Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

ΠΑΣΟΚ: Καθαρές κουβέντες για νοικοκυριά και μικρομεσαίους

ΟΙ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

1. Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για να μη φορτωθεί ο λογαριασμός της οικονομικής αποτυχίας της κυβέρνησης που επιβαρύνεται από τη διεθνή οικονομική κρίση στις πλάτες και πάλι των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων:

- Ζητήσαμε και ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Δεν είναι δυνατόν, σε καιρό κρίσης να φορτώνονται 7,5 δις επιπλέον φόροι στους πολίτες, να επιβάλλονται αβάστακτα χαράτσια και να περικόπτονται οι δημόσιες επενδύσεις. Είναι εξωφρενικό.

- Προτείναμε την χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης στους ασθενέστερους, την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και την αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες από 7% σε 11%.

2. Είπαμε, επίσης, ξεκάθαρο ΟΧΙ στο πακέτο των 28 δις που επιχειρεί να μοιράσει η κυβέρνηση ως «λευκή επιταγή» στις τράπεζες. Ζητήσαμε, με συγκεκριμένες προτάσεις, τα χρήματα αυτά, που είναι χρήματα των Ελλήνων πολιτών, να διασφαλιστεί ότι θα γυρίσουν σε αυτούς, στους Έλληνες πολίτες, στη μικρομεσαία επιχείρηση, στην πραγματική οικονομία.
Το τραπεζικό πακέτο της κυβέρνησης έχει τέσσερα θεμελιώδη προβλήματα:

α) Παρέχει δημόσιο χρήμα στις Τράπεζες χωρίς να εξασφαλίζει τον ανάλογο έλεγχο και εποπτεία του δημοσίου πάνω στο τραπεζικό σύστημα. Ο εκπρόσωπος του δημοσίου δεν κατοχυρώνει τη συμμετοχή του σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ εκεί που συμμετέχει δεν έχει δικαίωμα άσκησης βέτο.

β) Το δημόσιο χρήμα δίνεται άνευ ελέγχου, δίνεται άνευ όρων, δεν επιβάλλονται περιορισμοί ούτε στο θέμα της ολιγοπωλιακής διάρθρωσης της τραπεζικής αγοράς, ούτε στο θέμα των καταχρηστικών πρακτικών, ούτε στην κοινωνική πρόκληση που αποτελούν οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών. Πέρσι 100 στελέχη εισηγμένων εταιρειών μοιράστηκαν 80 εκ. ευρώ, ενώ σε μια τράπεζα 8 μέλη της Διοίκησης μοιράστηκαν 20 εκ. ευρώ ως μπόνους.

γ) Γίνεται κατάχρηση της κρατικής ενίσχυσης, αφού όλες οι Τράπεζες ορίζονται ως δικαιούχοι κάτι που είναι άδικο και δημιουργεί ερωτήματα ως προς την υγεία των Τραπεζών στη χώρα μας.

δ) Δεν προβλέπεται ειδική ρήτρα που θα εξασφαλίζει ότι οι Τράπεζες δεν θα συσσωρεύσουν κεφάλαια, ούτε θα δώσουν ως μερίσματα, αλλά θα τα διοχετεύσουν προς δανεισμό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανάλογα με τις ανάγκες τους και βεβαίως στους καταναλωτές. Για παράδειγμα το γαλλικό πακέτο περιέχει σαφή δέσμευση για αύξηση του δανεισμού προς τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υποχρέωση για διατήρηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης στο 3% με 4% το 2009. Παρόμοιες ρυθμίσεις υπάρχουν και στο γερμανικό και στο βρετανικό πακέτο.

3. Χθες, το ΠΑΣΟΚ εξειδίκευσε ακόμη περισσότερο τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κρίσης στον τραπεζικό τομέα και για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της οικονομικής δραστηριότητας:

- Ζητάμε την κατάργηση της «συμφωνίας κυρίων» του Υπουργείου Οικονομίας με τις τράπεζες, η οποία αναιρεί το πνεύμα και την ουσία των κατευθυντήριων γραμμών που συμφωνήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται στήριξη μόνον αυτών των τραπεζών που έχουν ανάγκη.

- Προτείνουμε αγορά τραπεζικών μετοχών από το κράτος εκεί όπου χρειάζεται, υπό την προϋπόθεση ότι το δημόσιο ασκεί έλεγχο και εποπτεία των προβληματικών τραπεζών, οι τράπεζες διασφαλίζουν το δανεισμό με απρόσκοπτη ροή χρήματος προς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις, να ψηφιστεί με νόμο η ρήτρα διασφάλισης του δανεισμού.

- Προτείνουμε την ενίσχυση του συστήματος εγγυοδοσίας των επιχειρήσεων μέσα από τη δημιουργία ενός εγγυοδοτικού μηχανισμού των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες απασχολούν το 75% των εργαζομένων στη χώρα.

- Προτείνουμε την ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών. Κατάργηση του φόρου 10% και επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για τις επιχειρήσεις.

- Προτείνουμε απευθείας ενίσχυση της οικονομίας με ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Σε αυτές τις συνθήκες αποτελεί έγκλημα ότι το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης, (ΕΣΠΑ), η ναυαρχίδα του οποίου είναι το πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα που αφορά στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων του δευτερογενή και τριτογενή τομέα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Είναι ένα πρόγραμμα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δυο χρόνια μετά την επίσημη έναρξή του κανένα πρόγραμμα και καμιά δράση δεν έχουν ακόμα ούτε καν προδημοσιευτεί. Για το ΕΣΠΑ υπάρχουν μόνον κάποια τηλεοπτικά σποτ και τίποτα παραπέρα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΟΤΑΝ Η ΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;

1. Από την χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, η οποία υποτίθεται ότι θα ασχολούνταν με τη λήψη μέτρων για την προστασία των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, προέκυψε ένα μεγάλο τίποτα. Η κυβέρνηση δεν έχει να πει τίποτα και τίποτα δεν έχει να κάνει για να προστατέψει τους πολίτες. Το μήνυμα ήταν σαφές. Για τις τράπεζες έχουμε 28 δις ευρώ. Για τα νοικοκυριά τίποτα. Έχουμε μόνο να παίρνουμε και άλλα. Η κυβέρνηση Καραμανλή δείχνει κάθε μέρα όλο και πιο ξεκάθαρα ότι δεν έχει λύσεις. Δεν έχει λύσεις γιατί είναι το πρόβλημα.

2. Σε όλες τις χώρες, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να λάβουν μέτρα, να πάρουν αποφάσεις για να βοηθήσουν την οικονομία τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εξαγγείλει μέτρα για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, για την ενίσχυση των νοικοκυριών, την καταπολέμηση της ανεργίας, την οικονομική στήριξη για τα κατώτερα οικονομικά στρώματα του πληθυσμού, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη μείωση της φορολογίας, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

3. Στην Ελλάδα δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Και τι να γίνει με αυτή την κυβέρνηση; Αυτή δεν ήταν που οδήγησε τα ελληνικά νοικοκυριά σε κρίση πριν ακόμη χτυπήσει η διεθνής κρίση την πόρτα της Ελλάδας; Αυτή δεν ήταν που ανακοίνωσε, εν μέσω κρίσης, 7,5 δις ευρώ επιπλέον φόρους για το 2009; Αυτή δεν είναι που πετσοκόβει τις δημόσιες επενδύσεις κατά ένα δις ευρώ το 2009; Αυτή δεν είναι που ταχυδρομεί χαράτσια για τα ακίνητα εν μέσω κρίσης; Αυτή δεν είναι που επιβάλλει 20% αύξηση-χαράτσι στα τέλη κυκλοφορίας; Αυτή δεν είναι που κατάργησε το αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους, φορολογώντας ακόμη και εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας; Θα τα πάρει όλα αυτά πίσω; ΟΧΙ. Πώς, λοιπόν, να προσφέρει λύσεις, όταν αυτή η ίδια είναι το πρόβλημα;

4. Η χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής δίνει την εικόνα του τι να περιμένουμε από τον πρωθυπουργό στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία. Πολύ φοβούμαστε ότι θα είναι μια ευκαιρία για τον κ. Καραμανλή να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά: να επιχειρήσει να βρει άλλοθι στη διεθνή κρίση, για την αποτυχία της δικής του πολιτικής, αυτή την οποία βιώνει ο Έλληνας πολίτης τεσσεράμισι χρόνια τώρα. Και πολύ φοβόμαστε ότι δεν θα έχει να πει τίποτα για την προστασία του εισοδήματος του πολίτη, για την προστασία των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων. Αυτά θα τα ακούσει από την υπεύθυνη δύναμη σε αυτή τη χώρα, από το ΠΑΣΟΚ και από τον Πρόεδρό του.

ΜΕ 11 ΨΕΜΑΤΑ ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ – 2 ΔΙΣ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

1. Η κυβέρνηση προχωρά στην εκποίηση και των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Το σχέδιο τους προβλέπει ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν 2 δις ευρώ σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων για να εκχωρηθεί ο Εθνικός Αερομεταφορέας έναντι πινακίου φακής. Με λιγότερα από τα μισά θα ήταν βιώσιμη και ανταγωνιστική η εταιρεία των Ολυμπιακών Αερογραμμών…

2. Για το ξεπούλημα της εταιρίας η κυβέρνηση χρησιμοποιεί 11 μύθους-ψέματα. Από το ότι «η εταιρεία δεν μπορεί να γίνει πλέον κερδοφόρα» μέχρι ότι «τα νησιά δεν θα μείνουν χωρίς αεροπορική σύνδεση». 

3. Η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία μπορεί να γίνει κερδοφόρα. Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση υπονόμευσε την Ολυμπιακή ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι με μεθοδευμένο τρόπο ακύρωσαν την δρομολογημένη συμφωνία του 2003 με την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν παρουσίασαν στις Βρυξέλλες τις Ολυμπιακές Αερογραμμές ως συνέχεια της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η αλήθεια είναι ότι ακύρωσαν το πρόγραμμα εξυγίανσης που θα οδηγούσε την εταιρεία να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική. Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν διασφαλίζει την αεροπορική σύνδεση των νησιών μετά το 2012. Και πολλές άλλες αλήθειες…
Από την ΔΟ ΠΑΣΟΚ Λαρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια: