Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

΄Το μουντιαλ είναι μια καλη ευκαιρία να γνωρίσουμε την Αφρική

Λένε πως μέσα από την μουσική, μπορείς και αντιλαμβάνεσαι τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς τους.

Η μουσική της Αφρικής, σε όλο της το φάσμα, υποδηλώνει καθαρά την επιρροή που είχε στην σύγχρονη δυτική μουσική, από το blues, το gospel και την jazz, έως το rock, την reggae και το hip hop.

Μπορεί οι περισσότεροι να ξέρουμε για την Αφρική, μέσα από τον Ταρζάν και την Τσίτα, μέσα από φρικιαστικές φωτογραφίες πείνας, αιματοχυσίας ή αρρωστημένων ανθρώπων, μέσω ενός χαραγμένου ελεφαντόδοντου που προέρχεται από την βουλιμία ενός λαθροκυνηγού.

Πρέπει τουλάχιστο να αναγνωρίσουμε οτι η Αφρική, μέσω της μουσικής της, των ρυθμών της, εχει "εξημερώσει" την Δύση.

Το Mundial στην Νότιο Αφρική λοιπόν, ας αποτελέσει μια ευκαιρία για τον υπόλοιπο κόσμο, να ανακαλύψει την Αφρική.

Αυτό αποτελεί απο την μία αυτογνωσία για την Δύση αλλά και από την άλλη, αναγκαιότητα για τους λαούς της δύσμοιρης Αφρικής.

Πολύ περισσότερο, για το κομμάτι εκείνο των Αφρικανών, που - ξέρουμε όλοι - ήδη ζουν ανάμεσά μας, και το σύνηθες είναι να τους αντιμετωπίζουμε ως λαθραίους, με αποστροφή.

Θα σας προτείνω λοιπόν, κάποια ακούσματα της σημερινής Αφρικής, ώστε να αντιληφθούμε ότι τα "κουρέλια" τραγουδάνε παντού. Και όποιος μπορεί και τραγουδάει, εξυψώνεται, θεριεύει και τελικά στέκεται όρθιος, στα πόδια του.

Amadou & Mariam
O Amadou Bagayoko και η Mariam Doumbia γεννηθήκανε στο Μάλι, παλαιότερα γνωστό ως Γαλλικό Σουδάν, πριν την ανεξαρτητοποίησή του το 1959.
Η Mariam μεγάλωσε στην πρωτεύουσα Bamako, ενώ ο Amadu 500 μίλια μακριά, στην περιοχή Mopti.

Στην ηλικία των 6 χρονών, η Mariam έχασε την όρασή της, αυτό όμως δεν την απέτρεψε από το να γίνει διάσημη στην κοινότητά της ως τραγουδίστρια σε γάμους και άλλες εκδηλώσεις.

Ο Amadu έχασε επίσης την όρασή του από την παιδική του ηλικία, τον συνεπήρε όμως η αγάπη του για την μουσική, μαθαίνοντας να παίζει κρουστά και κιθάρα.



Οι δυό τους, γνωρίστηκαν στην Bamako, σε ίδρυμα για τυφλά παιδιά και από τότε είναι μαζί στην μουσική τους αλλά και την ίδια την ζωή.



Staff Benda Bilili
Οι Staff Benda Bilili είναι ένα group Κογκολέζων μουσικών του δρόμου. Ζούν στα περίχωρα του ζωολογικού κήπου της Κινσάσα, όπου και παίζουν την μουσική τους, η οποία βασίζεται στην ρούμπα, έχει όμως στοιχεία παλιού καλού Rythm'n'blues αλλά και reggae.



Αποτελούνται από 4 μουσικούς που όλοι τους είναι άτομα με ειδικές ανάγκες (έπασχαν από πολυομελίτηδα όταν ήταν μικροί), οι οποίοι κινούνται με προσαρμοσμένα τρίκυκλα ποδήλατα.

Υποστηρίζονται από εγκαταλειμμένα παιδιά του δρόμου, τα οποία και έχουν αναθρέψει, κρατόντας τα μακριά από την βία και τους κινδύνους.



tiken jah fakoly
Ο tiken jah fakoly γεννήθηκε στο Odienné, στην βορειοδυτική Ακτή Ελεφαντοστού και από μικρό τον συνεπήρε ο ρυθμός της reggae, φτιάχνοντας σε ηλικία 19 χρονών την πρώτη του μπάντα, τους Djelys, το 1987.

Γρήγορα θα γίνει γνωστός σε περιφερειακό επίπεδο, ενω θα αναγνωριστεί σε εθνικό επίπεδο, γράφοντας τραγούδια για την πολιτική κατάσταση στην χώρα του.



Μία τέτοια δουλειά ήταν τα τραγούδια που έγραψε για τον θάνατο του Félix Ηouphouët-Boigny το 1993, που τον έκανε αγαπημένο μουσικό των νέων της χωρας του. Το 1998, ξεκίνησε διεθνή καριέρα, γίνοντας γνωστός και παίζοντας στο Παρίσι.

Η μουσική του μιλάει για τις αδικίες που υφήστανται οι νέοι της πατρίδας του, αλλά και όλοι οι νέοι, πέραν της Αφρικής.



Amazigh kateb
Ο Amazigh kateb είναι Αλγερινός μουσικός που γεννήθηκε το 1972 στο Αλγέρι. Το 1988 μετακομίζει στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας, όπου και θα αποτελέσει το βασικό μέλος των Gnawa (ομάδα που γεννιέται το 1992) μαζί με τους γιούς του διάσημου συγγραφέα Kateb Yacine, του ιδρυτή της σύγχρονης Αλγερινής λογοτεχνίας (Nedjma, ο κύκλος των αντιποίνων…).

Η μουσική Gnawa (λέξη που προέρχεται από το «Guinéen») είναι μια αφρικανική μαύρη μουσική που προέρχεται από το είδος Μαγκρέμπ (της περιοχής της κεντρικής Sahara και του Marocco), η οποία έχει αναμιχθεί με τους τοπικούς ρυθμούς αραβικής, berbère ή της τούρκικης επιρροής.



Ο Amazigh ανήκει στους africanité και το μίγμα λαών της Αλγερίας που δεν θεωρούνται ούτε λευκοί ούτε μαύροι.



Muntu Valdo
Ο Muntu Valdo είναι jazz κιθαρίστας, αρμονίστας και τραγουδιστής από την Doula του Καμερούν.

Άρχισε τη μουσική του στην ηλικία 15 και έχει αναπτύξει από τότε ένα μοναδικό ύφος αποκαλούμενο blue sawa, μέσω του έχει κερδίσει τον τίτλο του βασιλιά των blue sawa.



O Muntu έχει αποδώσει σε υψηλό επίπεδο μαζί με μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια όπως Ali Farka Toure, Manu Dibango, Richard Bona, Lokua Kanza, Eko Roosevelt, Lionel & ο Stephane Belmondo, Keziah Jones, Alpha Blondy ενώ έχει παίξει σε μερικά από τα διεθνώς διάσημα φεστιβάλ παγκόσμιας μουσικής όπως το Womad.

Εαν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την αφρικάνικη μουσική και όχι μόνο, μπορείτε να επισκεφθήτε την ιστοσελίδα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ περιοδικού Asante που εκδίδεται από την αφρικανική κοινότητα της Ελλάδας (κάντε κλικ στην εικόνα).

Asante σημαίνει ευχαριστώ στη γλώσσα των Σουαχίλι και το περιοδικό είναι μηνιαίο, γραμμένο και τυπωμένο στην Ελληνική γλώσσα και διανέμεται σε πολλά σημεία, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Με θέματα νέα και φωτογραφικό υλικό της Αφρικανικής ηπείρου, παρουσιάζει τις Αφρικανικές κουλτούρες στους ανθρώπους των Δυτικών χωρών.

Ο στόχος του, ο σκοπός του είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην Αφρική και τον υπόλοιπο κόσμο, να δώσει έμφαση σε θέματα που πολλοί αφρικάνοι δεν έχουν την πολυτέλεια να πληροφορούνται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Σ' αυτό θα βρείτε άρθρα, ταξιδιωτικές ιστορίες, βιογραφίες από διάσημους ή μη διάσημους άντρες και γυναίκες της Αφρικής, ποιητικές εξορμήσεις και προσεγγίσεις σε θέματα που αφορούν τα Αφρικανικά έθνη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

AORATOS MC

http://www.youtube.com/watch?v=WYKcQVzOJSs