Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

«Καλπάζει» η ανεργία στη Β. Ελλάδα

Ημερομηνία: 15/2/2009 - Αγγελιοφορος

Στην Ελλάδα της ασφάλειας, που προσφέρει η οικογενειακή και κοινωνική οργάνωση, τα πράγματα είναι ίσως για τους ανέργους λιγότερο σκληρά, αλλά από μέρα σε μέρα επιδεινώνονται. Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη, ώστε εργοδότες και εργαζόμενοι αποφάσισαν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, καθώς αναγνωρίζουν ότι η μεγάλη αύξηση της ανεργίας δεν ευνοεί κανέναν. Ούτε αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους ούτε την αγορά που τους χάνει από πελάτες ούτε το ασφαλιστικό σύστημα, που όντας πυραμιδοειδές βασίζεται στις εισφορές των εν ενεργεία εργαζομένων για την κάλυψη των συνταξιούχων. Πρόκειται για το περίφημο αξίωμα της «αλληλεγγύης των γενεών». Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος κάθονται την ερχόμενη Τετάρτη στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν τη συγκυρία. Οι κοινωνικοί εταίροι ως «κόσμος της εργασίας» θα αναζητήσουν λύση για την προστασία της απασχόλησης, κάτι που ασφαλώς δεν είναι εύκολο. Προς το παρόν, το μόνο σημείο στο οποίο ΣΕΒ και ΓΣΕΕ δείχνουν να συμφωνούν είναι ότι η μέχρι στιγμής αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση είναι κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών.


Η πραγματικότητα

Τα στοιχεία από τα Εργατικά Κέντρα της Βόρειας Ελλάδος είναι απογοητευτικά. Και ασφαλώς πιο ρεαλιστικά από τα «πλαστά» της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που διαχρονικά υπολογίζει την ανεργία με τρόπο ώστε να προκύψει όσο το δυνατόν μικρότερη. Σήμερα -λέει η ΕΣΥΕ- η επίσημη ανεργία στη χώρα είναι 8%. Στην πραγματικότητα, είναι πάνω από διπλάσια, σε πολλές περιπτώσεις τριπλάσια ή και πολλαπλάσια. Το κακό είναι ότι η ήδη επιβαρυμένη από ετών κατάσταση γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη με την κρίση. Οι ομαδικές απολύσεις, οι απολύσεις με βάση το 2% το μήνα, τα «λουκέτα» μικρομεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που θέτει σε κίνδυνο τις κοινωνικές ισορροπίες. Ειδικά στα μικρότερα μέρη της Βόρειας Ελλάδος, όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες, η ζημιά που γίνεται σιγά σιγά είναι μεγάλη. Χωριά και πόλεις κινδυνεύουν να «σβήσουν» για πάντα από τον αναπτυξιακό χάρτη του όποιου μέλλοντος -εννοείται ότι δε μιλάμε για το παρόν-, αφού απαραίτητη προϋπόθεση για μια στοιχειώδη ανάταση είναι το κρίσιμο μέγεθος. Πολύ απλά, η οικονομική εξουθένωση μιας κοινωνίας, πέρα από τις δυσκολίες του παρόντος, υπονομεύει κάθε προσπάθεια αντιστροφής αυτής της κατάστασης. 

Από 10% έως 50%

Ο χάρτης της ανεργίας -για τους πιο αισιόδοξους ο χάρτης της απασχόλησης- είναι στη Βόρεια Ελλάδα... γκρίζος και καταθλιπτικός. Χωρίς αμφιβολία, πρωτεύουσα της ανεργίας στο Βορρά είναι η Θεσσαλονίκη, όπου σύμφωνα με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ανεργία στην πόλη ανέρχεται σήμερα στο 18%.

Η ΕΣΥΕ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η ανεργία στην Κεντρική Μακεδονία ανέρχεται σε 8,8%, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε 6,8% και στη Δυτική Μακεδονία σε 15,3%, ποσοστά που αμφισβητούνται έντονα από τη ΓΣΕΕ, αφού, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας, φαίνεται ότι το 65% των ανέργων δεν είναι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Επίσης, σύμφωνα με το Μακεδονικό Ινστιτούτο Εργασίας, στη Μακεδονία δύο στους πέντε εργαζομένους είναι ανασφάλιστοι, οπότε τα επίσημα στοιχεία δεν είναι σε αντιστοιχία με την πραγματικότητα.

Αλλά και τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα υπολογίζουν τα ποσοστά της ανεργίας από 10% έως και 50%. Ειδικότερα, η εικόνα σκιαγραφείται ως ακολούθως:

Στη Θεσσαλονίκη η ανεργία ξεπερνάει το 18%, στη Νάουσα είναι 50%, στη Βέροια 25%, στα Γιαννιτσά 36%, στην Εδεσσα 35%, στο Κιλκίς 30%, στις Σέρρες 18%, στην Πιερία 25% και στη Χαλκιδική 14%. Από τους 5.500 ανέργους στο νομό Καβάλας, σε σύνολο 28.000 εργατικού δυναμικού, οι 1.500 είναι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ στη Δράμα ο δείκτης ανεργίας βρίσκεται στο 18%. Στη Ροδόπη η ανεργία «καλπάζει» με 25%, ενώ στην Ορεστιάδα η εικόνα είναι καλύτερη, με την ανεργία να υπολογίζεται στο 10%. Στη Δυτική Μακεδονία η εικόνα είναι τραγική. Στη Φλώρινα, το ύψος της ανεργίας εκτιμάται σε 25%, στην Καστοριά 25%, στην Κοζάνη 20%, στην Πτολεμαΐδα 20% και στα Γρεβενά 35%. 

Οι ομαδικές απολύσεις και τα «λουκέτα» μικρομεσαίων επιχειρήσεων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα 

Η χειρότερη συνέπεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται ο Πλανήτης είναι η διόγκωση της ανεργίας. Το αγαθό της εργασίας, που τον 20ό αιώνα αναδείχτηκε σε μία από τις βασικές αξίες του δυτικού πολιτισμού, βρίσκεται σε σοβαρότατο κίνδυνο! Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη θα χάσουν τη δουλειά τους και θα περιμένουν μερικά χρόνια για την ανάκαμψη της οικονομίας προκειμένου να δουν και πάλι... στον ήλιο μοίρα.

ΣΕΒ και ΓΣΕΕ κάθονται την ερχόμενη Τετάρτη στο ίδιο τραπέζι για να αναζητήσουν λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: