Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Οι γιατροί θα πληρώνουν για ατασθαλίες

Σε μία αποφασιστική και απολύτως δικαιολογημένη κίνηση προχωρά η διοίκηση του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης ύστερα από εισήγηση των Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας και μετά τη διαπίστωση ότι στο νοσοκομείο χρεώνονταν ιλιγγιώδη ποσά για προμήθεια ιατρικού υλικού, σε ποσότητες «κατά πολύ παραπάνω» από το αναγκαίο.

Πιο απλά, οι γιατροί που αποδεδειγμένα εμπλέκονται, καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους τη ζημία που υπέστη το νοσοκομείο και κατά προέκταση το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διοίκηση του «Ιπποκράτειου» μετά το σχετικό πόρισμα των ελεγκτών (κ.κ. Βλάχου και Τανίδη, «Καθημερινή», 30 /5/2010) προέβη σε καταλογισμό ποσών που προκύπτουν από την «υπερσυνταγογράφηση» χρήσης νευροδιεγερτών σε δύο τμήματα του νοσοκομείου.

Ανάλογη πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια, σε νοσοκομείο της Δράμας όταν η προϊσταμένη διαχειρίστρια, ο διευθυντής της οφθαλμολογικής κλινικής και ο φαρμακοποιός του νοσοκομείου, κλήθηκαν να πληρώσουν από 1/3 της ζημίας (σ.σ.: κάπου 10.000 ευρώ έκαστος) που προέκυψε από υπερσυνταγογράφηση ενδοφακών.

Η (απλώς ενδεικτική) εικόνα του «Ιπποκράτειου» καταδεικνύει την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας.

Οι νευροδιεγέρτες είναι ένα σύστημα ηλεκτροδίων το οποίο «αποκαλύπτει» το νεύρο ή τα νεύρα μιας πάσχουσας περιοχής του σώματος.

Μάλιστα, το ΙΚΑ σε εγκύκλιό του τον περασμένο χρόνο όριζε ότι η χρήση τους επιτρέπεται μόνο σε τρεις περιπτώσεις: Εάν σε μια περιοχή έχει πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση, εάν υπάρχει τραυματισμός και σε περίπτωση καρκίνου.

Ομως, «στην περίπτωση του “Ιπποκρατείου” οι νευροδιεγέρτες χρησιμοποιήθηκαν μόνον στο 10-15% για τέτοιες περιπτώσεις» αποκαλύπτει στην «Κ» στέλεχος του νοσοκομείου με σφαιρική γνώση περί το αποδεικτικό υλικό, που επιθυμεί να μην κοινοποιηθεί το όνομά του.
«Νευροδιεγέρτες χρησιμοποιούνται σε κάθε χειρουργείο, σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία», προσθέτει στην «Κ» αξιωματούχος του ΙΚΑ. Η εγκύκλιος, συμπληρώνει, ορίζει ότι επιτρέπεται η χρήση τους, κοστολογούμενη έως 1.500 ευρώ για κάθε περιστατικό, αλλά τα εκκαθαριστικά που φθάνουν στο ΙΚΑ από τη Θεσσαλονίκη είναι της τάξης των 5.500 ευρώ και σε μία περίπτωση των 25.000 ευρώ(!).

Η διοίκηση του «Ιπποκράτειου» αποφάσισε να αποστείλει εξώδικα στις προμηθεύτριες εταιρείες που συνέχιζαν την «επιθετική» τους πολιτική αν και γνώριζαν τις σχετικές εγκυκλίους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε ορισμένες από αυτές εμπλέκονται και φυσικά πρόσωπα που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη για τη γνωστή, σκανδαλώδη υπόθεση των ορθοπεδικών της εταιρείας Depui.

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι οι εταιρείες που τιμωρήθηκαν από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ή βρίσκονται στο «μικροσκόπιό» της, αδυνατούν να «διεισδύσουν» στο «Ιπποκράτειο», λόγω της δυσκολίας τους να… «εξυπηρετήσουν» γιατρούς με δοκιμασμένες συνταγές(...) που αναδείχθηκαν από τη στενή παρακολούθηση όχι των ελληνικών αλλά των αμερικανικών εποπτικών αρχών.

Η διοίκηση του νοσοκομείου με τα εξώδικα προς τους προμηθευτές αμφισβητεί το ύψος της δαπάνης, στηρίζοντας την επιχειρηματολογία της στο σκεπτικό της έκθεσης των ελεγκτών Δημόσιας Υγείας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι νευροδιεγέρτες δεν είναι το μόνο ορθοπεδικό υλικό για το οποίο διαπιστώθηκαν τεράστιες αποκλίσεις.

Το ποσό που θα καταλογισθεί ανά εμπλεκόμενο γιατρό, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τις 50-70.000 ευρώ, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές σε ποιους και πόσους γιατρούς θα αποδοθεί δόλος ή βαριά αμέλεια.

Η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα πρέπει να καταλογισθούν ανάλογα ποσά στην Υγειονομική Περιφέρεια και την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας –επί υπουργίας κ. Δ. Αβραμόπουλου– για την οποία οι ελεγκτές επισήμαναν στην έκθεσή τους ότι απαγόρευσε ουσιαστικά στην Υγειονομική Περιφέρεια να παρατείνει τον μόνο διαγωνισμό για ορθοπεδικά υλικά που είχε προκηρυχθεί και υλοποιηθεί επί κυβερνήσεων Ν.Δ.!

Του Τασου Tελλογλου
Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: