Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου ακουμπά τη Siemens

Τη διασύνδεση του σκανδάλου της Siemens με αυτό του Χρηματιστηρίου την περίοδο 1998-1999 και τις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» ερευνά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) που έχει αναλάβει ειδικό ρόλο για την αποκάλυψη των πρακτικών και των προσώπων σε αυτές τις πολύπλοκες υποθέσεις.

Οπως ανακοινώθηκε χθες επισήμως, το ΣΔΟΕ διενεργεί τρεις σημαντικούς ελέγχους κατά παραγγελία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και των εισαγγελικών αρχών, αν και είναι ακόμη άγνωστο αν συνδέονται μεταξύ τους.

Οι έλεγχοι γίνονται για τις υποθέσεις του Βατοπαιδίου και της Siemens, καθώς και για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 333 εισηγμένων εταιρειών την περίοδο 1998-2002.

Παράλληλα το ΣΔΟΕ πραγματοποιεί διεξοδικούς ελέγχους σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για τις συμβάσεις προμήθειας φρεγατών και υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου, «οι έλεγχοι κατά παραγγελία του ΣΔΟΕ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη συνδρομή σε ελέγχους στο πλαίσιο Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής για τις υποθέσεις της Μονής Βατοπαιδίου και της Siemens, την προανακριτική εξέταση για να διακριβωθεί τυχόν τέλεση αξιοποίνων πράξεων (απάτης και υπεξαιρέσεως) κατά τη διαδικασία αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου 333 συνολικά εταιρειών οι οποίες κατά τη χρονική περίοδο από 1.1.1998 ως 31.12.2002 ήταν εισηγμένες στο ΧΑΑ ή επρόκειτο να εισαχθούν μέσω της αύξησης και της δημόσιας εγγραφής και μια σειρά από άλλες μεγάλες υποθέσεις πιθανής φοροδιαφυγής».

Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις των φρεγατών, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή, τα στοιχεία που συλλέγονται καθημερινά είναι άκρως αποκαλυπτικά και σύμφωνα με αυτά υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ακόμη και για εικονικές συναλλαγές μεταξύ συγκεκριμένων εταιρειών.

Ηδη η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών διεξάγει προανάκριση και ζήτησε τη συνδρομή των φοροελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση των προανακριτικών πράξεων που αυτή πραγματοποιεί, ώστε να διερευνηθεί τυχόν τέλεση ποινικών αδικημάτων που αφορούν τη σύμβαση μεταξύ ΗDW και Ελληνικών Ναυπηγείων για τα νέα υποβρύχια και μεταξύ ΥΠΕΘΟ, Τhales Νetherlands και Ελληνικών Ναυπηγείων για τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.


www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: