Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ετοιμος ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Tη βεβαιότητα, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να χυθεί άπλετο φως στα σκάνδαλα που ταλάνισαν επί μακρόν την ελληνική κοινωνία επανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, προαναγγέλλοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμος ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Εάν και ο κ. Καστανίδης ήταν σαφής ότι ο νέος νόμος δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «για τις εκκρεμείς υποθέσεις υπάρχει ένα τεράστιο νομικό οπλοστάσιο που αντιμετωπίζει την παραγραφή και κατοχυρώνει την τιμωρία». Μάλιστα, ζήτησε απ' όλους τους «νομικούς και τους νομικολογούντες», όπως χαρακτηριστικά είπε, «να είναι πιο προσεκτικοί, γιατί η ευρηματικότητα των νόμων είναι τέτοια ώστε να δίνει λύσεις».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε για μία ακόμη φορά την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι ο Κ. Καραμανλής έκλεισε τη Βουλή το Μάιο του 2009 για να παραγραφούν οι όποιες ποινικές ευθύνες μελών της ΝΔ, «ωστόσο το γεγονός ότι ήταν αυτός ο στόχος δε σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε παραγραφή, αφού υπάρχουν πράξεις που έχουν συνέχεια και ένα νομικό οπλοστάσιο που υπηρετεί την κάθαρση».

Οι πλειστηριασμοί

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τροπολογία του που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, παρατείνει την απαγόρευση των πλειστηριασμών για οφειλέτες που χρωστούν στις τράπεζες μέχρι 200.000 ευρώ, ενώ ετοιμάζει νόμο που θα προβλέπει τον προληπτικό έλεγχο των συμβάσεων του ελληνικού Δημοσίου μέσω δικαστηρίων.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση προσφυγής τρίτου (π.χ. ενδιαφερομένου) προβλέπεται ότι οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης θα σταματούν, μέχρι να αποφανθεί είτε το Συμβούλιο της Επικρατείας είτε τα διοικητικά εφετεία (ανάλογα το ύψος και τη φύση της σύμβασης) εντός 15 ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: