Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Λευτεριά στον Συνασπισμό της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και της ΠΡΟΟΔΟΥ

Από τα ΝΕΑ

Στα άκρα η ΣΥΝ-κρουση
Παρέμβαση Κύρκου με σκληρή επίθεση στην ηγεσία

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις, που ενισχύουν τα σενάρια, αλλά και τις δημόσιες συζητήσεις γύρω από το ενδεχόμενο διάσπασης του Συνασπισμού, παίρνει η νέα κρίση που εκδηλώθηκε στην Κουμουνδούρου με αφορμή το εσωκομματικό δημοψήφισμα για την Ευρωβουλή.

O Λεωνίδας Κύρκος, ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς, με χθεσινή του παρέμβαση άφησε ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε σχέση με το μέλλον του κόμματός του, αφού για πρώτη φορά δεν απέκλεισε «ανησυχητικές εξελίξεις» εκτιμώντας ότι «η αντίσταση που θα υπάρξει μέσα στο σώμα των οπαδών του ΣΥΝ είναι πολύ μεγάλη».

Ο κ. Κύρκος, που στηρίζει παραδοσιακά την Ανανεωτική Πτέρυγα της Κουμουνδούρου, επιτέθηκε με σκληρό τρόπο στην ηγεσία του κόμματος και έκανε λόγο για «προσπάθεια κάποιων να καταληφθεί ο χώρος του ΣΥΝ και να του επιβληθούν κάποιες λύσεις».

Την αφορμή για τις δυσοίωνες προβλέψεις Κύρκου έδωσαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για τις ευρωεκλογές που ουσιαστικά εξωθούν τον νυν ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη στην τρίτη και επισφαλή θέση της ευρωλίστας.

Ο κ. Κύρκος στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ μίλησε ανοιχτά για «κορυφαίο λάθος που επιδιώκεται να έχει και συνέχεια στον καταρτισμό των εθνικών ψηφοδελτίων», ενώ συγχρόνως συμφώνησε με την άποψη του Φώτη Κουβέλη ότι δρομολογούνται εκκαθαρίσεις στον Συνασπισμό. «Συμφωνώ απολύτως με την παρατήρηση του Κουβέλη και δεν βρίσκω καμία απολύτως δικαιολογία για τη στάση απέναντι στην υποψηφιότητα Παπαδημούλη», σχολίασε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

Αλαβάνος: «Έλλειψη αυτοελέγχου»

Θετική ερμηνεία στις δηλώσεις Κύρκου επεχείρησε να δώσει χθες το βράδυ από το Μega ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη συζήτηση γύρω από την πιθανότητα διάλυσης του ΣΥΝ: «Αναδεικνύει τα υψηλά προσόντα του Παπαδημούλη», είπε για να προσθέσει όμως ότι ισχύει η απόφαση του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα όμως διαπίστωσε «έλλειψη αυτοελέγχου από κεντρικά στελέχη», ζήτησε ευθύνη και εξέφρασε την ελπίδα πως όλες οι συγκρούσεις αποτελούν απλώς μία παρένθεση.

Αιχμές για αντιδημοκρατική λειτουργία

Ο Λεωνίδας Κύρκος δεν περιόρισε, όμως, την κριτική του στο ζήτημα του δημοψηφίσματος. Εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου, λέγοντας ότι για να πορευτεί σε καθεστώς ενότητας θα χρειαστεί να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις.

Όμως, σχολίασε με καυστικό ύφος, υπονοώντας ότι η ηγεσία του κόμματος έχει οδηγήσει την κατάσταση σε αδιέξοδο, «εδώ παρουσιάζεται μια βαθμιαία κατολίσθηση και αλλοίωση των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του ΣΥΝ».

Στη συνέχεια προειδοποίησε ότι «αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να του επιβάλουν μια ορισμένη πολιτική γραμμή, η οποία είναι περισσότερο αριστεριστική παρά αριστερή, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και ανησυχητικές εξελίξεις».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η πρώτη φορά που ο Λεωνίδας Κύρκος προχωρεί σε συστάσεις προς την ηγεσία του ΣΥΝ για να εκφράσει την ανησυχία του σε σχέση με την πορεία του Συνασπισμού.

Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες άφησε σαφείς υπαινιγμούς για τη «δημοκρατικότητα» στη λειτουργία του κόμματος, ενώ στη διάρκεια των γεγονότων του Δεκεμβρίου επέκρινε την πλειοψηφία του κόμματος, γιατί δεν διαχώρισε ξεκάθαρα τη θέση της από τη δράση των κουκουλοφόρων.

Είχε προηγηθεί κριτική του Αλέξη Τσίπρα προς το πρόσωπό του, αλλά και τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, επειδή αμφότεροι είχαν θέσει ζήτημα μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Τότε ο κ. Τσίπρας είχε εμμέσως πλην σαφώς υποδείξει προς την παλαιότερη φρουρά του κόμματος να τον αφήσει να κάνει τη δουλειά του υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι όταν εκείνη είχε τα ηνία του ΣΥΝ, η Κουμουνδούρου δεν είχε καταφέρει να επιτύχει καλές εκλογικές επιδόσεις.

... και ανοιχτά τα σενάρια διάσπασης

Η ΝΕΑ παρέμβαση Κύρκου προκάλεσε νέο κύκλο συζητήσεων εντός του ΣΥΝ σε σχέση με το εάν υπάρχει ή όχι σχέδιο διάσπασης του Συνασπισμού.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Νίκος Βούτσης, κορυφαίο στέλεχος του Συνασπισμού, μιλώντας χθες στο Κανάλι 1 του Πειραιά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έως τις βουλευτικές εκλογές να υπάρξουν και άλλα κόμματα από τους χώρους της Δεξιάς, του κέντρου αλλά και της Αριστεράς.

Επιπλέον, τόνισε ότι είναι διαφορετικό πράγμα η άλλη άποψη, ακόμη και η δημόσια αντιπαράθεση και άλλο πράγμα η πολεμική, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της Ανανεωτικής Πτέρυγας: «Όταν ασκείται πολεμική σε μία απόφαση ή σε μία πρακτική της πλειοψηφίας είναι σαφές ότι παράγονται αρνητικά δεδομένα για τη δημόσια εικόνα του κόμματος γι΄ αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή απ΄ όλους», είπε χαρακτηριστικά.

Στον Ν. Βούτση απάντησε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης της Ανανεωτικής Πτέρυγας τονίζοντας ότι με τέτοιες δηλώσεις δεν υπηρετείται το «φυγή προς τα εμπρός» που συμφωνήθηκε στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση Τσίπρα, Αλαβάνου, Κουβέλη.

Παράλληλα, μιλώντας για το καταστατικό τόνισε ότι «τα αυτονόητα δεν χρειάζεται να επισημαίνονται» και μίλησε για «επιθυμητές σκέψεις» του κ. Βούτση ή για σκέψεις που «εκφράζουν επιθυμία».

Την ίδια ώρα ο Χρ. Λάσκος μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ κατηγορεί την Ανανεωτική Πτέρυγα ότι «δεν μας αφήνουν να αγιάσουμε» και την εγκαλεί, διότι πρότεινε στο κόμμα να αποδεχθεί την επιτυχία της ΑΡΜΕ, της ανεπίσημης παράταξης του ΣΥΝ στα πανεπιστήμια.

Πίσω από τη δήλωση Λάσκου, στελέχη των Ανανεωτών «είδαν» όμως αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΝ διαφώνησε με την έκδοση ανακοίνωσης που να καταγγέλλει την Ανανεωτική Πτέρυγα και την ΑΡΜΕ για τις εξελίξεις στην ΠΟΣΔΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: