Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Συνέδριο Συνασπισμού : Αποχώρησε η Ανανεωτική Πτέρυγα

Δραματικές διαστάσεις παίρνουν πλέον οι εξελίξεις στον χώρο της Ανανωτικής Αριστεράς, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυκτα η Ανανεωτική Πτέρυγα «διέβηκε τον Ρουβίκωνα» και με δήλωση του επικεφαλής της κ. Φώτη Κουβέλη αποχώρησε από το Συνέδριο του κόμματος.

Τα γεγονότα άρχισαν να εξελίσσονται ταχύτατα από χθες το πρωί όταν σε συνεδρίαση όσων μετείχαν από την πλευρά της Ανανεωτικής Πτέρυγας στο Συνέδριο, αποφασίστηκε με καθολική σχεδόν πλειοψηφία, μόνο τέσσερεις διαφώνησαν, η μη συμμετοχή στα νέα όργανα του κόμματος και η αποχώρηση από αυτό.
Ενας εκ των τεσσάρων, ο βουλευτής κ. Δ. Παπαδημούλης, υποστήριξε την αναβολή της απόφασης για έναν μήνα κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Είχε προηγηθεί το βράδυ της Παρασκευής συνάντηση του προέδρου του κόμματος κ. Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Κουβέλη η οποία όμως δεν κατέληξε σε συμφωνία.

Ολοι πλέον ήξεραν ότι στην ομιλία του στο κλείσιμο του συνεδρίου ο Αλ. Τσίπρας θα υποστήριζε την συνέχιση της παραμονής του Συνασπισμού στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποτελούσε την «κόκκινη γραμμή» για τους Ανανεωτικούς.

Οι ομιλίες των συνέδρων και των δύο πλευρών έγιναν χθες σε πολύ βαρύ κλίμα καθώς ο δρόμος της διπασπασης του κόμματος δεν είχε επιστροφή. Η ομιλία Παπαδημούλη χειροκροτήθηκε πιό πολύ από τους συνέδρους του Αριστερού Ρεύματος παρά από αυτούς της Ανανεωτικής Πτέρυγας στην οποία ανήκει.

Μετά την ομιλία Τσίπρα και την ψηφοφορία για το κείμενο της πολιτικής απόφασης, όπου πλειοψήφησε αυτό της Πολιτικής Γραμματείας ανέβηκε στο βήμα ο κ. Κουβέλης ο οποίος με μία λιτή δήλωση, ανακοίνωσε ότι μέχρι εκείνη την ώρα όλοι ήξεραν αλλά πολύ λίγοι από την πλειοψηφία πίστευαν ότι τελικά θα γίνει, καθώς θεωρούσαν ότι ήταν μπλόφα. Την μη συμμετοχή της Πτέρυγας στις ψηφοφορίες για τα νέα όργανα του κόμματος και την αποχώρηση από το Συνέδριο.

Η διάσπαση του Συνασπισμού είχε πρακτικά συντελεστεί.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι τέσσερεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από την Ανανεωτική Πτέρυγα, οι κκ. Φ. Κουβέλης, Ν. Τσούκαλης, Θ. Λεβέντης καθώς και ο Γρ. Ψαριανός που πρόσκειται σε αυτήν, θα είναι από τη Δευτέρα ανεξάρτητοι βουλευτές. Ο κ. Δ. Παπαδημούλης σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις παραμένει στο Συνασπισμό και δεν ακολουθεί τους υπόλοιπους. Η απόφαση αυτή του κ. Παπαδημούλη στερεί τη δυνανότητα στην Ανανεωτική Πτέρυγα να συστήσει στη Βουλή ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο βουλευτής Αχαϊας κ. Ν. Τσούκαλης μιλώντας μετά την αποχώρηση από το Συνέδριο του ΣΥΝ στο ΒΗΜΑonline έκανε λόγο για το αναπόφευκτο της απόφασης της Πτέρυγας και υποστήριξε ότι αρχίζει ένα νέο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο για την Ανανεωτική Αριστερά στη χώρα μας, μέσα στις πρωτόγνωρες κοινωνικά συνθήκες που διαμορφώνει η κρίση της ελληνικής οικονομίας.

Καθώς τα γεγονότα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, σήμερα το πρωί στις 10 θα ξεκινήσει συνεδρίαση των μελών της Ανανεωτικής Πτέρυγας, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στην οποία θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται όχι μόνο στην Αριστερά αλλά και σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό της χώρας.


Από το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: