Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

«Εφαγαν» 9 εκατ. από τον ΦΠΑ

ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ ΣΕ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΟΡΟΥ

Παρέμβαση για να μην πέσουν στα μαλακά, ώστε να αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη εφοριακοί που εμπλέκονται σε υπόθεση απάτης, έκανε προς τη Διεύθυνση Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γ. Σχοινιωτάκης.

Με έγγραφό του, που φέρει ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2010, ο κ. Σχοινιωτάκης ζητεί από εφοριακούς και τρεις επιχειρήσεις - μαϊμούδες στη Βόρεια Ελλάδα να επιστρέψουν, εντός 48 ωρών, 8.831.906 ευρώ που εισπράχθηκαν από παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, εφ' όσον η έρευνα επιβεβαιώσει μη νόμιμες εκταμιεύσεις από το δημόσιο ταμείο.

Παράλληλα, έχει ήδη στείλει παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκειμένου να εξετάσει αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της κακουργηματικής απάτης και της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, υποδεικνύει στη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να οριστούν στη Θεσσαλονίκη οικονομικοί επιθεωρητές, οι οποίοι θα πρέπει να καλέσουν τους εφοριακούς που διαχειρίζονταν τον λογαριασμό ΦΠΑ και είναι υπόλογοι για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος όσο και τους υπευθύνους των επιχειρήσεων προκειμένου να επιστρέψουν εντός 48 ωρών τα χρήματα που έκαναν φτερά.

Την παρέμβασή του προκάλεσε η πρόταση της Διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών, την οποία χαρακτηρίζει αδιανόητη, να εφαρμοστούν για τους εφοριακούς ρυθμίσεις που οδηγούν σε ηπιότερη μεταχείρισή τους.

Αφού αναφέρει ότι δεν άσκησαν τη δέουσα εποπτεία και επίβλεψη ώστε να αντιληφθούν εγκαίρως ότι επρόκειτο για επιχειρήσεις ανύπαρκτες που με δόλιο τρόπο πέτυχαν την εκταμίευση το ποσού και το οικειοποιήθηκαν παράνομα, ζητεί να εφαρμοστούν σε βάρος τους αυστηρότερες νομοθετικές διατάξεις ώστε να πληρώσουν και αυτοί, αφού με τις πράξεις τους συνετέλεσαν στη δημιουργία του ελλείμματος.

Η αρχή για να αποκαλυφθεί η υπόθεση έγινε από την Περιφερειακή Διεύθυνση ΥΠ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας.

Το υπουργείο Οικονομικών, που ανέλαβε στη συνέχεια να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, διαπίστωσε ότι για την κομπίνα χρησιμοποιήθηκαν εικονικά στοιχεία τελωνειακών εγγράφων και ψευδείς δηλώσεις προκειμένου να δικαιολογηθεί η επιστροφή ΦΠΑ για εξαγωγές που δεν έγιναν ποτέ.

Στο πόρισμά τους οι οικονομικοί επιθεωρητές, κάνοντας χρήση ρυθμίσεων που προβλέπουν ελαφρές κυρώσεις, καταλόγισαν σε τελεωνειακούς υπαλλήλους και εφοριακούς τα πειθαρχικά παραπτώματα της βαριάς και απλής αμέλειας.


Από τη Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: