Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Το σχέδιο Παπανδρέου για κράτος, οικονομία

Θα έχει ως βασικούς πυλώνες την «πράσινη ανάπτυξη» και την κοινωνική πολιτική 
Του Κ. Π. Παπαδιοχου - Καθημερινή

Τρία «βήματα» για την ενίσχυση της εικόνας του ΠΑΣΟΚ ως αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης εξουσίας προγραμματίζει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Γ. Παπανδρέου στην πορεία προς τις προσεχείς εθνικές εκλογές, που κατά τη Χαριλάου Τρικούπη είναι δυνατόν να προκηρυχθούν ανά πάσα στιγμή, από τον Μάρτιο και μετά.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου, την επόμενη Κυριακή, θα παρουσιάσει σε εκδήλωση στην «Αθηναΐδα» ένα συνολικό «σχέδιο» για τη χώρα, με βασικούς πυλώνες την «πράσινη ανάπτυξη», την κοινωνική πολιτική και το ισχυρό κράτος. Επίσης, στους σχεδιασμούς του είναι με την προκήρυξη των εκλογών να παρουσιάσει πρόγραμμα «εκατό ημερών», ώστε να είναι ορατές οι προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης. Τέλος, την ίδια περίοδο Θα δώσει ένα σαφές στίγμα για το «πώς και με ποιους θα κυβερνήσει», στην περίπτωση κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ επικρατήσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να προχωρήσει την προσεχή εβδομάδα σε ριζικές ανατροπές των προγραμματικών θέσεων που έχει παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ την τελευταία διετία ενώ, παρά την οικονομική κρίση, θα παραμείνουν στο «τραπέζι» όλες οι έως τώρα εξαγγελίες του για την ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων. Το σχετικά νέο στοιχείο είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο του κράτους στη χάραξη και την υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής.

Ανατροπή αντιλήψεων

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν, εξάλλου, πως τα νέα δεδομένα και η αβεβαιότητα που δημιουργεί η διεθνής κρίση έχουν ανατρέψει πλήρως τις έως πρόσφατα κυρίαρχες στην κοινή γνώμη –και εν μέρει εντός του ίδιου του ΠΑΣΟΚ– αντιλήψεις περί οικονομίας της αγοράς και οι πολίτες επιθυμούν το κράτος να αποτελεί βασικό πυλώνα στο οικονομικό γίγνεσθαι.<-----
Συγκεκριμένα, με βάση τις επεξεργασίες του τομέα Οικονομίας, υπό την κ. Λούκα Κατσέλη, το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται: — Στην κατάργηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και στην ανάθεση του ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Τράπεζα της Ελλάδος.

— Στην αναβάθμιση του ρόλου της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ώστε το κράτος να έχει δυνατότητα έμμεσης πλην όμως ουσιαστικής «επιρροής» στην πολιτική επιτοκίων και δανεισμού που ακολουθούν οι ιδιωτικές τράπεζες.



— Στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, με ουσιαστική παρακολούθηση της διάθεσης των κεφαλαίων που αντλούν οι επιχειρήσεις από τη Σοφοκλέους.

— Στη δημιουργία μιας ιδιαίτερα ισχυρής και ενιαίας «ανεξάρτητης αρχής» οικονομικού ελέγχου, μέσω της οποίας θα ενοποιηθούν η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και τα όργανα εποπτείας της διαχείρισης των κρατικών κονδυλίων σε υπουργεία, ΟΤΑ και νοσοκομεία.

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, ιδιαίτερη σημασία αποδίδει ο κ. Γ. Παπανδρέου στην πρόταση για το νέο «μοντέλο διακυβέρνησης» που θα παρουσιάσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει ιδιαίτερα στην ιδέα του «επιτελικού κράτους». Συγκεκριμένα, το μοντέλο διακυβέρνησης που επεξεργάζεται η Χαριλάου Τρικούπη προβλέπει ένα ολιγομελές υπουργικό συμβούλιο όπου δεν θα υπάρχουν συναρμοδιότητες μεταξύ υπουργών ώστε να διασφαλιστεί η ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων. Παράλληλα, τα υπουργεία θα έχουν ρόλο αμιγώς προγραμματισμού και κατανομής πόρων, ενώ η ευθύνη υλοποίησης των κυβερνητκών αποφάσεων θα μετακυλίεται στην περιφέρεια και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Χρηματοδοτήσεις

Μάλιστα, η χρηματοδότηση, τόσο των υπουργείων όσο και των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ δεν θα γίνεται όπως μέχρι σήμερα, μέσω ενός γενικού ετήσιου προϋπολογισμού, αλλά στη βάση συγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων τα οποία θα πρέπει να υλοποιούνται εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος με μετρήσιμους στόχους.

Τέλος, στις προθέσεις του κ. Γ. Παπανδρέου είναι να εφαρμόσει εξ αρχής στην πράξη το μήνυμα που μετέδωσε στην πρόσφατη συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε ότι «επιθυμεί να κυβερνήσει όχι με τους αρεστούς, αλλά με τους άριστους». Eτσι, στις προθέσεις του είναι να αξιοποιήσει σε θέσεις-κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό όχι πολιτικά πρόσωπα, αλλά τεχνοκράτες που έχουν καταξιωθεί και έχουν αποδεδειγμένα ικανότητες, με βάση τη μέχρι τότε πορεία τους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

επειδή σε ανθρώπους της κεφαλαιαγοράς δημιουργήθηκε προβληματισμός σχετικά με δημοσίευμα που έφερε το ΠΑΣΟΚ να προσανατολίζεται σε κατάργηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αντιγράφω από σχετική απάντηση της Λούκας Κατσέλη σε ερώτηση από συνέντευξη στο ΑΠΕ (20-2-09):
ΕΡ: Σε πρόσφατο δημοσίευμα σε κυριακάτικη εφημερίδα το ΠΑΣΟΚ φέρεται να προσανατολίζεται σε κατάργηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ανάθεση του έργου της στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ισχύει κάτι τέτοιο;
ΑΠ: Όχι δεν ισχύει, πρόκειται περί παρανόησης. Αντίθετα, θέλουμε μια ισχυρή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που να ασκεί αποτελεσματικά τον εποπτικό της ρόλο. Για να αντιμετωπιστούν όμως τα προβλήματα εποπτείας στο σημερινό κατακερματισμένο σύστημα, χρειάζεται καταρχήν να υπάρξει αποτελεσματικός συντονισμός όλων των εποπτικών αρχών - στις τράπεζες, στην κεφαλαιαγορά, στις ασφαλιστικές εταιρείες. Μετά να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σταδιακά σε ενιαία εποπτεία ολόκληρου του χρηματοοικονομικού συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ όπως γνωρίζεται έχει πει στο πρόγραμμά του ότι προσανατολίζεται στη δημιουργία μιας Ενιαίας Εποπτικής Αρχής. Χρειάζεται να προχωρήσουμε επομένως προσεκτικά, με σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από την εφαρμογή σε άλλες χώρες. Στόχος μας είναι να ισχύσουν δίκαιοι και αποτελεσματικοί κανόνες λειτουργίας των αγορών. Να προστατεύεται ο συναλλασσόμενος, ο δανειολήπτης, και ο επενδυτής.