Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Η λίστα των εμπλεκόμενων πολιτικών, δικαστών, τραπεζιτων, επιχειρηματιών, χρηματιστών στο σκάνδαλο Siemens

Με τρεις σημαντικές κινήσεις, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση Siemens, κλιμακώνει την παρέμβασή της στον ανακριτικό τομέα που αφορά στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και των λογαριασμών προσώπων που διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί, αλλά και επιχειρηματιών που με ενεπλάκησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στους "μαύρους λογαριασμούς" της Siemens.

Με μία πρώτη επιστολή που απεστάλη στον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό, η επιτροπή προτείνει και εισηγείται:

1. Στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Γερμανίας να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί η Siemens από τη γερμανική κυβέρνηση να παράσχει στοιχεία στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στην Εξεταστική Επιτροπή

2. Παράλληλα να οδηγηθεί το θέμα ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

3. Τα καθ' ύλην συναρμόδια υπουργεία και Οργανισμοί να προσδιορίσουν το σύνολο της ζημιάς που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από την παράνομη δράση της Siemens

4. Τα συναρμόδια υπουργεία να ζητήσουν απευθείας από τη Siemens τα απαιτούμενα στοιχεία και τέλος,

5. Να συσταθεί αμέσως ειδική επιτροπή ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών που διετέλεσαν κυβερνητικά στελέχη στα υπουργεία Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών, με τα οποία υπέγραψε συμβάσεις η Siemens κατά την τελευταία 20ετία.

Με δεύτερη επιστολή που απευθύνεται στην Τράπεζα Ελλάδος, στο ΣΔΟΕ, στην Επιτροπή Καταπολέμησης του Βρώμικου Χρήματος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η επιτροπή ζητεί τον πλήρη έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών και των χρηματιστηριακών κινήσεων αλλά και χρηματικών κινήσεων σειράς επιχειρηματιών και χρηματιστών, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη δικογραφία και τις καταθέσεις ενώπιον της επιτροπής.

Στην επιστολή αυτή της Εξεταστικής Επιτροπής τα πρόσωπα (φυσικά και νομικά) για τα οποία ζητείται η άρση του απορρήτου είναι οι Νικόλαος Δεβλέτογλου, Χρηματιστής, Αθανάσιος Ράμμος, Χρηματιστής, Γεώργιος Κορωνιάς, Επιχειρηματίας, Λαυρεντιάδης Λαυρέντης, Επιχειρηματίας ως δικαιούχος των λογαριασμών των υπερακτίων εταιρειών WED International Ltd και Ursula Marketing Corp και της εταιρείας "Νεοχημική Λ.Β. Λαυρεντιάδης ΑΕ", Δαμκαλίδης Δημήτριος, Δαμκαλίδης Γιάννης, Κορμάς Κωνσταντίνος, Νικολιδάκης Μάριος, Μαρκόπουλος Χρήστος, Περίσσιος Αντώνιος, Καντάς Αντώνιος, BALISEA, Κουκουλομάτης Παναγιώτης, KPMG, Prince Pacific Ltd, Kienest H., Γερμανός υπήκοος, συνταξιούχος που διαμένει στην Ελλάδα, Κάτσικας Μάριος, Φαρμακοποιός και επιχειρηματίας, Τυρογαλάς Βασίλειος.

Στην επιστολή αναφέρονται ακόμη οι Γεώργιος Καλδής και Αλέξανδρος Λέτσας, Σάββας Γιαννακάκης, χρηματιστής και Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης, οι οποίοι φέρονται να έχουν συνεργαστεί με τις παραπάνω εταιρείες.

Τρία ακόμη πρόσωπα σχετίζονται με τον Ζαν - Κλοντ Όσβλαντ, στέλεχος της Dresdner Bank στην Ελβετία. Πρόκειται για τον Γρηγόριο Κυριτσάκα, πρόεδρο χρηματιστηριακής εταιρείας, Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, δικηγόρο και μέλος του δ.σ. της societe Generale και τη σύζυγό του, κ. Σκουταροπούλου.

Σε τρίτη, τέλος, επιστολή προς τις δικαστικές αρχές ζητείται δικαστική συνδρομή για άνοιγμα λογαριασμών στο εξωτερικό με τη συνεργασία της Εuropol των Μιχάλη Χριστοφοράκου, Διονύση Δενδρινού, Χρήστου Καραβέλα, Πρόδρομου Μαυρίδη, των νομικών προσώπων που συμμετέχουν οι ανωτέρω καθώς και οποιωνδήποτε άλλων φυσικών και νομικών προσώπων που κατά τη κρίση της δικαιοσύνης εμπλέκονται στην υπόθεση.

Αναλυτικότερα, η Επιτροπή ζητά παρέμβαση, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδος - Γερμανίας, ώστε να υποχρεωθεί η Siemens να παράσχει στοιχεία προς την ελληνική Δικαιοσύνη και την Εξεταστική για την επίθεση.

Επίσης, ζητείται η άμεση σύσταση ειδικής επιτροπής ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης όσων διετέλεσαν υπουργοί, εμπλεκόμενοι με τις συμβάσεις Siemens την τελευταία 20ετία.

Εξάλλου, η Επιτροπή ζητεί από τις δικαστικές Αρχές συνδρομή για το άνοιγμα λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων προσώπων, φυσικών και νομικών και εταιρειών στο εξωτερικό, με τη συνεργασία και της Europol.

Τέλος, η Επιτροπή απευθύνεται προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα Ελλάδος, για την κίνηση του χρήματος και τον έλεγχο πράξεων περίπου 25 επιχειρηματιών και χρηματιστών, που εμπλέκονται στη διακίνηση χρήματος από τη Siemens.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, μέλη της Επιτροπής θα εξετάσουν τους κ.κ. Σίκατσεκ (στη Γερμανία) και Κουτσενρόιτερ (στο Ντουμπάι), πρώην στελέχη της Siemens, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να καταστεί δυνατή και η εξέταση του κ. Μ. Χριστοφοράκου.

Τέλος, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Σήφης Βαλυράκης επέκρινε τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ότι, ενημερώνοντας τον Μάιο του 2008, τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Siemens κ. Ρούντολφ Φίσερ, ότι ζητεί αντίγραφα των στοιχείων για τα δώρα προς τους πολιτικούς, ουσιαστικά «έδωσε το σήμα για να καταστραφούν τα επίμαχα στοιχεία».

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: