Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή, 1 Μαρτίου 2009

Συνεντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στην Καθημερινή


«Δημόσιος πυλώνας» στον τραπεζικό τομέα 
 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου δεν αποκλείει κρατικοποιήσεις και δεσμεύεται για τη στήριξη του κοινωνικού συνόλου 
Συνέντευξη στον Κ. Π. Παπαδιοχο

Ανατροπές στην υφιστάμενη δομή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προαναγγέλλει μέσω συνέντευξης προς την «Καθημερινή» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού καθιστά σαφές πως «δεν θα διστάσει να προβεί σε κρατικοποιήσεις, εφόσον χρειαστεί», προσθέτει πως στις προθέσεις του είναι η δημιουργία ενός ισχυρού «δημόσιου πυλώνα» που με τις επιλογές του θα κατευθύνει συνολικά τον κλάδο, στην κατεύθυνση στήριξης της πραγματικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου εξειδικεύει τις θέσεις του για την «πράσινη ανάπτυξη» ως βασικό μοχλό της νέας οικονομικής πολιτικής, ενώ αναλύει το μοντέλο διακυβέρνησης που θα υιοθετήσει στην περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές: Αναφέρεται συγκεκριμένα σε «ισχυρό, λιτό, επιτελικό κράτος», και γνωστοποιεί ότι προτίθεται να «καλέσει τα καλύτερα μυαλά της χώρας και των Ελλήνων του εξωτερικού» προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί αναγκαία για τη χώρα την ταχεία προσφυγή στις κάλπες. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, ολοένα και πιο εφικτό τον στόχο της αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ και θέτει ως μία από τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης την αλλαγή του εκλογικού νόμου, χωρίς όμως ανατροπή της υφιστάμενης αναλογικότητας, αλλά με στόχο την αυτονομία της πολιτικής από τα κάθε λογής συμφέροντα.


Βασικός μοχλός, η «πράσινη ανάπτυξη»

- Ποια θα ήταν τα πρώτα πρακτικά μέτρα εξόδου από την οικονομική κρίση που θα λαμβάνατε, εάν το αμέσως επόμενο διάστημα γίνουν, όπως ζητάτε, εκλογές και επικρατήσει το ΠΑΣΟΚ;

- Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται μόνο με περιοριστικές πολιτικές, όπως αυτές που εφαρμόζει η Ν.Δ. - είναι η χειρότερη συνταγή. Οδηγεί αρχικά σε επιδείνωση της κρίσης και στη συνέχεια σε επιμήκυνση της διάρκειάς της.
Η κρίση επιβάλλει αντιθέτως τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης, της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων για να διατηρηθεί και αναθερμανθεί η οικονομική δραστηριότητα, αλλά και η κοινωνική συνοχή.
Αυτή είναι η δική μας κατεύθυνση και θα αποτυπωθεί άμεσα στην οικονομική μας πολιτική, στα πρώτα μας μέτρα.
Είναι αδήριτη ανάγκη για να ξανακινηθεί η οικονομία, αλλά και για να υπάρξουν άμεσα μέτρα που παράλληλα στηρίζουν τους στρατηγικούς μας στόχους για αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας.

- Προτείνετε, ουσιαστικά, ένα νέο μοντέλο οικονομικής πολιτικής, με βασικό πυλώνα την «πράσινη ανάπτυξη». Τι σημαίνει πράσινη ανάπτυξη για σας;

- Πρέπει όλοι μας να πούμε τέλος στο σημερινό πρότυπο ανάπτυξης. Με τσιμέντο, μαζικά αγροτικά προϊόντα χωρίς ποιότητα και μόνο ήλιο και θάλασσα θα χάνουμε συνεχώς ανταγωνιστικότητα και εισόδημα.
Προτείνουμε τη στοχευμένη, μακροχρόνια σχεδιασμένη και ποιοτική ανάπτυξη. Στα προϊόντα μας, στις υπηρεσίες μας, στα δίκτυά μας, στα κτίριά μας θα εισάγουμε νέα τεχνολογία και γνώσεις από τη μια πλευρά και στοιχεία ελληνικού πολιτισμού και δημιουργίας από την άλλη.
Η «πράσινη ανάπτυξη» είναι το μοντέλο που ταιριάζει ιδανικά σε μια χώρα με τα δικά μας χαρακτηριστικά, με την απουσία μεγάλης βιομηχανικής παράδοσης από τη μια και τη μοναδική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά από την άλλη.
Επενδύοντας στον πολίτη, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τη γνώση, τις σύγχρονες επιχειρήσεις, σε μια χώρα που παράγει με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας

Nέες τεχνολογίες

- Δεν είναι παρακινδυνευμένο σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης να προσπαθήσει η χώρα να υιοθετήσει μια άλλη οικονομική προσέγγιση, εγκαταλείποντας παραδοσιακά εργαλεία, όπως για παράδειγμα οι δημόσιες επενδύσεις;

- Το ζητούμενο είναι τα παραδοσιακά εργαλεία να μετατρέψουν την οικονομική κρίση σε ευκαιρία. Προτείνουμε σημαντική αύξηση στις δημόσιες επενδύσεις, αλλά με ξεκάθαρο στόχο το νέο μοντέλο «πράσινης ανάπτυξης».
Να στηρίξουμε άμεσα την εκπαίδευση, την έρευνα, την καινοτομία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων, τις μεταφορές, την πληροφορική και το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις νέες πρότυπες πράσινες κατασκευές, τις σύγχρονες πράσινες τεχνολογίες, να στρέψουμε τα ιδιωτικά κεφάλαια προς την κατεύθυνση των νέων τεχνολογιών και των νέων προϊόντων.

- Η υπόθεση της «πράσινης ανάπτυξης» φαίνεται να περιπλέκεται όταν προκύπτουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων υπηρεσιών, γραφειοκρατία, πόλεμοι συμφερόντων. Είστε έτοιμος να ξεπεράσετε και πώς αυτά τα προβλήματα που μπορεί να αδρανοποιήσουν τις εξαγγελίες σας;

- Οταν βάζεις ένα σοβαρό και φιλόδοξο στόχο γίνεται ο ίδιος μοχλός και δύναμη ανατροπής αγκυλώσεων και παγιωμένων αντιλήψεων και συμφερόντων. Ετσι βλέπω την «πράσινη ανάπτυξη».
Ως δύναμη ανατροπής για τα κακώς κείμενα στη χώρα μας. Μια ευκαιρία να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να μπούμε πρωτοπόροι σε μια άλλη εποχή.
Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και θα συγκρουστούμε με οποιαδήποτε προνόμια και συμφέροντα προσπαθήσουν να υπονομεύσουν την αναπτυξιακή προσπάθειά μας.
Και βέβαια έχουμε δεσμευτεί για ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος και οριζόντιο συντονισμό σε ανώτατο επίπεδο.

- Και η «πράσινη ανάπτυξη» έχει εκ των πραγμάτων κόστος χρηματοδότησης. Πού θα βρεθούν οι πόροι για όσα επαγγέλλεσθε;

- Κατ' αρχάς η «πράσινη ανάπτυξη» θα φέρει ανάπτυξη… δηλ., περισσότερους πόρους, επενδύσεις στην οικονομία, άρα και στο κράτος.
Επιπρόσθετα, δεν αναφερόμαστε μόνο σε μέτρα που έχουν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος. Πολλά θα είναι θεσμικού χαρακτήρα και άρα χαμηλού κόστους, ενώ σκοπεύουμε να απελευθερώσουμε εγκλωβισμένες επενδυτικές δυνάμεις, αλλά και να προσελκύσουμε κεφάλαια από το εξωτερικό.
Η «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι ένας στόχος που θα πετύχει το Δημόσιο μόνο του. Το Δημόσιο θα δώσει την κατεύθυνση και την ώθηση για να γίνουν οι αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα.
Και φυσικά θα ανατροφοδοτήσουμε τα οφέλη από την «πράσινη ανάπτυξη» πίσω στην οικονομία. Παραγωγή, κατανάλωση θα προσαρμοστούν στο νέο πρότυπο ανάπτυξης που θα γίνει υπόθεση της πολιτείας, των επιχειρήσεων, των καταναλωτών, όλων των πολιτών.

- Περιγράφετε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας. Ομως οι εξαγγελίες σας για την ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων έχουν μεγαλύτερο κόστος απ' ό,τι οι παροχές για τις οποίες καταγγέλλετε την κυβέρνηση. Ποιο είναι το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την αύξηση των φορολογικών εσόδων;

- Κατ' αρχάς εμείς δεν προτείναμε ρουσφετολογική σπατάλη, ούτε τις ταπεινωτικές και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για πρόσληψη ανέργων νέων στο Δημόσιο για μερικούς μήνες.
Θα λάβουμε στοχευμένα μέτρα στήριξης του οικογενειακού προϋπολογισμού και προστασίας ανέργων, επανεκπαίδευσή τους που στην ουσία συνιστούν μέτρα στήριξης της ζήτησης. Η εφαρμογή του προτάσεών μας θα επιταχύνει την ανάκαμψη. Αρα και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Θα λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης που θα αυξήσουν τα έσοδα, όπως η επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών επιχειρήσεων και κερδών από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές ως εισόδημα φυσικών προσώπων, η αποτελεσματική φορολόγηση ακινήτων εξωχώριων εταιρειών (off-shore).
Και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη για ένα πιο δίκαιο και διαφανές φορολογικό σύστημα που εγγυάται το χτύπημα κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Αξιοκρατία

- Η χώρα βρίσκεται εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης και η κοινή γνώμη έχει αβεβαιότητα για το πώς θα βγούμε από αυτή. Πιστεύετε ότι θα βοηθούσε αν γινόσασταν πιο συγκεκριμένος για το ποιους ανθρώπους θα διορίσετε σε θέσεις- κλειδιά;

- Σε κυβερνητικό επίπεδο χρειάζεται σχήμα μάχης έτοιμο να συγκρουστεί με παλιές αντιλήψεις και ικανό να κάνει τις αλλαγές για να βγει η χώρα από την κρίση και να μπει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης.
Διαθέτουμε ως κόμμα, αλλά και ως χώρα ικανότατο δυναμικό. Αυτό ποτέ δεν μας έλειπε. Λείπει σήμερα από την κυβέρνηση η βούληση να στελεχώσει τον κρατικό μηχανισμό αξιοκρατικά.
Δικός μου στόχος είναι να επιβάλλω κανόνες αξιοκρατικής στελέχωσης σε όλη την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης. Τέλος η λογική των «κουμπάρων και κολλητών».

- Στις τελευταίες ομιλίες σας αφήνετε να εννοηθεί πως είναι πιθανόν να αυξήσετε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την κρατική συμμετοχή στο τραπεζικό σύστημα. Το ερώτημα είναι ευθύ: είναι στις σκέψεις σας να επανέλθει υπό κρατικό έλεγχο η Εθνική Τράπεζα;

- Απαντώ ευθέως. Θα θέσουμε τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας που επικρατεί σήμερα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Σε περίοδο υψηλής ανάπτυξης, οι τράπεζες ενθυλάκωσαν πρωτοφανή κέρδη. Σήμερα ζητάνε τη στήριξη του κράτους, δηλαδή των φορολογουμένων.
Αυτό δεν θα γίνει χωρίς ανταλλάγματα, όπως συμβαίνει τώρα, με τη Ν.Δ. Δηλαδή κατάλληλες εγγυήσεις και μέτρα ώστε να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία τη στήριξη ρευστότητας, να συμβάλουν στη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να πάψουν να μεταφέρουν μόνο μερικώς και με καθυστέρηση στους Ελληνες δανειολήπτες τις μειώσεις επιτοκίων που αποφασίζει η ΕΚΤ.
Θέλω να είμαι σαφής: εφόσον χρειαστεί, και εφόσον η απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών δεν εξασφαλίζεται από τους μετόχους τους, δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε κρατικοποιήσεις. Πέραν αυτού, θα διασφαλίσουμε ότι λειτουργεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ένας «δημόσιος πυλώνας», ο οποίος θα δώσει κατεύθυνση σε όλο το τραπεζικό σύστημα και έτσι θα στηρίξει την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο. Με τη σημερινή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα είναι δύσκολο κάτι τέτοιο.

Για το Δημόσιο, Πανεπιστήμιο το άσυλο και την Αστυνομία

- Στην παιδεία, μπορείτε να ξεκαθαρίσετε τις θέσεις σας στα θέματα του ασύλου, της αξιολόγησης και το αν πρέπει τα ΑΕΙ να κλείνουν όποτε υπάρχει κατάληψη;

- Μιλάμε για σοβαρή επένδυση στο δημόσιο σύστημα παιδείας. Μιλάμε για αξιολόγηση παντού. Μιλάμε για άσυλο που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης, δεν αφήνει να την καταπατήσουν, δεν αφήνει τα πανεπιστήμια έρμαια της βίας και της ανομίας. Μιλάμε για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο αυτοδιοίκητο αλλά ανοικτό σε καινοτόμες ιδέες, συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα της περιφέρειας και τα νέα επαγγέλματα που χρειάζεται η πράσινη ανάπτυξη.
Μιλάμε για ένα πανεπιστήμιο που δίνει πολλαπλές επιλογές και διεξόδους, διασφαλίζει το δικαίωμα για ποιότητα και σιγουριά στον φοιτητή.
Δυστυχώς το σημερινό πανεπιστήμιο δεν τα εγγυάται αυτά. Είναι μακριά από τις ανάγκες των νέων και της χώρας.
Γι' αυτό δεν αρκεί να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα της κρίσης, αλλά με τομές να θεραπεύσουμε τις αιτίες της απαξίωσης τη δημόσιας παιδείας.
Εμείς θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, τόσο για τη χρηματοδότηση της παιδείας όσο και για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Θα καλέσουμε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συστράτευση στον στόχο αυτόν.

- Υπάρχει ένα ζήτημα δημόσιας τάξης στη χώρα. Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της τρομοκρατίας, της βίας και των κουκουλοφόρων;

- Σήμερα έχουμε πρωτοφανή έξαρση του αυταρχισμού των δυνάμεων ασφαλείας κατά των πολιτών, από τη μια, και παντελή αδυναμία προστασίας τους έναντι κρουσμάτων εγκληματικότητας, σκληρής βίας και τρομοκρατίας, από την άλλη.
Εχει τεράστιες ευθύνες η σημερινή κυβέρνηση. Καλλιέργησε μία συγκεκριμένη αντίληψη που απομακρύνει τις δυνάμεις ασφαλείας από τους πολίτες. Αφετέρου διέλυσε τα σώματα ασφαλείας με την πλήρη επικράτηση των πελατειακών σχέσεων και του κομματισμού.
Αύριο θα κληθούμε να κτίσουμε εκ νέου μια αστυνομία αποτελεσματική, αξιοκρατική και φιλική προς τους πολίτες. Θα το κάνουμε, είναι δέσμευσή μας.
Μια πολιτεία που θα προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών. Κανένας δεν αμφισβητεί ότι παραδώσαμε τη χώρα το 2004 με αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς. Από τις εξωτερικές μας σχέσεις, στην ασφάλεια στις γειτονιές και στα αστικά κέντρα. Δεν υπήρχε ο φόβος που σήμερα αισθάνεται ο πολίτης.

Το σχέδιο διακυβέρνησης και οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση

- Εχετε ζητήσει με τον πλέον σαφή τρόπο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, που όμως με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν οδηγούν στην αυτοδυναμία. Είναι πράξη ευθύνης η διεξαγωγή αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων εν μέσω της οικονομικής κρίσης;

- Η Ελλάδα είναι ήδη ακυβέρνητη εδώ και πολύ καιρό. Αποτελεί πράξη ευθύνης το να ζητούμε να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο.
Οπως είναι πράξη ευθύνης να μη φοβάσαι να διαχειριστείς τα προβλήματα της χώρας σε αυτήν τη δύσκολη καμπή.
Αν κοιτούσαμε το μικροκομματικό εκλογικό συμφέρον μας, ίσως δεν θα έπρεπε να ζητούμε εκλογές τώρα, δεδομένου ότι η δυναμική είναι με το μέρος μας και ο χρόνος δουλεύει υπέρ μιας όλο κα μεγαλύτερης εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ.
Αλλά η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Πρέπει να αλλάξουμε άμεσα πορεία, διαφορετικά, κάθε μέρα τα προβλήματα θα επιδεινώνονται και η κρίση θα βαθαίνει. Εξάλλου, θεωρούμε πως ο στόχος της αυτοδυναμίας γίνεται κάθε μέρα και πιο εφικτός.

- Μπορεί ένα κόμμα, με την όποια αυτοδυναμία, να σηκώσει το πολιτικό κόστος των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η χώρα; Θα είναι από τις πρώτες σας ενέργειες η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να μην οδηγούμαστε σε οριακές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, όπως τώρα;

- Εμείς ήδη διαμορφώνουμε ευρύτερες συναινέσεις για βαθιές τομές και αλλαγές. Συναινέσεις σε 5 κεντρικούς στόχους που πρόσφατα παρουσιάσαμε.
Συναινέσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Θα συνεχίσουμε και μετεκλογικά ως κυβέρνηση.
Θα επιδιώξουμε τη συνεργασία, έστω και σε επιμέρους θέματα, με άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς.
Οσο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου: ναι, θα είναι από τις πρώτες μας προτεραιότητες. Οχι όμως για να αντιστρέψουμε τη σημερινή αναλογικότητα.
Θα προτείνουμε έναν εκλογικό νόμο στα πρότυπα του γερμανικού, που συνδυάζει μονοεδρικές και μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και κατοχυρώνει την αυτονομία της πολιτικής από τα κάθε λογής συμφέροντα.

- Παραμένει στο τραπέζι η πρόταση συνεργασίας με τον ΣΥΝ; Και πόσο αξιόπιστη είναι όταν το συγκεκριμένο κόμμα ζητεί παραδείγματος χάριν την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας;

- Παραμένει στο τραπέζι, με στόχο ένα πλαίσιο εθνικών προτεραιοτήτων. Αλλά το οξυγόνο αυτής της πρότασης είναι ένας σοβαρός διάλογος για τα θέματα που και εσείς θέτετε, όπως και άλλα σημεία σύγκλισης.
Η άρνηση για έναν παρόμοιο σοβαρό διάλογο δεν είναι από τη πλευρά μας. Η πόρτα της συνεργασίας θα παραμείνει ανοικτή, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά.

- Είστε πολιτικός που διατυπώνετε με σαφήνεια τις πολιτικές σας θέσεις. Γιατί δεν έχετε τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τη στάση που θα κρατήσετε στην προεδρική εκλογή του 2010, εάν δεν έχουν προηγηθεί -όπως ζητάτε- εθνικές εκλογές;

- Εχω τοποθετηθεί απόλυτα καθαρά απέναντι στην προεδρική εκλογή. Σεβόμαστε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον Κάρολο Παπούλια. Θα τον στηρίξουμε εφόσον επιθυμεί ανανέωση της θητείας του.
Οταν έρθει η στιγμή, θα πράξουμε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Εμείς εξάλλου πιστεύουμε πως η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές πριν από την προεδρική εκλογή του 2010. Αυτό ζητούμε γιατί κάθε μέρα που περνάει είναι μία χαμένη μέρα για τη χώρα. Και αυτό πιστεύουμε πως θα γίνει.

- Εχει αποδειχθεί πως η χώρα είναι πρωθυπουργοκεντρική. Πώς σχεδιάζετε να στελεχώσετε το πρωθυπουργικό επιτελείο, που προφανώς παίζει κρίσιμο ρόλο, ειδικά σε περιόδους κρίσεων; Πώς -οργανωτικά και πρακτικά- θα διαφέρει ο τρόπος που θα κυβερνήσετε από τον σημερινό του κ. Καραμανλή;

- Ενας πρωθυπουργός δεν είναι απλώς ο προϊστάμενος των υπουργών, αν και ούτε και αυτόν το ρόλο επιτελεί ορθά ο σημερινός πρωθυπουργός και το επιτελείο του.
Οφείλει να διαθέτει επιτελείο που του επιτρέπει να ενημερώνεται σωστά, να επεξεργάζεται και να διασταυρώνει ιδέες, να παρακολουθεί τις διεθνείς τάσεις, να επιβάλλει τη συνεργασία μεταξύ υπουργείων και να προωθεί λύσεις σε προβλήματα όταν υπάρχουν συναρμοδιότητες.
Αυτές τις ανάγκες θα καλύψω με τις κατάλληλες επιλογές προσώπων και δομών. Διασφαλίζοντας την αποτελεσματική διεύθυνση της κυβέρνησης, την παρακολούθηση της εφαρμογής των αποφάσεων και τη συνεχή επεξεργασία νέων ιδεών και προτάσεων.
Παράλληλα ο συγκεντρωτισμός και η πελατειακή λογική του ελληνικού κράτους πρέπει να δώσουν τόπο σε ένα ισχυρό, λιτό, επιτελικό κράτος με ισχυρές αναπτυξιακές περιφέρειες. Αυτήν τη μεγάλη τομή χρειάζεται να εγγυηθεί ο πρωθυπουργός.

- Είναι εμφανές ότι υπάρχει σημαντικό ζήτημα δημόσιας διοίκησης στη χώρα. Πώς μπορεί να διορθωθεί, ποια πρακτικά μέτρα βλέπετε εσείς ως χρήσιμα; Π.χ., ρόλος γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών;

- Δεν είναι γραφτό μας να έχουμε μια αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Είναι αποτέλεσμα μιας πελατειακής λογικής για το κράτος που εμείς είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε. Είναι θέμα διαδικασιών, νοοτροπιών και προσώπων.
Εχω ήδη μιλήσει για τις προτάσεις μας για μία νέα δομή του κράτους με έμφαση στην αποκέντρωση, σε διαδικασίες που κατοχυρώνουν τη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία, στην εκτεταμένη χρήση εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ταυτόχρονα όμως χρειάζονται οι κατάλληλοι άνθρωποι για να κάνουν τις μεγάλες τομές. Θα καλέσω τα καλύτερα μυαλά της χώρας και των Ελλήνων του εξωτερικού για να συμμετάσχουν στο μεγάλο πρόγραμμα ανασυγκρότησης του κράτους. Τους πιο αξιόλογους ανθρώπους.
Θα τους ζητήσω να συνεισφέρουν το ταλέντο και την εμπειρία τους στην υπηρεσία μιας μεγάλης προσπάθειας για την πατρίδα μας.
Στόχος μας είναι σε μερικά χρόνια η διοίκηση στο ανώτατο επίπεδο να είναι στελεχωμένη με ανθρώπους που καμία κυβέρνηση που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον δεν θα θέλει να χάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: