Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010

Αλλαγές στην εταιρική μορφή του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά προανήγγειλε από την Κίνα η Κατσέλη

Η βελτίωση της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στον τομέα του τουρισμού, η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και από την Ελλάδα στην Κίνα καθώς και η επέκταση της συνεργασίας στη ναυτιλία είναι τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει περαιτέρω επιχειρηματική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών όπως προκύπτει από τις επαφές που είχε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη με αξιωματούχους και επιχειρηματικούς φορείς κατά την επίσκεψή της στη Σαγκάη.

Η υπουργός επισκέφτηκε τη Σαγκάη με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ελλάδας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2010.

Η υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Σαγκάη σχετικά με τις σκέψεις της Ελληνική κυβέρνησης για την ανάπτυξη των λιμανιών ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μια νέα εταιρική μορφή για τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με τα οποία θα διασυνδεθούν τα υπόλοιπα ώστε να αντλήσουν οφέλη και πόρους.

Λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ελληνικό περίπτερο στην Διεθνή Έκθεση EXPO 2010 o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της COSCO Captain Wei στην ομιλία του σημείωσε με έμφαση ότι η Κίνα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να εξέλθει από την κρίση ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει, ήδη, ενδιαφέρον και από άλλες κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Επίσης ο κ. Wei ανέφερε ότι τον Απρίλιο αυξηθήκαν οι αφίξεις εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) στο λιμάνι του Πειραιά πάνω από τις προσδοκίες που υπήρχαν.

Η υπουργός τη Δευτέρα θα επισκεφθεί το Χρηματιστήριο της Σαγκάης στο πλαίσιο των επαφών της για την υποστήριξη και ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, όπως ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σημειώνοντας ότι το ίδιο είχε συμβεί και στο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη πριν από λίγο καιρό.

''Προωθούμε τη συνεργασία με την Κίνα με την ενδυνάμωση των σχέσεων σε τέσσερις τομείς που είναι οι αγορές, προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία μπορούμε να προωθήσουμε στην κινεζική αγορά, να προσελκύσουμε επενδύσεις από την Κίνα, ο τουρισμός και η ναυτιλία και ο χώρος των πολιτιστικών ανταλλαγών (που) πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο'' είπε η υπουργός στην ομιλία της σε εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας. Σημειώνοντας επίσης ότι ''τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα θα τα ξεπεράσει με το δίχτυ ασφάλειας που υπάρχει'' ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν ανησυχεί για την πορεία του πληθωρισμού ανέφερε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση και ανάπτυξη μέσα στο 2011.

Ακόμα, γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης των δύο χωρών εξετάζεται και η απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας και Σαγκάης ενώ αναφερόμενη στα ποιοτικά προϊόντα της χώρας μας που είναι στη λίστα του ενδιαφέροντος για εξαγωγή στην Κίνα ειδική μνεία έκανε στο ελαιόλαδο, το κρασί, τις γούνες, τα κοσμήματα, τα φάρμακα, τα δομικά υλικά και υπάρχουν εταιρείες που ήδη έχουν παρουσία και μπορούν να την ισχυροποιήσουν στο μέλλον, όπως σημείωσε.

Σε ότι αφορά στο κινεζικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα η υπουργός σημείωσε ότι τομείς όπως ο εφοδιασμός (logistics), η τεχνολογία, οι κατασκευές και οι μεταφορές είναι τομείς προτεραιότητας για συνεργασίας.

Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί η υπουργός με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών της Κίνας Weng Mengyong η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε χαριτολογώντας ότι η θερμοκρασία στη Σαγκάη ανεβαίνει τις τελευταίες ημέρες όπως ανεβαίνει και η ''επιχειρηματική θερμοκρασία'' των συναλλαγών με την Ελλάδα.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός παρουσίασε την πρωτοβουλία του Invest in Greece, το ''e-book'', το οποίο αποτελεί το εργαλείο ενημέρωσης όλων των ενδιαφερόμενων επενδυτών προκειμένου να έχουν μια αναλυτική και εμπεριστατωμένη άποψη για όσα προγράμματα μετοχοποιήσεων προωθεί η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕ κ. Αλ. Χολέβας στην ίδια συνέντευξη ανέφερε ότι η επισκεψιμότητα στο ελληνικό περίπτερο είναι εντυπωσιακή καθώς έχει ξεπεράσει το 1 εκατ. επισκέπτες και συγκαταλέγεται στα πλέον δημοφιλή περίπτερα μεταξύ των 192 χωρών που συμμετέχουν.

Η σημερινή μέρα στην ΕXPO 2010 είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό το πρωί οι Human Touch (Γιώτης Κιουρτσόγλου, David Lynch), ένα από τα σημαντικότερα αυτοσχεδιαστικά συγκροτήματα της Ελλάδας, ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Βαγγέλη Καρύπη, Μίλτο Παπαστάμου και Chaik Yazdjian και παρουσίασαν ένα μουσικό θέαμα που αντλεί από την ελληνική και βαλκανική παράδοση, σμίγοντάς τη με τη σύγχρονη jazz.

Ο εορτασμός της Ημέρας της Ελλάδας κορυφώνεται το βράδυ της 19ης Ιουνίου με την πρωτότυπη παράσταση «Η ηχώ του ζωντανού μύθου» σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου.

Η «Ηχώ του ζωντανού μύθου» είναι ένα ψηφιδωτό, όπου εντάσσονται εικόνες και ηχοχρώματα, που παρακολουθούν το πέρασμα από την Αρχαιότητα και το Βυζάντιο στη νεότερη και τη σύγχρονη Ελλάδα.

Το έργο βασίζεται σε κείμενα που σημάδεψαν την ιστορία και την πορεία της ανθρωπότητας : Όμηρος, Ησίοδος, Πίνδαρος, Σαπφώ, Σοφοκλής, Ευριπίδης, αλλά και Ανώνυμοι Βυζαντινοί Υμνογράφοι, Διονύσιος Σολωμός, Κ.Π. Καβάφης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης.

Τα κείμενα απαγγέλλει η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου, πρωθιέρεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, ενώ τα τραγούδια ερμηνεύει ο βαθύφωνος Παναγιώτης Τερζάκης.

Συμμετέχουν είκοσι χορευτές του Χοροθεάτρου Ροές και οι Human Touch and Friends (Γιώτης Κιουρτσόγλου, David Lynch, Βαγγέλης Καρύπης, Μίλτος Παπαστάμου και Chaik Yazdjian), πέντε δεξιοτέχνες μουσικοί που παίζουν ζωντανά επί σκηνής. Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο Γιάννης Μετζικώφ.

Aπό τον Αγγελιοφόρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: