Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Εξεταστική για την Siemens - Κατάθεση του αντεισαγγελέα Εφετών Π. Αθανασίου

Με την κατάθεση του αντεισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος διεξήγαγε από τα τέλη του 2006 ως το καλοκαίρι του 2008 την προανάκριση στη υπόθεση Siemens ενώ αμέσως μετά ανέλαβε ο τέταρτος ειδικός ανακριτής Νικόλαος Ζαγοριανός, συνεχίστηκαν οι εργασίες της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής.

Ο κ. Αθανασίου έκανε λόγο για μία μεγάλη και αρκετά πολύπλοκη υπόθεση, για την οποία θα απαιτούνταν ευρεία δικαστική συνδρομή από το εξωτερικό.

Ανέφερε δε ότι από τις τριανταπέντε περιπτώσεις δικαστικής συνδρομής τις οποίες ζήτησε, είναι ζήτημα αν υπήρξε ανταπόκριση για τις 4-5.

Ο κ. Αθανασίου δήλωσε στην επιτροπή αδυναμία να τεκμηριωθεί ζημία του Δημοσίου από τις συμβάσεις που υπέγραψε ο ΟΤΕ με τη Siemens γιατί, όπως εξήγησε, απʼ αρχής μέχρι τέλους της προκαταρκτικής έρευνας που διεξήγαγε «ο ΟΤΕ κώφευε», δεν έδωσε δηλαδή καθόλου στοιχεία.

Ερωτηθείς σχετικά, επεσήμανε ότι αν γνώριζε ότι τουλάχιστον δύο διοικήσεις δήλωσαν ότι έκαναν επίκληση των ρητρών της σύμβασης 8002, εξοικονομώντας αρκετά χρήματα, θα ασκούσε δίωξη για απιστία για τις υπόλοιπες, ενώ απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση σημείωσε ότι και τώρα ακόμη μπορεί να ασκηθεί αντίστοιχη δίωξη κατά των μελών όλων των διοικήσεων του οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ευθυνών πολιτικών προσώπων, απάντησε ότι το μόνον στοιχείο ήταν οι απολογίες Γερμανών διευθυντικών στελεχών, που ανέφεραν ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ζητούσε χρήματα για να πληρώσει πέντε υπουργεία για το σύστημα ασφαλείας C4 I.

Ο αντεισαγγελέας δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι τα διάφορα δώρα - οικοσκευές που έπαιρναν οι πολιτικοί μπορεί να θεωρηθούν ως προϊόν δωροδοκίας.

Για το ζήτημα της διαφυγής στο εξωτερικό των Μιχάλη Χριστοφοράκου και Χρήστου Καραβέλα, ανέφερε ότι αυτό έγινε το Δεκέμβριο του 2008, όταν ήδη είχε ολοκληρωθεί η προανάκριση και διενεργούνταν κυρία ανάκριση.

Εξέθεσε όμως τους λόγους για τους οποίους θα ήταν δύσκολο να εκδοθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αφού αφενός δεν είχαν απολογηθεί και αφετέρου δεν μπορούσε να προβλεφθεί ότι θα έφευγαν, αφού είχαν παρουσιαστεί τουλάχιστον τρεις φορές όταν τους είχε καλέσει.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε απόψε η κατάθεση του τέταρτου ειδικού ανακριτή Νικόλαου Ζαγοριανού.

Παράλληλα, η εξεταστική επιτροπή υπέβαλε αίτημα να διαβιβαστούν στη Βουλή οι εκθέσεις ελέγχου που έγιναν στον ΟΤΕ από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, τη ΦΑΒΕ και το Εθνικό Λογιστικό Κέντρο, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν εντοπίσθηκαν παραβάσεις, πλαστά και εικονικά στοιχεία κι αν καταλογίστηκαν πρόστιμα.

Πρόκειται για ελέγχους που αφορούν στην περίοδο 2002-2009, καθώς πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μελών της επιτροπής αναφέρουν ότι έγιναν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι το 2004 και αφορούσαν καταγγελίες ότι από το 2002 ως το 2004 εκτελούνταν παραγγελίες και παραδόσεις στην τεχνική υποστήριξη του ΟΤΕ, ενώ οι συμβάσεις έρχονταν αργότερα ετεροχρονισμένες.
Aπό την Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: