Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ Ν. ΧΟΥΝΤΗ ΣΤΟ «CITY»

13/2/2009

- Ξεκινάει σήμερα ένα πολύ κρίσιμο συνέδριο για τον ΣΥΝ, που σφραγίζει το τέλος μιας περιόδου που αφ΄ ενός οδήγησε το κόμμα σε μια εκρηκτική δημοσκοπική άνοδο, αλλά ακολούθησε μια φάση προβληματισμού; Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτή την άμπωτη;

- Με όλα αυτά που σχολιάζουμε τώρα, το φαινόμενο Μανώλη, τους τηλεοπτικούς βουλευτές κ.ο.κ., νομίζω η προσπάθεια που κάνουμε εμείς είναι να φέρουμε την πολιτική στην πραγματική της διάσταση, δηλαδή σε προγραμματικές θέσεις.

- Σύμφωνοι, πολύ λίγο αφορά την Αριστερά αυτό;

- Ναι, αλλά είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλο το πολιτικό σύστημα και κατ΄ αυτή την έννοια, αισθανόμαστε την ευθύνη να καταθέσουμε τις δικές μας απόψεις.

- Υπάρχουν όμως άλλα ζητήματα με εσάς. Υπάρχει το ζήτημα ας πούμε μιας πολύ έντονης διάστασης απόψεων, σε μια φάση που το κόμμα σας θα χρειαζόταν μια καλύτερη, μια διαφορετική εικόνα προς την κοινωνία;

- Θα έλεγα, χωρίς να θέλω να μειώσω τις παρατηρήσεις σας, ότι δεν είναι τόσο έντονη αυτή η διάσταση απόψεων όσο εμφανίζεται. Δεύτερον, εμείς είμαστε ένας χώρος έχει κατοχυρώσει τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων. Δεν επιζητούμε ποτέ τις ομοφωνίες για λόγους πειθαρχίας ή για λόγους επικοινωνίας. Όταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αυτές αναδεικνύονται, είναι γνωστές.
Αυτό που έλεγα όσον αφορά τις διαστάσεις των απόψεων είναι ότι σ΄ αυτά τα ζητήματα, είτε σε αρκετά από τα κεντρικά θέματα υπάρχει συντριπτική στήριξη των αποφάσεων και της κατεύθυνσης που έχει δώσει το κόμμα μας από τα μέλη του κόμματος και από τους φίλους της Αριστεράς. Είναι μια πολιτική η οποία έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα. Σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις, αλλά δεν είναι κάτι το διαφορετικό σε τέτοιο βαθμό που να μας ανησυχήσει.

- Δεν μπορεί να μην βλέπετε ότι υπάρχει ένα θέμα όταν δημοσκοπικά έχει μειωθεί στο μισό η επιρροή του κόμματός σας τους τελευταίους τρεις- τέσσερις μήνες.

- Εγώ μιλούσα για τις διαφορετικές απόψεις.

- Είναι ένας λόγος.. Όταν η μία μεγάλη συνιστώσα δεν ψηφίζει καν το πρόγραμμά σας.. υπάρχει ένα θέμα..

- Θα έλεγα, επειδή ξέρω ότι γίνονται διεργασίες, δεν ξέρω αν οι σύντροφοί μου που αναφέρονται στην ανανεωτική πτέρυγα και αν όλοι οι σύντροφοί μου που αναφέρονται στην ανανεωτική πτέρυγα δεν ψηφίσουν το πρόγραμμα με την έννοια, βλέπουν θετικά, βλέπουν αρνητικά.

- Μια παρατήρηση.. Λέτε, θέλουμε να περάσουμε τμήμα του προγράμματός μας, να το επιβάλλουμε στην πολιτική ατζέντα.. Πώς θα γίνει αυτό αν δεν το ψηφίσετε όλοι μαζί;

- Όταν πρέπει να πάρεις μια απόφαση, θα μετρήσεις τι ζητάει και τι θέλει η πλειοψηφία. Αλλιώς σημαίνει αδράνεια. Εμείς ποτέ δεν αδρανήσαμε έναντι των διαφορετικών απόψεων. Και να μου επιτρέψετε, και άλλα κόμματα έχουν διαφορετικές απόψεις, αυτό δεν τους δυσκολεύει να πουν ότι η επίσημη γνώμη μου, η πρότασή μου, η συζήτηση προτείνω να γίνει πάνω σ΄ αυτά τα θέματα.
Όμως το θέμα που βάλατε, για να μην το παρακάμψουμε.. Πράγματι μας προβληματίζουν αυτές οι δημοσκοπικές αυξομειώσεις που έχει ο χώρος μας. Και βεβαίως γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι οι δημοσκοπικές αυτές έρευνες απηχούν και εντυπώσεις της στιγμής, αλλά στο σύνολο δεν μπορεί κανείς να μην διακρίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ένα χρόνο μετά τις προηγούμενες εκλογές, όπου ακόμα ζούσαμε με το Αμλετικό δίλημμα, υπάρχουμε, δεν υπάρχουμε, με την έννοια της κοινοβουλευτικής παρουσίας, σήμερα δεν είμαστε σ΄ αυτό το επίπεδο. Έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις του κόσμου απέναντί μας. Και γι αυτό αναλαμβάνουμε κι αυτή την ευθύνη να κάνουμε και το κάτι παραπάνω με το πρόγραμμα και τις θέσεις μας.

- Διαλέγετε τη σύγκριση που εξυπηρετεί και όχι τη σύγκριση που δεν εξυπηρετεί.. Γιατί τρεις μήνες μετά τις εκλογές τον Ιανουάριο ήσασταν στο 20%..

- Στο 20% δεν είχαμε φτάσει.. Μακάρι να φτάσουμε. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια όχι μόνο οι δημοσκοπικές έρευνες να φτάσουν σε εκείνα τα επίπεδα, αλλά πιστεύω ότι στις εκλογές μπορούμε να τα φτάσουμε και να τα ξεπεράσουμε. Άλλωστε δεν πρέπει να λείπει και η αισιοδοξία όταν δίνεις μια μάχη.
Από εκεί και πέρα, αν δεχτούμε όλες αυτές τις μετακινήσεις, ότι ένα πρόβλημα ήταν -είχε ειπωθεί αρκετές φορές- ότι δεν είχαμε πρόγραμμα, δεν είχαμε θέσεις, δεν είχαμε προτάσεις, τώρα νομίζω αυτό καλύπτεται διότι καταθέτουμε εμπεριστατωμένες προτάσεις και για τα άμεσα προβλήματα και και εναλλακτικές πολιτικές και το όραμά μας.
Επομένως, θα δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτή η κατάθεση, αν ήταν αδυναμία το προηγούμενο διάστημα.

- Υπάρχει ένα θέμα με την ανανεωτική πτέρυγα που δεν ψηφίζει το πρόγραμμα. Υπάρχει ένα άλλο θέμα -και κατανοώ ότι σας αφορά και προσωπικά..- αλλά είναι και πολιτικό. Πιθανότατα θα είστε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Ο κ. Παπαδημούλης έχει κάνει μια θητεία στην ευρωβουλή, ανήκει στην ανανεωτική πτέρυγα και κατά γενική εκτίμηση ήταν επιτυχημένη θητεία. Πώς να κρίνει κανείς ένα κόμμα που προτιμάει στη σύγκριση όχι μια επιτυχημένη θητεία, αλλά την εκπροσώπηση ενός συγκεκριμένου ιδεολογικού ρεύματος στο εσωτερικό του για να καταρτίσει το ψηφοδέλτιο;

- Όπως θα ξέρετε, και τώρα και στο παρελθόν η επιλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών γίνεται μέσω δημοψηφίσματος..

- Αυτό λέω.. Εκεί όμως το κριτήριο.. δηλαδή δεν έχει σημασία, αφ’ ης στιγμής ανήκεις σε μια μειοψηφική πτέρυγα μέσα στο κόμμα; "τι σημασία έχει αν είσαι καλός ή κακός, θα χάσεις έτσι κι αλλιώς";

- Δεν συμβαίνει πάντα έτσι. Δεν συνέβη και την προηγούμενη φορά. Δεν συνέβη και σε προηγούμενες περιπτώσεις, δηλαδή στα δημοψηφίσματα, όπου κρίνονταν και οι προτάσεις και η δουλειά που έχει γίνει. Απλώς θα σας έλεγα ότι σήμερα δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα να εκλέξουμε έναν ευρωβουλευτή. Σήμερα πιστεύουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα, με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ, να εκλέξουμε περισσότερους ευρωβουλευτές.
Επομένως είναι θεμιτό να επιδιώξεις να υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι και κατά συνέπεια περισσότεροι άνθρωποι που μπορούν να δουλέψουν το ίδιο ή και καλύτερα και να αναβαθμίσουν το λόγο και την εφαρμογή τους στα ευρωπαϊκά όργανα. Είναι θεμιτό. Δεν θέλει κανείς να περιορίσει κανέναν, αλλά στην κρίση των μελών του κόμματος τίθενται όλα αυτά τα κριτήρια, τα οποία μέλη του ΣΥΝ αποφασίζουν, κατά δημοκρατικό τρόπο, πρωτοφανή θα έλεγα για τα πολιτικά δεδομένα, ποιοι θα είναι υποψήφιοι από την πλευρά του ΣΥΝ στο ευρωψηφοδέλτιο και τελικά στην κρίση του λαού.

- Στις επόμενες εκλογές του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ θα ηγηθεί ο κ. Αλαβάνος ή ο κ. Τσίπρας;..

- Σας λέω όμως ότι κατά παράδοση και ιδρυτικά στη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής θεωρείται ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ. Αλλά είναι ένα θέμα που δεν μας απασχολεί. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη απήχηση και επομένως μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα πράγματα. Δεν μας απασχολεί αυτό το θέμα. Άλλωστε ο Αλ. Αλαβάνος έχει δώσει και θα δώσει πολλά και ο Αλ. Τσίπρας είναι ένας νέος άνθρωπος που μπορεί κι αυτός να προσφέρει.

- Σύμφωνοι.. Σας απασχολεί το γεγονός ότι ένα άλλο κόμμα της Αριστεράς, του ευρύτερου αριστερού χώρου, να το πω έτσι, οι Οικολόγοι με έναν ειδικό χαρακτήρα, φαίνεται να κερδίζουν ένα μεγάλο ποσοστό και πιθανώς εκπροσώπηση στις εκλογές.. Ο χώρος της Οικολογίας κατ΄ εξοχήν είχε αναφορά και εκπροσώπηση μέσα από τον ΣΥΝ. Γιατί δεν καταφέρνετε να εντάξετε αυτό το ρεύμα και την εκλογική του βάση αλλά και τα στελέχη του στη δική σας πορεία.;

- Θα σας έλεγα ότι κατά δηλώσεις τους και κατά την πιστοποίηση της ταυτότητάς τους και του πολιτικού τους στίγματος, οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θεωρούν οι ίδιοι τους εαυτούς τους ότι είναι κομμάτι της Αριστεράς. Πολλές φορές μάλιστα έχουν διατυπώσει την άποψη ότι δεν θέλουν ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, αλλά μπροστά. Δηλαδή κάτι διαφορετικό.

- Σύμφωνοι.. Αυτό λένε οι Οικολόγοι, αλλά εσείς παραδοσιακά εκφράζατε αυτό το χώρο;

- Και τον εκφράζουμε πιστεύω..

- Βλέπετε ότι δεν συμφωνούν όλοι;

- .. Εντάξει.. Αν συμφωνούσαν όλοι, δεν θα είχαμε δημοκρατική αντιπαράθεση.

- Εννοώ ότι σας λείπει αυτός ο χώρος.. Αυτό το 3% που πάει προς τα εκεί λείπει από σας;

- Δεν είμαι σίγουρος ότι θα ήταν σε εμάς, καθως -ξαναλέω- το πολιτικό στίγμα και πολλές φορές και στις συζητήσεις και στην πρακτική δεν φαίνεται ότι είναι ένας χώρος συγγενικός με την Αριστερά. Οι απόψεις δεν είναι πάντα προς αριστερή κατεύθυνση. Αλλά εν πάση περιπτώσει οι ψηφοφόροι δεν είναι εγκλωβισμένοι σε κάποιο σχήμα ή στον ΣΥΝ, στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δεδομένοι πουθενά. Κι επομένως υπάρχει μια κινητικότητα που αφορά κι εμάς, αφορά και τους Οικολόγους Πράσινους.

- Μια τελευταία ερώτηση. Στο τέλος του συνεδρίου του ΣΥΝ την Κυριακή θα ξέρουμε τι θα κάνετε και ποια θα είναι η στάση σας απέναντι στο ΠΑΣΟΚ εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία μετά τις επόμενες εκλογές;

- Ποια θα είναι η στάση μας το ξέρουμε έτσι κι αλλιώς. Δεν είναι από τα θέματα που θα συζητηθεί στο συνέδριο. Θα ξέρουμε όμως και θα ξέρει και ο ελληνικός λαός ότι εμείς, σε κάθε περίπτωση, τις συνεργασίες τις βλέπουμε με βάση τα προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: