Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Παπανδρέου : "Οχι σε περιοριστικές πολιτικές"

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε το πρωί με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Απόστολο Παρπαΐρη και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Το μεσημέρι, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης του Κινήματος Απόστολος Κατσιφάρας, και ο γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης Φίλιππος Σαχινίδης, έδωσαν συνέντευξη Τύπου με θέμα «Ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Συνάντηση με Ζαν Κλόντ Τρισέ

Ολος ο κόσμος βιώνει μια μεγάλη οικονομική και πολιτική κρίση για την αντιμετώπιση της οποίας καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στη Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον αντιπρόεδρο Λουκά Παπαδήμο.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι σοσιαλιστές και οι σοσιαλδημοκράτες έχουν προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και ενόψει της Συνόδου του G-20 στο Λονδίνο. Οπως ανέφερε, αντάλλαξε απόψεις με τα δύο κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και η ελληνική της διάσταση.
Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, έχει κάνει προτάσεις τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών σήμερα, όσο και για το αύριο της Ελλάδας.

Δεν πρέπει, πρόσθεσε, να μείνουμε στις περιοριστικές πολιτικές, αλλά να επενδύσουμε στην ανάπτυξη, την πράσινη ανάπτυξη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και να αναπτύξουμε τις υποδομές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να ενημερωθεί για τις σκέψεις και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και διεθνώς και αυτό ήταν που τον έφερε στην Φρανκφούρτη, για να συζητήσει με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως έλεγαν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση, η οποία είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει δύο ώρες, αλλά διήρκεσε περίπου μια ώρα περισσότερο.

Υπάρχει ένας ακόμα λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να έχει τη συγκεκριμένη συνάντηση. Στο τέλος Μαρτίου θα συνεδριάσει στη Νέα Υόρκη, με την παρουσία του κ. Παπανδρέου, η «Επιτροπή Στίγκλιτς» της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, προκειμένου να διατυπώσει τις προτάσεις της στη Σύνοδο Κορυφής του G-20, που θα συνεδριάσει τον επόμενο μήνα στο Λονδίνο. Η Επιτροπή, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, έχει ήδη έτοιμες τις προτάσεις της, αλλά θα χρειαστεί να γίνουν ορισμένες νέες επεξεργασίες, πριν πάρουν την οριστική τους μορφή.

Η σημασία που αποδίδει η Σοσιαλιστική Διεθνής στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι μεγάλη και αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι ο πρόεδρός της, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στη Φρανκφούρτη, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος βρίσκεται στη Σανγκάη.

Ο κ. Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε με τα δύο κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ, πρότεινε να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τονίζοντας ότι το δόγμα πως η αγορά θα τα λύσει όλα, αποδείχθηκε όχι μόνο λανθασμένο αλλά και καταστροφικό. Γι αυτό και πρότεινε συγκεκριμένους θεσμούς ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο, όπως πιστεύει, υφίσταται την κρίση εμπιστοσύνης επιχειρήσεων και πολιτών, καθώς δεν υπάρχει ροή κεφαλαίων προς την αγορά, η οποία έχει «στεγνώσει».

Πρότεινε επίσης τη δημιουργία σημαντικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την τόνωση της οικονομίας και δημιουργία νέων υποδομών οι οποίες θα δώσουν νέες προοπτικές στην οικονομία.

Αναφορικά με την έκδοση του λεγόμενου «ευρωομολόγου», αλλά και την ανάγκη να ακολουθηθεί μια επεκτατική πολιτική και να υπάρξει συντονισμός, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ο κ. Παπανδρέου, ειδικά για την έκδοση «ευρωομολόγου», φέρεται να είπε στους συνεργάτες του, ότι υπάρχει μια «αρχική αντίσταση», αλλά ο ίδιος δεν αποκλείει, κάποια στιγμή, να επανέλθει στο τραπέζι ως βασικό θέμα συζήτησης.

Μια από τις διαπιστώσεις του κ. Παπανδρέου και από τη συνάντηση με την ηγεσία της ΕΚΤ, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ήταν ότι το πολιτικό σύστημα, παγκοσμίως, δεν είχε τα αντανακλαστικά, τις δικλείδες και διαφάνεια, ώστε να αντιληφθεί τη «φούσκα» που δημιουργούνταν πριν σκάσει.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση όπως ανέφεραν οι συνεργάτες του, δεν έκρυβε την ανησυχία του για την ελληνική οικονομία, ανησυχία η οποία οφείλεται στην ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδίου, από την πλευρά της κυβέρνησης, για την έξοδο από την κρίση.

Όπως είπε στους συνεργάτες του, η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα διπλό πρόβλημα να αντιμετωπίσει: τη διεθνή οικονομική κρίση και τα προβλήματα που συσσώρευσε με την πολιτική της. Και όχι μόνο δεν έχει σχέδιο, αλλά από το 2006 η χώρα βρίσκεται εκτός κριτηρίων Μάαστριχτ και ότι, ουσιαστικά, το 2007 και το 2008 η χώρα βρίσκεται σε επιτήρηση και γι' αυτό η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια. Τα δύο αυτά χρόνια, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, δεν υπήρχε η διεθνής κρίση και αν η κυβέρνηση είχε μια σωστή διαχείριση, σήμερα δεν θα είχαμε πρόβλημα με τα ελλείμματα.

Σχετικά με το αν η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει τον ΦΠΑ στο 5%, για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούν ότι πρόκειται για ζήτημα κάθε χώρας-μέλους (ορισμένες το έχουν εφαρμόσει). Εκτιμούν, όμως, ότι ένα τέτοιο μέτρο, πρέπει να εντάσσεται σε ένα σχέδιο και η ελληνική κυβέρνηση δεν το διαθέτει.

Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

"Ο κ. Κώστας Καραμανλής θα εγγραφεί στη συνείδηση των πολιτών ως ο πρωθυπουργός της ανασφάλειας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κάνοντας λόγο για "οικονομική ανασφάλεια μαζί με την ανασφάλεια στους δρόμους".

Επικαλούμενος σχετικά στοιχεία του "Τειρεσία", ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για 500 εκατ. ευρώ σε ακάλυπτες επιταγές και πρόσθεσε ότι μπροστά στην αγορά που έχει στερέψει δεν υπάρχει "ούτε απάντηση, ούτε σχέδιο, ούτε κυβερνητική πρωτοβουλία".

Επίσης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πρωτοβουλία ούτε για την φορολογική ελάφρυνση των πολιτών και επανέφερε τα ερωτήματα για την μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα, που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για την εξωτερική πολιτική, με αφορμή πρόσφατη απόφαση του Ecofin. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση ερωτάται αν θα χρησιμοποιήσει αυτό το ευνοϊκό πλαίσιο του Ecofin , μεταξύ άλλων για τον τουρισμό και τα αγροτικά μηχανήματα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι για όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά και για την "προοδευτική έξοδο από την οικονομική κρίση" συζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Φραγκφούρτη με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλώντ Τρισέ και Λουκά Παπαδήμο.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν εμπεδώσει στον μέσο Έλληνα πολίτη την αίσθηση ότι η πολιτεία δεν μπορεί να εγγυηθεί τα αυτονόητα δικαιώματά του στη ζωή, την περιουσία του και στη δυνατότητα να περπατά στους δρόμους της πόλης του χωρίς φόβο", κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για "φόβο και ανασφάλεια που οδηγούν την κοινωνία σε αποσύνθεση".

"Ένα κράτος που δεν μπορεί να εγγυηθεί το στοιχειώδες αίσθημα ασφάλειας είναι ένα κράτος ανίκανο, που δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη των πολιτών", τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση, γιατί "αντί να συμπληρώσει και να βελτιώσει όσα βρήκε στο ευαίσθητο αυτό θέμα όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση, επέλεξε να κατεδαφίσει".

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι μπορεί να γίνουν πολλά "αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και διαφορετική αντίληψη για το κράτος" και αναφέρθηκε στην συνέχεια στην επαναφορά των σχετικών προτάσεων του ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στη Βέροια.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των κ.κ. Χρ.Μαρκογιαννάκη και Ευ.Αντώναρου, ο κ.Παπακωνσταντινου είπε πως αν "η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για συνεννόηση να αποδεχθεί την πρόταση για σύσταση διακομματικής επιτροπής για την αστυνομία, η οποία δεν είναι καν πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά άλλου κόμματος της αντιπολίτευσης".

"Φοβούμαι ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση θα φανεί κατώτερη των περιστάσεων", είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέκρινε τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, για προσφυγή στην "προσφιλή του μέθοδο της επικοινωνίας η οποία, όμως, δεν μπορεί να καλύψει την ουσία", διερωτώμενος, μεταξύ άλλων,"γιατί ο κ.Αβραμόπουλος δεν επέλεξε απλές λύσεις για τις προμήθειες των νοσοκομείων, όπως οι ηλεκτρονικές δημόσιες προσφορές".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέληξε λέγοντας ότι ο κ.Αβραμόπουλος "παραπέμπει σε επιτυχίες που βλέπει μόνο ο ίδιος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: