Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2009

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ - Διεργασίες...

Ανανεωτικοί δύο ταχυτήτων
Του ΦΩΤΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ - Ελευθεροτυπία

Το πρόγραμμα θέσεων του ΣΥΝ αναμένεται να εγκριθεί απόψε από τα 2/3 των περίπου 800 μελών του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος. Ανάμεσά τους θα ψηφίσουν και αρκετά στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας, ενώ ένα τμήμα της τάσης αυτής θα περιοριστεί στο «λευκό».


Η διάσταση απόψεων μεταξύ των «Ανανεωτικών» επιβεβαιώθηκε, χθες το μεσημέρι, σε κλειστή σύσκεψη της πτέρυγας. Η πρόταση να ψηφίσουν «λευκό» και να καταθέσουν «κείμενο συμβολής», στο οποίο θα καταγράφονταν οι διαφορετικές απόψεις τους στα ζητήματα των συνεργασιών, της ευρωπαϊκής ταυτότητας του κόμματος και της οικολογίας, δεν συγκέντρωσε ικανό αριθμό στελεχών της τάσης. 

Οι διαφωνούντες

Ανάμεσα σ' αυτούς που διαφώνησαν ήταν το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Γ. Μπαλάφας και το μέλος της Κ.Ε. Αγ. Μανταδάκης, η πρώην βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη, από το χώρο των εκπαιδευτικών ο Τ. Μυτακίδης, από τους συνδικαλιστές η Μαρίκα Φραγκάκη, από τη νεολαία η Ιουλία Σκουνάκη και ο Χ. Στάικος, καθώς και στελέχη νομαρχιακών επιτροπών όπως οι Δ. Δημητριάδης, Τ. Τσαούσογλου, Χ. Πολύμερος.

Υπέρ του «λευκού» και του «κειμένου συμβολής» τάχθηκαν οι: Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης, Χ. Σταυρόπουλος, η πανεπιστημιακός Σόνια Τσιτήλου, οι Σ. Μπαγιώργος, Σ. Λυκούδης και Μ. Σαμπατακάκης. 

Οταν ο εκ των παρισταμένων Αγ. Μανταδάκης επισήμανε «τι ωφελεί το "λευκό" όταν έχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας», η απάντηση ήρθε από τον Δ. Χατζησωκράτη: «Είναι θετικό ότι η ηγεσία πλησιάζει τις θέσεις μας κυρίως στο θέμα μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Ομως, οφείλουμε να τονίσουμε την παρουσία μας και τη φυσιογνωμία μας». 

Μόλις η σύσκεψη ολοκληρώθηκε, η εικόνα ήταν ξεκάθαρη: Ενας αριθμός στελεχών θα υπερψήφιζε το πρόγραμμα, αφού εκτιμούσε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για μάχες χαρακωμάτων», όπως έλεγε αργότερα ο Γ. Μπαλάφας.

Το κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί, πάντως, δεν φαίνεται να ευνοεί την προσπάθεια του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη να καταλάβει την «πρωτιά» στο εσωκομματικό δημοψήφισμα για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σ' αυτή την περίπτωση θα καταλάβει την τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο πίσω από τον επικρατέστερο συνυποψήφιό του Ν. Χουντή, αφού η δεύτερη θέση αναμένεται να δοθεί σε υποψήφιο από άλλη πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, για να ελπίζει σε μια νέα ευρωθητεία τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές πρέπει να είναι πάνω από 11,4%. 

Πάντως όσοι προεξοφλούσαν ότι το Διαρκές Συνέδριο θα άνοιγε το δρόμο σε διασπαστική πορεία του ΣΥΝ, διαψεύστηκαν. «Πρόκειται για ανοησίες, ουδείς σκέφτεται τη διάσπαση όταν το κόμμα έχει ανοδική πορεία παρά την πτώση των δημοσκοπικών του ποσοστών», σημείωνε ο Θ. Μαργαρίτης. 

Και όσοι έψαχναν να βρουν απαντήσεις γιατί ο συνήθως συναινετικός Φ. Κουβέλης «άναψε φωτιές» με την πρότασή του για ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, στενοί του συνεργάτες επέμεναν ότι: «Ο Φώτης επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καταστεί παίκτης του πολιτικού παιχνιδιού και όχι να παραμείνει δύναμη διαμαρτυρίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: