Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Φώτης Κουβέλης : «Μπορούμε να συμπορευθούμε με σοσιαλιστές και οικολόγους»

Συνέντευξη στον Λάμπρο Σταυρόπουλο
TO BHMA

ΣΤΟ ΑΜΕΣΩΣ προσεχές χρονικό διάστημα πρόκειται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα της ανανεωτικής Αριστεράς. Οχι επιστροφή στην ΕΑΡ, αλλά διαμόρφωση ενός νέου πόλου ο οποίος θα εκφράζει παρούσες ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, προαναγγέλλει ο ανεξάρτητος
πλέον βουλευτής κ. Φ. Κουβέλης, ο οποίος ηγείται του ανανεωτικού εγχειρήματος.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο πρωταγωνιστής των τελευταίων εξελίξεων στον ΣΥΝ εξηγεί γιατί τα πράγματα οδηγήθηκαν στη διάσπαση, επισημαίνοντας ότι «προειδοποιήσαμε έγκαιρα και επανειλημμένα εξαντλώντας κάθε περιθώριο», ενώ ρίχνει στον κ. Αλ. Τσίπρα την απόλυτη ευθύνη για τη ρήξη καταλογίζοντάς του ότι «απαίτησε να σιωπήσουμε».

Απορρίπτοντας την επιθυμία της Κουμουνδούρου να επιστραφούν οι έδρες των τεσσάρων πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η κίνησή τους αυτή «αποτελεί αναγκαία πράξη ευθύνης», ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο σύγκλισης με το ΠαΣοΚ τάσσεται υπέρ της οικοδόμησης γεφυρών διαλόγου και κοινής δράσης με τον κόσμο που ψήφισε το κυβερνών κόμμα στη βάση της «αντίστασης, της ανατροπής και της αλλαγής των οικονομικών μέτρων».

- Ενα ερώτημα που απασχολεί όσους παρακολουθούν τις ραγδαίες εξελίξεις που σηματοδότησε η αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από το συνέδριο του ΣΥΝ είναι αν αντέχει η Αριστερά στη χώρα μας άλλη μία διάσπαση...

«Η ενότητα της Αριστεράς δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται γενικόλογα. Υπάρχουν διαφορές και αντιθέσεις στον χώρο της ως προς τον χαρακτήρα, την πολιτική, τον ρόλο και τους στόχους της. Αυτές οι διαφορές διαμορφώνουν τον πολυκερματισμό της Αριστεράς. Οσο οι διαφορές και οι αντιθέσεις παραμένουν, η ενότητα δεν εξασφαλίζεται. Υπερασπίζομαι μια Αριστερά που αγωνίζεται για ζωντανές λύσεις προοπτικής, χωρίς να κλείνεται στις “ασφαλείς” απαντήσεις των περασμένων δεκαετιών».

- Γιατί επιρρίπτετε ευθύνες στον κ. Αλ. Τσίπρα καταλογίζοντάς του ότι έχει την απόλυτη ευθύνη για τη ρήξη;

«Η ηγεσία και η ηγετική ομάδα του κόμματος έχει τις δικές της ιδιαίτερες ευθύνες. Αυτή διαμόρφωσε τις συνθήκες του αρνητικού ετεροκαθορισμού της πολιτικής του Συνασπισμού από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και, αντί να προστατεύσει την πολιτική ενότητα του κόμματος, κινήθηκε με τη λογική της αριθμητικής επικυριαρχίας στους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Επέλεξε να λύσει πολιτικά προβλήματα με διαδικαστικούς όρους».

- Εχει μέλλον ο χώρος της ανανεωτικής Αριστεράς εκτός ΣΥΝ;Θα επιβιώσετε, δηλαδή, πολιτικά;

«Η ανανεωτική Αριστερά έχει και παρελθόν και παρόν και μέλλον. Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από μια σύγχρονη Αριστερά, πρωταγωνίστρια στην κατεύθυνση μεγάλων κοινωνικών προοδευτικών συσπειρώσεων. Η οικονομική κρίση, με την ολέθρια παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα, με δυσβάσταχτα και άδικα βάρη στις πλάτες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με αποσαθρωμένα τα εργασιακά δικαιώματα, επιβάλλει καινούργια καθήκοντα για τη σύγχρονη Αριστερά. Και αυτά τα καθήκοντα θέλουμε να τα αναλάβουμε. Η εξέλιξη της κρίσης δεν είναι γνωστή. Θα δυναμώσουν οι δυνάμεις της εργασίας και της παραγωγής ή θα συμπιεστούν περισσότερο για την αναστήλωση του νεοφιλελευθερισμού; Τίποτε δεν έχει κριθεί. Η έκβαση εξαρτάται και από τις ενέργειες, τους αγώνες, τις πρωτοβουλίες της σύγχρονης Αριστεράς».

- Πολλοί θεωρούν αυτονόητη τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα. Με ποιους και με τι ρόλο;

«Η απόφασή μας αυτή την ώρα αφορά την ανασυγκρότηση του ανανεωτικού χώρου και για αυτήν εργαζόμα στε. Τα επόμενα βήματά μας θα τα καθορίσουμε στον κατάλληλο χρόνο».

- Πίσω στην ΕΑΡ λοιπόν;

«Η ανασυγκρότηση και η ενίσχυση του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς δεν αποτελεί επιλογή επιστροφής στο πολιτικό παρελθόν. Η ανανεωτική και συνεχώς ανανεούμενη Αριστερά εκφράζει παρούσες ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Ο ευρύς κόσμος της ανανεωτικής Αριστεράς δεν κοιτάζει προς τα πίσω, προτάσσει τις επείγουσες πολιτικές ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας και κινητοποιείται παντού για την ανασυγκρότηση του αριστερού ανανεωτικού χώρου».

- Πότε θα λάβετε τις οριστικές αποφάσεις σας;

«Στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, σταθμίζοντας τα πράγματα και τις εξελίξεις».

- Πλησιάζουν οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Τι θα κάνετε; Με ποιους θα συνεργαστείτε;

«Κεντρικός στόχος μας είναι η νίκη των ιδεών της ουσιαστικής αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση και η επικράτηση των δυνάμεων που σε τοπικό επίπεδο μπορούν να υπερασπιστούν και να προωθήσουν αυτές τις ιδέες. Επιδίωξή μας είναι η όσο το δυνατόν πιο ισχυρή συμμετοχή μας στους δήμους και στις περιφέρειες, μέσα από φερέγγυους συνδυασμούς και πρόσωπα. Βασικό γνώμονα πρέπει να αποτελούν οι εκτιμήσεις και οι επιλογές των αυτοδιοικητικών πολιτικών κινήσεων, με σταθερή διεκδίκηση την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των ΟΤΑ. Απορρίπτοντας λογικές στείρας κομματικής καταγραφής, θα αναζητήσουμε σχήματα που θα διασφαλίζουν τις πιο πλατιές συνεργασίες προσώπων, κινήσεων και πολιτικών δυνάμεων στη βάση προγραμματικών συμφωνιών και προτάσεων».

- Η ανεξαρτητοποίησή σας στη Βουλή σηματοδοτεί μια νέα πορεία, η οποία θα μπορούσε να λάβει χαρακτήρα προσέγγισης με το ΠαΣοΚ;

«Υποστήριζα και υποστηρίζω ότι είναι αναγκαία η σύγκλιση ευρύτατων κοινωνικών δυνάμεων προκειμένου να ανακαθορισθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί στη βάση μιας εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης. Σε μια τέτοια σύγκλιση μπορούν να συμπορεύονται σοσιαλιστικές δυνάμεις, δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες, κάθε άλλη δύναμη της Αριστεράς. Σήμερα πολίτες που επένδυσαν με την ψήφο τους στο ΠαΣοΚ αναζητούν κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους. Πρέπει να οικοδομηθεί ένα πλατύ προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, ικανό να μετακινήσει την πολιτική σε ουσιαστική προοδευτική κατεύθυνση».

- Θεωρείτε ότι εκπληρώνεται με την αποχώρησή σας μια ιστορική «ρεβάνς» με το κομμουνιστικής προέλευσης τμήμα της Αριστεράς με το οποίο συνδημιουργήσατε τον ΣΥΝ;

«Καμία “ρεβάνς”. Συγκροτήσαμε τον Συνασπισμό ως κόμμα της σύγχρονης δημοκρατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, με δυνάμεις κομμουνιστικής προέλευσης και άλλες που αγωνίζονταν για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό της Αριστεράς, με κοινό πολιτικό τόπο τα ιδανικά και τις αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με αδιαπραγμάτευτη την αξία της δημοκρατίας. Στις γραμμές της ανανεωτικής Αριστεράς βρίσκονται δυνάμεις με διαφορετικές κομματικές προελεύσεις και στρατεύονται στη σύγχρονη Αριστερά χωρίς αναφορά στην κομματική τους αφετηρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: