Τα παραπάνω ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, στην ημερίδα που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα «Μετρό Θεσσαλονίκης – Πορεία, Προοπτικές».
Οσο για τη βασική γραμμή του μετρό, από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Νέα Ελβετία, μήκους 9,6 χιλιομέτρων, που ήδη κατασκευάζεται, ο κ. Μαγκριώτης είπε ότι «μόνο στη χώρα των θαυμάτων και εφόσον συνωμοτήσουν τα… πέντε σύμπαντα θα είναι έτοιμη η γραμμή το 2012. Το μετρό θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2014, δηλαδή 14 με 15 μήνες αργότερα σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να υπερκαλύψουμε τις μεγάλες καθυστερήσεις που κληρονομήσαμε».
Σχετικά με την επέκταση προς Καλαμαριά υπογράμμισε ότι η ουσιαστική δημοπράτηση θα γίνει το καλοκαίρι, ενώ για την επέκταση προς Σταυρούπολη είπε ότι υπάρχουν μόνο γεωτεχνικές μελέτες και επίκειται οριστικός σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει και τη Σίνδο.
Ο σταθμός Παπάφη «στον αέρα»
Στο μεταξύ, η κατασκευή του σταθμού Παπάφη εξακολουθεί να βρίσκεται «στον αέρα», όπως είπε ο κ. Μαγκριώτης, που χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν «ιλαροτραγικά». «Επί χρόνια κανείς δεν παρενέβαινε για να δώσει λύσεις. Το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ ζητούσε την κατασκευή του σταθμού και την παραχώρηση του χώρου από το ίδρυμα. Το υπουργείο Υγείας, όμως, έστειλε το σώμα επιθεωρητών να ελέγξει και… απειλούσε με φυλακή όσους έδιναν έγκριση για την παραχώρηση. Ως αποτέλεσμα αυτού, η κατασκευή του σταθμού Παπάφη βρίσκεται στον αέρα από το καλοκαίρι του 2008. Σήμερα, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ιδρύματος, μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο, ψάχνουμε για λύσεις», υπογράμμισε ο κ. Μαγκριώτης.
Κόλλησαν οι μετροπόντικες
Εξάλλου, «προβληματική» χαρακτήρισε ο κ. Μαγκριώτης τη συνέχιση των εργασιών από τους δύο μετροπόντικες, τον «Κωστίκα» και τον «Γιωρίκα», από το Πανεπιστήμιο και ανατολικότερα, διότι οι εργασίες στους επόμενους σταθμούς εξελίσσονται με πολύ αργούς ρυθμούς ή δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.
«Σαράντα έξι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης σήμερα και περίπου στο 55% του συμβατικού χρόνου το έργο έχει απορροφήσει το 12% του προϋπολογισμού και χρονικά είναι ιδιαίτερα καθυστερημένο», σημείωσε ο διευθυντής της Διευθύνουσας Υπηρεσίας Μετρό Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Γαλούσης.
Ο ίδιος απέδωσε τις καθυστερήσεις σε τρεις λόγους:
1) Ελλειψη συντονισμού μεταξύ των εταιριών της κοινοπραξίας για μεγάλο διάστημα λόγω της αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
2) Ελλειψη συντονισμού μεταξύ των μερών και διάχυση αρμοδιοτήτων της Αττικό Μετρό (Αθήνα – Θεσσαλονίκη).
3) Εκτροπή του προβλεπόμενου χρόνου διάρκειας των ανασκαφών.
Χαρακτήρισε «παντελώς ανεφάρμοστο» και «ουτοπία» το αρχικό χρονοδιάγραμμα του έργου. «Πιο ρεαλιστικός χρόνος είναι το 2014 με τα σημερινά δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά.
Κλείνει η Δελφών;
Ο κ. Γαλούσης χαρακτήρισε σταθμό – πρότυπο, όσον αφορά την κατασκευή του, το σταθμό Ευκλείδη, καθώς οι διαδικασίες προχωρούν γρήγορα και χωρίς προβλήματα, κάτι που μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρχαία.
Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν προβλήματα με την κατασκευή του σταθμού Αναλήψεως, καθώς λόγω της στενότητας της οδού Δελφών, δεν μπορούν να περάσουν τα ογκώδη μηχανήματα. Ετσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσει τμήμα της οδού Δελφών, όμως το πιθανότερο σενάριο είναι να μονοδρομηθεί.
Απογοητευτική κατάσταση
«Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το μετρό Θεσσαλονίκης είναι απογοητευτική», υπογράμμισε στην ομιλία του ο γενικός διευθυντής της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του μετρό, Μιχάλης Σίμας.
Σύμφωνα με τον κ. Σίμα, «έχει ανατραπεί πλήρως ο χρονικός και οικονομικός προγραμματισμός υλοποίησης του έργου, λόγω της αδυναμίας παράδοσης των αναγκαίων χώρων για την κατασκευή των σταθμών στους προβλεπόμενους χρόνους, των αρχαιολογικών ευρημάτων μεγάλης έκτασης, των υπέρμετρων καθυστερήσεων ολοκλήρωσης των αρχαιολογικών ερευνών, της εύρεσης πλήθους αγωγών των οργανισμών κοινής ωφελείας μη καταχωρημένων στα συμβατικά σχέδια και τέλος λόγω της μη έγκαιρης έγκρισης των απαιτούμενων μελετών του έργου».
Πάρκινγκ στο ΑΠΘ
Σήμερα οι δύο μετροπόντικες βρίσκονται ακινητοποιημένοι σε ειδικά διασκευασμένο φρεάτιο έξω από τη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Από το φρεάτιο αυτό προβλέπεται να βγαίνουν τα υλικά εκσκαφής των δύο μηχανημάτων. Οπως επισήμανε ο κ. Γαλούσης, η πρόβλεψη ήταν ότι μετά το πέρας των εργασιών το φρεάτιο θα μπαζωνόταν. Σήμερα, όμως, προκρίνεται ο χώρος αυτός να χρησιμοποιηθεί ως πάρκινγκ. «Δεν υπάρχει λόγος το σκάμμα αυτό να αχρηστευτεί και να πάμε λίγο παραδίπλα, έξω από το Πολυτεχνείο, όπως προβλεπόταν, για να κατασκευάσουμε υπόγειο χώρο στάθμευσης, κάτι που θα είχε μεγάλο κόστος. Επιπλέον, η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ σε αυτήν την περιοχή μπορεί να κολλούσε σε αρχαιολογικά ευρήματα», υπογράμμισε ο κ. Γαλούσης.
Αρχαιολογικά ευρήματα
Σημαντικές πληροφορίες για το λαμπρό παρελθόν της Θεσσαλονίκης αντλούν οι αρχαιολόγοι από τις εκτεταμένες ανασκαφές που γίνονται λόγω μετρό, όπως ανακοίνωσαν η προϊσταμένη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μελίνα Παϊσίδου, και η προϊσταμένη της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Λίλλιαν Αχειλαρά.
Στο σταθμό Αγίας Σοφίας, οι ανασκαφές έφεραν μέχρι στιγμής στο φως κατάλοιπα πολυτελών κατοικιών και ψηφιδωτά του 4ου και 5ου αιώνα. Στο σταθμό Βενιζέλου βρέθηκαν τα απομεινάρια καταστημάτων, δρόμων, αλλά και ένα χάνι. Ανατολικά και δυτικά οι ανασκαφές αποδεικνύουν την ύπαρξη των νεκροταφείων της Θεσσαλονίκης.
Πέρα, όμως, από τα κτίσματα, υπάρχουν και τα κινητά ευρήματα. Ετσι, μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο φως 13.786 κινητά αντικείμενα, τα οποία, ένα προς ένα καταχωρίζονται σε μία πρότυπη βάση δεδομένων, συντηρούνται και μελλοντικά πρόκειται να κοσμήσουν τους σταθμούς του μετρό.
Από τον Αγγελιοφόρο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου