Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2009

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό

Η αγορά έχει παγώσει, η ανεργία αυξάνεται και η ακρίβεια δεν υποχωρεί παρά την πτώση της ζήτησης.

Σύμφωνα με στοιχεία των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των εργαζομένων, το τελευταίο δίμηνο του 2008 χάθηκαν άνω των 6,000 θέσεων εργασίας, άλλες 1,500 τον Ιανουάριο του 2009 ενώ μόνο το μήνα Φεβρουάριο ανακοινώθηκαν άνω των 4,000 απολύσεων.

Την ίδια ώρα ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία μειώθηκε κατά 17% το 2008 σε σχέση με το 2007, ενώ ο γενικός δείκτης νέων παραγγελιών μειώθηκε κατά 8%.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει στο 3%, με μεγάλους χαμένους τα δύο άκρα της παραγωγικής αλυσίδας, παραγωγούς και καταναλωτές, και κερδισμένους τους μεσάζοντες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει αυξηθεί από τις αρχές τους έτους, παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί, ενώ το φυσικό αέριο πωλείται ακριβότερα από το πετρέλαιο σε Κεντρική και Βόρειο Ελλάδα.

Τέλος, οι τράπεζες δεν επιτελούν το ρόλο τους ως παρόχων ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία, παρά τη δραστική μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ και του euribor και το πακέτο στήριξης των 28 δις.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ οι πιστώσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2008 για νέα στεγαστικά δάνεια υποχώρησαν κατά 42% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και τα νέα καταναλωτικά δάνεια κατά 34%.

Παράλληλα, τον Ιανουάριο υπήρξε καθαρή μείωση της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας.

Έχει συνεπώς δημιουργηθεί μια εξαιρετικά αρνητική οικονομική κατάσταση με καθημερινά θύματα επιχειρήσεις, σκληρά εργαζόμενους πολίτες και τις οικογένειές τους.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός

1. Για το έλλειμμα πολιτικής που εμφανίζει η κυβέρνηση, όσον αφορά την ενίσχυση της ζήτησης, την αποτροπή των συνεπειών της ανεργίας και την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης των Ελλήνων καταναλωτών που πλήττονται από την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία.

2. Γιατί δεν ασκεί μια πολιτική δεσμευτική για τις τράπεζες, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και σταθερή ροή χρήματος προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά;

Ο ερωτών
Γιώργος Α. Παπανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια: