Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Συνέντευξη Παπανδρέου στην Καθημερινή της Κυριακής, 24/5/09

«Υποκρισία Καραμανλή η πρόταση διαλόγου» 
 Ο Γ. Παπανδρέου καταθέτει τις προτάσεις του για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τη διαφάνεια και τη λειτουργία των ΜΜΕ 
Συνέντευξη στον Κ. Π. Παπαδιοχο

Eμμεσο πλην σαφές μήνυμα πως σε περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές θα αξιοποιήσει κατά τη διαμόρφωση της κυβέρνησης και νέα πρόσωπα αποστέλλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, μέσω συνέντευξης στην «Κ». Σε ερώτηση κατά πόσον το ευρωψηφοδέλτιο συνιστά «προάγγελο» της κυβέρνησης που θα σχηματίσει, ο κ. Γ. Παπανδρέου απαντά συγκεκριμένα πως «είναι ένα ψηφοδέλτιο που υπηρετεί τις ανάγκες του τόπου και αυτό το κριτήριο θα ισχύσει και για την επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει «υποκριτική» την πρόταση διαλόγου που απηύθυνε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και προαναγγέλλει άμεσες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της διαφάνειας σε τέσσερα πεδία: στον εκλογικό νόμο, στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, στη λειτουργία των ΜΜΕ και στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει πως το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος συντάχθηκε με την παραδοχή ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι υψηλός, αλλά διαβεβαιώνει ότι οι δεσμεύσεις του θα τηρηθούν στο ακέραιο, μέσω αλλαγών στη φορολογία και της αναδιάρθρωσης των κρατικών δαπανών. Τέλος, ο κ. Γ. Παπανδρέου αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι θα προκαλέσει εθνικές εκλογές με όχημα την προεδρική εκλογή του Μαρτίου του 2010. Oπως σημειώνει, «η επανεκλογή του κ. Παπούλια, εφ’ όσον βέβαια ο ίδιος το επιθυμεί, θα γίνει από μια νέα Βουλή με τη συμβολή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ».

– Ενα από τα θέματα που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα ήταν ο προβληματικός χαρακτήρας του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Θα ανταποκριθείτε στην πρόσκληση του κ. Καραμανλή για διάλογο με στόχο την αλλαγή του εντός του πλαισίου που επιτρέπει το Σύνταγμα ή θεωρείτε πως με βάση τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα ζητήματα διαφάνειας δεν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης;

– Ο κ. Καραμανλής υποκρίνεται. Δεν έφταιξε κανένας νόμος για την απόφασή του να μη στείλει υποθέσεις διαφθοράς στη Δικαιοσύνη. Για την απαγόρευση στους βουλευτές του να συμμετέχουν σε ψηφοφορίες. Για το κλείσιμο της Βουλής ξαφνικά, νύχτα, με αποτέλεσμα την παραγραφή.

Η πρόσκληση του κ. Καραμανλή για διάλογο είναι καταφανώς υποκριτική. Αν εννοούσε αυτά που λέει, η Βουλή θα ήταν ανοιχτή και θα συζητούσαμε εκεί. Είχαμε, εξάλλου, προτείνει διάλογο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και τον είχε απορρίψει.

Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει άμεσα μέτρα για τη διαφάνεια και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε να βελτιωθεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο έως ότου αναθεωρηθεί το Σύνταγμα. Nα μην μπορεί πια μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία να εμποδίζει –όπως σήμερα η Ν.Δ.– τη διερεύνηση από τους φυσικούς δικαστές, τυχόν ποινικών ευθυνών των πολιτικών προσώπων.

Η ουσία όμως παραμένει. Η σημερινή πλειοψηφία στη Βουλή και όχι ο νόμος έχουν την πολιτική ευθύνη για την παραγραφή και ατιμωρησία.

Πολιτικό χρήμα

– Εχετε μιλήσει κατ’ επανάληψιν για την ανάγκη αυτονομίας της πολιτικής από τα συμφέροντα. Σε ποιες παρεμβάσεις προτίθεστε να προχωρήσετε σε σχέση με το λεγόμενο «πολιτικό χρήμα», τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τις δαπάνες των βουλευτών;

– Η πρώτη διαρθρωτική παρέμβαση είναι η πρότασή μας για ένα νέο εκλογικό σύστημα. Ενα μεικτό σύστημα μονοεδρικών και πολυεδρικών περιφερειών, προσαρμογή του γερμανικού μοντέλου. Με το σύστημα αυτό περιορίζονται δραστικά οι εκλογικές δαπάνες και ενισχύεται ο ρόλος και το κύρος των βουλευτών. Η πρότασή μας θα είναι γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα. Θα απαντήσει στη γενικευμένη καχυποψία απέναντι στους πολιτικούς, θα βελτιώσει την αντιπροσώπευση.

Εχουμε προτείνει επίσης την ανάθεση του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, καθώς και του πόθεν έσχες σε Ανεξάρτητη Αρχή. Εως τότε, πρέπει να ανασυντεθεί η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ώστε ο έλεγχος να γίνει ουσιαστικότερος και αποτελεσματικότερος.

Το ζήτημα της ποιότητας της δημοκρατίας αφορά όλες τις δημοκρατίες, ακόμη και τις πιο ισχυρές. Και η αυτονομία της πολιτικής είναι τελικά θέμα πολιτικής βούλησης. Εμείς την έχουμε και το έχουμε αποδείξει.

– Εχετε κατά νου συγκεκριμένα –και άμεσα– μέτρα για τη λειτουργία των ΜΜΕ;

– Ζήσαμε, από το φιάσκο του βασικού μετόχου έως σήμερα, την επιδίωξη της κυβέρνησης να κρατήσει σε ομηρία τα ΜΜΕ. Εμείς θέλουμε να σταματήσει οριστικά η σημερινή κατάσταση αδιαφανών σχέσεων πολιτικής, Μέσων και επιχειρήσεων. Θέλουμε καθαρούς, οριοθετημένους ρόλους. Η ψηφιακή τεχνολογία άλλωστε και το Διαδίκτυο δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον, που επιβάλλει ένα νέο συνολικά θεσμικό πλαίσιο.

Εχουμε δεσμευτεί για την άμεση αδειοδότηση των ΜΜΕ με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά και για την ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου του ΕΣΡ. Και στα ΜΜΕ πρέπει να επικρατούν διαφάνεια και όροι που εγγυώνται οικονομική βιωσιμότητα. Οπως με διαφάνεια και κανόνες θα δίδονται οι διαφημίσεις και οι μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Αναθεώρηση

– Ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση για προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Είστε έτοιμος να προχωρήσετε σε αλλαγές στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να μην είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργικού συμβουλίου;

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν προσπάθησε απλώς να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη. Εφτασε στο ακραίο σημείο να οδηγήσει σε παραίτηση δικαστικούς λειτουργούς. Πρωτοφανές φαινόμενο στη μεταπολίτευση. Ευτυχώς, μόνον ελάχιστοι στην ηγεσία της Δικαιοσύνης δέχθηκαν να γίνουν κομματικά όργανα.

Πρέπει να αποκατασταθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το κύρος της. Εχουμε προτείνει την αλλαγή στον τρόπο επιλογής ώστε να εξασφαλιστεί η αποδέσμευση της δικαστικής εξουσίας από την επιρροή της εκτελεστικής. Εως την αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση, με τη συμμετοχή της Βουλής στη διαδικασία ώστε να αποκλείονται οι κομματικές τοποθετήσεις.

– Αντιλαμβάνομαι πως το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης όλων των μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα. Είναι τούτο «συμβατό» με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας; Είστε έτοιμος να λάβετε, παράλληλα, αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης;

– Δεν μιλήσαμε για νομιμοποίηση όλων των λαθρομεταναστών. Μιλήσαμε για την ανατροπή μιας απαράδεκτης σημερινής κατάστασης: ανομία, περιθωριοποίηση, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μαύρη εργασία. Πρέπει οι νόμιμοι μετανάστες να αποκτήσουν τα δικαιώματά τους – πράγμα που προστατεύει και τα δικαιώματα και των Ελλήνων που καταπατούνται, επειδή εργοδότες έχουν την εναλλακτική της π.χ. μαύρης εργασίας. Παράλληλα, όσοι εργάζονται και ζουν στην Ελλάδα για εύλογο χρονικό διάστημα, να νομιμοποιηθούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής έννομης τάξης και των διεθνών συμφωνιών, με κανόνες και διαφανείς διαδικασίες.

Ταυτόχρονα, έχουμε διεκδικήσει τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Και παράλληλα, τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης. Είναι αδιανόητο ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το πρωτόκολλο που υπέγραψα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Ισμαήλ Τσεμ, για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών όταν εντοπίζονται στα παράλιά μας.

Εκλογές

– Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Με δεδομένο ότι ο κ. Καραμανλής δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά σας για άμεση προσφυγή στις κάλπες, είστε έτοιμος να δηλώσετε ο ίδιος ότι θα προκαλέσετε εκλογές τον προσεχή Μάρτιο με όχημα την προεδρική εκλογή;

– Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και η παραμονή της κυβέρνησης Καραμανλή είναι μια πηγή αστάθειας. Ολη την προηγούμενη χρονιά η κυβέρνηση, αντί να πάρει με υπευθυνότητα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αναλώθηκε στη διαχείριση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και τη συγκάλυψη σκανδάλων. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Κάθε μέρα που περνάει δεν είναι απλώς χαμένη – μας πάει πίσω. Ούτε θα ήταν επωφελής μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος. Οσο γρηγορότερα γίνουν εθνικές εκλογές, τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω πως η επανεκλογή του κ. Παπούλια, εφόσον βέβαια ο ίδιος το επιθυμεί, θα γίνει από μια νέα Βουλή με τη συμβολή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ.

– Το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ έτυχε θετικής αποδοχής. Ομως, με εξαίρεση ενδεχομένως την κ. Συλβάνα Ράπτη, απαρτίζεται από πρόσωπα που εσείς φέρατε στο πολιτικό προσκήνιο. Συνιστά «προάγγελο» της κυβέρνησης που θα σχηματίσετε;

Το ευρωψηφοδέλτιό μας έτυχε θετικής αποδοχής επειδή απαρτίζεται από πρόσωπα που εκφράζουν τις δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις του τόπου. Θεωρώ ότι για το ψηφοδέλτιο αυτό μπορεί να είναι περήφανος, όχι μόνον ο ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ αλλά ο κάθε Ελληνας και Ελληνίδα. Είναι ένα ψηφοδέλτιο που υπηρετεί τις ανάγκες του τόπου. Αυτό το κριτήριο θα ισχύσει και για την επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Κάθε πολιτική διαδρομή είναι εξίσου σεβαστή. Και στο πολιτικό προσκήνιο τελικά μπορεί να φέρει κάποιον μόνον ο λαός.

Εξοικονόμηση πόρων και καταπολέμηση της διαφθοράς

– Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ συντάχθηκε με την παραδοχή ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι της τάξης του 4% και άνω. Είναι σαφές πως όταν κληθείτε να κυβερνήσετε για ικανό χρονικό διάστημα, τούτο δεν θα ισχύει. Πώς μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους πολίτες ότι όσα έχετε δεσμευθεί να πράξετε για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους θα υλοποιηθούν άμεσα;

– Οι στόχοι μας δεν αλλάζουν σε κάθε περίπτωση. Θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας στο ακέραιο. Εχουμε φυσικά πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας και είναι χειρότερη από αυτή που εμφανίζουν τα επίσημα στοιχεία. Είναι προφανές πως η αφετηρία της προσπάθειας ανάκαμψης της χώρας μας γίνεται κάθε μέρα δυσμενέστερη. Ακριβώς, όμως, επειδή κάθε μέρα που περνάει χειροτερεύει η κατάσταση, είναι επείγον να γίνουν οι μεγάλες τομές στη φορολογία που προτείνουμε και να ξεκινήσει άμεσα η αναδιάρθρωση των κρατικών δαπανών, εξετάζοντας τον προϋπολογισμό γραμμή γραμμή, για να βρεθούν και να μειωθούν οι σπατάλες. Ετσι θα απελευθερωθούν πόροι για παραγωγικές επενδύσεις και για το κοινωνικό κράτος. Η διαφάνεια και η καταπολέμηση της διαφθοράς, που σήμερα δεσπόζει, θα δώσει σοβαρά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση πόρων. Από τα νοσοκομεία μέχρι τη μηχανοργάνωση του κράτους.

– Εχετε επίσης προαναγγείλει τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Δεν φοβάστε ευρύτερες οικονομικές «παρενέργειες» μεσούσης της κρίσης;

– Το αντίθετο! Η μεταρρύθμιση που έχουμε εξαγγείλει στη φορολογία των επιχειρήσεων θα ενισχύσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα φορολογήσουμε τα διανεμόμενα κέρδη, αυτά που δεν επενδύονται και πάνε στις τσέπες των μετόχων, ως εισόδημα και με την κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Από την άλλη, θα μειώσουμε τη φορολόγηση των μη διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων, δηλαδή αυτών που επανεπενδύονται στην επιχείρηση, ως ουσιαστικό κίνητρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι δικές μας πολιτικές θα τονώσουν την ανάπτυξη όχι την άσκοπη κερδοσκοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: