Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Τσουκάτος: Και τα δύο μεγάλα κόμματα πήραν χρήματα από ιδιώτες

Μέσω ολιγοσέλιδου υπομνήματος, το οποίο υπογράφει με την επαγγελματική του ιδιότητα του φαρμακοποιού, κατέθεσε ο Θόδωρος Τσουκάτος στην εξεταστική επιτροπή για τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Στην κατάθεσή του αναφέρει ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα χρηματοδοτούνται από ιδιώτες με ποσά που ξεπερνούν κατά πολύ το ανώτατο όριο που προβλέπει η νομοθεσία.

Αρνείται ότι είχε οποιοδήποτε οικονομικό όφελος από την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων που ισχυρίζεται ότι κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και υποστηρίζει ότι ο μοναδικός λόγος που ενεπλάκη στην υπόθεση ήταν επειδή εκείνη την περίοδο ήταν συναρμόδιος για την οικονομική εκστρατεία του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών του 1999. Υποστηρίζει ότι αν δεν ήταν εκείνος, κάποιος άλλος θα ήταν στη θέση του.

Ο πρώην "στρατηγός" τονίζει ότι εκείνη την εποχή δεν είχε κυβερνητική ή διοικητική θέση και δηλώνει ότι δεν είχε τη δυνατότητα να επηρεάσει το αποτέλεσμα των διαγωνισμών που μετείχε η Siemens.

Όσον αφορά στον ισχυρισμό ότι το ένα εκατ. μάρκα κατέληξε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, γράφει ότι επιβεβαιώθηκε "εμμέσως για ευνόητους λόγους, πλην σαφώς" από τις καταθέσεις στη Δικαιοσύνη των ταμιών του κόμματος και σημειώνει ότι το περιστατικό ήταν μεμονωμένο καθ' όσον αφορά στον ίδιο, αλλά "ασφαλώς δεν ήταν το μοναδικό" για το κόμμα.

Ο Θ. Τσουκάτος καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ για έλλειψη θάρρους και δηλώνει ότι ανέλαβε ποινικές ευθύνες γιατί άλλοι απέφυγαν να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες. Όσον αφορά στην ηθική διάσταση του ζητήματος, αναφέρει ότι δεν είναι διόλου περήφανος για τη συμμετοχή του στην υπόθεση.

Σχολιάζοντας τη θέση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αρνείται ότι έχει πάρει χρήματα από τη Siemens, ανέφερε: "Ψεύδονται, βέβαια, συνειδητά και μάλιστα γνωρίζοντας πως ουδείς πολίτης τους πιστεύει, εκείνοι που βεβαιώνουν πως το δικό τους κόμμα (αναφέρομαι στα μεγάλα) δεν έχει χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες και μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους, με αντίστοιχα υψηλές χορηγίες που ξεπερνούν κατά πολύ το ανώτατο όριο των επιτρεπόμενων οικονομικών ενισχύσεων του σχετικού νόμου".

Τέλος, προσκόμισε στην επιτροπή ειδικό πληρεξούσιο που της δίνει τη δυνατότητα να ερευνήσουν όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδίου και της οικογένειάς του.

Δεν θα κληθούν πρώην πρωθυπουργοί

Την ίδια στιγμή, η εξεταστική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens αποφάσισε ότι δεν θα καλέσει πρώην πρωθυπουργούς. Ωστόσο αν προκύψουν ζητήματα θα μπορούν να απαντήσουν με γραπτό υπόμνημα.

Την πόρτα της επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens θα περάσει σήμερα ο Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Όπως έχει πει, έλαβε ένα εκατομμύριο μάρκα από τη γερμανική εταιρεία, προκειμένου να τα δώσει στα κομματικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Ο κύκλος των πολιτικών προσώπων που θα καταθέσουν στην επιτροπή αναμένεται να κλείσει, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, με την αυριανή κατάθεση της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια.

Από την Ελευθεροτυπια

Δεν υπάρχουν σχόλια: