Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Γιώργος Παπανδρέου : «Νέο συμβόλαιο»


«Εμείς προτείνουμε ρεαλιστικές, μελετημένες και στοχευμένες πολιτικές που υπηρετούν την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή». O Γ. Παπανδρέου μιλά εφ' όλης της ύλης στο «Εθνος της Κυριακής»

Η κρίσιμη στιγμή για μεγάλες αποφάσεις σχετικά με τη διέξοδο από την οικονομική κρίση, αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ αφετηρία σημαντικών εξελίξεων. «Ανά πάσα στιγμή» θεωρεί ο Γιώργος Παπανδρέου ότι μπορεί να συμβεί η προσφυγή στις κάλπες, ενώ προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Ακουσε προσεκτικά τον κ. Καραμανλή από τη Σύνοδο Κορυφής, έβγαλε τα συμπεράσματά του για το βάθος της κρίσης και μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» απαντά στα ερωτήματα, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υπόσχεται αλλά εγγυάται. Σαφείς στόχοι για τη φορολόγηση των πολιτών (ξεκινώντας από τα μεγάλα εισοδήματα) και την προστασία των εργασιακών σχέσεων είναι δύο από τις βασικές προτεραιότητες, τις οποίες αναλύει στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Κύριε πρόεδρε, τι θα απαντήσετε σε έναν πολίτη που θα σας ρωτήσει γιατί αρνείστε τη συναίνεση σε μια περίοδο κρίσης; Αν ήσασταν κυβέρνηση, δεν θα ζητούσατε το ίδιο;

Είμαι άνθρωπος της συναίνεσης. Το έχω αποδείξει στη διαδρομή μου. Σήμερα οι προτάσεις μας για την κρίση γίνονται αντικείμενο ευρύτατης κοινωνικής διαβούλευσης. Και αύριο ως κυβέρνηση ο διάλογος και το χτίσιμο ευρύτερης ενότητας στην κοινωνία θα αποτελεί βασική αρχή και στόχο μας. 

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε με πολιτικές που έχουν αποτύχει οικτρά. Η ΝΔ κρίθηκε και απέτυχε. Η κυβέρνηση Καραμανλή ζητεί λευκή επιταγή για να συνεχίσει χωρίς σχέδιο τις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές σε βάρος των πολλών. 

Ζητάτε εκλογές εδώ και τώρα, ενώ είμαστε εν μέσω οικονομικής κρίσης. Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι αυτό δεν είναι υπεύθυνη στάση από έναν εν αναμονή πρωθυπουργό; 

Η μεγαλύτερη κρίση είναι η παντελής αδυναμία της κυβέρνησης να υπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας. Οι πολιτικές της βαθαίνουν την κρίση, διαιρούν την κοινωνία, διαλύουν το κράτος. Κάθε μέρα που περνάει είναι μια χαμένη μέρα. Θα συνεχίσουμε αυτήν την πορεία ή θα δώσουμε υπεύθυνα και δημοκρατικά τη δυνατότητα στους πολίτες να αποφασίσουν αλλαγή πορείας για τη χώρα; Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα. 

Ο κ. Καραμανλής είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι για το 2009. Πίσω από την «αυτοδιάψευση» Καραμανλή πιστεύετε ότι κρύβονται εκλογές; 


Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτοδιαψεύδεται ο κ. Καραμανλής. Δεν μας έλεγε εξάλλου το 2004 ότι θα νοικοκυρέψει την οικονομία -που ήταν σε μια πολύ καλή πορεία- και σήμερα είμαστε στο χείλος της χρεοκοπίας; Χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης;Τα μέτρα αυτά είναι ομολογία αποτυχίας και πολιτικής εξαπάτησης. Ούτε δημοσιονομική εξυγίανση κάνουν, ούτε χτυπάνε τη φοροδιαφυγή και τον προκλητικό πλούτο, ούτε στηρίζουν το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας, ούτε δίνουν διέξοδο στην κρίση. Οσο για τις εκλογές, μπορούν να έρθουν ανά πάσα στιγμή - τα αδιέξοδα είναι τεράστια.

Ο κ. Καραμανλής σάς κατηγορεί για ανεξάντλητη παροχολογία. Είναι πειστικό να υπόσχεστε εν μέσω παγκόσμιας κρίσης;

Το ΠΑΣΟΚ δεν υπόσχεται, διαμορφώνει συναινέσεις για μια νέα πορεία αλλαγών και τομών που έχει ανάγκη η χώρα.

Εμείς προτείνουμε ρεαλιστικές, μελετημένες και στοχευμένες πολιτικές που υπηρετούν την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Εγγυόμαστε τη στήριξη στους χαμηλόμισθους, τις συντάξεις, την ενίσχυση της απασχόλησης, τα δημόσια αγαθά της υγείας και της παιδείας στα οποία στηρίζεται η μέση ελληνική οικογένεια. Εγγυόμαστε μία νέα αναπτυξιακή πορεία για τη χώρα. Ενα νέο συμβόλαιο με το λαό.

Και πού θα βρείτε τα χρήματα για όλα αυτά;

Πηγαίνοντας γραμμή-γραμμή τον προϋπολογισμό για να βρούμε τις σπατάλες εκεί που πράγματι υπάρχουν. Κυνηγώντας τη φοροδιαφυγή που σήμερα έχει θεριέψει. Φορολογώντας δίκαια τον πλούτο, τα μεγάλα εισοδήματα και τους μεγαλομετόχους, και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αξιοποιώντας σωστά και προς το δημόσιο όφελος την περιουσία του δημοσίου. Παγώνοντας εξοπλιστικά προγράμματα. Ανοίγοντας νέους δρόμους ανάπτυξης. Ολα είναι θέμα επιλογών. Η δική μας επιλογή είναι να στηρίξουμε τα εισοδήματα των πιο ευάλωτων και της μέσης ελληνικής οικογένειας, και να επενδύσουμε στο μέλλον της χώρας. 

Θα βάλω φόρουs σε οφσόρ και Εκκλησία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στέλνει αυστηρό μήνυμα στις τράπεζες ότι η στήριξη του κράτους χωρίς ανταλλάγματα για τους πολίτες δεν θα συνεχιστεί

Ταχθήκατε υπέρ της κρατικοποίησης των τραπεζών, εφόσον χρειαστεί. Τι σημαίνει αυτό;

Οι τράπεζες σήμερα στηρίζονται από το κράτος στην ουσία χωρίς ανταλλάγματα. Αυτό δεν θα συνεχίσει. Θα θεσπίσουμε εγγυήσεις, ώστε να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία τη στήριξη ρευστότητας, να συμβάλουν στη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να πάψουν να μεταφέρουν μόνο μερικώς και με καθυστέρηση στους Ελληνες δανειολήπτες τις μειώσεις επιτοκίων που αποφασίζει η ΕΚΤ.

Εφόσον χρειαστεί, και εφόσον η απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών δεν εξασφαλίζεται από τους μετόχους τους, δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε κρατικοποιήσεις.

Πέραν αυτού, θα διασφαλίσουμε ότι λειτουργεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ένας «δημόσιος πυλώνας» ο οποίος θα δώσει κατεύθυνση σε όλο το τραπεζικό σύστημα και έτσι θα στηρίξει την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο. Με τη σημερινή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν θα είναι δύσκολο κάτι τέτοιο.

Εχετε το μαγικό ραβδί για την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης;

Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Εγγυόμαστε τη σωστή διαχείριση των δυνατοτήτων που έχουμε και τη δημιουργία νέων.

Ξέρετε πως στον τρίτο χρόνο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 το κοντέρ της απορρόφησης γράφει μηδέν; Ξέρετε επίσης πως η ΝΔ παρέλαβε το 2004 άνω των 30 δισ. ευρώ από το Γ ΚΠΣ και πως με σωστή αξιοποίησή του η χώρα μας θα μπορούσε να έχει διατηρήσει πολύ υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης; 

Οι υπάρχοντες φόροι, η δημόσια γη, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, η προσέλκυση νέων ιδιωτικών επενδύσεων, ο προσανατολισμός στην πράσινη ανάπτυξη, είναι απλοί τρόποι για να τονώσουμε την ανάπτυξη. Απαιτείται όμως ορθολογική και χρηστή διαχείριση. 

Αυτό υποσχόμαστε εμείς. Οχι μαγικά ραβδιά.

Σε ποιους τομείς θα κατευθύνετε τις δημόσιες επενδύσεις;

Οι δημόσιες επενδύσεις είναι μοχλός εξόδου από την κρίση αλλά και εργαλείο επαναπροσδιορισμού της οικονομίας μας στην «πράσινη ανάπτυξη». Πέρα από τις υποδομές που πρέπει να συμπληρωθούν σε όλη την επικράτεια, θα κατευθύνουμε τις δημόσιες επενδύσεις σε νέες επιλογές - από τη δημιουργία ευρυζωνικών δικτύων οπτικών ινών που θα φτάνουν σε κάθε σπίτι έως επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε καθαρές μεταφορές, ενεργειακά κτίρια, υποδομές για μια πράσινη γεωργία. Και βέβαια και στην παιδεία και στην υγεία. 

Τι θα κάνετε με τη μονιμότητα στο δημόσιο;

Πρώτο μέλημα είναι η αξιοκρατία στο δημόσιο. Δεύτερο η διαφάνεια και η λογοδοσία.

Εάν λειτουργούσαν αυτές οι αρχές, δεν θα είχε να φοβηθεί τίποτα ο υπάλληλος. Θα στεκόταν με την αξία του.

Σήμερα όμως, υπό το καθεστώς του ακραίου κομματισμού η δημόσια διοίκηση υπολειτουργεί, αδικεί τον υπάλληλο, ενώ η κατάργηση της μονιμότητας θα σήμαινε απολύσεις (όπως γίνονται σήμερα οι προσλήψεις) μετά από «μπιλιετάκι» του τοπικού βουλευτή ή κομματικού παράγοντα. Αυτό θέλουμε; 

Ας εμπεδώσουμε καλύτερα θεσμούς και λειτουργίες ευνομούμενου και αξιοκρατικού κράτους που θα σέβονται όλες οι παρατάξεις.


Πώς θα πετύχετε να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία στον ιδιωτικό τομέα; Δεν πληρώνουν υπερωρίες, δεν καταβάλλουν εισφορές...

Η αποδιάρθρωση των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς εργασίας, που κατάφερε η ΝΔ, πλήττει τον εργαζόμενο, τα έσοδα του κράτους, τα ασφαλιστικά ταμεία, τελικά τη συνολική οικονομία.

Μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, συνδικαλιστές και επιχειρηματίες -ιδιαίτερα τη μικρομεσαία επιχείρηση- θα βάλουμε από κοινού τέλος σε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα. Αποτελεί προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Καραμανλή, όπως καταγγείλατε, ήταν η φοροαπαλλαγή επιχειρήσεων, που όμως μέσα στα πέντε χρόνια δεν οδήγησαν στην αύξηση των επενδύσεων. Εσείς τι θα πράξετε; Βαριά φορολογία είναι η λύση στις επιχειρήσεις;

Η μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων όπως έγινε δεν οδηγεί σε αύξηση των επενδύσεων. Η ΝΔ μείωσε τη φορολογία στα διανεμόμενα κέρδη που μπαίνουν στις τσέπες των μετόχων και όχι στα μη διανεμόμενα που παραμένουν στην επιχείρηση για να επενδυθούν. 

Εμείς θα φορολογήσουμε με χαμηλό συντελεστή τα κέρδη που επενδύονται. Αντίθετα τα διανεμόμενα κέρδη θα φορολογούνται ως ατομικό εισόδημα με τους συντελεστές της κλίμακας των φυσικών προσώπων που τα καρπώνονται. Απλά και δίκαια. Δεν νοείται το εισόδημα από κεφάλαιο να φορολογείται πιο ευνοϊκά απ ό,τι το εισόδημα από εργασία.

Είχατε πρόσφατα δείπνο με Ελληνες επιχειρηματίες. Πιστεύετε ότι προσβλέπουν σε σας; Γιατί; Τι διαφορετικό τους «υπόσχεστε» από τον Κ. Καραμανλή; Δεν ανησυχείτε μήπως κατηγορηθείτε για υπόγειες σχέσεις;

Συνομιλώ και συζητώ με τους πάντες. Ακούω πάντα όλες τις απόψεις - όπως και εξηγώ σε όλους με σαφήνεια τις προθέσεις μας. Και τους λέω κάτι απλό: τέλος στις άρρωστες σχέσεις μεταξύ κράτους και επιχειρηματιών. 

Τέλος στην αντίληψη της ΝΔ ότι βολεύουμε τους δικούς μας και τους ισχυρούς - επιχειρηματίες, καναλάρχες, πολιτικούς φίλους. Τέλος στις σχέσεις εξάρτησης της πολιτικής και των πολιτικών από τα χρήματα επιχειρηματιών ή την εύνοια κάποιων μίντια. Ο καθένας τη δουλειά του. 

Οι καθαρές σχέσεις είναι προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος αλλά και του υγιούς και παραγωγικού επιχειρηματία. Ωφελούν τον Ελληνα πολίτη.

Δεν γνωρίζω τι έχει υποσχεθεί ο κ. Καραμανλής στους εργοδότες. Εγώ δεν τους υπόσχομαι παρά την εφαρμογή των δεσμεύσεών μας. Κανόνες και διαφάνεια παντού. Κράτος δικαίου. Και αυτά δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ.

Σε ποιους θα βάλετε φόρους; Συγκεκριμένα, από ποιο εισόδημα και πάνω θεωρείτε τους Ελληνες έχοντες και κατέχοντες;

Δεν έχει να κάνει απλά με το εισόδημα - και σίγουρα όχι μόνο με το εισόδημα που δηλώνεται επίσημα. Εχει να κάνει με τον συνολικό πλούτο και τον τρόπο διαβίωσης. 

Η δίκαιη αναδιανομή είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής μας. Θα επαναφέρουμε τη φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, θα φορολογήσουμε την εκκλησιαστική περιουσία, θα λάβουμε αποτελεσματικά μέτρα φορολόγησης των εξωχωρίων εταιρειών και του προκλητικού πλούτου που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα και δεν φορολογείται.

Πόσες νέες θέσεις εργασίας στο ΕΣΥ; 

Η περίθαλψη έχει γίνει άγχος και βάρος για την ελληνική οικογένεια τα τελευταία χρόνια. Η στήριξη του ΕΣΥ αποτελεί βασική προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ. Εχουμε δεσμευτεί για την πρόσληψη 3.000 ατόμων κάθε χρόνο, πέραν των συνταξιοδοτήσεων, κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα σημερινά κενά εντός 5ετίας. Αυτές είναι οι προσλήψεις που χρειάζονται - όχι οι ρουσφετολογικές τύπου αγροφυλάκων.

Και με την ιδιωτική υγεία; Πώς μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος; 

Στηρίζοντας το ΕΣΥ, θα μπορέσουμε να μειώσουμε την ιδιωτική δαπάνη για την υγεία για το μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Παράλληλα θα θεσπίσουμε ένα ενιαίο πλαίσιο εποπτείας της λειτουργίας των μονάδων υγείας - είτε είναι στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. 

Αυτοδυναμία αλλά και συνεργασία

«Πιστεύω ότι ο λαός θα δώσει αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ,αλλά οι μεγάλες τομές και αλλαγές πρέπει να στηρίζονται από μια πλατιά και προοδευτική συμμαχία»

Ο Γ. Παπανδρέου απαντά για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου, επαναλαμβάνει το «Πάμε μπροστά» όταν ερωτάται για τον Κ. Σημίτη και υποστηρίζει την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, εάν ο ίδιος το επιθυμεί. «Αυτά προς το παρόν», αναφέρει χαρακτηριστικά.


«Θα σπάσετε αβγά»; Θα θίξετε προνόμια; Πρόσφατα είδαμε ότι οδηγός στον ΟΠΑΠ λαμβάνει αμοιβή πάνω από 100.000 ευρώ. Υπάρχουν δύο κόσμοι. Των ημετέρων και των άλλων.

Η ΝΔ ως κυβέρνηση ταυτίστηκε με την αύξηση της κρατικής σπατάλης. Χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις, δημιουργία νέων -άχρηστων- δημόσιων φορέων, οργανισμών, υπηρεσιών. Εκατοντάδες αμειβόμενες επιτροπές και εξωφρενικές αμοιβές για τους ημετέρους. 

Ολα αυτά με χρήματα του ελληνικού λαού! Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε βγάλει κακό όνομα στο εξωτερικό. Ή γιατί φοβούνται να μας δανείσουν και ανεβαίνει το κόστος δανεισμού. Η ΝΔ φόρτωσε άλλα 8.000 ευρώ χρέη στην πλάτη του κάθε Ελληνα. Πού πήγαν τα λεφτά; Στην ανάπτυξη, στην παιδεία, στην υγεία; Σκανδαλώδεις πολιτικές που σήμερα εν μέσω κρίσης είναι και εγκληματικές για τη χώρα. Τέλος σε αυτές τις αντιλήψεις! Και ας σπάσουμε και πολλά αβγά!

Τι θα κάνετε ως πρωθυπουργός με τα διάφορα σκάνδαλα; Περασμένα ξεχασμένα;

Δεν θα κινηθώ με τη λογική της εκδίκησης. Ομως το χειρότερο μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε στην κοινωνία είναι να παραγράψουμε τις υποθέσεις αδιαφάνειας στον δημόσιο βίο. Για το ΠΑΣΟΚ, καμία υπόθεση δεν έχει κλείσει μέχρι την πλήρη διερεύνηση των ευθυνών όλων των εμπλεκομένων, είτε είναι πολιτικά πρόσωπα, είτε όχι. Ο νόμος «περί ευθύνης υπουργών» πρέπει να αλλάξει. Θα προχωρήσουμε στο μέτρο του δυνατού με το ισχύον Σύνταγμα σε βελτίωση του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου.

Προτείνατε εκλογές μέχρι τις ευρωεκλογές και συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εάν δεν θέλει δεύτερη θητεία ο Κ. Παπούλιας, έχετε αποφασίσει ποιον θα προτείνετε ως πρωθυπουργός; 

Ο Κάρολος Παπούλιας έχει υπηρετήσει άξια τον θεσμό και, εάν το επιθυμεί, εμείς θα στηρίξουμε την επανεκλογή του. Ας μείνουμε σε αυτό προς το παρόν.

Πόσους υπουργούς θα έχει το κυβερνητικό σχήμα του ΠΑΣΟΚ;

Το συνολικό κυβερνητικό σχήμα -υπουργοί και υφυπουργοί- θα έχει σημαντικά μικρότερο αριθμό ατόμων από το σημερινό - έως και 10 λιγότερα άτομα. Και βέβαια μια διαφορετική δομή, που θα υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πολίτη και τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει στο πρόγραμμά μας.

Θα επιδιώξετε κυβερνητική συμμαχία με την Αριστερά (και με τους Οικολόγους); Σε ποιο επίπεδο;

Εχω επανειλημμένα τοποθετηθεί για την ανάγκη να υπάρξουν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Παρότι πιστεύω ότι ο λαός θα δώσει αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ, πιστεύω επίσης ότι οι μεγάλες τομές και αλλαγές που προετοιμάζουμε θα πετύχουν και θα στεριώσουν μόνο εάν έχουν τη στήριξη της κοινωνίας. Θα προκύψουν λοιπόν από μια διαδικασία κοινωνικής διαβούλευσης και θα στηρίζονται από μια πλατιά προοδευτική συμμαχία.

Τι σημαίνει η συνάντησή σας με τον Κ. Σημίτη;

Με τον Κώστα Σημίτη είχαμε τις προάλλες και ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συζήτηση για την κρίση, την Ευρώπη, την προοδευτική απάντηση των σοσιαλιστικών δυνάμεων της Ενωσης και βέβαια για την ανάγκη να αλλάξει πορεία η χώρα. Οπως είπα και πρόσφατα, προχωράμε μπροστά.

Θα είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, όπως άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν στο παρελθόν, ή θα τον τοποθετήσετε στο Επικρατείας;

Θα μάθετε τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου και του ψηφοδελτίου Επικρατείας όταν θα έρθει η κατάλληλη ώρα.

Ποιος είναι ο πήχης για τις ευρωεκλογές; 

Η νίκη.

Πολύς λόγος έχει γίνει για το πανεπιστημιακό άσυλο. Υπέρ της κατάργησης; Εχουν ευθύνη οι πανεπιστημιακοί; Ποιοι και πώς πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους;

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: το άσυλο είναι για τη διακίνηση των ιδεών και την ελευθερία της ακαδημαϊκής έρευνας, όχι για να προστατεύει εγκληματικές δραστηριότητες ή να ανέχεται πράξεις βίας στο πανεπιστήμιο. 

Το άσυλο είναι μια συμβολική κατάκτηση από το δημοκρατικό και αντιστασιακό αντιδικτατορικό κίνημα. Και σε μία δημοκρατική κοινωνία με αυτήν την έννοια άσυλο για την ελευθερία της γνώμης πρέπει να υπάρχει παντού.

Το κράτος, τα κόμματα, η ακαδημαϊκή κοινότητα, πρέπει να συμφωνήσουν από κοινού ότι χρειάζεται προστασία του πραγματικού ασύλου. Η ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ πιστεύω ότι θα συμβάλει καθοριστικά. Κάτι το οποίο και συζήτησα και συμφώνησα με τον Αλέκο Αλαβάνο.

Και βέβαια το πραγματικό άσυλο θα υπάρξει μόνο αν εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου.

Εάν δεν πρέπει να συλλαμβάνουν τις... κουκούλες, πώς προτείνετε να προστατευτούν οι πολίτες;

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις δικές της αδυναμίες πίσω από τις κουκούλες.

Στο κέντρο της Αθήνας ούτε άσυλο υπάρχει ούτε στέκει η δικαιολογία ότι το πρόβλημα είναι οι κουκούλες. Τι νόημα έχουν οι πιο αυστηρές ποινές όταν δεν καταφέρνουν να συλλάβουν τους κουκουλοφόρους; 

Υπάρχουν απλοί τρόποι για να προστατευθούν οι πολίτες: αξιοκρατία στις τοποθετήσεις στα σώματα ασφαλείας, εκπαίδευση και συνεχής κατάρτιση για τους αστυνομικούς, νέες δομές, αστυνομικοί στη γειτονιά κοντά στους πολίτες και όχι σε διοικητικά πάρεργα.

Η αφαίρεση ή παραβίαση δικαιωμάτων του πολίτη δεν αποτελούν λύση. Είναι αυθαιρεσία.

Η διακομματική για την ΕΛ.ΑΣ. θα μπορούσε να βοηθήσει για σωστή αστυνόμευση; 

Στηρίξαμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση διακομματικής επιτροπής για την αστυνομία, γιατί εμείς πιστεύουμε στην ανάγκη να βρεθούν άμεσα λύσεις για το μεγάλο πρόβλημα της ανασφάλειας. 

Είναι ενδεικτικό της υποκρισίας της κυβέρνησης ότι την απέρριψε την ίδια ώρα που ζητεί «συνεννόηση». 

Στη συζήτηση στη Βουλή που έχει προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ για τα θέματα ασφάλειας του πολίτη θα επαναφέρουμε τη συγκεκριμένη πρόταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: