Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Στο στόχαστρο 62 αθλητικοί μάνατζερ

Στον έκτακτο έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών 62 μάνατζερ ποδοσφαιριστών και άλλων αθλητών θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών έπειτα από εισαγγελική εντολή.

Τα στελέχη του ΣΔΟΕ θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν όχι μόνο περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής αλλά και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» ή ακόμη και στοιχεία για συναλλαγές που σχετίζονται με στημένους αγώνες.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι από αυτή την έρευνα πιθανόν να αποκαλυφθούν «κρυμμένα μυστικά του ελληνικού ποδοσφαίρου» για προκαθορισμένα παιχνίδια, παράνομες συναλλαγές και «τρικ» φορολογικού ενδιαφέροντος.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ «εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο, ορισμένοι μάνατζερ λόγω των προσωπικών,εμπιστευτικών σχέσεων που διατηρούν με αθλητές και παράγοντες διαφορετικών ομάδων να αναλαμβάνουν τις πολύ “ευαίσθητες” συνεννοήσεις για στημένα παιχνίδια».

Η εντολή των δικαστικών λειτουργών για τον έλεγχο στους 62 μάνατζερ βασίστηκε στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αρχικώς από έρευνα του κλιμακίου του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στη συμπρωτεύουσα, έλεγξαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς ενός από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς μάνατζερ- με πελάτες κυρίως από τη Θεσσαλονίκη- απ΄ όπου έχουν προκύψει ενδείξεις φοροδιαφυγής, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και διαπλοκής ποδοσφαιριστών και αθλητικών παραγόντων.

Σύμφωνα με την έρευνα- που αποκάλυψε στις 4 Σεπτεμβρίου 2010 η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»- στους λογαριασμούς του εν λόγω ατζέντη βρέθηκαν καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ που καταβάλλονταν με τη μορφή προμηθειών από ποδοσφαιριστές και παράγοντες της Σούπερ Λίγκας, χωρίς να δηλώνονται στην Εφορία.

Ακόμη έρευνα έγινε σε βεβαιώσεις που προσκόμιζε ο ίδιος για μεγάλα κέρδη από στοίχημα και άλλα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2001-2003 ο μάνατζερ αυτός φαίνεται να κέρδισε από δελτία του στοιχήματος περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Στελέχη του ΣΔΟΕ υπενθύμισαν ότι στο παρελθόν είχαν γίνει αποσπασματικοί έλεγχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς και συναλλαγές δύο ή τριών μάνατζερ, χωρίς όμως να προκύψει κάτι σημαντικό.

Η πιο σημαντική από αυτές πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2008 στα γραφεία εταιρείας στα Πατήσια που ανήκει σε γνωστό ατζέντη αθλητών.

Τότε το ΣΔΟΕ αναζήτησε τη σύμβαση ύψους 5 εκατ. ευρώ που είχε υπογράψει το 2006 ο συγκεκριμένος ατζέντης με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για την εκμετάλλευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των προκριματικών αγώνων της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Εuro 2008.

Από αυτόν τον έλεγχο συγκεντρώθηκαν τιμολόγια, αποδεικτικά είσπραξης αλλά και παραστατικά τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους πιστώθηκε το εν λόγω ποσό.

Τα ευρήματα της έρευνας του 2008 για τους αγώνες της Εθνικής θα ελεγχθούν τώρα κάτω από νέο πρίσμα και με όσα έχουν προκύψει από την υπόθεση της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον θα γίνει σύγκριση με στοιχεία από σχετικούς οικονομικούς ελέγχους που έχουν διενεργηθεί, τα τελευταία χρόνια, σε συναλλαγές ποδοσφαιριστών και αθλητών από άλλα σπορ.

Από το Βημα

Δεν υπάρχουν σχόλια: