Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Ψηφίστηκε το Χωροταξικό Σχέδιο στη Βουλή - Τσιμέντο ... να γίνει (;;;) - ΛΑΕ ΞΥΠΝΑ

Εγκρίθηκε στη Βουλή, με ψήφους 152 υπέρ και 136 κατά (ψήφισαν με ονομαστική ψηφοφορία, 288 βουλευτές) το Γενικό Πλαίσιο Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς υπεραμύνθηκε του Χωροταξικού πλαισίου κάνοντας λόγο για μια από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες και μια από τις σημαντικότερες ομπρέλες προστασίας του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση του χωροταξικού σχεδίου εστιάζοντας κυρίως την κριτική τους στο ότι δεν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων.

«Η ολοκλήρωση του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού συνιστά μια από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα συμβάλει καθοριστικά στην ολοκληρωμένη αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής επικράτειας», τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Παράλληλα επεσήμανε ότι το Ειδικό Χωροταξικό και τα περιφερειακά πλαίσια, αποτελούν την σημαντικότερη «ομπρέλα» για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στόχος, όπως είπε, και όραμα του Χωροταξικού, στα πλαίσια των αρχών και βιώσιμης ανάπτυξης είναι η ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και αειφόρος οργάνωση του εθνικού χώρου που προωθεί την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας και ενισχύει την οικονομική και κοινωνική συνοχή και ανταγωνιστικότητα.

«Με την ψήφισή του, το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας ευρείας προγραμματικής, πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συμφωνίας για τα επόμενα 15 χρόνια», συμπλήρωσε ο κ. Σουφλιάς.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έθεσε και το χρονοδιάγραμμα για το Εθνικό Κτηματολόγιο το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρωθεί στα επόμενα 10 χρόνια.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αμέσως μετά τη ψήφιση του Χωροταξικού θα ολοκληρωθούν: Εντός 4ετίας το δασολόγιο, εντός 5ετίας το αποχετευτικό δίκτυο και οι βιολογικοί καθαρισμοί σε όλους τους οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων, εντός 4ετίας θα έχει συντελεστεί η διοικητική και γεωγραφική ανασυγκρότηση της χώρας ενώ μέσα σε ένα χρόνο θα πρέπει να έχουν κλείσει και αποκατασταθεί όλοι οι ΧΑΔΑ.

Ακόμα, μέχρι το 2013 ολοκληρώνονται όλες οι μελέτες για την οριοθέτηση και την κήρυξη ως προστατευόμενων περιοχών 80 επιπλέον περιοχών του δικτύου «Νατούρα» 2000 καθώς και η ενεργειακή διασύνδεση όλων των κατοικημένων νησιών με το κεντρικό σύστημα της ΔΕΗ.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα το περάσει με την οριακή της πλειοψηφία και θα συνεχίσει την τσιμεντοποίηση της χώρας, αλλά το κόμμα του δεν μπορεί να γίνει συνένοχο σε αυτό, για αυτό το καταψηφίζει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος επεσήμανε ότι το κόμμα του θα παλέψει για ανατροπή του χωροταξικού σχεδίου προς το καλύτερο, διαφορετικά όπως είπε η κατεύθυνση του θα είναι σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και υπέρ της πλουτοκρατίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οι δεσμεύσεις και τα εχέγγυα ώστε να πείσουν ότι θα υλοποιηθούν όλα τα θετικά που υπάρχουν στο χωροταξικό σχέδιο. Αντίθετα, όπως είπε, υπάρχουν πόρτες και παράθυρα για καταστρατήγηση τους.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι τίποτα δεν θα υλοποιηθεί στα επόμενα 15 χρόνια, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι το χωροταξικό σχέδιο δεν κάνει ούτε θαρραλέες, ούτε τολμηρές αλλαγές, για αυτό το καταψηφίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: