Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

«Ο Τσίπρας δεν μας έδωσε απαντήσεις»

Αρθρο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ

Η κίνηση του Αλέκου Αλαβάνου, μετά το δυσμενές για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, έχει δραματικό χαρακτήρα, εντείνει την ανησυχία του κόσμου μας και επιταχύνει τις εξελίξεις σε ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ. 

Αυτό θέτει τους πάντες -και πριν απ' όλα την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα- μπροστά σε νέες, δύσκολες προκλήσεις που απαιτούν σαφείς απαντήσεις, απαντήσεις που δυστυχώς δεν έδωσε η εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ. 

Ο κόσμος μας, στη συντριπτική του πλειοψηφία, πέρα από τάσεις, παρατάξεις, ζητά διάλογο χωρίς βουλωμένα αφτιά, με σύνθεση απόψεων και ενίσχυση του Συνασπισμού, έτσι όπως τον ξέρει. Σαν μια σύγχρονη αριστερά. Οχι σαν ένα ξαδερφάκι του ΚΚΕ. Το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεδριακή επιλογή για τον ΣΥΝ και το ζητούμενο τώρα είναι να αλλάξουμε στο σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ το ρόλο που παίζει ο ΣΥΝ. Δεν μπορεί το 90% του σχήματος να έχει ρόλο κομπάρσου, ενώ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταματήσει μια κατάσταση παραγοντισμού, γραφειοκρατίας και καπελωμάτων, η οποία στέλνει ένα θολό σήμα στην κοινωνία. 

Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που έθεσε η δημοσκοπική μας «άνοιξη». Ο «οργανωμένος» ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ανέτοιμος να απαντήσει στις απαιτήσεις του «κοινωνικού» ΣΥΡΙΖΑ και της συγκυρίας. Χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία για μια μεγάλη, σύγχρονη αριστερά, ανταγωνιστική προς το δικομματισμό και τις δεξιόστροφες πολιτικές, ικανή να προωθήσει σήμερα μεγάλες προοδευτικές αλλαγές. 

Θα ήθελα ο Αλέκος και ο Αλέξης να συνεργαστούν μεταξύ τους και με όλους μας. Να βάλουμε το «εμείς» πάνω από τα διάφορα «εγώ», που τελευταία έχουν φουντώσει. Είχα έως πρόσφατα την εντύπωση ότι οι δυο τους συνεργάζονται άριστα. Πολύ περισσότερο που ο Αλέκος Αλαβάνος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΝ. 

Ο Συνασπισμός είναι ένα κόμμα της σύγχρονης δημοκρατικής αριστεράς και όχι ένα ακόμη κομμουνιστικό κόμμα. Αγωνιζόμαστε για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη βία ως μέσο πολιτικής δράσης. Επιδιώκουμε και με συνεργασίες την προώθηση των στόχων μας. Εχουμε σαφή αριστερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και έντονα οικολογικά χαρακτηριστικά. 

ΟΣΥΡΙΖΑ είναι και πρέπει να παραμείνει μια πολιτική συμμαχία Να διευρυνθεί προς τον οικολογικό και τον σοσιαλιστικό χώρο. Να λειτουργήσει με τη μέθοδο της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, πιο δημοκρατικά και πιο αποκεντρωμένα και όχι ως ένα συγκεντρωτικό υπερ-κόμμα. 

Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις αναστρέψιμη. Αρκεί να μετασχηματίσουμε το μήνυμα της κάλπης σε σοβαρές αλλαγές στην πολιτική μας, στη λειτουργία μας και τη σχέση μας με την κοινωνία. Οι καιροί ου μενετοί. 

3 σχόλια:

Bloggaristas είπε...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΥΡΙΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΟΣΟ ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΣΥΝ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΗΚΕΙ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΟΥ 8%.ΠΑΝΤΩΣ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΗΖΗΤΑΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΓΕΝΕΙ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ...

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

" Ο Συνασπισμός είναι ένα κόμμα της σύγχρονης δημοκρατικής αριστεράς και όχι ένα ακόμη κομμουνιστικό κόμμα. Αγωνιζόμαστε για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη βία ως μέσο πολιτικής δράσης. Επιδιώκουμε και με συνεργασίες την προώθηση των στόχων μας. Εχουμε σαφή αριστερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και έντονα οικολογικά χαρακτηριστικά."

Σωστός, ο Παπαδημούλης, αλλά αν δεν φάμε τα παιδιά μας, ποιόν θα φάμε;

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ο Τσίπρας δεν έδωσε απαντήσεις γιατί δεν του έκαναν τις σωστές ερωτήσεις...!