Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
της Αριστέας Μπουγάτσου

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ ΣΤΟΝ «ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΕΤΑΙΡΟ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΤΕ, ΤΗΝ «ΝΤΟΪΤΣΕ ΤΕΛΕΚΟΜ», ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ «ΣΠΙΓΚΕΛ», ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

«Ακουγαν» τα στελέχη τους και τους δημοσιογράφους!


Οι Γερμανοί (ξανα)έρχονται, αυτή τη φορά με τους κοριούς τους, ως στρατηγικοί επενδυτές στον ΟΤΕ με πρόσφατα «παράσημα» στην κατασκοπία και στις υποκλοπές!

Μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών σε βάρος της Deutsche Telekom, της συνεταίρου της κυβέρνησης στον ΟΤΕ, ξέσπασε στη Γερμανία την ίδια ώρα που έπεφταν οι υπογραφές για την εκχώρηση της διοίκησης του Οργανισμού στον «μεγάλο και αξιόπιστο εταίρο»!

Το περιοδικό «Spiegel» που κυκλοφορεί σήμερα αποκαλύπτει ότι: «Η Deutsche Telekom επί χρόνια κατασκόπευε συστηματικά μέλη του εποπτικού της συμβουλίου, δικούς της manager και δημοσιογράφους που κάλυπταν το σχετικό ρεπορτάζ».

Η «βόμβα» του «Spiegel», που απασφάλισε με προαναγγελία από το Σάββατο το μεσημέρι, επιβεβαιώθηκε αυτοστιγμή από την ηγεσία της Deutsche Telecom, η οποία έσπευσε να ρίξει τις ευθύνες στους προκατόχους της.

Τι λέει το «Σπίγκελ»

Στο γερμανικό περιοδικό, που θα κυκλοφορήσει σήμερα, αναφέρονται τα εξής: Η Deutsche Telekom βρίσκεται στο επίκεντρο ενός απίστευτου σκανδάλου κατασκοπίας (spah) και υποκλοπών. Η εταιρεία, προκειμένου να ανιχνεύσει από πού γίνονταν «διαρροές» πληροφοριών από το εσωτερικό της (προεδρείο ή μέλη του εποπτικού συμβουλίου της), είχε «συλλέξει» και «εξετάσει» δεδομένα τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, για περίοδο μεγαλύτερη του ενός έτους.

Τα δεδομένα αυτά αφορούσαν μέλη του εποπτικού της συμβουλίου και ανώτατα στελέχη της, φυσικά εν αγνοία τους, και «εκλάπησαν» τη διετία 2005-2006. Η Deutsche Telekom δίστασε και προσέλαβε μια εταιρεία συμβούλων από το Βερολίνο, στην οποία ανέθεσε να «επεξεργαστεί» τα «δεδομένα» αυτά, αντιπαραβάλλοντάς τα με τηλεφωνικούς αριθμούς δημοσιογράφων. Ετσι θα βρίσκονταν οι διαρροείς πληροφοριών προς δημοσιογράφους...

Ντοκουμέντο

Το «Spiegel» εμφανίζει ένα καυτό ντοκουμέντο που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ενα φαξ της εταιρείας συμβούλων, πριν από μερικές εβδομάδες, ήταν αυτό που προκάλεσε τις πρώτες εσωτερικές έρευνες στην D.T. και το οποίο αναφέρει:

«Ο στόχος των ενεργειών κατασκοπίας (spah) με τον κωδικό "Clipper, rheingold" και μερικά άλλα "δευτερεύοντα project" ήταν η "επεξεργασία" μερικών εκατοντάδων χιλιάδων (πακέτων) δεδομένων, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Τα "δεδομένα" αυτά είναι των πιο σημαντικών Γερμανών δημοσιογράφων, οι οποίοι δημοσίευαν πληροφορίες για την D.T., καθώς και των "επαφών" τους από το εσωτερικό της εταιρείας».

Μετά τη διαρροή του fax αυτού αλλά και την πρώτη εξέτασή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, Ρενέ Ομπερμαν, αποφάσισε να παραδώσει τα καυτά δεδομένα των υποκλοπών στην Εισαγγελία της Βόνης. Εσπευσε δε το Σάββατο να επιβεβαιώσει την αποκάλυψη του «Spiegel», αμέσως μόλις προαναγγέλθηκε από την ηλεκτρονική έκδοσή του.

Στους πρώην

Η Deutsche Telekom τώρα αποδίδει ευθύνες για τις υποκλοπές στη διοίκηση που θήτευσε την περίοδο του 2005 και του 2006, ενώ η Εισαγγελία της Βόνης εξετάζει τα στοιχεία για να καταλήξει αν θα πραγματοποιήσει προκαταρκτική ποινική έρευνα.

Η εταιρεία βεβαιώνει ότι παρέδωσε τους φακέλους κατασκοπίας, κατά στελεχών της και κατά δημοσιογράφων, στις αρχές, όμως αποφεύγει να πάρει δημόσια θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Deutsche Telekom ενημέρωσε σχετικά με την υπόθεση την Καγκελαρία, τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών και μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της. Ο δε Ρενέ Ομπερμαν δήλωσε «βαθύτατα συγκλονισμένος», χαρακτήρισε την υπόθεση «πολύ σοβαρή» και γνωστοποίησε ότι εκτός της Εισαγγελίας ανατέθηκε η διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σε δικηγορικό γραφείο της Κολωνίας, με την υπόδειξη του Εποπτικού Συμβουλίου.

Εχανε μερίδια

Η υπόθεση των στοχευμένων υποκλοπών, που οργανώθηκαν από την απελθούσα διοίκηση της Deutsche Telekom, ασφαλώς και φανερώνει την άποψη του ημικρατικού μοντέλου μάνατζμεντ της εταιρείας για την πληροφόρηση και τα στεγανά της.

Η D.T., σε μια περίοδο που έχανε μερίδια αγοράς στο εσωτερικό της, που έκανε επενδύσεις στο εξωτερικό οι οποίες αμφισβητούντο από πολιτικούς και αναλυτές, αποφάσισε να βυσματώσει όλα τα πιθανά «βαθιά λαρύγγια», αλλά και τους δημοσιογράφους που έψαχναν.

Πάσχιζε για μια απολύτως ελεγχόμενη πληροφόρηση που η ίδια θα εξήγε, αποκοιμίζοντας τους συνδρομητές, τους μετόχους της, την αντιπολίτευση κ.ά., αφού οι δημοσιογράφοι πρώτοι θα «ροχάλιζαν» ή θα είχαν παραιτηθεί από κάθε έρευνα.

Αλλωστε η D.T., για κάποιες εξαγορές που έκανε ή για την αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας της, που αποδείχθηκε επί σκοπόν «φούσκα», έπειτα από χρόνια βρήκε μπροστά της και τον Τύπο και τους μετόχους της, που τώρα τη μήνυσαν.

Οσο λοιπόν και αν προσπάθησε να χειραγωγήσει την κριτική διά της συσκότισης καίριων πληροφοριών, η D.T. δεν τα κατάφερε. Εκτός του ότι πάντα κάποιοι από το εσωτερικό της αντιδρούσαν και αποκάλυπταν, φαίνεται ότι στη Γερμανία όλα γράφονται μεθοδικά. Ετσι, κάποια στιγμή, τα γραπτά που μένουν λένε την αλήθεια.

Το φαξ της εταιρείας συμβούλων που συνταίριαξε τα κλεμμένα δεδομένα ήταν η θρυαλλίδα της αποκάλυψης ακόμη ενός σκανδάλου υποκλοπών, το μέγεθος του οποίου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Δεν είναι δηλαδή σαφές αν το δίκτυο κατασκοπίας που είχε στηθεί στην D.T. ήταν εν γνώσει της κυβέρνησης και του βασικού μετόχου της (του Δημοσίου), αν είχε επεκταθεί και σε άλλους, αν υπάρχουν και άλλα θύματα.

Ενδιαφέρον θα έχουν οι γερμανικές κυβερνητικές αντιδράσεις ως προς την υπόθεση της D.T.

Να κρυφτεί

Ως προς την ελληνική κυβέρνηση, μάλλον θα πρέπει να κρυφτεί εν όψει του φιάσκου. Την ίδια στιγμή που τα συμφωνούσε με τους φερέγγυους εταίρους της, έσκαγε στα χέρια τους το σκάνδαλο των υποκλοπών και της εσωτερικής κατασκοπίας.

- Ο συνεταίρος-κοριός του ΟΤΕ, η Deutsche Telekom, δεν είναι η εταιρεία που συνομολόγησε με το Ελληνικό Δημόσιο ότι θα διαφυλάσσει το απόρρητο, τα ευαίσθητα για την άμυνα και ασφάλειες της χώρας δίκτυα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: