Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Ριζικές αλλαγές στην διαδικασία απόδοσης ασύλου προτείνει ο Γ. Παπανδρέου

Καταλόγισε στην κυβέρνηση «ανυπαρξία αξιόπιστης μεταναστευτικής διπλωματίας»

«Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων βρίσκει για μία ακόμη φορά τη χώρα μας, χωρίς μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας πως η φετινή επέτειος «επιβαρύνεται από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ανέδειξαν την ανυπαρξία αξιόπιστης μεταναστευτικής διπλωματίας από την κυβέρνηση». Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνει μια ριζικά διαφορετική διαδικασία απόδοσης ασύλου.

"Η φετινή επέτειος, επιβαρύνεται από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ανέδειξαν το σοβαρό κυβερνητικό έλλειμμα και την ανυπαρξία αξιόπιστης μεταναστευτικής διπλωματίας. Η κυβέρνηση απέτυχε να διασφαλίσει την έμπρακτη και κυρίως, τη νομικά δεσμευτική επίδειξη αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα και ιδιαιτέρως, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία.", σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δήλωσή του. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι "πρόσφυγες διεκδικούν δικαίως τη θέση τους στο δημόσιο διάλογο για το μεταναστευτικό" και πως "δεν μπορεί να θεωρούμε «παράνομους μετανάστες» όλους εκείνους που εισήλθαν ή βρίσκονται στη χώρα μας χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα". 

"Είναι απαράδεκτο να αφήνουμε στα χέρια των λαθρεμπόρων, που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, τη ζωή συνανθρώπων μας", επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως "τα αυστηρά μέτρα φρούρησης και ελέγχου των συνόρων, πρέπει να συνδυάζονται με τις δομές υποδοχής και φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο, που δικαιούνται διεθνούς προστασίας". 

Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου προτείνει "απέναντι στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, οι οποίες αντί να βελτιώνουν την κατάσταση υπονομεύουν σοβαρά τη δίκαιη εξέταση των αιτημάτων για την παροχή ασύλου, μία ριζικά διαφορετική διαδικασία απόδοσης ασύλου και ένα εντελώς νέο νομοθετικό πλαίσιο". 

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχουν ως εξής: 

- Πλήρη και εμπρόθεσμη εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με όλες τις κοινοτικές οδηγίες, εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και του ελληνικού δικαίου και απλοποίηση της διαδικασίας πρόσβασης στην αίτηση πολιτικού ασύλου. 

- Αναθεώρηση του Κοινοτικού συστήματος χορήγησης ασύλου, για την ελάφρυνση χωρών, όπως η Ελλάδα, που υποδέχονται συγκριτικά μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο.

- Πλήρη ενημέρωση των προσφύγων για τα δικαιώματα τους, σε γλώσσα που κατανοούν και δυνατότητα νομικής εκπροσώπησής τους.

- Δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου σε περιπτώσεις μαζικών αφίξεων αλλοδαπών σε παραμεθόριες περιοχές, διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες εξέτασης των σχετικών αιτημάτων.

- Αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής των αιτούντων άσυλο στα κέντρα υποδοχής, δημιουργία ειδικών χώρων για γυναίκες και παιδιά, κοινωνική υποστήριξη των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

- Παροχή ασύλου στα αποδεδειγμένα θύματα βασανιστηρίων, βιασμών ή άλλης μορφής βίας.  

1 σχόλιο:

16 εκατομμύρια λαθρομετανάστες την προηγούμενη χρονιά! είπε...

Στον βωμό των συμφερόντων...


Τα 42 εκατομμύρια έφτασε στα τέλη του περασμένου έτους ο αριθμός των βίαια ξεριζωμένων λόγω συρράξεων και διώξεων παγκοσμίως, καθώς ο ρυθμός του επαναπατρισμού παρουσίασε απότομη επιβράδυνση και περισσότερες μακροχρόνιες συρράξεις κατέληξαν σε καταστάσεις παρατεταμένου εκτοπισμού.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) "Παγκόσμιες Τάσεις" που δόθηκε πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα, στον συνολικό αυτό αριθμό περιλαμβάνονται 16 εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο καθώς και 26 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους.
Όπως αποκαλύπτεται στη νέα έκθεση, το 80% των προσφύγων του κόσμου και η συντριπτική πλειοψηφία των εσωτερικά εκτοπισμένων - μια ομάδα πληθυσμού με την οποία η Υ.Α. ασχολείται ολοένα και πιο ενεργά- εντοπίζονται σε αναπτυσσόμενα κράτη.
Πολλοί είναι ξεριζωμένοι εδώ και χρόνια, χωρίς ελπίδα στον ορίζοντα. Παρότι ο συνολικός αριθμός των 42 εκατομμυρίων ξεριζωμένων στα τέλη του περασμένου έτους συνιστά μείωση περίπου 700.000 ανθρώπων σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, οι νέοι εκτοπισμοί που έλαβαν χώρα το 2009 -και δεν αντανακλώνται στην ετήσια έκθεση- έχουν ήδη αντισταθμίσει κατά πολύ την πτώση αυτή.
Κι εγώ μένω να αναρωτιέμαι: Ποιός τους ξεριζώνει και γιατί;