κακό ανταγωνισμό και θα συμβάλλει στην κατοχύρωση της αυτονομίας της πολιτικής. 

  Ο κ. Παπανδρέου απάντησε και στο ερώτημα πού θα βρεθούν τα χρήματα να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ και απάντησε ότι πολιτική σημαίνει προτεραιότητες.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι τα χρήματα που θα απαιτηθούν θα βρεθούν από τις φοροαπαλλαγές που έδωσε η ΝΔ στους εκλεκτούς της, από την περικοπή όλων των αντιπαραγωγικών δαπανών, από την ανακατανομή δαπανών με στόχο την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής.
Επίσης τόνισε θα αξιοποιηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία του δημοσίου για να έρθουν έσοδα στα ταμεία και όχι για να πλουτίζουν οι επίορκοι ηγούμενοι και οι πολιτικοί τους προστάτες, ενώ θα αξιοποιηθούν και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ από τα οποία παρότι έχουν περάσει δυο χρόνια δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ. 

  Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι θα αναβαθμιστεί η εταιρική διακυβέρνηση στις ΔΕΚΟ για να μειωθούν οι ζημιές από τους υπερβολικούς μισθούς, τις αδιαφανείς προμήθειες και τις χαριστικές ρυθμίσεις σε ιδιωτικά συμφέροντα κάτω από το τραπέζι. Επίσης ανέφερε ότι θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν δημόσιοι οργανισμοί, οι οποίοι σήμερα υπάρχουν μόνο στα χαρτιά για να εξασφαλίζουν χρυσούς μισθούς σε λίγους. 

  Η έξοδος από τη σημερινή κρίση ανέφερε ο κ. Παπανδρέου είναι εφικτή μόνο αν προωθηθούν ταυτόχρονα και οι πέντε αυτοί στόχοι οι οποίοι συγκροτούν ένα συνολικό σχέδιο για τη χώρα.
Επίσης πρέπει να υπάρχει αποφασισμένη και αξιόπιστη πολιτική ηγεσία. Με δεδομένα αυτά τα δυο όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου αλλά και ξένοι επενδυτές θα πάρουν ρίσκα, θα επενδύσουν και θα συμπράξουν με το δημόσιο σε όλες τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. 

  Ο κ. Παπανδρέου έδωσε επίσης μεγάλη έμφαση στις σχέσεις εμπιστοσύνης του κράτους με τον πολίτη ιδιαιτέρως δε στις σχέσεις μιας κυβέρνησης και του πρωθυπουργού της με τους πολίτες. Τόνισε ότι ο ίδιος εμπιστεύεται τους Έλληνες και πάνω σε αυτή την εμπιστοσύνη θα στηρίξει την επιτυχία του σχεδίου που παρουσίασε. Τόνισε ότι η εμπιστοσύνη του Έλληνα και της Ελληνίδας δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε δεδομένη, ιδίως όταν οι πολιτικοί δεν σέβονται τον πολίτη. 

  Η εμπιστοσύνη τόνισε κερδίζεται κάθε μέρα και ο προσωπικός του στόχος είναι να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών κάθε μέρα, όχι με ωραία λόγια αλλά με πράξεις που επηρεάζουν θετικά τη ζωή τους. 

  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας την κρισιμότητα των στιγμών, καθώς και ότι για τον ίδιο είναι τώρα η ώρα να αναλάβει τις ευθύνες του και να βρεθεί αντιμέτωπος με την ιστορία και αυτή την ευθύνη την αναλαμβάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: