Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟΝ Ρ/ Σ «ΝΕΤ 105,8» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΘΑΝΟ ΣΙΑΦΑΚΑ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περάσουμε σε μια πρώτη επικοινωνία της ημέρας. Είναι ο κ. Παπακωνσταντίνου, Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Καλή σας ημέρα, Τι κάνετε;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλή σας μέρα κύριε Σιαφάκα. Τι γίνεστε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με δυσκολία σάς εντοπίσαμε σήμερα. Γιατί;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καμία δυσκολία, εδώ είμαι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, εντάξει, ταλαιπωρηθήκαμε λίγο, αλλά δεν πειράζει.

Θέλω να μου πείτε έτσι το δικό σας το σχόλιο σε σχέση με τον ΟΤΕ, αλλά πριν περάσω στο δικό σας σχόλιο θέλω να μου πείτε ποιο είναι το πολιτικό πρόσωπο, ή τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει να πάνε φυλακή για την υπόθεση αυτή.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Σιαφάκα, αυτό που εμείς έχουμε πει είναι ότι, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, και θα πρέπει να διερευνηθούν και οι όποιες ποινικές ευθύνες υπάρχουν σε αυτή την ιστορία. Ο κ. Παπανδρέου έχει θέσει ζητήματα απιστίας, υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε και αυτά θέλουμε να διερευνήσουμε περαιτέρω, για να αναληφθούν οι ευθύνες, όποιες και αν είναι και από όποιους και αν προέρχονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, επιτρέψτε μου το δικό μου τώρα το σχόλιο, ότι αυτή η προσέγγιση που κάνετε σήμερα είναι ηπιότερου χαρακτήρα, ηπιότερης μορφής σε σχέση με τα όσα προηγήθηκαν από την πλευρά του κυρίου Πάγκαλου.

Και θέλω να το ρωτήσω πραγματικά ευθέως και ευθαρσώς αν είναι άποψη του ΠΑΣΟΚ. Το υιοθετείτε αυτό; Πράγματι πρέπει υπάρξει ή υπάρχει πολιτικό πρόσωπο το οποίο πρέπει να βρεθεί πίσω από τα κάγκελα για τις πράξεις του ή για τις παραλείψεις του για τον ΟΤΕ; Ευθέως σας το θέτω το ερώτημα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Σιαφάκα, μου το θέτετε ευθέως και εγώ ευθέως σας απαντώ και, σας απάντησα ήδη, σε σχέση με το τι θα κάνουμε. Το ποια θα είναι τα αποτελέσματα, αυτό θα φανεί στο τέλος. Ο καθένας χρησιμοποιεί διαφορετικές εκφράσεις, νομίζω πως όλοι λέμε λίγο-πολύ το ίδιο πράγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, είναι εντελώς διαφορετικό. Το τι θα φανεί στο τέλος?

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτή είναι η δική σας άποψη, κύριε Σιαφάκα. Η δική μου άποψη είναι ότι εμείς λέμε το ίδιο πράγμα και, το πώς εκφράζεται ο καθένας, έχει να κάνει με το ποιος είναι, την προσωπικότητά του, τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται κ.ο.κ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω κάτι; Με καλόπιστο τρόπο θέτω το ερώτημα. Θα σας πω πώς εισπράττω εγώ αυτή την τοποθέτηση και από κει και ύστερα μπορεί να κάνω και λάθος, έτσι; Και το λέω δημοσίως.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Σιαφάκα, να σας πω κάτι κι εγώ; Το ζητούμενο σήμερα είναι ότι υπάρχει μία συμφωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δίκιο.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η συμφωνία αυτή είναι επιβλαβής για το Ελληνικό δημόσιο, είναι επιβλαβής για τον Έλληνα καταναλωτή, είναι επιβλαβής για τη χώρα. Εγώ θα σας πρότεινα να μιλήσουμε για τη συμφωνία και τα προβλήματα που έχει αυτή. Και όχι να πιανόμαστε από μία έκφραση ενός στελέχους και να προσπαθούμε να βρούμε εάν υπάρχει διαφωνία ή όχι μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούστε με, ακούστε με. Έχετε δίκιο, στην προσέγγισή σας αυτή έχετε δίκιο. Εγώ μάλιστα είχα σκοπό να σας θέσω το ερώτημα στην κατεύθυνση αυτή της απαντήσεως που μόλις τώρα δώσατε. Δηλαδή από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η συμφωνία για τον ΟΤΕ, αντί να συζητάμε -κι εμείς εδώ, σε αυτήν εδώ την εκπομπή- το περιεχόμενο της συμφωνίας, συζητάμε για το αν θα επιστραφεί και πότε ο ΟΤΕ στο δημόσιο, συζητάμε αν και ποιος θα πάει φυλακή.

Και θέλω να ρωτήσω, γιατί ορθώς κάνατε αυτή την επισήμανση, μήπως επικοινωνιακά το ΠΑΣΟΚ κάνει φάουλ και στρέφει τη συζήτηση, δίνει αφορμές να στραφεί το ενδιαφέρον της συζήτησης σε άλλα ζητήματα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εσείς πιαστήκατε από μία έκφραση ενός στελέχους του ΠΑΣΟΚ, όταν τις τελευταίες ημέρες το ΠΑΣΟΚ, μέσω του Εκπροσώπου Τύπου, των πολιτικών υπευθύνων ?

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Παπακωνσταντίνου, είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολη η επικοινωνία. Δεν ξέρω, από κινητό τηλέφωνο μιλάμε; Δεν ακούγεστε.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Από κινητό τηλέφωνο μιλάμε. Εγώ σας ακούω πάρα πολύ καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν έχετε την καλοσύνη, παρακαλώ ξανά την απάντησή σας, γιατί δεν ακούστηκε.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Λέω ότι, αυτές τις μέρες, το ΠΑΣΟΚ, δια μέσω του Εκπροσώπου Τύπου, δια μέσω των δηλώσεων πολιτικών στελεχών, έχει μιλήσει συγκεκριμένα, έχουμε μοιράσει ενημερωτικά σημειώματα, υπάρχουν γραπτές ανακοινώσεις και, εσείς, πιάνεστε από μία λέξη την οποία έχει πει ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Είναι εντυπωσιακό αυτό. Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για την ουσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν κατάλαβα καλά, ουσιαστικά ασκείτε κριτική στο δικό μου το λόγο γιατί πιάστηκα από μία κουβέντα που είπε ο κ. Πάγκαλος.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν ασκώ κριτική σε σας προσωπικά κύριε Σιαφάκα, λέω ότι είναι εντυπωσιακό που, αντί να μιλάμε για την ουσία, στην οποία εμείς αναφερόμαστε?

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω κάτι; Ακούστε λίγο. Έχετε δίκιο, αλλά την υπόθεση αυτή δεν την προκάλεσαν οι δημοσιογράφοι, ούτε εγώ φυσικά, είναι πρωτοσέλιδο σήμερα, αν έχετε δει τις εφημερίδες. Κατά συνέπεια?

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν γράφουμε εμείς τις εφημερίδες, κύριε Σιαφάκα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αυτό λέω, δεν τις γράφετε εσείς, αλλά τις προκαλείτε εσείς. Με την έννοια ότι υπάρχει μια δήλωση ενός στελέχους επιφανούς, ενός προσώπου που έχει διατελέσει Υπουργός, που έχει μια ιστορία στο ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί κανείς να την προσπεράσει έτσι εύκολα και άκριτα μια τοποθέτηση.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εσείς θεωρείτε ότι η σημασία είναι ίδια σε αυτή τη δήλωση, είναι ανάλογη με το πώς εμείς έχουμε χειριστεί το ζήτημα του ΟΤΕ και το πόση σημασία έχουμε δώσει σε αυτό το ζήτημα, σε σχέση με το θέμα της ουσίας που υπάρχει και της κριτικής που κάνουμε επί της ουσίας;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως είναι η ουσία κύριε Παπακωνσταντίνου, γιατί αν όντως υπάρχουν πράξεις και παραλείψεις πολιτικών στελεχών που θα οδηγήσουν?

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μα αυτό το έχουμε πει, κύριε Σιαφάκα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για απιστία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που θα οδηγήσουν αυτά τα πρόσωπα στη φυλακή, είναι η ουσία.

Να ρωτήσω, θα προχωρήσετε σε κάποιες ενέργειες; Ακούω σήμερα ότι ενδεχομένως μπορεί να κατατεθεί το αίτημα περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής. Θα προχωρήσετε σε τέτοιες ενέργειες ενδεχομένως και σήμερα;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υποθέτω πως δεν περιμένετε από μένα να σας πω στον αέρα τι θα πει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε μιάμιση ώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό θα ήτανε πάντως, δημοσιογραφικά θα μας ενδιέφερε.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δημοσιογραφικά. Πολιτικά, όμως ,νομίζω πως θα ήταν μάλλον λάθος. Ας περιμένουμε λίγο, θα υπάρξει συζήτηση στη Βουλή, υπάρχει η σημερινή συζήτηση, θα υπάρξει συζήτηση πάνω στο πλήρες κείμενο της συμφωνίας με το που θα έχουμε το κείμενο.

Διότι πρέπει να σας πω ότι, εγώ θεωρώ αδιανόητο που είχαμε προχθές ανακοινώσεις από τους δύο αρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι μας μίλησαν για μία σειρά από πλεονεκτήματα της συμφωνίας αυτής και συμφωνία δεν έχουμε δει. Είναι ελάχιστη υποχρέωση διαφάνειας η δημοσιοποίηση της συμφωνίας. Και δεν καταλαβαίνουμε, γιατί αυτή η συμφωνία δεν έχει ήδη δοθεί. Υπάρχει κάτι το οποίο κρύβεται;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το αντιλαμβάνομαι. Απ’ ό,τι άκουσα τουλάχιστον χθες τον αρμόδιο Υπουργό, είπε ότι θα δοθεί. Δεν ξέρω πότε, ελπίζω σύντομα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Γιατί δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα, είναι το ερώτημα κύριε Σιαφάκα, εγώ αυτό δεν καταλαβαίνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αντιλαμβάνομαι.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καθαρογράφεται; Τι είναι; Είναι δικαστικά πρακτικά και καθαρογράφονται; Υπάρχει μια συμφωνία, ανακοινώθηκε στον Τύπο, το ανακοίνωσε η Deutsche Telekom στους δικούς της μετόχους, μάλιστα, με πολύ ξεκάθαρους όρους, είπε: Από τη στιγμή που έκλεισε συμφωνία η Deutsche Telekom, αναλαμβάνει τον έλεγχο και το μάνατζμεντ του ΟΤΕ, ενσωματώνει στις λογιστικές της καταστάσεις τα αποτελέσματα του ΟΤΕ, τελεία και παύλα. Άρα, είναι πολύ καθαρό τι έχει συμβεί. Έχει υπάρξει μία πώληση του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom, μία εξαγορά. Περιμένουμε λοιπόν τη συμφωνία για να δούμε και τις λεπτομέρειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελπίζω ότι δεν θα σας εκνευρίσει και το επόμενο τελευταίο ερώτημα. Θέλω να ξέρετε ότι?

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εννοείτε ότι έχω εκνευριστεί από τα προηγούμενα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φοβάμαι πως έχετε λίγο εκνευριστεί.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν είναι έτσι, απλώς βρίσκω ότι ο δημόσιος διάλογος γίνεται με έναν απολύτως στρεβλό τρόπο, αυτό σας λέω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά πρέπει κι εσείς να συμβάλετε στην αντίθετη κατεύθυνση. Ξέρετε, αν οι πολιτικοί δεν συμβάλουν σε αυτή την αλλαγή του δημόσιου διαλόγου και να δώσουν μια κατεύθυνση πιο ποιοτική, αντιλαμβάνεστε ότι είναι δύσκολο και ο δημοσιογράφος να παρακολουθήσει. Βεβαίως ως ένα βαθμό?

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχει μία παθογένεια στην πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως ένα βαθμό έχετε δίκιο, ναι, στο επίπεδο του πολιτικού λόγου ευθύνονται και οι δημοσιογράφοι. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι και οι πολιτικοί έχουν τη δική τους ευθύνη.

Θέλω λοιπόν να κλείσουμε αυτή την κουβέντα σε σχέση με το άρθρο 86 του Συντάγματος. Θα υπάρξει ενεργοποίηση -δεν ξέρω αν είναι η σωστή έκφραση- του άρθρου 86 από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω και σε αυτό, αυτό που σας είπα πριν. Ας μην βιαστούμε, ας περιμένουμε τη συζήτηση σήμερα στη Βουλή, ας περιμένουμε τις επόμενες μέρες, για να δούμε τι ακριβώς θα κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την επικοινωνία και τη συμμετοχή. Να ’στε καλά και καλή συνέχεια.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Γεια σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: